PerArild Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Etter å ha vært min følgesvenn i snart 40 år, trengte kniven en oppshining. Da leverandøren, ja han fins ennå, ikke var behjelpelig med nye beslag, ble løsningen å gjøre om kniven totalt. Kniven fikk nytt skaft av stabilisert bjørk, elggevir, sølvtinn samt vulkanfiber av forskjellige farger. Bladet fikk en omgang med smergelpappir, og kvesset opp. Slira fikk litt tiltrengt brun skokrem. Og vips så ble det faktisk en ny kniv. Kniven klarer nok ikke 40 nye år, men det klarer ikke jeg heller. Den skal uansett følge meg på noen turer til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoctoRoy Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Fint arbeid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balter Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Veldig bra det der! Jeg har også en slik som på første bilde, araldit og tape gjør den fortsatt brukelig.. Det er nok et visst "ettermarked" her med gamle slitte BrigN kniver.. Forretningside? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
springfield 30.06 Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Dette inspirerer til å grave frem de gamle slitte knivene og gi dem nytt liv. Har du vært litt ivrig med slipemaskin? Blitt litt blå på eggen. Er det noe problem på en samekniv? Viggo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerArild Posted May 26, 2016 Author Share Posted May 26, 2016 Er egentlig utrolig at kniven har tålt bruken i alle disse år, kjøpt i 78. Vil benytte den litt mer forsiktig heretter. Har en fast plass i venstre lomme i sekken. (ser litt voldsom ut i beltet). Tror det er mange som ser slike ut. De er litt mer trivelige å benytte etter en oppussing. Så etter det "blå feltet" på bladet, men ser ikke noe der nå. Tror det må være lyset under fotograferingen. Om det eventuelt gjør noe merker vi om en stund. Om det er en "foretningside" vet jeg ikke, men det er ikke verre en å ta sjansen å prøve selv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 jeg tror det seige karbonstålet brukt i disse knivene tåler mye , værre med originalskaftene/beslagene syns jeg som begynner å slarke litt for fort, og at de sprekker opp etter mange års bruk i allslags vær er kanskje ikke så rart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SL308 Posted May 27, 2016 Share Posted May 27, 2016 Super flot arbejde og kniv. Sendt fra min D5803 med Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrangler Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Den var veldig fin. Di røde og blå stripene mot hvitt gjorde seg virkelig på en slik kniv. Er di inspirert av samedraktene eller flagget vårt? Uansett gratulerer med fin kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erlend Meyer Posted May 29, 2016 Share Posted May 29, 2016 Med tanke på utseende skal du ikke bli forbauset om den overlever både barn og barnebarn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerArild Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 Takk for trivelige kommentarer til alle. Ja den overlever sikkert en god del turer til i skog og mark, og den overlever sikkert meg. Det har vel også litt med bruken å gjøre også. Er vel ikke den villbassen som skal hogge ned hvert kratt jeg ser lenger. Den originale kniv hadde en gjennomgående tange som var klinket bakerst, samtidig som det hele var limt. Dett ble en solid konstruksjon. Men bjørkeskaftet var lakkert slik at det begynte å sprekke opp med tiden, samtidig var endeveden på bjørkeskaftet ikke innsmurt med noen ting, slik at vann kom inn mellom skaft og blad. På dette område har jeg imidlertid fylt med epoxy. Samtidig som at hele skaftet er 100% vanntett da bjørkekota er stabilisert. Tangen på min kniv går bare ca. halvvegs opp i den bakre geviret. Tangen har blitt filt med noen hakk, samtidig som jeg la inn to stålstifter mellom elggeviret og bjørka. Solid nok tror/håper jeg. @wrangler; Jeg hadde det norske flagg i tankene da jeg la inn vulkanfiber i rødt, hvitt og blått. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trond C Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Den ble veldig flott! Ser ut til å være mye samme typen som min, fra knivsmed Isak Strømeng, kjøpt under førstegangstjeneste på luftforsvarets stasjon Kautokeino, som den het, i 1977 Min forsvant en gang og dukket opp her forrige året blant noe verktøy og bildeler bakerst i boden. Den var sliten men ikke utslitt, fikk en omgang med lakkfjerner og rustløser, og noen strøk med ny lakk. Kunne tenkt meg å lage den som din, men det blir nok med tanken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 Fin oppgradert joikesabel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Den ble kjempeflott! Har planer om å lage min egen fra bunnen av, har du noen tips til hvordan den blir best mulig? Mtp grep, utforming og evt features som bare må med på en "joikesabel"! Tangen går gjennom hele skaftet og klinkes vanligvis på samekniver gjør de ikke? Gjorde din? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerArild Posted June 29, 2016 Author Share Posted June 29, 2016 Jeg kan svare deg med bilde av en arbeidstegning fra et annet prosjekt; Hvis det er en samekniv i ordets rette forstand du er ute etter, kan du overse mitt svar! Jeg var ute etter å "reparere" en veldig sliten kniv som hadde betydd mye for meg og var en fast tur-venn. Som tegningen viser består skaftet for det meste av bjørk (stabilisert) og elggevir. Dette i seg selv gjør kniven veldig "bak-tung", slik at de gode hugg egenskapene blir noe borte. Så til de positive egenskapene; - Vanntett skaft, stabilisert bjørk og elggevir er nøkkelord. - Lagde en slags "fuge-rand" med epoksy mellom blad og skaft. - Filte ned tinn beleggene (ingen messing) for bedre grep. - Selve skaftet er brutto 12,5 cm noe som gir et grep på ca 11 cm. Mindre sjans for å kutt fingrene. - Skaftet noe "vridd" ned mot blad-egg for bedre grep. (du ser at tegningen ser litt usymmetrisk ut) - Rødt-Hvitt-Blått - nostalgi. - Slire så høyt opp på skaft slik at kun elgen er synlig. (noe for lite elg på tegningen) Virker ryddig. - Plass til litt "pynt" øverst på skaftet. Ikke utført da bildet innledningsvis ble tatt. - Ikke plass til klinking bakerst da tangen rett å slett ikke er lang nok. Kunne fått sveiset på noe men.... - Lagt inn stålstift for å kompensere overstående. - Filte inn diverse hakk på tangen slik at limet skulle sitte bedre. Kommer ikke på flere argumenter i farta, men hvis du skal lage noe selv så lag din egen argumentliste over ting du selv mener er viktig å implementer de! Lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Her var det mye god informasjon! Det blir nok ikke en ekte joikesabel uten samisk blod i smedens årer, men får se hvordan den blir til slutt! Takk skal du ha! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 ser jo du har lagd noen fulltange kniver , kanskje du kan prøve deg på en fulltange samekniv..? viewtopic.php?f=23&t=1313 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Stilig! Ja det kunne være noe! Muligens mer solid enne den tradisjonelle... Hadde det ikke vært for at jeg har kappet ut en uten fulltange allerede såå Kanskje en må lage to? Men dette blir min første ekte "hidden tang" kniv. Har nettopp fullført en "fake" hidden tang! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerArild Posted July 10, 2016 Author Share Posted July 10, 2016 @improvement; Gi oss bilder da du kommer så langt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
improvement Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 Har ikke sjans til å få varmet den nok med sievertbrenneren, så må vente til jeg får satt opp ny kullesse evt en skikkelig ovn. Tilbake til småkniver for en stund Er kjekke de og Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.