Jump to content

Hvorfor er OU hagler så vanvittig dyre?


Mazeking

Recommended Posts

Om man ser på rifler og andre hagletyper enn OU hagler så virker det som prisene sjeldent er over 20-30 tusen. Snarere i kategorien 10-15 tusen. Unntaket er vel Blaser R8 som klokker inn på 50K.

 

OU hagler derimot lever i en egen kategori prismessig med våpen fra 20 tusen til 60-70 tusen og lang over 100-200 tusen. Selv på XXL selger de OU hagler til over 100 tusen. Så blir da bokstavelig talt 100.000 kroners spørsmålet: Er det slik at en slik hagle er 70-80K kroner mer «avansert» enn en Anscutz salongrifle? Eller dobbelt så avansert som en Blaser R8?

 

Skyter virkelig disse svinedyre haglene så mye mer presist enn billigere modeller? Min teori at det er mye jåleri i treverk og krimskrams blant hagleeiere som skaper disse prisene. Hva om man satte på syntstokk og fjernet graveringene fra en dyr hagle, hva hadde man da prismessig stått igjen med i forhold til «mekanikk» og kvalitet?

 

Ser man på halvauto hagler så er ikke disse avskrekkende dyre. Jeg har blitt fortalt at disse også treffer fugl. Pumper er også populært i USA på jakt. De må da også få fugl til å falle siden de er i bruk?
 

Hva pokker gjør at OU hagler er så vanvittig dyre? Går det an å få en objektiv debatt om temaet? Får man syntstokk/no krimskrams OU hagler som er knallbra og rimelige?

 

Mener ikke å tråkke noen på tærne her bare så det er sagt …

Edited by Mazeking
Mer info
Link to comment
Share on other sites

Jeg synes dette var en veldig søkt problemstilling for her blander du epler og bananer og appelsiner og det meste av frukter.

 

Du kan jo ikke sammenligne en o/u hagle med en salongrifle eller Blaser R8. Det er jo helt forskjellige våpentyper.

Det blir som å spørre hvorfor er en BMW så mye dyrere enn en el.sparkesykkel eller en racersykkel.

 

For det første må du sammenligne en dyr o/u hagle med andre o/u hagler. Det er det eneste som vil gi mening.

Du kan selvfølgelig også spørre hvorfor er en o/u hagle er dyrere enn en halvauto, pumpe eller S/S hagle, men det igjen er jo også forskjellige varianter, mekanismer og bruk. Akkurat som terrengsykkel, downhill, enhjuling etc

 

Svaret er enkelt i begge sammenhenger: de er ikke nødvendigvis det.

 

Det enkleste først: O/U hagler er ikke dyrere enn andre hagle varianter. Du finner omtrent like mange billige O/U som andre hagler. Tok meg under 2 minutt og finne en haug av disse.
XXL hagle til 5999kr : https://www.xxl.no/alaska-ege-alaska-over-under-shotgun-jakthagle/p/1162208_1_style
Jaktdepotet hagle til 6495kr : https://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=123&prodid=14904
Jakt & Friluft hagle til 8990kr : https://www.jaktogfriluft.no/churchill-206-black-synthetic-1276-71cm
Skittjakt hagle til 5990kr : https://www.skittjakt.no/hatsan/234666/hatsan-optima-d12-extractor-12-76--71cm-valnøtt
Masse på Finn.no Billigste akkurat nå begynner på 1200kr : https://www.finn.no/bap/forsale/search.html?product_category=2.69.3964.268&q=o%2Fu'&sort=PRICE_ASC

 

Er O/U hagle det dyreste? Nei, det tror jeg ikke. Søk opp Holland & Holland eller Purdey S/S så skal du få se hva virkelig dyrt er :-) Fra noen få hundretusen til x antall millioner.

 

Selvfølgelig er det navnet på våpenet, treverket, utskjæringer, garnityr, graveringer etc som utgjør prisforskjellen.

Men dette er jo ikke noe unikt for O/U hagler. Det gjelder alle andre våpen du nevner også. Være seg Blasere med beste kvalitet trestokk og gravering (ikke noe problem å tippe et par hundretusen på en slik), S/S hagler nevnt ovenfor etc.

 

Så for å oppsummere: det er store prisforskjeller på alle typer våpen. Noen fordi de er bedre enn andre, men de store prisforskjellene skyldes i hovedsak navn, alder og utsmykking.

 

 

Edited by Bartemannen
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Nja. Graden av håndverk og kvaliteten på det, samt materialvalg bestemmer i stor grad pris. De «beste» merkene nytter gjerne de beste i faget, som igjen gir den beste utførelse og egenskaper. Spesielt når det gjelder hagler er høy fagkunnskap avgjørende for å bygge de beste mhp skyteegenskaper. Utsmykning kommer på toppen og kan i prinsippet koste hvor mye som helst. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...