Jump to content

Svenskene setter ut ulv....?


YnStee

Recommended Posts

Moskusen skulle vært skutt, de har ingenting her å gjøre. Det er en art som ble introdusert før man var klar over problemene fremmede arter kan representere, og selv om man hadde flaks i dette tilfellet vet vi bedre i dag. De er heller ikke harmløse for folk, det gikk vel med en turgåer på 60-tallet?

Link to comment
Share on other sites

Nå var det moskus i norge før siste istid da. Men det er vel på siden. Poenget mitt var at norske myndigheter ikke syntes det var noen god ide å avhjelpe innavl i den norsk/svenske moskusstammen i Femundsmarka med nytt blod fra Sunndalsfjella, men stilltiende aksepterer utsetting av ulv fra dyreparker. Er f.eks. genene til disse ulvene kartlagt? Dersom de f.eks har avstamming fra andre land (og det har de sikkert, ellers er jo mye av poenget borte), kanskje fra sørøsteuropa?

I så fall er det jo pr. definisjon grov faunakriminalitet!

Link to comment
Share on other sites

Norsk fjellrev kan lett reddes ved å sette ut fjellrev fra Svalbard. Men man mener at det er bedre å la den norske bestanden dø ut enn å gjøre som svenskene gjør med ulvestammen...

Det er vi som får jobben med dette. Stortinget har bestemt at det ikke skal være ulv i Agder, de 3-4 som har herjet i saueflokkene siste året er sannsynligvis yngre hannulv fra grensetraktene. Utsatte dyreparkvalper? Vi får bare brette opp ermene...

Link to comment
Share on other sites

Dette er jo ikke noe nytt?

Å sette ut ulv med fremmede gener har vært en del av den svenske forvaltningsplanen i flere år. En av mulighetene svenskene har tro på, er å sette ut ulvevalper født i fangenskap, i eksisterende ulverevir. Forsøk i dyreparker har vist at tispa godkjenner fremmede valper mens hun dier sine egne, og det er dette som er tenkt gjennomført.

 

Utsetting av ulv med fremmede gener vil gi mindre innavl dersom disse får reprodusere seg, og man kan holde seg med en bestand på færre individer samtidig som man opprettholde kravet om innavlsgrad. Årsaken til at EU nekter svenskene ulvejakt, er at de ikke har klart å følge opp sin plan for å få ned innavlsgraden.

 

Ifjor var det også planer på utsetting, også i revir svært nær grensen. Faktisk i revir som krysset grensen. Noe vår daværende miljøvernminister faktisk på klagde på bestemt vis. Landbruksministeren var også på banen...

http://www.nationen.no/2012/02/11/politikk/ulv/sverige/7249061/

http://www.nationen.no/2012/03/30/rovdyr/ulv/ulvevalper/omplassering/dyrehager/7343557/

 

Og det medførte at planene om utsetting ble endret til å gjelde revir langt fra den Norske grensen.

http://www.nationen.no/2012/05/22/rovdyr/ulv/sverige/ulveutsetting/naturvardsverket/7447362/

 

Nå var snøforholdene i disse nye revirene ifjor slik at man ikke klarte å merke alfa-tipsa. Noe som er nødvendig, dersom man skal klare å putte ulvevalper ned i hiet hennes mens hun dier sine egne valper... Derfor ble det ingen utsetning ifjor, og ulvejakten iår ble stoppet. Planene iår er i tråd med den opprinnelige forvaltningsplanen, som ligger ett år etter... Svenskene må vise at de har bedret innavlsgraden, før de får lov av EU å jakte ulv.

 

Jeg er (som man kanskje har lagt merke til før..) ikke for ulv, og jeg er ikke enig i den svenske forvaltningsplanen. Men dette med utsetting av ulv og ulvevalper er ikke noe nytt som har dukket opp nå, og de norske politikere (ihvertfall ikke landbruksministeren) stilltiende godtar. Det ble ihvertfall protestert ifjor....

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Moskusen skulle vært skutt, de har ingenting her å gjøre. Det er en art som ble introdusert før man var klar over problemene fremmede arter kan representere, og selv om man hadde flaks i dette tilfellet vet vi bedre i dag. De er heller ikke harmløse for folk, det gikk vel med en turgåer på 60-tallet?

 

Så du episoden av "Norsk Attraksjon"(var det ikke det det het, programmet med hun artige vestlandsdamen i joggedress?) Med den sinna Moskusen?

 

Det var sinte saker, når den gikk amok mot turgåere!

 

Edit: link til sinnamoskus:

http://www.nrk.no/video/jaget_av_moskus ... da%20Eide/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...