Jump to content

Biskopen

Members
  • Posts

    174
  • Joined

  • Last visited

About Biskopen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Biskopen's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

  • Very Popular Rare
  • Conversation Starter
  • Collaborator
  • One Year In
  • One Month Later

Recent Badges

119

Reputation

  1. Hvis jeg ikke tar feil så trykktestes flasker og sylindere på 150% av makstrykk, så sylinderen skal i teorien tåle det, men du har jo brukt opp hele sikkerhetsmarginen. Det er omtrent like lurt som å lade 308 win til et arbeidstrykk på 519MPa, fordi det er prøvetrykket CIP bruker når de testskyter børser kamret i 308 win.
  2. Faren for brukerfeil og overfylling er tilstede, men så lenge hodet er påskrudd så kan du klemme igjen når du har 200 bar på sylinderen. Men, av erfaring så har flasker på 300 bar ofte et dypere gjengeparti der nippelen skrus inn. Så jeg er ikke sikker på at du klarer å skru det tett uten en spesialnippel, eller en overgang.
  3. Ja, det blir feil. Maksladning er satt i forhold til maks trykk, ikke maks hastighet. Trykket blir det samme uavhengig av om pipa er 60 eller 62cm. Hvis du sper på maksladningen for å demme opp for hastighetstap som følge av kortere pipe så øker du også trykket til over maks.
  4. Maks på 41gr N160 synes noe lavt, men jeg vil ikke sånn uten videre anbefale at du bør gå så veldig mye høyere. Det jeg vil anbefale er et annet krutt, for du får ikke noe særlig fart med N160. Fart vil du gjerne ha hvis du skal jakte på lengre hold. ABLR er tross alt ei jaktkule til langhold. Ville nok gått for N560 eller MRP istedenfor. Stalltips: RL22 og MRP er laget til samme spesifikasjoner og du kan (med litt forsiktighet og sunn fornuft) bruke samme ladedata på de to kuttene.
  5. Det er et fenomen jeg også har merket meg. Jeg tror at forskjellen i lyd først og fremst skyldes forskjellig munningstrykk, ikke hastighet. Fripistol smeller noe sinnsykt sammenlignet med rifle, og der er farta lavere om jeg ikke tar helt feil.
  6. Har man et ur så vet man alltid hva klokka er. Har man to ur så kan man aldri være helt sikker. Hva skal en uerfaren hjemmelader tro når maks i Hornady sin tabell er 43.6gr (riktig krutt og riktig kule) og startladningen til Vihtavuori er 43.0gr (riktig krutt, men sammenlignbar kule)? Min erfaring med N160 sier meg at tabellen til Hornady er svært forsiktig. Samtidig synes jeg maksladningen til VV virker noe høy. Spesielt med tanke på at den tabellen er laget til Swedish Mauser-trykk. Gløtter man til VV sin SE-tabell så ser man at Scenar 8g har maks på 46.6gr.
  7. Nei, ikke gjør det. 41-42gr N160 bak 130gr matchkule er ei skikkelig puseladning. Jeg ville spadd i mer krutt 43-44gr, kanskje til og med 45. Har du kronograf? I ditt tilfelle ville det vært et godt hjelpemiddel som kunne gitt en pekepinn på hvor du ligger trykkmessig. Soting på halsen er helt normalt og noe du nesten må regne med. Hvis det er soting på skulder eller nedover hylsekroppen så er trykket for lavt.
  8. Det er ikke meningen å være spydig, men hvor høy fart hadde du forventet? Farta du har målt er godt over det jeg ville forvente den ladningen skulle prestere i plussgrader. Kan forøvrig legge til at jeg har testet Nosler 130gr RDF en del, og jeg får den ikke til å holde tieren på DFS 100m-skive engang.
  9. Ja, sannsynligvis. I hvert fall var lotnumrene konstruert slik første halvdel av 2010-tallet. I dag starter Norma sine lotnumre med firesifret årstall.
  10. Jeg har prøvd elektronisk avtrekker til Walther. Du slipper at slepet endres gradvis på grunn av slitasje på avtrekkerhaken. På en annen side så må du passe på å lade eller bytte batteriet. Jeg kjenner mer enn én skytter som har gått tom for strøm på svært ubeleilig tidspunkt.
  11. Ja, det er korrekt at vind fra høyre hever treffpunktet. Det er forsåvidt riktig det du skriver også at vind fra høyre fører til en nedadrettet kraft. Dette er det vi gjerne kaller magnuseffekt. Det er imidlertid spindrift som presser kula opp, og i dette tilfellet er spindriften langt større enn magnuseffekten.
  12. Skal ikke påstå at jeg er 100% overbevist selv, men teorien virker plausibel. Hva du kan oppnå med 1mm hit og dit skal jeg ikke uttale meg om, for det har jeg ikke prøvd. Hvis du er interessert så kan du lese om teorien her: http://www.geoffrey-kolbe.com/articles/rimfire_accuracy/tuning_a_barrel.htm
  13. Det er i hvert fall teorien min. Eller, farten på kula gjennom munningen sett i forhold til farten på endring i posisjon og vinkel på munningen som følge av pipesvingninger. Som er to sider av samme sak. De av oss som har testet en del 22lr opplever innimellom ammunisjon med uforholdsmessig stor høydespredning (uforholdsmessig sett i forhold til hastighetsvariasjonen). Den mest plausible forklaringen jeg kjenner til på dette fenomenet er ugunstig pipesvingning. I slike tilfeller tror jeg faktisk at løpstuner kan ha noe for seg. La oss nå si at ammunisjonen går som en laser, hvilket den ikke gjør. Og at hastighet er det eneste som påvirker treffpunkt i høyde, noe som sannsynligvis heller ikke er tilfellet. Videre definerer vi hull-i-hull som at to kulehull tangerer hverandre, selvfølgelig tolket med 8mm. Så sier vi at fabrikkammunisjonen din har hastighet 800m/s og at kula har G7 BC 150kg/m^2 (0.213). Da skal den samme kula, etter mine beregninger, tangere kulehullet fra fabrikkammunisjonen dersom den skytes i 764m/s og 842m/s. Gitt at skyteavstanden er 100m. Hvis vi i tillegg sier at kula veier 10g så blir E100 hhv ca. 2430 og 2920J, kontra fabrikkammunisjonens 2650J. Nå var dette et teoretisk eksempel, og du får trekke din egen konklusjon. Jeg mener at kronograf ikke er essensielt for hjemmelading, men veldig kjekt å ha.
  14. I utgangspunktet ikke uten å også bytte pipe. 5.6x52R har en annen riflingsdiameter og skyter en annen kulediameter enn de fleste andre 5.6mm patroner. Det er den ukurante kulediameteren som gjør dette til en patron med dårlig utvalg og dyr fabrikkammunisjon.
  15. Jeg tok utfordringen. Etter min beste evne har jeg regnet ut hvor mye corioliseffekten utgjør på de avstandene du listet opp. Noen forutsetninger: Utgangshastighet=850 m/s, G7 BC=200 kg/m^2 (ja, @Perjoto, det er metrisk BC som tilsvarer .284 slik amerikanerne regner), standard trykk og temperatur, og breddegrad=π/3 rad. 100m 7.76 μrad 300m 25.5 μrad 600m 59.1 μrad 1000m 123 μrad 2000m 388 μrad
×
×
  • Create New...