Jump to content

Dachs som bandhund på rådyr?


efalan
 Share

Recommended Posts

Har ulven for vane å ta dachsen hvis muligheten byr seg eller er den for liten til at den ikke føles som en trussel for ulven.

Vet ikke om dachs, men i Sverige kalles drever også for "varg-wobbler"...

Så jeg vil tro at dachs er utsatt for ulveangrep også.

 

Det funker med båndhund på rådyrjakt, jeg har selv gått med båndhund en del. Men da med beagle, tror nok ikke rasen har mye å si. Rådyra turer fint og trangt, men de har god tid så postene må sitte stille....

Er du heldig, kan du også få se dyrene selv over hogstfelt og lignende. Rifle/kombi anbefales, dersom sikkerhet, terreng og annet tillater det (noen jaktlag jakter kun med hagle...).

 

Lykke til!

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Jeg grøsser ved tanken. Drivende hunder i band pga ulvef**en...

Hundeeier blir degradert til driver uten våpen, slik som elgjakta i vest-Agder. ( Kjerringer og unger som jager elgene foran seg med grytelokk)

-Jeg hadde ikke giddet å ha med rifle om jeg skulle drive slik. Om jeg mot alle odds skulle få en skuddsjangse selv, ville bikkja dra meg overende mens jeg siktet..

Link to comment
Share on other sites

Har ingen erfaring med dachs. Men for morro skyld, forsøke jeg med en korthåret Vorsteh en gang. Satte hunden på et spor, en drøy halv time etter at jeg mistet skuddsjansen på en rådyrbukk. Hunden var vandt med å trekke, etter snørekjøring, sykling, m.m., så den trakk i båndet.

 

Vi hadde ikke gått langt, før jeg så rådyret første gang, kanskje 15 -20 min. Lå på sporet i minst en time. Så rådyret 4 ganger, to av gangene sto rådyret ca 4 -5 sekunder stille og så på oss. Hadde jeg ikke hatt hunden i den ene hånda, hadde jeg hatt to gode skuddsjanser. Ene gangen var det bare 12 - 15 meter unna, men oppå en haug ca. 3 m over oss. Jeg hadde en kombi i den ene hånda, men på grunn av hundens trekking, var det umulig å skyte.

 

Men med en som går med hunden og en annen med våpen, har jeg tro på konseptet. Rådyret er også nysjerrig, så blir det ikke presset, stopper det for å se bak seg. Vær obs, enkelte ganger "runder" det og ser på deg fra siden.

Link to comment
Share on other sites

Bikkja i bånd festet til beltet el. er ikke brukbart! Når bikkja og særlig da kortbeinte utgaver smyger under vindfall ol. hva da? Jeg bruker lang sporline (ca 6-7 meter) som holdes kort. Når bikkja smyger, kan jeg slippe lina, skreve over og ta igjen lina på andre siden. Det samme gjelder dersom bikkja går på den siden av et tre, det er kvist og kvas eller andre hindringer som gjør at jeg vil gå på andre siden. Ser man dyr, er det bare å tråkke på lina.

Bruker den typen plastbelagt line, samene bruker til lasso. Svært slitesterk og stille.

Link to comment
Share on other sites

Det er lov å være redd for så mye...dog er nok ulven i Østmarka ett marginalt og minimalt problem kontra andre farer i dette området:

 

- Veier med betydelig biltetthet og stor hastighet er ett vesentlig større problem rundt hele Østmarka...

 

- Stor tetthet av kamphunder og polarhunder alle løse og uten kontroll som elegant setter en løs og gneldrene dachs på menyen som en godbit...

 

- Markasykklister som elegant og med stor arroganse og hastighet sikter seg inn på en gneldrene dachs og ...snipp snapp snute...

 

Joggere og andre naturbrukere som elegant tupper en gneldrene dachs over til de evige jaktmarker...eller leverer den til FOD...som ikke gir den tilbake.

 

Så ulven er nok det minste problem i Østmarka for dachsen din :mrgreen:

 

Ellers vurderer jeg rådyrstammen så liten pga gaupa, så egentlig burde radyrstammen fredes noen sesonger.

Link to comment
Share on other sites

Ser man dyr, er det bare å tråkke på lina.

Bruker den typen plastbelagt line, samene bruker til lasso. Svært slitesterk og stille.

Det er mulig det holder, å tråkke på lina til en Dachs, men ikke alle andre jakthunder. Mine hadde røsket deg overende, når du holdt i kobblet, hvis du ikke var oppmerksom. :)

 

Hadde en episode for mange år tilbake, hvor en kammerat skulle holde en liten Vorsteh hann jeg hadde. Hunden var marginal i forhold til standarden og veide bare 22 kg. Så min kompis (som selv hadde Vorsteh) fulgte ikke så nøye med, fordi hunden var liten og han stor. I et uoppmerksomt øyeblikk rykket huden til (med kun halv meters slakk på båndet) og min jaktkompis (på drøyt hundre kg) gikk over ende som om han var skutt med kannon. Han var etterpå, virkelig forundret.

 

Skal en gå aleine med en hund, må den i alle fall være dressert til det. Ellers er det utrolig hvor de kan dra og ennå værre hvis de rykker til.

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er snakk om å gå med bånd så blir det for å jage dyret mot en postrekke. Eneste ulempen er at jeg (hundefører) antageligvis aldri vil komme på skudd hold. Har lyst til å slippe hunden løs, men har en liten bi-smak med å gjøre det mtp. Ulven. Dachsen er tross alt et familie medlem.

For de som er lokal kjente så blir det i området rundt Siggerud.

 

Jeg grøsser ved tanken. Drivende hunder i band pga ulvef**en...

Hundeeier blir degradert til driver uten våpen, slik som elgjakta i vest-Agder.......

 

Grøsser du av tanken på at jeg ikke vil bruke hunden som løs på drevet eller faren med at ulven kan gjøre sitt. Litt vanskelig å lese ut fra teksten hvordan tonefallet ditt ville vært. :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Jeg grøsser med tanken på at ulven gjør at man ikke lenger kan slippe løs en løshund. Greit nok at man må gjøre det slik i trange drev mellom veier, det kan være en artig avveksling. Men om jeg må gå med en losende hund i bånd alltid pga ulv, så blir det nok siste jakthunden jeg gidder å ha.

Link to comment
Share on other sites

Når jeg sa feste i beltet, så mente jeg egentlig en krok i beltet. Beklager at jeg fikk med denne vesentlige detaljen :oops:

Tråkke på båndet holder som regel, ihvertfall burde det holde en dachs.

 

Og jeg vil absolutt tro at man kan komme på hold av rådyr slik. Litt utpå høsten, med kram snø og drypp fra trærne.. Jo, jeg ville absolutt hatt med rifle / kombi.

 

Lykke til!

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

For de som er lokal kjente så blir det i området rundt Siggerud.

:

 

Det er like sannynlig å treffe på ulv i området rundt Siggerud som i Grorudalen / Stovner :wink: Jada streifulv har det vært i nevnte områder i mange år :mrgreen:

 

Derimot er det sannsynelig at en drivende hund løper ut i en trafikkfarlig vei rundt Siggerud...

 

Og det er også sannsynelig at en drivende dachs kan støte på en av de mange polarhundene som trenes løs og uvettig i Siggerud området...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...