Jump to content

Offentlig fredning og endring av slik status


aslebaraa

Recommended Posts

For en tid tilbake satt vi en gjeng og diskuterte om det finnes noen arter i Norges historie som har blitt fredet for så å få endret status til jaktbar igjen??

Tenker ikke da på de store rovdyrene, men på Ørn, Oter, etc

 

Det er flere som mener at det kan være på tide med en form for regulering av f.eks Havørna. Eksempelvis en kvote eller lisensjakt.

Det er også flere av oss som husker at det var jakt året rundt på flere arter, som Rødrev, kråke, Ravn og Mink etc.

 

Det som ble den røde tråden var at, ja det er lagt til mange reguleringer og fredninger av de fleste arter, men ingen kunne komme med en art det har vært lettet på reguleringene/fredningen.

 

Det er jo en tankevekker, om dette er tilfellet. Er det slik at om en art blir fredet, så er dette på evig tid uansett bestandsvekst??

Link to comment
Share on other sites

Den største fredningen er jo nevnt et par ganger over. Før var alt jaktbart foruten det som ble nevnt i regelverket 8) Nå er alt fredet med unntak av det som er nevnt i regelverket :idea:

 

Den kan jeg være med på. Lettere å bevare mangfoldet på den måten :P

 

men hva er det med det offentlige/staten som gjør at det er nesten umulig å få en regulering av enkelte villtarter, der de uten tvil har ekspandert langt over de grenser som er tiltenkt?

 

Greit at man skal f.eks ha en xxxxx bestand med Havørn i Norge, men hvorfor skal alle disse være på et begrenset område?

 

Ser at det brukes store ressurser på flytte Havørn til Skottland/England for å reetabler den der. Kan vi ikke se til egen fauna å flytte litt på artene her om det er så viktig. De kan få de Ørnene de måtte ønske herfra...

Link to comment
Share on other sites

For en del arter, spesielt rovvilt, vil nok fredning sitte veldig langt inne siden dette er arter som tåler jakt dårlig. Det er kanskje ikke noe godt argument siden det med rette kvoter ikke er noe problem, men dette betyr merarbeid for forvaltningen. Det er også en mental sperre siden rovvilt har blitt forfulgt og forsøkt utryddet i lang tid, å gå tilbake til det når man endelig har fått bestanden på bena sitter nok veldig langt inne for mange. Mange arter har blitt symbol på miljøvern, å etterstrebe jakt på slike kan fort sette oss i dårlig lys. Og man må huske på at en stor bestand lokalt ikke betyr at arten er tallrik i resten av landet, spredning (for de artene det gjelder) kan ta lang tid. Havørn er vel et godt eksempel på dette, når den (kunstig) store ærfuglbestanden er desimert og mattilgangen blir dårlig vil nok spredningen ta seg opp.

 

Men dette er en problemstilling vi nok vil se mer av i årene som kommer. Reduserte utslipp av miljøgifter og holdningsendringer har gjort engang truede bestander levedyktige, og da må man også på sikt begynne å se på en rasjonell forvaltning som lar oss høste av overskuddet og begrense skader der det er et problem uten å gjenta gamle synder.

Link to comment
Share on other sites

Nei hegre er ikke godt, har prøvd en gang og skal aldri prøve det igjen :roll:

Og til alle som lurer NEI jeg har ikke skutt hegre men en bekjent av meg kom over ei som hadde satt seg fast i garna hans og knekt en vinge. Eneste mulighet var og avlive, han meldte fra og fikk faktisk bare positive tilbakemeldinger på at han hadde giddet og si i fra :D

Om jeg ikke tar helt feil så var det vel fredning på måren også en periode :?:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...