Jump to content

Lammelår Ala Anders! (Oppskrift)


AndersH

Recommended Posts

Hoi!

 

Vi nærmer oss lamme-sesong, og ville dele en oppskrift jeg har brukt i lang tid som løfter middagen til et helt nytt nivå, samtidig som det er megalett å lage. Vanlig lammelår lages med å krydre, stappe hvitløk inn i kutt i låret og steke til den er på 67-68 grader. Jeg eksperimenterte ved å prøve å lage det litt annerledes, og resultatet har blitt at jeg ikke har laget lammelår på "gamle-måten" på sikkert femten år nå. Så dersom kjerringa klager over manglende imponerende bragder på kjøkkenet, så er dette en ekstrem safe måte å lage et imponerende måltid på uten å måtte konkurrere med Michelin-kokker på kunnskap og erfaring. De andre stedene kjerringa klager på kan jeg ikke hjelpe med :P Retten anbefales dersom man har gjester, og et vanlig lammelår forer fem-seks personer lett!

 

NB: Denne oppskriften funker helt vanvittig godt på rådyrlår og (faktisk bedre)! ANBEFALES!

 

Ingredienser:

Lammelår

1 hvitløk

1 rødløk

2 stk vanlig løk

1 sjalottløk

frisk rosmarin

1 sitron

olivenolje

Hyssing

1-2 flasker rødvin

 

Tilbehør:

Sopp

Matfløte

Vårløk

Fersk rosenkål

bacon

Poteter

Rørte tyttebær

 

Gjør så her med steika:

 

1. Åpne rødvinsflasken, hell deg et glass og ta en god slurk

2. Beining av lammelåret: Ta et ferskt lammelår (helt tint) og begynn å flå kjøttet av beinet nederst ved ankelen. Flå av kjøttet i ett stort stykke. Fettet på lammelåret sitter i all hovedsak på utsiden, og det holder kjøttet sammen. Lårbeinet kommer av i ett stykke, og man sitter igjen med et stort herlig stykke kjøtt. Skjær av akillesen og fjern unødvendig fett som sitter mellom kjøttstykkene (de som er veldig voks-aktige i konsistensen). Fettet på utsiden lar du bare være, for det smelter i panna og ovnen og setter smak.

3. Drikk litt mer vin

4. Marinade: Kutt opp løk og rosmarin i biter, ha i en bolle sammen med olivenolje, og skvis sitronsaft oppi. Salt og pepper. Bland dette sammen til du får en fin marinade med masse biter

5. Legg lammelåret med fettsiden ned og kjøttsiden opp. Så er det på med marinaden på det som da blir innsiden av steika. Merk: dette er ekstremt grisete så sørg for at du ha tillatelse fra madamen til å bruke benken :P Mye av marinaden raser ut når vi skal surre steika, så gris på ekstra godt.

6. Surr steika sammen med hyssing og stapp marinade inn i sprekker hvor du får plass.

7. Litt mer vin i skrotten nå så blir dette bra 

8. Fres steika i en varm panne for å få en fin stekeskorpe, og sett den på rist inn i ovnen med termometer. Vannbad under med store biter løk, sjalottløk, hvitløk og rosmarin. Ta ut når den er på 65-66 grader og her kommer det viktigste: LA DEN HVILE! Minst 15 min uten noe som dekker den. Dette er jo muskler, og når muskler er supervarmt, trekker de seg sammen og blir harde. Derfor er hviletiden helt vanvittig viktig for at fibrene kjøler seg ned og ikke spenner seg så mye. Steika blir derfor ekstra saftig og god.

 

Tilbehør:

1. Kutt av roten på rosenkålen, og skrell av ytterste lag med blad, deles så i to. Kok til de er møre

2. Kutt bacon i biter, og fres opp i panne. Tilsett rosenkålen med baconet og fres det litt sammen (ca 1-2 min). Ferdig!

3. Ikke glem å drikk litt vin for å feire fremgang.

4. Kok poteter, sett til side når de er ferdige og la de dampe seg tørre. Tilsett en klump smør, knus med potetknuser, og tilsett melk til du får ønsket konsistens mens du bruker potetknusern. Noen foretrekker å skrelle potetene før de koker, men jeg syntes potetskallet gir litt ekstra fin rustikt preg over potetstappa. Smak til med salt først, så pepper og til slutt revet muskatnøtt over. Ha hakket vårløk oppi for litt ekstra «krunsj».

5. Soppstuing: Dette er meget kjapt og enkelt (Genialt til biff og forresten). Kutt opp soppen, brun i panna med litt løk og tilsett fløte, salt og pepper. Reduser til den blir deilig og kremete. Sett til side. (Dersom du lager denne til biff, så ta med chili og! )

 

Nå er det på tide med å skjære steika. Har du brukt riktig mengde med marinaden tidligere, vil det rase ut med herlig, myk løk og fantastiske lukter!

Ta deg et glass whisky mens du beundrer mesterverket for å statuere hvilken mann du er som klarer slike fantastiske ting! Sørg for at kona ser på når du skjærer opp for å sikre moro-tid senere på kvelden

 

Saus:

Jeg bruker å lage saus på flere måter, men gir den absolutt enkleste her, som smaker veldig godt:

 

Ta en klatt smør og smelt i en kjele. Tilsett ca samme mengde hvetemel til du får en paste-konsistens. Tilsett kraften fra vannbadet (sil ut løk og rosmarin først) mens du koker opp til ønsket konsistens. Tilsett salt, pepper og en rosmarin eller timiankvist så er du i mål. Superlett! 

 

Så er det bare å servere! 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hei!

 

Lammelår er bra saker.

 

Jeg har pleid å steke det helt, men sist gang jeg lagde det, beinet jeg låret ut og surret det.

 

Jeg lot steika ligge natten over med krydder både inni ug utenpå, og bruna den og la den i ovnen neste morgen.

Da den ble skåret opp, hang den ikke like godt sammen som ferdigsurrete steiker gjør.

Det gjør egentlig ikke noe særlig, men er det noen som vet hva man kan gjøre for å få steika til å henge bedre sammen?

Må det surres hardere, eller skal steika ligge lengre, eller hva?

 

-harald

Link to comment
Share on other sites

Det gjør egentlig ikke noe særlig, men er det noen som vet hva man kan gjøre for å få steika til å henge bedre sammen?

Må det surres hardere, eller skal steika ligge lengre, eller hva?

 

 

Strømpe er tingen; det ser litt vilt ut når en kjemper låret inn i strømpa men det gjleder å ikke gi seg :!:

Jeg beiner ut, smører "innsiden med litt smør og olivenolje, har på litt kryder og urter; bretter sammen og får på strømpe. Smører utsiden med olivenolje og masserer med kryder og urter; en natt i kjøleskapet gjør bare godt; bruner litt og så i ovnen på lav temp til ønsket kjernetemperatur.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...