Jump to content

Torf

Members
  • Posts

    5,319
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    48

Posts posted by Torf

  1. ATS skrev (3 timer siden):

     

    Jeg ville gjerne valgt Barnes TTSX 168gr kulen i 30-06. Som @moviken sine tester viser så åpner denne ned mot 600 m/s.

    Den vil får mindre utgangshastighet, men med høyere BC burde den kunne brukes ut til 300m. (Jeg mener å ha undersøkt dette tidligere)

    Fordelen er mindre skade på nært hold da hastigheten er lavere, bakdelen er litt høyere rekyl. Siden trådstarter er vant til safarikaliber, så tipper jeg han håndterer 168 gr kuler fra 30-06.

     

    Hvorfor 168gr?

    Hvis en ser på videoen av Prins Frazze (han kalles det i Sverige) hadde han aldri greid de villsvinskuddene med 168gr kule i 7mm eller 30-06.

    Frazze er en veldig god skytter og han hadde blitt handicappet med tyngre tregere kuler. 

    En dårligere skytter blir mye mer handicappet, og skyter mye dårligere i slike situasjoner. Den dårligere skytteren har imidlertid ikke noe referansegrunnlag til å se det.

    Med nye homogene kuler, som holder bra sammen, som 130gr og 150gr TTSX i 30-06 er det ingen grunn til å gå opp i kulevekt.

    Alle vanlige jegere vil få et dårligere skyteresultat med ei tung kule i lav hastighet VS et lett kule i høy hastighet. Den som ikke forstår det har ikke skutt nok under kontrollerte forhold til å forstå det.

    Nå nå lette kuler pr kaliber, som overlever høye hastigheter og er effektive på vilt, er tilgjengelige er det bare dumt å bruke tradisjonelle blykulevekter på jakthold under 3 - 400m.

     

    Gå to runder på ei jaktfeltløype med samme rifla i 30-06 samme dag. En runde med 125gr kuler og en runde med 180gr kuler og se hva resultatet blir.

    Gjør det 10 ganger/skytedager, med mye trening imellom, så blir det noe som likner statistikk av det der. De fleste vil få hakeslipp.

     

    En annen måte å teste det på er dobbeltskuddserier på løpende elg hvis man har tilgang til det. Forskjellen på 125gr/1050ms vs 180gr/830ms er stor. Her tipper jeg de fleste vil ha problemer med å få ut skudd nr 2 med 180gr kula med ei vanlig jaktrifle.

    • Like 2
  2. Fordelen 7mmRM har over 06-7mm patronene er at hvis man skal lade sistnevnte til maks kan man oppnå samme ytelse i en 7mmRM med VV N1xx-serie krutt. Resultatet er at magnumen har ca 20 - 25% lengre levetid på pipa. Ikke uvesentlig hvis en har Blaser R8/K95 med flutet pipe..

     

    Det er den samme greia i 300magnumer. Hvis man vil ha lengre levetid på pipa i 300winmag på maksladninger kjøper man heller ei pipe i 300weatherby og lader med VV N1xx-serie. Vipps får man 20% mer ut av pipa.

     

    Når det gjelder 270win er den nesten like lettskutt som en 6,5x55 og har nesten samme ytelse som 7mmRM.

    I min bok er 270win da et meget bra "kompromiss".

     

    En dark horse bak det hele er 30-06 hvis man kopierer den gamle, dengang ulovlige, Norma reinsdyrpatronen fra 70-tallet med moderne kuler.

    Den 30-06 patronen hadde ei 130gr kule med utgangshastighet på ca 1030ms i ei 60cm pipe. Oversetter man det med 125gr Nosler AB eller  Barnes 130gr TTSX får man litt bakoversveis. Med noslerkula ladet til 1050ms har man ca 780ms på 300m og over 700ms på 400m. 

    TTSX'en har med v0=1030ms ca 750 på 300m og 670ms på 400m.

    Noe lengre hold er det vel ingen grunn til å liste for 99,98% av jegerne i Norge?

    Denne ladningen er lettskutt i en 30-06 pga lett kulevekt og kort pipetid noe de fleste ikke tenker på. Det er stor forskjell på å skyte med ei 125gr kule vs 165gr.

    Levetid på 30-06 pipa er vel også minimum 50% lengre enn kalibrene som tidligere er nevnt i denne tråden.

    • Like 3
  3. Bilder og film sier mer enn 1000 ord.

    270win er lettskutt, pga lette kuler i stor hastighet, og mye mer effektiv enn 6,5x55. ( spør @Kiwi når han kommer seg etter jakta i NZ.. )

     

    Sauer 202 med jaktmatchpipe i 270win:

     

     

  4. Sølvrev skrev (2 minutter siden):

    Takk! Ja, vil selge fordi jeg skyter dårlig med den. Jeg er godt voksen og har 2 stk. s/s mod. 8 som jeg skyter godt med😉.

     

    Jeg kjenner et par stykker, som etter å ha brukt et par tre timer på deg, ville resultert i at du hadde skutt bedre resultat på banen med 200'en enn du noensinne vil kunne gjøre med 8'erne :-)

  5. Tja, kanskje 10 -12k?

    Er det verd å selge den for det for ei hagle som kvalitetsmessig egentlig er i 50-60k klassen?

    Jeg solgte en Krieghoff Teck o/u i 20/76 billig for å få mer plass i jaktgarderoben. Nå husker jeg ikke hva jeg kjøpte og angrer som en hund fordi jeg solgte Teck'en..

    • Thanks 1
  6. Det er ikke rart vi skattebetalere blir lurt for hundrevis av millioner kroner når Forsvaret bruker en 1" Leupoldkikkert som hovedsikte til NASAMS-missilene..

    Her lukter det russisk økonomistyring av Forsvaret. Radarkassa er sikkert tom og innmaten vekslet inn i en yacht i Middelhavet.. 8)

     

     

    image.png.277d43dbe695b6124455b05fe4d8548f.png

    • Haha 1
  7. Bruk N120, rundt 21gr.

    Dette kruttet er raskere, går fortere over i gassform noe som reduserer fysisk "sandblåsing" av overgangskonus i pipa. Levetiden på pipa blir mye bedre.

    Ikke uvanlig med 10000+ levetid på piper i 222 og 223 i boltrifler med patroner som er ladet med N120 og Norma N200, feks Norma Jaktmatch i 222.

    (Hva prisen er på 10000 skudd 222 Jaktmatch er idag er til å få sammenbrudd av..)

    • Like 1
  8. Jeg har et par Jet-Z'er jeg også, men jeg foretrekker faktisk Sl5 pga lengde og vekt til std-kalibre.

    Hva som skal til for å få Jet-Z'en til å gå i lufta vet jeg ikke. Fylle den med N110 kanskje? :-)

     

    Jeg bruker også et annet triks. 6,5-demper på 223, 30-demper på 6,5, etc.

     

  9. @NM149

     

    Jeg tror Norsegear stort sett bare selger ut det gamle varelageret av våpen og våpendeler til 2alfa.

    Den gamle gjengen på 2alfa var i hvertfall ærlige på hva de solgte.

    Nå ser jeg at Norsegear bare har igjen den større, og litt tyngre, SL7i demperen.

    Det er SL5i-serien som er det som egner seg best på jaktrifler og matchrifler i std-kalibre.

    Den ene SL5'en min har vel et sted mellom 6 - 7000 skudd igjennom uten nevneverdig slitasje.

     

    En analogi til "kjente" dempere er jo; hvem vil ha eksosanlegg på bilen i aluminium?

    Jeg foretrekker rustfritt stål, og hadde sikkert kjøpt i titan hvis vekt/kost/nytten hadde vært der.

     

     

     

  10. Jeg ville sjekke om Zeisskikkerten UTEN skinne passer på rifla i Tikka OptiLock ringmontasje (de uten baser) som går rett i de freste sporene på låskassa.

    Da kan man vri litt på kikkerten i ringene og legge inn litt cast off på skjeftet for å få rifla til å ligge riktig i skulderen som ei målsydd hagle. 

     

    Onsdag, for to dager siden, kom det igjen to nye jegere med Blaser R8 Success i 22lr med V8 Zeiss-kikkerter i skinnemontasje.

    Etter 20 skudd på villsvinskiva ble de selv ble klar over at de har kjøpt katta i sekken og øyeblikkelig ville legge siktene og montasjene på finn for så å kjøpe nye kikkerter UTEN skinne og montasjer med ringer.

    Dette skjer nesten hver gang noen dukker opp med skinne på kikkerten på viltmålbanene etter første runde med instruksjon. 

     

    Jeg fatter ikke hvorfor pusherne selger kikkerter med skinne. "Rett" monterte kikkerter passer kun til liggende skyting. Minst 90% av jaktskudd tas i andre stillinger hvor det er en fordel med cast off i skjeftet. Det er heller ikke noe problem å skyte liggende med litt cast off i skjeftet.  

     

    Det er en grunn til uttrykket "sitte på post" og ikke "ligge på post".

     

    image.png.d9632b8d37e421918b5985305864ea06.png

    • Like 1
  11. @Bartemannen

     

    Med tanke på de pipene du har til storviltjakt hadde jeg heller kjøpt ei pipe i 22lr og ei kasse med Norma Match.

    Da blir du helt sikkert bedre til å skyte med de pipene du allerede har.

     

    Pipe i 22lr er mitt forslag.

     

     

  12. Hvorfor kjøper dere noe annet enn Ase Utra når man skal skyte mye? (eller andre "milspec" dempere som som regel er mye dyrere enn AU)

     

    Dette her skjer ganske regelmessig på Løvenskioldbanen.

     

    På piper kortere enn 50cm bør man bruke magnumdempere. Da er det like greit å ha 55-60cm pipe og mindre demper.

    • Like 1
  13. Skaubjønn skrev (8 timer siden):

    Hadde ikke tenkt å svare, regnet med at denne tråden ble stoppet ganske raskt. Alle butikker har vel en misfornøyd kunde?Men når den har fått surre og gå så lenge vil jeg skrive noe: jeg har handlet på J&f i mange tiår, og er kjempefornøyd. 

     

    @Skarvekongen og mitt innlegg viser, som du sier tidligere i tråden, at alle butikker har en dårlig dag i ny og ne. Jeg er ikke misfornøyd med behandlingen jeg fikk, men når man bevisst videreselger et returnert defekt produkt er det ikke bra. Det kan J&F eventuelt ta opp i et internt møte hvor de går igjennom tråden. 2alfa/Norsegear håndterte eksakt den samme problematikken på en helt annen måte.

    • Like 1
  14. At J&F tar snarveier av og til er det liten tvil om.

    Jeg kjøpte en ny Bul 1911 av dem som viste seg å være defekt. Pipa var tilpasset med grovfil og red bare på linken. Det var overhodet ikke kontakt mellom pipe og sleidestopp på radiusen som dytter pipa i lås.

    Jeg reklamerte, tok bilder med sot på manglende anleggsflater, men J&F kunne ikke se noen feil og mente pistolen var helt ok. Tok da kontakt med 2alfa som også solgte samme modell. 2alfa bekreftet at det var en serie med pistoler hvor pipene var tilpasset feil. 2alfa monterte nye KKM-piper i pistolene de hadde på lager og Bul i Israel dekket kostnadene. J&F påsto fortsatt at pistolen jeg hadde fått var i orden, men hvis jeg ikke var fornøyd kunne jeg returnere den og få pengene tilbake. Noe jeg gjorde.

    Et par uker senere var det et kammermedlem som stolt viste fram samme pistol i 1911-tråden, uten utbedringer, han hadde kjøpt som ny hos J&F. Pistolen måtte ha ny pipe. Jeg sendte ham en melding om hva som var feil på pistolen og, om ikke annet, opplyse en eventuell annen kjøper om hva som var feil med den hvis han solgte den. Pistolen lå på Finn for et par måneder siden.

    Jeg kjøpte ny Bul av 2alfa.

    • Like 1
  15. Klassikeren for 38/357 lydløs til småvilt er 158gr hulbase wadcutter ladet bak fram. Det var en "vanlig" ladning i gamledagers krypskytterrifler. Samme med rifler i 32S&W long.

    Vanlig 38wadcutter fabrikk er også effektiv på feks hare.

  16. Tja, i mitt nedslagsfelt blir paragrafryttere, og måten de utfører tingene sine på, stort sett kalt nazi.

    I ungdomstiden på Oppsal, Tveita og Manglerud i Oslo ble politiet kalt "Rinnan", ikke "purk"..

    Det skal sies at Tveitagjengen egentlig var områdets småkjeltringer på den tiden. Gærningene var allerede dømt til 18-21. 

  17. Sør-hare kommer vel fra Tyskland, gjennom Sverige og inn i Østfold.

    Jeg har hytte midt i grenselosland og her har befolkningen kalt dyret nazi-hare siden den dukket opp første gang. 

    Nazi-haren er ikke populær blant harejegere her siden den opprinnelige haren nesten har forsvunnet helt.

×
×
  • Create New...