Guest graahund Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Jeg tok opp rakfiskens fortreffelighet tidligere på kvelden, nå har jeg lyst til og nevne en annen av høstenes høydepunkter, nemlig blodklubb. Før min kjære svigemor (virkelig sant, jeg var hennes favoritt svigersønn, hun hadde bare en ) ble borte lærte hun meg og lage blodklubb på den gammeldagse måten med ister og det hele. Den lager jeg en dag til uka, med alle ingredienser. Den må også nytes med en akevitt og en øl. Glovarm mede salt eller sukker alt etter smak. Det ER virkelig nydelig. Prøv denne retten også i høst, bare ikke kjøp den på Rema eller lignende, det er ræva !! Oppskrift følger på oppfordring. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Oppskrift trengs ikkje, men bruker du svineblod eller storfeblod? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Oppskrift trengs ikkje, men bruker du svineblod eller storfeblod? Vi bruker en blanding av storfe og svineblod , når du bor bynært så må du ta til takke med det du får i en butikk med brukbart utvalg. Når jeg var guttunge og hadde jobben med og røre blod når de slakta var det svineblod som ble brukt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Flott. Det er svineblod som vert brukt her i gården. Likar det best. Men vi lagar pølse. Tarm med ister i. Nyyyydeleg mat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Flott.Det er svineblod som vert brukt her i gården. Likar det best. Men vi lagar pølse. Tarm med ister i. Nyyyydeleg mat Har du prøvd blodpannekake da ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Nei det er ikkje vanleg her Dei som lagar blodmat, lagar pølse. Vi har alltid brukt svineblod, men dei fleste her brukar blodet frå lam. Eg brukar ister, mens dei fleste andre brukar nyretalg frå lam.. Som du seier, så er dette festmat av høgste klasse. Slaktetida er ei fin tid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Nei det er ikkje vanleg herDei som lagar blodmat, lagar pølse. Vi har alltid brukt svineblod, men dei fleste her brukar blodet frå lam. Eg brukar ister, mens dei fleste andre brukar nyretalg frå lam.. Som du seier, så er dette festmat av høgste klasse. Slaktetida er ei fin tid Helt enig, bare synd at det ikke bir slaktet på gårdene her lenger. Alt går på slakteriene så det er ikke mulig og få ferskt blod lenger, desverre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Jau då. Her slaktar vi. Har vore slakting på 3 gårder her i dag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Jau då. Her slaktar vi. Har vore slakting på 3 gårder her i dag Heldiggris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenneth32 Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Muttern lærte å lage dette av sin svigermor. Og fy flate så godt dette er Jeg vil helst ha den stekt i melk, og duppe hver bit i sukker + drikke iskald melk til. Det er et perfekt måltid mat for meg. Jeg må få muttern til å lære meg dette før hu dævver, så denne oppskrifta ikke går tapt. For dette er virkelig snaddermat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Muttern lærte å lage dette av sin svigermor. Og fy flate så godt dette er Jeg vil helst ha den stekt i melk, og duppe hver bit i sukker + drikke iskald melk til. Det er et perfekt måltid mat for meg. Jeg må få muttern til å lære meg dette før hu dævver, så denne oppskrifta ikke går tapt. For dette er virkelig snaddermat. Der er jeg helt ening med deg, la ikke de gode gamle oppskriftene forsvinne. Det er viktig og ta vare på noe av det gamle, godt er det og og det har noe med historie og gjøre faktisk. !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urogallus Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Ja, klubb er det ALLER beste jeg vet! Og som Kenneth32 sier; En må ha kald mjølk attåt! Øl og akevitt er veldig godt det, men ikke til klubb. Heldigvis har pappa lært å lage det etter at mamma gikk bort, og han har ei god oppskrift! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrMju Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Det er mykkje skryt av blodklubb. Men kunne dere lagt ut ei oppskrift, slik at det gjekk an og prøve det.? Sjølv om eg alldri hadde fått madammen til å smake. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Blod klubb eller som dei kallar det her Blodkodler, med fett ( ister ) i, det er snaddermat. Eg pleier å ete dei med sirup på, og med iskald H-melk inntil. Absolutt snaddermat. Meinar at me har brukt kun svineblod i dei, men har ikkje laga det til sjølv, så det er eg litt usikker på. Og blodpannekaker med sirup på, det er snaskens. Bestemora mi pleier å lage det til. Og som andre her, så hadde det vært fint hvis Graahund / Hjortejeger og andre med oppskrifter, hadde lagt det ut her. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syvertsen Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 noen som har oppskrift på klubb og blodpannekaker? Klubb er sjitgodt men pannekakene har jeg aldrig hørt om før, det høres spennende ut. er det noe som kan egne seg som hybelmat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenneth32 Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Blod klubb eller som dei kallar det her Blodkodler, med fett ( ister ) i, det er snaddermat. Eg pleier å ete dei med sirup på, og med iskald H-melk inntil. Absolutt snaddermat. Meinar at me har brukt kun svineblod i dei, men har ikkje laga det til sjølv, så det er eg litt usikker på. Og blodpannekaker med sirup på, det er snaskens. Bestemora mi pleier å lage det til. Og som andre her, så hadde det vært fint hvis Graahund / Hjortejeger og andre med oppskrifter, hadde lagt det ut her. Jeg har prøvd ferskt blod rett fra privat griseslakt. Det var jaggu fine saker Men jeg har prøvd med okseblod også, og det synes jeg var hakket bedre, men det kan jo være fordi det var lenge siden jeg hadde spist klubb. det er vanskelig å si. Men det funker ihvertfall fint med okseblod. Oppskrift ja. Det jeg veit er at det er blod, mel og ister. Og at det skal kokes. Viktig å ikke bruke mer mel enn ytterst nødvendig, for da blir dem veldig harde og ikke noe gode. Utover det er jeg veldig usikker på om det er mer inni der gitt. Kanskje litt pepper ? Og det er viktig å rulle dem ganske runde ala boller og passe på at dem er tette og fine, så vannet ikke trenger inn i dem. Det forringer smaken hvis du bare skal spise den kokt(mulig det er pga. isteret). Jeg skjærer den i biter, og steiker den i melk. Da spiller det liten rolle om vannet har kommet inn i den under kokinga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 (edited) .. Edited September 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Ja da kommer min svigemors oppskrift på meget god blodklubb. 1/2 l blod (okse eller svin) 2 dl vann 1ss salt 3/4 ts pepper 1 ts ingefær 1/2 ts nellik 1 ts allehonde 1 stor revet potet Rugmel til passe deig, må ikke være for løs (etter min smak) 200 gr nyretalg. Talgen legges midt i klubben ! Husk og krydre denne. Blodet piskes litt, tilsettes vannet og kryderiene og mel til passe fast deig, slik at den kan taès med skje og legges i gryta (min mor brukte håndflata og formet klubben med) med kokende, saltet vann. Koketid 1/2 til 1 time. Jeg brukte 40 min når jeg lagde klubb sist og det blei bra. Det kommer jo også ann på hvor store klubber du lager. Ja da er det bare og stille seg til hugg, for sånn skal da ikke klubb lages. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Takker så meget Graahund, ser meget god ut den der. Skal sjå om eg får tak i meg blod seinere. Har ein kompis som har gris, som eg kjøper litt gris av. Der er det ingen som tar vare på blodet, så de kan eg få tak i et par liter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 (edited) .. Edited September 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Takker så meget Graahund, ser meget god ut den der. Skal sjå om eg får tak i meg blod seinere. Har ein kompis som har gris, som eg kjøper litt gris av. Der er det ingen som tar vare på blodet, så de kan eg få tak i et par liter. Synd vi bor så langt unna hverandre "Mauser68" ellers skulle jeg bydd på en skikkelig klubbaften Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Blodpølser 2 l. silt svineblod 400 g ister 1 1/4 dl rugmjøl 2 ts pepar 1 ts allehånde 1 ts ingefær 1 ts nellik 4 ts salt 3 dl sirup Skjer ister opp i små terningar, og bland saman blod, mjøl, sirup, ister og krydder Eg brukar tarm til å fylle i, men du får kjøpe pølseposar på ein butikk med litt utvalg (Mega) Fyll posane 3/4 fulle, og sy att Legg pølsene i kaldt, lettsalta vatn i ei stor panne. Varm opp vatnet til kokepunktet, og la pølsene trekke til dei er kokt. Tida er avhengig av storleiken på pølsene Server pølsene med H-melk og sirup/sukker Dette er haustens store høgdepunkt Lykke til om nokon vil prøve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Blodpølser 2 l. silt svineblod 400 g ister 1 1/4 dl rugmjøl 2 ts pepar 1 ts allehånde 1 ts ingefær 1 ts nellik 4 ts salt 3 dl sirup Skjer ister opp i små terningar, og bland saman blod, mjøl, sirup, ister og krydder Eg brukar tarm til å fylle i, men du får kjøpe pølseposar på ein butikk med litt utvalg (Mega) Fyll posane 3/4 fulle, og sy att Legg pølsene i kaldt, lettsalta vatn i ei stor panne. Varm opp vatnet til kokepunktet, og la pølsene trekke til dei er kokt. Tida er avhengig av storleiken på pølsene Server pølsene med H-melk og sirup/sukker Dette er haustens store høgdepunkt Lykke til om nokon vil prøve Denna skal ihverfall jeg prøve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 (edited) .. Edited September 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Meinar eg har høyrd at vilt blod, er for stram/sær smak på. Men det er sikkert avhengig av viltet, vil eg tru. Blod frå dyr med mindre viltsmak som rådyr, kunne kanskje vært ein ide å prøvd ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Prøver igjen.. Hva med å bruke blod fra vilt i steden for storfe eller gris? Har aldri prøvd det, men det burde vel gå ? Blod burde være blod ? Tror jeg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.