chhaug Posted January 10, 2014 Share Posted January 10, 2014 Hei alle som er interesserte i kniver! (og det burde vel enhver jakt- og fiskeinteressert være...) Legger ut noen bilder av samisk-inspirert kniver som jeg har laget. Noen til meg selv, og venner, og noen som jeg har solgt. Kun for inspirasjon til andre knivinteresserte! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trond C Posted January 10, 2014 Share Posted January 10, 2014 Absolutt flotte kniver og slirer Skulle gjerne hatt en av dem. Den siste, er det en slik tradisjonell avlivingskniv som Strømeng har i sitt sortiment : http://www.samekniv.no/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=31&Itemid=49 Jeg har for øvrig lurt på hvor den kniven som Strømeng har stikkes inn for å treffe de vitale deler i reinsdyrets hjerne.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted January 10, 2014 Share Posted January 10, 2014 @ Trond C Jeg kan med sikkerhetsi at kniven du refererer til på det siste bildet ikke har noen sammenheng med "Krumkniven" til Isak Strømeng. Kniven på bildet er en spesialisert bukåpner, og en meget pent utført sådan. Krumkniven du nevner er lenger og har samme tverssnitt som en gammel trekantfil, den stikkes inn mellom den øverste nakkevirvelen og skallebeinet på reinen, og når den brukes av en kyndig person er den en veritabel lyseslukker som får avlivingen på samtlige norske slakterier til å fortone seg som et blodbad i sammenligning. Bruken av "krumkniven" er en kunst som krever mye av brukeren. Forøvrig vil jeg si at blant alle skjønnhetene i denne tråden er den nest bakerste min favoritt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chhaug Posted January 11, 2014 Author Share Posted January 11, 2014 Den siste kniven er en bukåpner ja. Blei heftig brukt under høstens elgjakt Den nest siste laget jeg faktisk på bestilling til en same. Og en av dem jeg blei mest fornøyd med.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted January 11, 2014 Share Posted January 11, 2014 Jeg vil påstå at du har grunn til å være fornøyd med samtlige av de knivene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Disse likte jeg, hvilket stål benytter du i knivene dine? Av en eller anne grunn syns jeg den samiske/finske bladformen er mer harmonisk og fungerer bedre på en jaktkniv enn det tradisjonelle norske tolleknivbladet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sj-knives Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Synes det kan se ut som Lauri-blader? http://www.thompsonsknives.com/lauricarbon.html Ser ut til å være bra håndverk i pene kniver. Liker spesielt den øverste i første bilde. Liker mer tradisjonelt med barkskiver mellom hornlagene. Om du har flere, legg dem ut, inspirasjon trenger alle som er glad i / lager kniver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chhaug Posted January 13, 2014 Author Share Posted January 13, 2014 Hei! Og takk for fine tilbakemeldinger. Det er stort sett Lauri Carbon og Kankaanpaa som jeg bruker i mine kniver. Disse er sylskarpe. Men av og til bruker jeg et rustfritt blad, men da for at "kunden" ønsker det. Dessverre har jeg ikke tatt noe særlig til bilder av mine arbeider. Har bare sett knivlagingen som en hobby, og har ikke giddet å dokumentere den. Men kanskje jeg skal begynne å gjøre det. Holder på med en kniv nå. Legger ut noen flere bilder: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Veldig fine kniver! Artig med flere hornkniv - makere. Legg for all del ut flere bilder! Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Dette er jo vakker "brukskunst", men hvordan fungerer slike kniver og ikke minst slirer til hardt jaktbruk? Mine jaktkniver får tildels hard behandling og det ville vært katastrofe om noe så flott ville blitt ødelagt eller brukket på grunn av bruk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chhaug Posted January 13, 2014 Author Share Posted January 13, 2014 Dette er brukskniver, og skal brukes. Som jeg sier til de som får en kniv av meg : Denne trives best på tur i skog og mark! Så er det jo slik at alt som brukes, det slites. Jeg har selv en 2-3 slike kniver som jeg bruker, alt etter som, stort sett hele året, på jakt, fiske og annet. De er 10-15 år gamle og har vært gjennom det meste av slakting, sløying, spikking m.m. Så lenge jeg vasker kniven etter bruk, setter skjefte og slire inn med olje etter slitasje, så fremstår de som nesten ny. De er ikke noe mindre slitesterk enn vanlige "fabrikk-kniver". Nå vet jeg ikke hva som menes med hardt bruk, men hvis kniven brukes til det den er ment for og ikke som hammer, og ved vanlig vedlikehold, så vil jeg påstå at du har en av disse gjennom mange år. Det er en kniv jeg har brukt mye i forbindelse med elgslakting, og på den kan jeg merke at "beinbiten" på skaftet har tatt litt farge av alt blodsølet fra elgen. Og om det er noe som knekkes eller ødelegges, så kan det jo alltids repareres. Og så tenker jeg at hvis kniven varer i 25 år, så kan jeg lage meg en ny! Da trenger jeg bare 3 i løpet av et langt liv.... Jeg mener at uansett kniv, så tar den seg bedre ut i beltet, enn på peishylla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted January 13, 2014 Share Posted January 13, 2014 Nå tenkte jeg mest på de flotte slirene som er (slik jeg forstår det) en blanding av lær og bein, og holdbarheten på de? Det er ikke få ganger at jeg har slengt meg ned og fått knivsliren i beknip mellom kroppen og underlaget (liker å bruke litt lang hempe på knivene mine). Har stort sett fulltangekniver som står for en støyt, men også et par fra Martiinii med stikktange har fått røff behandling uten å ta skade Tviler ikke et øyeblikk at knivene dine er like solide som en hvilken som helst annen kjøpekniv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chhaug Posted January 13, 2014 Author Share Posted January 13, 2014 De samiske knivene har en bøy i enden av slira, slik at den skal kunne bøye seg bort fra underlaget når du setter deg ned. Enden av skaftet skal være så solid at du skal kunne bruke den til å "kakke" hull i vannhullet når det er frossent. Det er i allefall slik det er tenkt.... Fordelen med slirer i bein eller tre, er at riper, flekker m.m. kan pusses bort, så er det bare å olje på nytt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Ser at trådstarter ikke har vært innpå her på over et år, noen som kjenner chhaug og kan formidle en beskjed? Edit: Har fått kontakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FTF Posted July 19, 2022 Share Posted July 19, 2022 Hei datteren min som er halvt samisk skal komfirmere seg i 2023- lurer på om vi kunne ha gått i en dialog ang om du kunne laget en samisk inspirert kniv som hun kan ha på bunaden? mvh marius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted July 19, 2022 Share Posted July 19, 2022 @FTF Trådstarter var sist innom i 2020, men kanskje @seawolf kan hjelpe deg å få kontakt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.