Jump to content

Maxwatt

Members
  • Posts

    107
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Maxwatt

  1. Det er i sør Hedmark. Lange kløver er nok pga at dyret har ligget mye og ikke slitt dem nok. Så har problemet bare "vokst" for å si det sånn. Pels lus (eller heter det midd) er ikke uvanlig på rådyr. Det hadde lette diare symptomer, men uten nærmere undersøkelse er det umulig å si hva som var selve grunnlaget for sykdommen.
  2. Kliner til igjen. Denne gangen er det pelslus, avmagret, vond lukt og forvokste kløver.
  3. 6.8spc leverer grovt sett 40%mer energi i målet en 223, men er fortsatt behagelig å skyte med. Den er ballistisk sett veldig lik 308w med tanke på kulebane. Mener å huske at jeg har 8cm/4knepp opp på 200m og 18knepp på 330meter med jakt ladninga. Men den lider av dårlig tilgjengelighet på komponenter. Det er for tiden ikke hylser å få tak i og Lapua lager ikke hylser i dette kaliberet så man må ta til takke med hornady eller lignende..... Ladedata er stort sett bare tilgjengelig for amerikanske krutt og siden Hodgdon ikke lenger selges her så ser det ut til at jeg etterhvert må lade med vihtavuori og selv fylle inn de blanke feltene på kartet. Utvalget kuler ER labert. Men har man en gammel 222 med 1:14 eller 243 med 1:10 løp så er utvalget heller ikke noe å rope hurra for. Og min lette 243 uten demper gir mer rekyl enn jeg setter pris på.
  4. Jeg har både 222, 6,8spc og 243w og må si at 243 er det minst fornuftige kaliberet. 243 henger bare på greip om man har rask twist og skal skyte tunge kuler stygglangt eller sprenge rev med lette kuler. Den sparker omtrent som en 308w og brenner like mye krutt. Dyre patroner og dyre hylser.
  5. Det er helt utrolig at ingen har nevnt 6.5x47l. Den er et fornuftig kompromiss. Man får kvalitetshylser, godt utvalg av kuler og man kan leke med litt langhold. Men kalibervalg kommer vell tilslutt ann på hvor langt ned i kaninhullet man er villig til å rote seg. Går grensen ved å lade selv? Eller er man villig til å sitte å frese halser og forme hylser? Eller All Inn og lage egen villkatt ala 6.8x47l. Jeg ville gått for noe som Lapua lager hylser for. 6.8x47l høres morsomt ut. I DARE YOU! I DOUBLE DARE YOU MF....
  6. Hva med oppkrav. Der er vell relativt sikkert for selger?
  7. Men for å ta det tilbake til det opprinnelige temaet: Hva med en utfyllende reportasje i Jakt og Fiske med beskrivelse og bilder av dette så jegerne blir oppmerksomme på dette og vet hva man skal se etter? Jeg tipper 7 av 10 jegere ikke ville reagert hvis man fikk slikt i slaktet, fordi det er relativt ukjent.
  8. https://www.nrk.no/innlandet/jakthunder-kan-bli-smittet-av-parasitt-1.16251088 https://www.jaktojagare.se/kategorier/utrikes/fruktad-parasitsmitta-patraffad-i-norsk-alg/ Den saken her fortjener mer enn bare en liten notis.
  9. Er det ikke mulig å se om det sitter patron i kammeret på politiets pistoler når man drar tilbake sleiden?
  10. Der var'n Fabelaktig Mutsjo grasiass
  11. Er det noen som har gode tips til hvordan man beskytter ballene på hunder om vinteren? Etter 45min los i 12cm snø ble det blødende skrubbsår på ballene til den kortbente hunden min i dag. Det kan hende han har forfryst seg en gang og er blitt ekstra utsatt for skader av det. Jeg har sett litt på forskjellige dekken og slikt, men de er som regel åpne der under. Det må da være andre som har hatt slikt problem og funnet på en lur løsning. Og ja han har gitt samtykke til å legge ut bilde av stellet.......
  12. Jeg var i skapet og sjekket. På begge 412 som står der stikker stiftene ut ca 0.5mm målt med skyvelære. Kanske det bare er slik de er konstruert....
  13. Hvilken butikk i på Sørlandet var det som hadde agenturet på valmet? Og hvordan var det det med livstids garanti på dem igjen?
  14. Testet å tape fast en jd184 på kombiløpet og svinge litt på det for å føle på balansen. Det gjør ikke så mye med litt ekstra vekt og man kan få til ca 50cm løp, men demperen må ha diameter på maks 35mm
  15. Må og må....det hadde vært greit å slippe skam-kappet rifleløpet. Originalt er kombiløpet 60cm ja og det er i korteste laget for god sving på hagle skudd. Hva med å bygge om et hagle o/u løpsett? De er vell ca 70 cm. Litt ekstra jobb med ekstraktor og div. Altså bytte ut nederste hagle løp med rifle løp på ca 55cm.
  16. Lyddemper på kombi er en spennende tanke som jeg også har lekt litt med. Jeg har kommet på 2 mulige løsninger, men det vil kreve en børsemaker med talent og vilje til å prøve noe nytt for å få laget noe slikt. Hvis man tar utgangspunkt i en 412 med frittliggende løp, flytter det fremste festet litt bakover og muligens lar demperen gå litt ut forbi hagle løpet blir det som på dette bildet med tørkerull kjerne..... Da får man plass til en liten smekker demper. Løsning nr 2 er å lage en demper med uttak for hagle løpet slik som Leupold vx-3l kikkertsikte. Altså ikke helt rund demper og en slags låsehendel istedet for gjenger for å feste demperen. Dette blir MYE mer komplisert. Hvis dere er interessert i å Crowdfounde meg så stiller gamle-valmeten gjerne opp som frivillige førsøkskanin
  17. Er det 2 eler 3 "føtter" på ambolten i tennhetta? Small rifle?
  18. Bytt ut Norge med Bislet på den boksen og se hvordan det resultatet blir. Alle undersøkelser viser at de som er for ulv helst ikke vil ha den i sitt eget nabolag.
  19. Det er for sent å få den undersøkt nå. Jeg la ikke merke til dette før under partering. Nå er kjøttet i fryseren, restene har ligget i restavfall søpledunken i et par dager. Jeg hadde tenkt å gi ribbein få til hunden rå som snacks. Men jeg kasserte den fremste delen som var full av veske kuler. Mesteparten av ribbeina sparte jeg men altså uten disse "greiene" Hvis jeg hadde sprettet opp brystkassen under vomming ville jeg ha punktert disse greiene. Ellers friskt og fint dyr som smakte nydelig. Mattilsynet har jeg avskrevet siden de ikke klarer å håndheve selv den enkleste gatehundimportforbud saken engang og tydeligvis har en "la oss gi det 5 år og se hva som skjer" holdning til saker som de burde være fremmpå i.
  20. Kongsvinger i sør-hedmark. Hadde et lignende funn i fjor og fikk en kald skulder fra Mattilsynet når jeg ville ha hjelp derfra. Dengang ble slaktet kassert på bakgrunn av bilder, men det ble ikke tatt prøver og jeg fikk ikke lov å komme til mottaket med skrotten for undersøkelse. Etter nesten en uke med mailer og telefoner hit og dit fikk jeg tilslutt en uttalelse hvor det ble anbefalt kassert og da var den begynt å surne. Fikk ikke engang hjelp derfra til å bli kvitt skrotten. Dette er bilde fra den og det ble nevnt at dette kunne være en slags bendelorm.
  21. Kliner til igjen med noe merkelig funn fra en bukk. Veske fylte blærer som sitter i en klynge helt fremst i brystet. Ellers helt friskt og fint dyr. Er dette vanlig? Har noen andre sett slike før? Noe å uroe seg for eller bare en "ikke tenk på det" situasjon.
  22. Tusen takk for svar. Da veit jeg sånn ca hvor landet ligger og får håpe eieren ikke tror han sitter på gull og forventer mye mer for den.
  23. Jeg trenger litt hjelp angående pris anslag på en browning blr. Jeg ble tilbudt den av en eldre slektning, men han oppga ingen pris og ingen av oss to vet vell egentlig hva den er verdt. Det er en blr i kaliber 243. Det sto 81 i magasinet men den er ganske tung så det er nok snakk om stål låsekasse. Veldig pen stand. Rett stokk uten pistolgrep, ikke noe fancy treverk og et Hakko Husqvarna electropoint 3-9 kikkertsikte. Jeg har ikke lyst til å komme med noe skambud på børsja siden det er slekt så det hadde vert fint å få hvite ca hva slike ville ha gått for. Kikkerten vet jeg at ikke er verdt all verden, men drar det prisen ned at det ikke er et storvilt kaliber. Jeg har dessverre ingen bilder. Og jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal begrunne søknaden. Jeg har 6 jaktvåpen fra før og slektningen er ikke i rett opp/ned linje. Jeg har lagt ut det ene våpenet mitt for salg så jeg kan vente til dette er solgt hvis det vil bli vanskelig å få godkjent browningen på en måte som gjør at den kan benyttes til jakt på grunn av full garderobe. Noen her som har/har hatt slike og husker hva de ligger på i pris?
  24. Det ser ut til at jjrckd har rett. Prøvene som ble send inn bekrefter at det er en parasittisk nematode av slekten Setaria. I dette tilfelle var det snakk om frittlevende mark i bukhulen og da dreier det seg mest sansynlig om Setaria arter. Disse er veldig ekle, men harmløse og man kan fint spise kjøttet. Det anbefales ikke i spise innvoller/buk-kjøtt og ikke gi hunder slakteavfall, men kjøttet er spiselig etter frysing/steking. https://www.youtube.com/watch?v=k8bFyKOkeVc Setaria tundra i reisdyrslakt fra Finland https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/bukhalemask-hos-hjortdjur/ Fra Svenske SVA https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.941.597&rep=rep1&type=pdf En studie fra Finnland om disse parasittene i rein,hjort, rådyr og elg Når det er sagt, så er det ingen ting i veien for at dyr kan ha flere typer innvolsormer og det kan finnes f.eks. bendelmark eller andre ting i tillegg. De veskefylte blærene (cystene) jeg fant i det første dyret er mer typisk for slike flatormer. Det største problemet i denne saken var at jeg ikke fikk noe respons fra matilsynet eller veterinær. De var veldig tydelig på at siden jeg ikke hadde tatt kurset "kompetent jeger" og ikke hadde med de indre organene kunne jeg ikke ta med slaktet til dem eller til et mottak. Det burde være enklere å få hjelp. Man skal strengt talt ikke behøve å studere biologi så man er i stand til å finne og undersøke lymfekjertler og annet på egenhånd når man jakter og vil spise det man høster fra naturen. Det ser ut til at julemiddagen er reddet for i år, men for fremtiden vil jeg nok være enda mer skeptisk til diverse avvik. All literaturen om parasitter og sykdommer hos hjortevilt som jeg har pløyd gjennom nå har åpnet øynene mine for hvor mange forskjellige ting man kan komme borti og hvor lite vi egentlig vet om småkryp som omgir og bor i oss. til sist vil jeg si: In dubio abstine. Avtså hvis man er i tvil. Ta vare på og send inn prøver hvis det er mulig.
  25. Du opplevde presisjon og treffpunkt-avvik med demperen på geværet. Har demperen blitt inspisert etter hendelsen?
×
×
  • Create New...