Jump to content

Lage en kjøleboks for transportering av villsvin fra Sverige


mortens61

Recommended Posts

Hei!

Jeg tenker meg en boks som klarer å holde på temperaturen fra Sverige til Norge på ca 8 timer. Størrelse alt fra 30 kg til 80 kg.Noen som har en link til evt bildeserie eller oppskrift på hvordan man går frem? Den må jo selvfølgelig være litt holdbar. Eller andre tips på hvordan man opprettholder lav temperatur på en slik lang reise. Alle tips tas imot med takk

 

 

Mvh

Morten

Link to comment
Share on other sites

8 timer er ikke spesielt lenge, så isopor-fiskekasser (må være med lokk) fyllt med isbiter (alle fiskemottak har billig is til slik bruk) med litt ekstra isolasjon (50mm EPS-plater under og over f.eks) og en trygg plass smeltevannet kan ta veien burde være rikelig. Lenge siden jeg har holdt på med slik, men 10 cm med is i bunnen så 10-12-15 kg fisk og så fylle is til kanten pleier å holde seg kaldt en hel glovam sommerdag så du bør klare deg med 3 eller 4 kasser.

Link to comment
Share on other sites

Nork Iskrem (Diplom IS.) Hadde i allefall tidligere noe som kaltes "Stevne pakker". Rett og slett en sollid pappask med egna lokk, isolert med isopor. (Pakka inn tørris i avispapir og la i bunn, is esker oppå.) Prøv om du kan få tak i en slik og tilpass den til bilen eller lag noe som passer av en pappask og isopor/styrofoam. Skal du bruke den flere ganger kan du lage den i finer. For å holde på temperaturen kan du sikkert bruke kjøleelement eller lage deg en "kuldeblanding" av snø og salt.

Link to comment
Share on other sites

Når vi jakter gris i Sverige om sommeren har vi alltid med tilhenger med presenning eller lokk. Grisene blir kjølt ned i kjølerom før de lastes på hengeren. Tykk plast under, og rundt slaktene. Rikelig med 1,5 liters vannfylte brusflasker som er nedfryst plasseres både inni og imellom slaktene. Gjerne et ullteppe over før presenningen legges på.

Selv om det er 25 varmegrader ute er slaktene like kalde og fine etter mange timer.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Det er noen kommentarer som går rett til kjernen: Ikke tenk "Boks", tenk i retning av å holde en dyrekropp nedkjølt i 6-9-12 timer, eller hva behovet måtte være. Isoler dyreskrotten etter omgivelsestemperatur, og fyll på med kjølemedium inni og rundt kroppen. Bruker du solid plast, eller balje, så kan du trykke det inn i en stasjonsvogn.

 

 

Alternativt, så er det kommet en ny generasjon rimelige og energisparende kjølebokser, kjøleskap og kjøl/frys basert på Thermoelektrisk nedkjøling. Dette har vært forbeholdt store og dyre kjølebokser, nå får du bobil / hytte kjøleskap, med god plass til samme prisnivå som store kjølebokser. Ingen kompressor, bare summing av vifte som leder varme bort fra thermolektriske kjøleribber. (Samme teknologi som på de "kina" kjøleboksene der du kan skifte mellom kjøle og varmefunksjon. Det er nå lansert komersielle 500 watt thermolelektriske generatorer, som generer strøm ut i fra forskjell på temperatur på varmekilde (Delta T) (eks vedovn), og temperartur på kjølemedie (luft, vann eller spesialnedkjøling), noen er utformet for å generere elektrisk strøm ut fra eksosvarme, og ut kjølevæske..

 

Dette alternativet vil komme på bred front i årene fremover, med lavere priser, energiforbruk, generelle ulemper med kompressordrevet kjøleboks/kjøleskap..

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg i det minste kjøpt meg vakuumpakker og skjærer ned kjøttet,vakuumerer det og legger det i kjøleskapet til avreise. Så det hjelper litt på om jakta varer over ei uke. Også så mye greiere det er å komme hjem. Bare å legge det i frysen når modningstida er over. Et scoop å kjøpe vakuumpakker :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...