Jump to content

Blir det jakthund?


Kage

Recommended Posts

Mor er en blanding av Labrador, Springer Spaniel og Boarder Collie, far en ren Breton. Ingen av de er blitt brukt på jakt. Jeg tviler ikke på at det er mulig å få en sånn blandingshund til å jakte og den kan sikkert jakte bra. Men er det en sjanse for at det ikke blir en stående fuglehund? Er det noen som har erfaring med blandingshunder og hvordan instinktene evt. blander seg? Kan det f.eks være slik at den noen ganger tar stand, men at de kanskje ikke holder den lenge nok, eller at den til tider bare støter? 

Link to comment
Share on other sites

Vil først si at jeg nokså prinsipielt er mot blandingsavl, men det er klart, tar man først til seg en blandingshund kan man jo for all del prøve å  utnytte instinktene som måtte følge med på kjøpet.

 

Ja det ER sannsynligvis en god sjanse for at den ikke har sterkt nok standinstinkt. Ca 50/50 vil jeg tro. Om det er snakk om en valp går det vel an å se om du får lokket fram standinstinktet med en rypevinge? 

 

Om valpen (eller unghund eller hva det nå snakkes om her) faktisk fester stand ville jeg, i motsetning til en "fullblods" stående hund brukt en del tid på å forsterke standinstinktet med vinge og evt tamfugl. Dropp reis, støkk heller fuglen selv, og tren inn sitt når fuglen eller vingen letter fra ung alder (3-4-5mnd litt etter individ) så kan det jo hende resultatet blir et bidrag fremfor heft på jakt=) Gode apportører på begge sider også.

Link to comment
Share on other sites

Hvis man ikke skal bruke hunden til noe spesielt, er blandingshunder helt supert. Det er en grunn til at svært mange blandingshunder blir jævlig gamle og stort sett holder seg friske hele livet. Problemet med blandingshunder og bruksegenskaper, er at du skjeldent vet hva du får hvis du parrer litt tilfeldige raser. Blander du derimot, f.eks. drevet og dachs, eller jamthund og gråhund, er det overveiende sannsynlig at du får jakthunder. I ditt tilfelle er det for mange og forskjellige raser til at du kan forvente noe konkret. Jeg støtter forøvrig MortenMoe`s fremgangsmåte for å prege hunden.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde tenkt meg en god familiehund som jeg kan bruke på småvilt jakt. Syntes 15-16 lapper for en valp er litt mye når jeg har små barn og ikke får jaktet så mye som en ren raset fuglehund fortjener. Ellers har jeg vokst opp med Engelsk Settere og hadde i grunn tenkt meg ut en Breton.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Kage skrev:

Jeg hadde tenkt meg en god familiehund som jeg kan bruke på småvilt jakt. Syntes 15-16 lapper for en valp er litt mye når jeg har små barn og ikke får jaktet så mye som en ren raset fuglehund fortjener. Ellers har jeg vokst opp med Engelsk Settere og hadde i grunn tenkt meg ut en Breton.

 

Du kommer til å bruke MYE mer tid på å prøve å få til noe med en eventyrmix. Tid du kunne brukt til  jakt med en egnet hund. Og når du innser at prosjektet er dødfødt er kone og barn knyttet til hunden...

Se etter omplasseringshund, valp med "feil" eller hund på foravtale istedet.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har en blandingshund som jeg bruker til skogsfugl. 

Med ham så måtte jeg tilpasse meg måten han jobbet i skogen på, i stedet for omvendt.

Enorm jaktlyst, aldri hørt om stand, god apportør - har faktisk apportert rev jeg ikke har skutt på ved flere anledninger. God på støkk, men kunne hatt kortere bein. Han slår litt langt ut når han blir ivrig. Tok noen år før han forstod at han skulle støkke dem mot meg , ikke bare i en vilkårlig retning. Nå er jeg fornøyd, men en vet jo aldri om en kan bruke det en får til noe fornuftig. Neste hund blir noe renrasa greier. En vizla tenker jeg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
2 timer siden, tussehaugen skrev:

 Så får du kanskje lyst til å stille på jaktprøver men då får du fort problem med NKK mafiaen.

Vet ikke om noen foreninger i NVK, som tillater bastarder på jaktprøver.

 

Enkleste og sikreste, er vel å ha fokus på apport og ettersøk av skadet vilt. Er god hjelp dette for en jeger! Og krever mye mindre av eier.

Link to comment
Share on other sites

Eg skal snu spørsmålet litt på rundt. Et år har 365 dager å du har hunden 24 timer i døgnet. Hvor mange dagar skal du bruke den på jakt? hvor mange dager til turkompis for deg eller resten av familien? jaktprøver?

 

ALT:

Jakte du en helg eller to i året er vel kanskje ikkje en jaktmaskin det rette? Gå for blandsmiks det vil sikkert funke fint:)

 

ALT2:

 

Er du sånn sånn som noen andre av oss. 

Jakte 3-4 dager i uka heile sesongen?

Lyst til å gå jaktprøver?  Himla lærerikt og du treffer mange hyggelige nye bekjentskaper med samme i interessen så deg selv så kan ting for balle på seg  =  KJØP JAKTHUND:)

 

Jepp eg har vært der du er. Brukte rottweiler som bandhund på hjortejakt å skutt hjort for den ikkje heilt optimalt... Jaktinstinkte var det ingenting i veien med det blei litt mye og holde igjen i nedoverbakkene.

Kvass som ettersøkshund både løs og i band.

 

Nå har eg grå elghund tispe (bandhund) og føle vel det er nirvana i forhold😁😁

Edited by jallis_83
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

kanskje seint svar her. men går vell strengt tatt an å trene hunden opp som apportør. kanskje du kan klare å få den til å støkke. selv har jeg en springer spaniel som jeg trener opp som støtende/apporterende hund.

kjempe artig trenings form og der man trener hunden til å løpe i sikk sakk foran deg innenfor skuddlinje. Søk opp gundog springer spaniel på nettet så får du et inntrykk av jaktformen.

Tror at hvilken som helst hund kan læres opp til denne typejakt form. eneste forskjell mellom hunderasene er vel intensitet,  drivet og utholdenheten.  

 

Link to comment
Share on other sites

Aldri for sent å diskutere hund og jakt. Jeg var på nære nippet til å kjøpe meg en såkalt lab pointer 🐕, men dessverre så passer det litt dårlig nå siden vi har en del jobb å gjøre med ny bolig. 

 

Tanken bak det var muligheten til å få alt i samme hund, ikke spesialist i noe men med mulighet til å utføre så godt som alle oppgaver med nok fokus og trening. I tillegg vil det med stor sannsynlighet være en fantastisk familie hund.  Labrador er på topp ti av de smarteste hunderaser, og jeg tror smarte hunder har enda mer muligheter for å trenes til allsidighet. 

 

I USA er labrador kanskje den mest populære hunden, også for jegere. Nå er det en hel rekke diskusjoner om du skal tukle med en rase hund for å kanskje få frem andre egenskaper, men nå er det dokumentert at enkelte labrador retriever(såkalt rendyrket)vil ta stand, eller vil i det minste stoppe og markere ett øyeblikk. Igjen så har det vært mye diskusjoner om denne egenskapen skal avles på eller om det skal helt bort fra rasen, og det tror jeg oppdretterne er splittet om. 

 

Jeg kan kanskje også slenge inn ett argument for retriever når det er mange jegere og en hund, da er det en mulighet for at noen støkker opp fugl/vilt som ikke hunden har fått med seg. Såkalt blind apportering er retriever overlegent de fleste andre raser, kanskje springer spaniel kan måle seg om du er med og peker ut hvor den datt, hvis du så det da. Vet ikke hvordan dere føler på det men det verste jeg vet er å vite at den traff jeg garantert og finner ikke at dyret.

 

Når jeg nevnte labrador pointer så er det blanding ja ikke labrador som tar stand.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...