Jump to content

Samletråd for dypdykk i kaliber og patroner


Kwakzalver

Recommended Posts

Har vært litt dødt i patronsamlingsemnet her en stund. Tenkte derfor at den som ønsker kan legge ut noen dypdykk i enkeltpatroner eller kaliber.

 

Her er mitt lille bidrag; MEN-produsert skarpskytterpatron - SFC

 

 

Dette er en patron som er utviklet av Metallwerk Elisenhuette GmbH, for bruk til politioppdrag hvor man kan stå ovenfor et mål som står bak et vindu. Med bruk av vanlig helmantlet prosjektil vil man risikere at prosjektilet vil kunne bli deformert og endre kulebane, noe som kan få fatale konsekvenser.

 

Denne patronen har et homogent prosjektil av kobber, og blir deformert uten å endre kulebane etter å ha gått gjennom glass, prosjektilet vil ikke splintre og holder da en høy restvekt, noe som gjør at patronen har fått et godt rykte fra tyske politiskarpskyttere med mangen års erfaring.

 

Patronen finnes i kaliber .223 Rem, .308 Win, .300 Win. Mag., .338 Lapua Mag. og .50 BMG. Så her et det et stort utvalg.

 

 

SFC-patron.jpg

Ganske spesielt prosjektil

 

Tekniske data:

 

Kaliber: .308 Win.

 

Patronvekt: 24,5g / 378gr

 

Prosjektilmateriale: Kobber

 

Hylsemateriale: Messing

 

Prosjektilvekt: 10g / 157gr

 

Kruttladning: ~2,8g / ~43gr

 

Tennhette: Boxer

 

Utgangshastighet: Ca 810 meter i sekundet

Link to comment
Share on other sites

Etter litt press fra anders- så får vel også jeg skrive litt, da.

 

Velger å vise frem denne tyske kreasjonen- en 4,6 x 36 mm HK «Löffelspitz».

L%C3%B6ffelspitz.png

For vi som er litt kontinentale vet vi allerede hva både löffel og spitz betyr, men på godt norsk tilsvarer det noe slikt som «skje-spiss». Dette navnet kommer fra bevegelsen et slikt prosjektil vil ha ved anslag i mykt materiale. Den noget spesielle prosjektilutformingen fører til at det vil ta en svært brå vending etter anslag. Prosjektilet ble utviklet av Gunther Voss, som arbeidet på CETME. Det finnes to typer av denne patronen, den originale CETME-patenten, og Heckler & Kochs «lånte» idé.

 

4,6 x 36 mm ble utviklet på tidlig 70-tall, og var ment som et alternativ til 5,56 x 45 mm NATO. Haag-konvensjonen, erklæring IV-3, lyder som følger:

(IV,3): Declaration concerning the Prohibition of the Use of Bullets which can Easily Expand or Change their Form inside the Human Body such as Bullets with a Hard Covering which does not Completely Cover the Core, or containing Indentations

Med dette ble det følgelig ulovlig å benytte seg av ekspandere ammunisjon, eksempelvis hulspiss- og bløtspissprosjektiler (blyspiss).

Löffelspitzen gikk rundt regelen ved at den var en helmantlet kule med en slik vridd spiss. Sovjet gjorde det samme ved å legge til en luftlomme i tuppen av deres egen 5,45 x 39,5 mm M/74. Dermed kunne et helmantelprosjektil gjøres mer effektivt uten å bryte internasjonale krigslover.

 

Patronen ble tiltenkt bruk i Heckler & Kochs automatrifle navngitt HK36 (obs- ikke det samme som nåtidens G36). Denne brukte det rullerretarderte sluttstykkesystemet en finner i G3, HK33, MP5, og de fleste andre våpen utviklet av HK på denne tiden. Geværet var utarbeidet på en slik måte at rekylfjær, avfyringsmekanisme, og pipe lå på samme nivå, slik som på AR-15. Dette, kombinert med den lave prosjektilvekten og høye utgangshastighet førte til et gevær med svært lite rekyl og en veldig jevn kulebane opp til 300 meter. Forbi dette ville kulens utforming naturlig nok gjøre at dens fart ville synke drastisk. Utgangshastigheten i HK36 var henholdsvis 875 m/s for den lette kulen (2,7 gram), og 780 m/s for den tunge varianten (3,5 gram).

 

mysteryhk.jpg

Over: tidlige HK36 var kun en HK33-lignende rifle med avtagbart magasin og en noe modifisert kasse, samt kolbe og forskjefte.

hk36mag.jpg

Over: den sene utgaven av HK36 brukte et fast magasin, matet av mateenhet som holdt 25 skudd, satt inn i magasinet. Enda en av HK-s merkelige patenter for matesystemer.

hk36small.jpg

De tre bildene over tilhører hkpro.com.

 

Et våpen før sin tid, med andre ord. Likhetene mellom HK36 og dagens G36 er tydelige. Det bør også nevnes at prosjektilets kaliber lever videre i den nye 4,6 x 30 mm, utviklet av HK for deres MP7, benyttet i dag av både det norske og tyske forsvar, samt andre.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

7,62x38mmR

 

Tenkte jeg skulle legge ut noe info om dette kaliberet og revolveren den ble brukt i, håper noen finner det litt interessant.

 

Dette er en revolverpatron som ble utviklet av belgiske Nagant til hans Nagant-revolver i 1895. Dette kan vel sies å være en revolver før sin tid i og med den har gasstetting mellom løp og sylinder. Når revolveren spennes opp vil altså sylinderen skyves lengre frem og patronen entrer løpet og en komplett gasstetting oppstår. Kruttgassene vil ikke unnslippe mellom sylinder og løp, slik som det ville gjort i en tradisjonell revolver.

Denne revolveren ble også brukt av politiet i Norge og Sverige, men da i et annet kaliber, i Norge 7,5- og 9mm Nagant. Ingen av disse hadde gasstetting.

 

Kulen er satt dypt i hylsen, og tuppen sitter rett nedenfor krympen. Når patronen blir avfyrt presser kulen brettekrympen utover og oppnår gasstetting. Resultatet blir da at gasstrykket øker og en får en liten økning på utgangshastigheten( ca, 23 m/s).

 

uoB2wpK.jpg

Patronen til venstre var den første som ble brukt i revolveren og resten ble utviklet senere. Den helt til høyre er wadcutter.

 

Noen bilder av Nagant med lyddemper. Kan også nevne at NKVD brukte disse.

scU8fUi.jpg

qnk3LVD.jpg

Link to comment
Share on other sites

Webley & Scott .455 inch Self Loading (SL) Mark 1:

Dypdykk i kaliber og patroner, jeg vet ikke hvor god jeg er på bunnen, men en kort oppsummering om denne kan være dypt nok?

Den er en morsom patron i samlingen hvis man kommer over et eksemplar.

normal_Webley_SL_Mk_1.JPG

Webley & Scott .455 inch Mk.1. Det var denne marinen approberte i 1912.

Britene startet tester med autopistoler tidlig på 1900 tallet, deres offiserer meldte begeistret om Boernes Mauserpistoler i Syd-Afrika. Britene tviholdt på sine revolvere, men ville teste og følge med på utviklingen. Webley & Scott leverte en pistol for testing i 1904, et eksemplar som fristet til flere forsøk og ti pistoler til ble levert for et testprogram. Forsøkene ble ikke fullført siden de fikk flere klikk og funksjonsproblemer. I et tilfelle fikk "testpanelet" en utilsiktet full-auto til stor oppstandelse, de fikk også en del utilsiktede avfyringer. Først i 1909 kom Webley & Scott med en ny og ferdigstilt prototype for nye tester. En rekke tester ble foretatt på HMS Excellent, dette medførte til stor optimisme hos kapteinen som meldte om at pistolen var revolveren overlegen. Etter 1254 skudd uten feilfunksjon ble det bestemt å distribuere et begrenset antall pistoler til "Home and Antlantic Fleet" for å få et bredere erfaringsgrunnlag.

Det ble foretatt visse justeringer konstruksjonsmessig og pistolen ble approbert i marinen i 1912. The Royal Flying Corps fikk senere en justert versjon som ble betegnet som "Pistol Self loading .455 inch Mark 1 No 2".

normal__455_Webley_Mk_1.JPG

Fra venstre for sammenligning: .455 Webley som en bedre kjent revolverpatron prod. i 1943. I midten .455 inch W&S Ball Mark 1 prod.1941 (Eller .455 Webley Auto Mk.1). Og til sist en bedre kjent .45acp. i stålhylse fra 1942.

Når det gjelder .455 inch. SL patronen så finnes det en variant fra 1910, .455 Webley Auto 1910. Det var en Experiment patron.

Det som ble standard og approbert er .455 Webley Auto Mk1. (Som avbildet). Det som ellers er verdt å merke seg er at hylsen hadde en tre hulls Berdantenning. Ladningen var frem til 1941 ladet med Corditekrutt. (1912 W&S .455" Ball Mk.1 Cordite.)

1941 W&S .455" Ball Mk.1.z. Nitro-cellulose. (z for cellulose).

normal__455_auto.jpg

Under 1st. verdenskrig ble det levert noen 1911 Colter i kaliber.455 inch. I hovedsak til flyvåpenet, disse ble ikke approbert, men supplert til avdelinger.

_455_pakning.jpg

 

edit: Kan være kjekt å nevne at kula veier 200 grain og en V/0 på ca.213 m/s. Hylsa har også en halvkrave "semirim".

 

" target="_blank" target="_blank
Link to comment
Share on other sites

7,62x38R for 1895 Nagant:

En interessant patron og revolver du trekker frem her Anders, jeg har et par patroner og noen erindringer om TOZ revolvere også.

normal_7%2C62x38R.JPG

Her kan vi faktisk se hvordan kula ligger/sitter i hylsa, som vi ser så er patronen til venstre med en mantlet kule.

normal_7%2C62x38R_1.JPG

Bunnstempel på disse to.

 

normal_Nagant_1895.JPG

Her er den mer typiske revolveren 1895.

 

Toz_36.jpg

Her er en TOZ mod.36, den skulle også ha en slik gasstetting og kaliber 7,62x38R

 

 

Toz_49.jpg

Så en TOZ mod.49, legg merke til den litt kortere tønnen. Den er også oppgitt kaliber 7,62x38R, men er denne for Wadcutter-patronen?

 

Det jeg er ute etter her var at disse var markedsført og solgt her i Norge , mulig så sent som tidlig 70 tallet? Jeg kan huske at pistolskyttere snakket om denne i konkurransemiljøet. Russerne hadde den uansett på internasjonale stevner. Den var vanlig i Østeuropa på 60 tallet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan legge til at den russiske Nagant revolveren er et fantastisk teoretisk design, noe som er typisk for russerne før kommunistepoken.

 

Det lille ekstra man får fra gasstettingen veier på ingen måte opp det elendige avtrekket og at våpnene tåler dritt og sørpe dårligere enn tradisjonelle design. Treig tømming og lading med ladeport var også en anakronisme i 1895.

 

Konkurranseversjonene har ikke DA og fungerer bedre til sitt tilsiktede bruk.

 

Jeg har skutt litt med en nærmest ubrukt russer jeg fikk tak i for mange år siden. Militærutgaven har et lite optimalt skjefte og avtrekket funker bare som SA hvis man skyter på noe på mer enn 5 meter distanse. Rekyl og smell minner mye om en .32 og siktene kan i beste fall beskrives som "greie nok".

 

Jeg kjøpte en kasse med syttitalls konkurranseammo, gule esker med kyrillisk merking, for ca. 10 år siden. Tipper det varer 20 år til.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Morsomt at dere snakker litt russisk Nagant. jeg har 2 stk., en SA (mannskapsmodell) fra 1915 som bärer preg av en revolusjon og 2 verdenskriger og en ganske fin DA (offiser) fra 1908.

 

SA varianten er sjelden i dag da alle produsert etter 1917 er i DA..

 

Har skutt litt med den förstnevnte. Fiocchi har laget noen serier med moderne ammo...denne er ganske frisk. Har også noe russisk mil. ammo fra midten av 70 - tallet...denne virker svakere enn Fiocchis.

 

Utrolig nok har Naganten sett bruk helt opp til våre dager, som väpning til jernbanens vaktmannskaper og i fjerntliggende politidistrikter.

Link to comment
Share on other sites

Mener bestemt at Fritjof Nansen hadde med den russisk Nagant-revolver på Framferden. Der ble funnet slike patroner med nikkelmantlet rundneset kule på Nitedals Krudtværk og like i Nansens bolig på Polarhøyden(?)

Jeg fikk boka om Nansens våpen av Svein Solli så mulig der står noe der.

Link to comment
Share on other sites

Britiske revolverpatroner og revolvere kan bli omfattende og mulig litt tørt:

Jeg kan prøve å skrive litt kort uten å gå for dypt, jeg har litteratur som kan trekke dette rimelig dypt, men dette får holde. Jeg kikket litt i samlingen og kom til å tenke på britenes talentløse påfunn med .380" revolverpatronen sin. Når man først gir seg inn på dette faller det naturlig å trekke linjen fra Krimkrigen i 1854 frem til 1950 - 60 årene når man først er i gang her.

normal_A1__380_webley_2.JPG

Her har jeg to morsomme esker: En eske med .380 produsert i Canada, og en eske .455 inch. for Webley revolver. Legg merke til at vi ser merke "Z" på begge to. Z står for nitro-cellulosekrutt/pulver-korn. Ellers var britene tradisjonelle med sitt Cordite-krutt som besto av tråder/staver.

normal_A2__380.JPG

Her har jeg en fin rekke fra venstre: .450 Adams Mk.3 fra Kynoch . - .455" fra 1943 og Z-ladning. - .380" fra 1944. - .38 Smith & Wesson fra Gevelot (fransk). For sammenligning en .38 Special, fra Kynoch når vi kjører britisk her.

 

Britene fikk øynene opp for revolver så tidlig som under Krimkrigen i 1854:

Her innledet de først med en Colt i .36" kaliber og selvfølgelig i perkusjon. I 1855 fikk de Adams-revolvere i perkusjon. Adams-revolverne ble senere også brukt i India. I 1868 bestemte britene seg for metallpatroner og valget falt på Adams, noen perkusjonsrevolvere ble omgjort til .450" Adams før de kom fult i gang med en ny modell.

A8_Adams_mk_3.jpg

Adams Mk.3, en typisk og gjenkjennende Adams-design.

.450" Adams-patroner ble laget i tre varianter, alle med sortkrutt. Den første i 1868 Mk1. hadde en hylsebunn i jern eller messing som var innmontert sammen med tennhetten/Boxer. I 1877 Mk.2 fikk en konsekvent messing-bunn spesifisert med Boxer-hette. I 1909 kom Mk.3 i Berdanhette, fortsatt sortkrutt, forbedringen var en heltrukken hylse i èn del (som er vanlig).

Det var The Royal Irish Constabulary, dette var en væpnet politiavdeling som beholdt/brukte utfasede våpen fra hæren. De fikk fortsette med denne revolveren og patronen etter 1909. Man mente lenge at denne patronen med revolver hadde en del mangler og de kikket etter noen bedre konstruksjoner.

I 1879 kom The Royal Small Arms (på eget initiativ) med en tegning til en bedre revolver. Det ble skyteforsøk allerede i 1880 og en Enfield så dagens lys. Hæren og marinen kvittet seg med sine Adamsrevolvere.

A9_Enfield_Mk_II_revolver%5B1%5D.jpg

Enfield Mk.2 Konstruktøren var amerikansk og var ansatt, Owen Jones.

Britene sjonglerte litt med kulediameteren her til en hylse på 21,7mm. I 1880 Enfield Mk.1 hadde Ø 12,1mm. og 1880 Mk.2 Ø 11,5mm. I 1881 Mk.3 Ø 12,1mm. Patronen ble omtalt som .476" Idyllen med Enfield-revolveren varte ikke lenge, det kom inn meldinger om upålitelighet, våpen hadde gått av utilsiktet i halvspenn m.m. I en periode var .450" Adams-patronene godkjent for bruk i Enfield-revolverne.

Britene innså til sist at de trengte noe bedre, nye prøver kom i gang og Webley som var godt etablert fikk sin første ordre til forsvarsmakten i 1887. Webley utviklet seks modeller, Enfield ble faset ut.

A3_Webley.jpg

normal_A4_Weble_topp_brekk.jpg

Det geniale med disse omtalte revolverne er denne topp-brekk løsningen som gjør omladning raskt. Denne Webley-revolveren hadde auto-utkast/ejektor.

 

Webley .455" inch patroner:

A5__455_brit_.jpg

Dette bilde fant jeg på nettet, og kan kommentere følgende:

Fra venstre: År 1891 Mk.1 hylselengde 21,7mm. sortkrutt Boxer-hette, f.o.m. her er alle påfølgende utgaver kulediameter Ø 11,5mm.

Mk.1 år 1894 kom den med Cordite-krutt, f.o.m. her opphører sortkruttet. Fortsatt hylselengde 21,7mm.

Mk.2 år 1897 kortes hylsen ned til 19,3mm. Grunnen er at Cordite hadde mindre egetvolum enn sortkrutt. Boxer hette.

Mk.3 år 1898 med en spesiell (manstopper) kule, denne fikk en kort tid siden den falt under Haag-kommisjonen om ekspanderende prosjektil i krigføring.

MK.4 år 1912 med også en spesiell blykule, denne ble definert som ekspanderende og ble fjernet raskt. Merk legering 12-1 Bly - tinn.

Mk.5 år 1914 med samme kula som Mk.4, men bare nesten. Denne hadde rent bly og ble kun benyttet som til skyting mot skiver.

Mk.6 år 1939 med mantlet kule og fortsatt som sine forgjengere i Cordite-krutt.

Mk.6z år 1941 kom samme mantlede varianten med nitro-cellulosekrutt, da med stempel Z.

 

Etter første verdenskrig ville britene ha noe lettere for mannskaper flest:

De ville ha noe letter og mindre enn .455" og i 1930 falt valget på en Smith & Wesson-patron, en S&W .38" som har sitt sivile opphav i 1876. Colt kom også etter med samme patron i sitt navn, .38 Short Colt.

Britene kopierte denne til sin egen .380". Etter litt frem og tilbake falt valget på Enfield som kopierte Webley-revolveren. Webley ble lite medgjørlige etter dette og saksøkte regjeringen for "tyveri". Webley ville ha en oppreisning for tegningene som de hevdet var deres. Det ble ikke enighet om dette, men de fikk en symbolsk sum i erstatning.

A6_Enfield_no_2.jpg

Enfield No.2, Webley hadde også utviklet sin litt mindre Mk.4 i .380"

Det kom fem varianter av .380" patroner, alle med Berdan-hetter: Enfield Mk.1 i år 1930 med Cordite og blykule.

Mk.1z i år 1930 med nitro-cellulose. År 1930 Mk.2 med Cordite og mantlet kule. I år 1941 Mk.2z med nitro-cellulose og mantlet kule.

.380" patronen ble approber i 1932, og blykulene ble faset ut i 1937 siden de ble ansett som Dum-Dum. Og denne Enfield revolveren ble faset ut så sent som 1960 årene. De sluttet å produsere i revolverne i 1957.

normal_A7_S_W_Victory.jpg

En Smith & Wesson Victory ble levert supplert til britene under andre verdenskrig, i kaliber .380".

 

A10_Colt_New_Service.jpg

Under første verdenskrig fikk britene supplert slike, Colt New Service i Webley .455".

 

" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

 

Bilder av revolvere har jeg plukket fra nettet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...