Jump to content

Hund som jager for fort


Maxwatt

Recommended Posts

Hei. Jeg har en 15 måneder gammel basset/drever blanding som har sin første sesong i skogen.

 

Det begynte bra med trening og loser tidlig i høst som holdt på i 45min til litt over en time. Og vi har fra en til tre drev hver gang vi er ute. Men vi har ikke fått skutt noe for han enda.

 

Noe av skylda ligger hos oss jegere, men vi ser også at de fleste av losene drar ut for hunden.

 

En typisk los begynner bra med en liten runde eller noen svinger før det skjærer ut drar av sted.

 

Heldigvis legger hunden av og kommer tilbake etter en stund, men et par ganger har det bært av sted over riksvegen og inn på naboterrenget.

 

Hunden er veldig sprek og har bedre(rettere) bein enn de fleste basseter jeg har sett, så han springer fort og lett. Så jeg mistenker at det er tempoet hans som gjør at dyra ikke turer "riktig" for han.

 

Så da kommer spørsmålet: er det noe jeg kan gjøre for å få ned tempoet hans i losen?

Link to comment
Share on other sites

Jeg regner med at det er rådyrjakt du snakker om.

Om det er det, så er det vanligvis to grunner til at losen drar ut umiddelbart eller rimelig kort tid etter losstart.

 

Den ene og mest vanlige grunnen, er at rådyrene merker(lukter, hører og/eller ser jeger/erne når de går til posten eller er på posten.

Den andre grunnen er at hunden jager for fort, og spesielt jager mye på overvær og kutter buktene rådyrene tar.

Rådyrene føler at de ikke har kontroll på hunden og føler seg sterkt presset, og velger da å legge ut på langtur for å riste av seg hunden.

 

Det første må dere jegere gjøre noe med, og der har de fleste jegere mye å hente etter min mening.

 

Når det gjelder det andre, kan en prøve å få den til å jakte mye på hare for å bli mer spornøye og bruke nesa mer ned i bakken.

Og så håpe at dette smitter over til når den skal jage rådyr og ikke går tilbake til gamle synder med kutting av bukter på overvær.

 

Dersom problemet vedvarer, får dere enten slutte å jakte rådyr, om det er dere som to-fotede jegere som er hovedproblemet og ikke klarer å bli bedre, eller om det er hunden som er problemet, så får den få et liv som harehund eller/og sofahund.

Alternativt får dere finne frem en spade :|

 

Livet er for kort til å kaste bort mye tid på rådyrhunder som jager dyra ut av terrenget etter min mening.

Jeg har omplassert noen hunder som jeg har funnet ut at egner seg mer som sofahund enn jakthund.

Den kan føles dyrt å omplassere en hund ogbruke penger på å kjøpe ny valp når den andre hunden er ung, men jammen er det dyrebart å stri med en jakthund som ikke fungerer skikkelig.

Link to comment
Share on other sites

Tiltredelse til det som så langt er skrevet.

 

Det _kan_ også skyldes at gaupa har passert terrenget, men da bruker det som regel å gå raka vegen rett ut, uten antydning til bukting. Losføring/målbruk vil også være en faktor (som du heller ikke får gjort så mye med), DVs at en trang hund lettere støkker dyra enn en løs(kjefta) hund. Gir samme resultat som er nevnt før her, DVs at dyra føler seg hardere pressa og ikke har kontroll på hunden. At hunden er for trang er nesten verre enn at den er for rask - rådyra klarer omtrent uansett å stikke unna en kortbeint hund, men da må de vite hvor den er...

 

Et tilleggsalternativ er å feite opp bikkja skikkelig...

 

Ville prøvd å sette igjen postene hjemme først...

Link to comment
Share on other sites

Spade er ikke et alternativ.

Ikke å gjøre hunden trebeint heller. Og hunden er ikke et matvrak, men heller litt småspist så jeg tror ikke det er lett å feite opp ham så lenge vi er såpass aktive…

Det er helt klart potensiale for forbedring hos de tobeinte, siden de består av en omskolert harejeger som jakter rådyr for første gang (meg) og en harejeger med for mange år på nakken og for mange kilo rundt magen (min far).

Hunden er trang i søket, så det er lett å støkke dyr i uttaket. Det vet jeg har skjedd flere ganger. Og jeg fikk just vite at det er skutt en hjort i terrenget forrige uke.

Hvis jeg legger litt godvilje til og tenker at vi sikkert også har hatt revelos, kanskje hjort og andre folk har kanskje støkkt for oss så er problemet kanskje ikke så ille som jeg tror.

Det er ett lite og trangt terreng med som kryr av rådyr, men også av turgåere, bærplukkere, folk som rir tur med hæst :overrasket: og andre jegere.

Det terrenget jeg jaktet hare på før er dessverre ikke mulig å jakte med løshund i lenger så å prøve å jakte hare med hunden kan by på utfordringer.

Hunden går maks 20 min på harefot uten resultat før han ikke gidder det mer og vil videre…men kanskje det går bedre hvis vi er et sted det ikke er rådyr.

Tror vi slipper på hare, mest mulig midt i terrenget i helga og håper rådyra står nede i bygda. Og heller gjøre 2. drevet på en sikker rådyrplass når hunden ikke er fullt så frisk i beina lenger.

Link to comment
Share on other sites

Når hunden er trang i søket i et terreng som kryr av rådyr, så må jegerne bare smøre seg med tålmodighet og sitte på rumpa så lenge som kreves for at hunden skal forstå at den må søke større for å finne rådyr de kan ha det moro med å lose.

Jeg vet at det er VELDIG fristende å gå videre for at hunden skal få los, men det er virkelig å gjøre seg og hunden en bjørnetjeneste.

Link to comment
Share on other sites

Vi hadde en spesiell opplevelse i et terreng vi jaktet i mange år. I tre år hvis vi slapp bikkja i en spesifikk hei gikk det nesten uten unntak rett ut av terrenget og på lang tur. I annen del av terrenget rundet hunden fint hver eneste gang og vi skjøt mange dyr.

 

Vi fikk tilslutt postet av riktig for denne heia og fikk skutt en stor gammel bukk. Etter dette uttaket gjentok aldri fenomenet seg. Vi konkluderte med at gamle rådyrbukker kan legge seg til en slik adferd for å riste av seg bikkja.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bjelle er faktisk ikke en dårlig ide.

 

 

 

For et par helger siden prøvde vi taktikken med slipp på hara først. Lørdag gikk det heller dårlig.

 

Vi gikk langt unna rådyr og "sleit ut" hunden før vi gikk skogeleis til rådyr plassen.

 

Hunden var sliten og søkte dårlig ut. Men så fort han fikk noe lukt i nesa forsvant han. Og plutselig hørte jeg uttaket laaangt av lei. Da var kl 1215 og losen gikk rett ut over jorder og veier, ned igjennom småteiger og bebyggelse, over jorder, gjennom småteiger og inn terrenget igjen etter å ha gjort en 800-900meter halvsirkel. Der buktet og turet det i en liten stund før det gikk forbi men ikke over posten til gammeln. Da var hunden såpass sliten at han slapp dyra etter ca en halv time. Han har lett for å gjøre det når han krysser spor av oss og han er sliten.

 

Og når jeg kom ned på parkeringsplassen så jeg at sto det 2 biler der Så det var altså flere turister i området. Kan hende rådyret/dyrene var allerede støkkt av dem.

 

 

 

Søndag dro vi rett til den samme sikre plassen for rådyr, men nå var vi mye tidligere ute. Gammeln tok med hunden i en retning og jeg gikk mot en post et annet sted, men han måtte slippe hunden etter bare 150 meter for hunden hadde tydeligvis lukt i nesa. Nå gikk hunden med været så han fulgte altså fot, i motsetning til dagen før da han tok ut mot vinden. Og etter bare 3-4 minutter hørte jeg uttaket langt langt unna. Trodde først det var en annen hund pga retning og avstand. Nå var vi så tidlig ute at det ikke var skytelys enda og vi var de eneste forstyrrende elementene for dyra i skogen. Denne losen gikk mye bedre. Det buktet og gikk smått og fint i en stor sirkel rundt ei myr og etter en stund gikk det mot posten min. Men ved posten min slo vinden litt frem og tilbake og det virket som om rådyret sto og ventet inn hunden, men plutselig satte det opp farten og jeg hørte hovslagene av et galloperende rådyr før det kom en gråbrun strek gjennom en lita glenne på ca30meters hold.

 

Der ble sannsynligvis dyret værstøkkt av meg for etter det gikk losen mye raskere og dro ut men ikke lenger enn at det fortsatt var i samme terrenget. Der gjorde dyret noe krumspring så hunden ble langt etter og så kom det tilbake mot uttaket etter en stund. Når det da passerte sporet til gammeln la hunden av og syntes det var nokk. Da hadde losen gått i over en time. Vi heiv hunden i bilen og ga oss siden det var andre dagen på rad i skogen og jeg var hjemme før kl9…..

 

Siden det gikk så bra den dagen så er je optimist men nå har det blitt lite muligheter til å jakte i det siste pga jobb og familie.

 

Vi får fortsette med å være tidlig ute (før joggere og 3klasse på skogstur) og bli flinkere til å passe på vindretning og vær, og hvis det ikke hjelper så prøver jeg å henge en bjelle på hunden.

 

 

 

Gammeln var ute med hunden alene en dag mens jeg var på jobb og hadde los på en stor hvit hara på bar bakke. Det gikk en stund og så satte haran seg inn og trykket så hunden fikk den ikke i gang igjen. Men både hund og gubbe fikk en liten opptur når de fikk jage pus gitt… det var første bekreftede harelos for hunden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...