Jump to content

Gamle plomberingsregler


Ei tohi varjata

Recommended Posts

Hei.

 

Er det noen som har de gamle plomberingsreglene? En venn og jeg akter å kjøpe hvert vår plomberte våpen, men plomberingen faller utfor dagens regler. Fant ut at i dagens regler så står det at plomberingen tillates dersom den ble utført før første juni 2009, dvs før de nye reglene kom. Selgeren holder til i Tyskland og forteller at hver rifle kommer med plomberingssertifikat, men er uklart når de er fra. Tror plomberingene er fra 2005-2008 en gang.

 

Så for å si det kort, har noen en link eller et dokument med de forrige reglene?

 

De plomberte "våpnene" er til samling da det er noe man ikke kan eie skarpt som sivil.. så "hva scharru med blomba gønner?" trenger ikke stilles. Er vel opp til enhver å bruke penger på hva en vil :)

 

Ole

Link to comment
Share on other sites

Plomberingen og dens sertifikat er sikkert ikke nok,skal du innføre et våpen med gammel plombering kan du risikere at det blir registrert i tollen som skarpt våpen.

Du bør helst snakke md de,eventuelt Politiet først.

 

Her er de nyeste reglene eg har funnet (rundskriv 2009/009 av dato 1. juli 2009, saksnr. 2009/01719-1 651):

Et våpen anses etter forskriften § 1 annet ledd å være gjort varig ubrukbart (deaktivert) etter våpenloven § 1 annet ledd dersom alle vesentlige deler av våpenet er gjort permanent ubrukelig, og der disse ikke kan fjernes, erstattes eller modifiseres på en måte som vil gjøre det mulig å reaktivere våpenet på noen måte.

 

I utgangspunktet er det svært vanskelig å gjøre et skytevåpen varig ubrukbart uten at det synes utvendig på våpenet. Hensynet til at det foretas en forsvarlig plombering av skytevåpen må veie tyngre enn en den enkeltes ønske om å ha et minst mulig beskadiget våpen til dekorasjonsformål.

 

Direktoratet legger til grunn at følgende vilkår må være oppfylt for at et våpen kan ansees for å ha blitt gjort varig ubrukbart:

 

* Våpenets vitale deler må være så ødelagt at de ikke kan repareres.

* Det må ikke være mulig å bytte ut defekte vitale deler.

* Uskadeliggjøringen må også være slik at det lett kan sees at våpenet er «plombert».

 

Politidirektoratet fastsetter videre følgende bestemmelser for deaktivering:

 

* Det skal bores et 10 mm. gjennomgående hull (begge veggene i kammeret

gjennombores) gjennom pipe og låsekasse/ramme slik at kammeret ødelegges.

* Det skal monteres en bolt i hullet som skal sveises på begge sider.

* Sluttstykkets støtbunn skal fjernes slik at patronbunnen ikke får støtte (gjelder ikke revolver). Ved skråskjæring av støtbunn skal den være 60 grader.

* Våpenets tennspiss skal avslipes med minst 10 mm slik at den ikke kan slå inn i en tennhette.

* Våpenet skal ikke kunne demonteres etter deaktivering. På våpentyper hvor pipen lett kan tas ut må den, eller det som fester pipen, sveises fast slik at våpenet ikke kan atskilles.

* Maskinpistoler, enhetsgevær og maskingevær slik som f.eks. Sten gun og Schmeisser maskinpistoler, AG-3 enhetsgevær og MG-3 maskingevær og tilsvarende halvautomatiske skytevåpen, samt halvautomatiske pistoler må våpenet være sveiset slik at de ikke kan atskilles.

 

Deaktiveringen kan foretas eller etterkontrolleres av godkjent tilvirker/børsemaker eller politiet. Når deaktiveringen er foretatt eller etterkontrollert kan politiet påføre våpenet et lett synlig merke som preges på våpenet. Ved import av deaktiverte skytevåpen bør politiet kontrollere om våpenet er deaktivert i henhold til gjeldende bestemmelser. Utgiftene til deaktivering, eventuell etterkontroll av deaktiverte våpen, skal betales av

våpeneieren jf. våpenforskriften § 100.

 

Forsøk på å sette i stand skytevåpen som er deaktivert er å betrakte som tilvirkning av skytevåpen, hvilket er forbudt uten tilvirkerbevilling.

 

Men viss ikke det er noen helt spesielle,og særs sjeldne våpen du er ute etter,så pleier det å ligge en drøss av slike på Qxl :wink:

 

EDIT: De gamle plomberingene bestod som regel av kun bolt igjennom kammer(sveiset) og skråskjært sluttstykke og tennål. De eldste plomberingene hadde ofte bare litt sveis eller lodding i kammer,og helt sluttstykke. Det var veldig varierende praksis da reglene var deretter.

Som regel kunne de også demonteres helt.

 

Våpen som taes igjennom Tyskland har flere hull borret gjennom løpet(10mm) i tillegg.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

TerjeN77, de vi skal/skulle kjøpe har seks massive hull skjært i løpet under forskjeftet. Skråkuttet sluttstykkehode, 60*, tennstiften er skjært ned og løpet er plombert både i kammeret og rett før munning.

Reglene du viser til fant vi også, vi leter etter de som var brukt FØR disse kom.

 

NM149, det er det vi er redd for også. Kjedelig å bruke flere tusen om de blir stoppet og nektet tatt inn. Vi får kontakte tollvesenet, evt lokalt våpenkontor om det kreves. Takk for svar, begge to.

Link to comment
Share on other sites

Spiller ingen rolle når plomberingen var utført i utlandet, var en kar som relativt nylig ble dømt for våpensmugling fordi han prøvde å ta inn plomberte våpen som på importtidspunktet ikke tilfredstillte norske regler.

Så med mindre du syns leketøy er verdt å få rulleblad for, dropper du bare den ideen med mindre du kan få noen til å plombere de "skikkelig" før du tar de til Norge.

Link to comment
Share on other sites

Det er som de andre sier,våpen idag som plomberes sveises og borres i alle bauger og kanter. Desse er i mine auge verdt betydeligt mindre enn våpen plombert etter gammelt regelverk. De som har en eller flere mangelfulle plomberinger ifølge norsk regelverk om plombering,vil ved innførsel bli loggført som innførsel av skarpt våpen,og da har du store problem med en gang.

Når det finnes såpass mange plomberte våpen allerede i landet som er tilsalgs,så ser eg ikke behovet av import dersom det er et nokså vanlig variant.

 

Hvilke våpen er det snakk om egentlig?

Link to comment
Share on other sites

Det er tidspunktet for import som er gjeldende, og du vil ikke kunne ta inn disse lovlig fra Tyskland uten å sørge for at de oppfyller de seneste kravene.

 

Sannsynligvis må du da borre og sveise inn en pinne i låskassen, samt legge litt sveis på demonteringspinnene så våpenet ikke kan demonteres.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...