Jump to content

Skal kjøpe min første Hare/Rådyr bikkje, men hvilke?


Sander_Sx

Recommended Posts

Jeg er en ivrig jeger i begynnelsen av 20årene som benytter stort sett all fritid til jakt. Det være seg storfugl, rådyr, hare og alt annet jaktbart villt i Norge.

Og ettersom jeg bruker så mye tid på jakt og i skogen ønsker jeg meg en 4-beint jaktkompis.

Men hvilke?

Jeg har lite erfaring fra jakt med halsende hund, men 10-15 slipp etter hare og 1 slipp etter rådyr.

Råd å tips til valg av hund, trening og utstyr verdsettes høyt ettersom dette blir min aller første 4-beinte Jeger- og det som er verdt å gjøre, er verdt å gjøre ordentlig!

 

Ps. Den må gjerne jage både rådyr, rev og hare. Perfeksjonisme tar jeg når jeg har lært meg faget.

Link to comment
Share on other sites

Rasene du har å velge mellom er Drever, Beagle, Dachs og Bassetrasene.

Alle rasene er gode jakthunder, noen loser lengre enn andre, noen foretrekker hare, noen har lengre søk etc etc.

 

Når jeg skulle velge hund, valgte jeg Petit Basset. Hovedgrunnen til det er at det er en kortjager (1-2t), de er veldig vennlige (sier ikke at andre raser ikke er det) og de har stort sett et fantastisk losmål.

 

Anbefaler deg å finne ut hvilke kvaliteter du er ute etter for så å velge rase ut ifra det.

Om du kjenner noen med drivende hund som kanskje vil lære deg litt etc så er det god hjelp

 

Lykke til med valget

Link to comment
Share on other sites

Stiller meg enig til Ilatad her..

 

Selv valgte jeg Petit basset som førstegangshund av forskjellige grunner. Dens pene utseende, dens rykte til å være meget familievennlig, at den sjelden jager over 2t og legger av om dyrene reiser ut. Petiten har en pels som krever mer stell enn f eks beagle og drever, siden den er strihåret og må nappes og børstes. Har jaktet også en del med BAN (Basset Artisian Norman). Den har mye av jaktegenskapene til petiten, men er kanskje enda mer spornøye og dertil saktegående. I kroppsform og pels er BAN mer lik dreveren. Du har også Fauve som er lik petiten i både væremåte, jaktegenskaper og pels, men denne kjenner jeg ikke gjennom praktisk jakt. De som har denne rasen sier den jager like bra som de andre rasene. Basseten har vel et rykte på seg å være noe tregere å få i gang som jakthund enn drever og dachs, noe som ikke er min oppfatning. Tispa mi hadde sin første rådyrlos når hun var 4mnd og vi felte det første rådyret for henne før hun var 6 og det andre da hun var 7. Hun jager i tillegg til rådyr, hare, rev og desverre elg. Elgen fikk hun smertelig erfaring med, ved at hun ble nesten sparket ihjel under elglos når hun var 7,5mnd gammel. Interessen for elg er ikke like stor lenger og om hun nå får kontakt med elg, loser hun en kort stund på god avstand før hun returnerer etter kort tid eller når elgen stopper.

 

Bruk gjerne god tid på å finne den rette valpen. Dette ved å studere stamtavler, kommende valpekull, kontakte valpeformidlere, klubber, oppdrettere for å få akkurat den hunden du ønsker deg. Filmene rådyr og rådyrjakt av Fallan/Høgfoss viser praktisk jakt med både, beagle drever, dachs og petit basset. Disse kan være et tips å få med seg i valget av hund :)

 

Lykke til.

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke bruke dunker til rådyr, boghøyden må være under 41 cm.

 

Enig i Ilatads og Giremanns vurderinger her. Rasevalget blant de kortbeinte blir litt smak og behag, og litt etter hvor lange loser du vil ha, hvor stort terreng du har, topografien osv. Petit basset griffon vendeen er herlige bikkjer, og jager veldig bra om blodet er det rette og man gjør tingene riktig fra valpestadiet. Har du bratt/kupert terreng ville jeg ikke valgt dachs, ei heller hvis det er snørikt. I små terreng og kulturlandskap vil den derimot være meget godt egnet, slik jeg ser det. For meg blir det petit basset forever, da den rasen har den kombinasjonen av egenskaper jeg er ute etter. Jager hare, rev, rådyr og hjort med like stor iver og er en ekte kombihund som funker bra til alt, og har det desidert beste losmålet i mine ører. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Tenk også litt på pelstell, altså om du vil ha langhåret eller korthåret, vil du bruke tid på å nappe pels osv. Jeg kan ikke utale meg om alle de egnede raser her men Beagle og Drever kladder ikke i snø om det skulle være snø når du jakter.

 

Hvor mye skal hunden brukes og i vilket tereng, ønsker du en hund du ser mye til eller en som har ett stort utslag?

 

Jeg ser også at det nevnes kortjaging en til to timer, for de hundene jeg har hatt(en Beagle og fire Drevere) så er vel det en normal los i beste fall. De jeg jakter sammen med har stort sett Basset F. og Beagler. Både Bassetene og Beaglene har hatt lengre loser en mine drevere.

Hvis du spør flere Drevereiere eller eiere av andre raser så vil en oppdage at det er store forskjeller individuelt mellom både hunder og eiere så en fasit finnes ikke, men noen generelle linjer er det vel?

 

Jeg tror at du stort sett vil bli fornøyd samme vilken av rasene du velger, forsøk å tenk igjenom vilke egenskaper du liker og se på om rasen har problemer med helsa, er eksem, hd, dårlige labber, hjertelidelser, øyeproblemer osv ett generelt problem.

 

Jeg tror også at å handle fra en seriøs oppdretter er tingen, her kan en også stort sett få ærlige svar om fordeler og ulemper med rasen og hvordan hans hunder stort sett har oppført seg i skogen

Link to comment
Share on other sites

Og jeg er enig med Ranger og de andre gutta i Petit Basset Griffon Vendeen :thumbup:

Jeg er så ufattelig glad for at mamma rådet meg i å kjøpe en petit i steden for drever, som jeg først tenkte, for snaue 7 år siden. Kommer aldri til å kjøpe annen rådyr-,hare- eller revehund enn denne rasen senere i livet mitt heller.

Link to comment
Share on other sites

jeg får legge inn ett godt ord for dachsen jeg da :)

Selv har jeg den strihårede varianten og han fungerer utmerket til mitt bruk. Noen GOD harehund er han nok ikke, ikke ennå hvertfall, men han har jaget hare i oppimot en time. Men det er klart at med en såpass saktedrivende hund som dachsen er, så finner haren på en del sprell og da ramler han av til slutt. Men det finnes dachser som er utmerkede harejagere.

Men den jager både rådyr, rev og hjort også så det suser. Bruker han i alle typer terreng, også i bratte hjortelier.

 

men det er klart at dersom det er terrenger som er for bratte, eller for mye lyng og myrer så kan det gå litt for sakte, med det resultatet han kommer for langt bak til slutt. Så dette kommer an på terrenget du har tenkt å jage i. Og selvfølgelig hvor mye snø det er der du skal jakte. Han jager som bare det selv om det er snø, men når mengden blir for stor stopper det selvfølgelig opp.

 

Den store fordelen med en saktedrivende hund som dachsen forsåvidt er, er at dyrene er veldig avslappede. Det er sjeldent han kommer så nære dyra at de blir for stressa. Han kan fort være 10-12min bak dyra. men dette varierer veldig. har også klokket han inn 2min bak så det kommer an på mange ting. Dette gjør at losdyra ofte turer veldig bra og trangt og man kan få med seg hele losen, og større sjanser for skuddmulighet. lostidene hans ligger foreløpig på alt i fra 45min til 2 timer. helt perfekt mener jeg :)

 

I tillegg er han en fortreffelig familiehund med fint gemytt. Stille og rolig når vi er hjemme. Sær og sta, men fortrolig og snill.

 

Litt pelsstell må man regne med på den strihårede varianten. Den må nappes ett par ganger i året, samt litt oftere i ansiktet for å holde øyne osv fri for pels. Fordelen er jo at den røyter jo minimalt.

 

 

fordeler/ulemper og hva som er bedre/dårligere kontra PBGV kan ikke jeg uttale meg om , da jeg bare har hatt dachs, og ikke jaktet med PBGV. Drevere er det vel selvfølgelig individuelle forskjeller på som med alt annet, men de få jeg har vært borti har vært for harde, hatt for stor drevfart og langtdrivende for min smak.

Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig. Helt opphengt i hare vet du.

He he, hadde det vært støver han var ute etter så hadde jeg og jublet for dunker! :D

Jeg tror også at å handle fra en seriøs oppdretter er tingen

Amen! Det gjelder uansett rase ja, og sjekk stamtavle osv på Dogweb, hør hvordan tidligere avkom jager, osv.

 

Klart bepelsede bikkjer har en liten ulempe i forhold til korthårede når det gjelder snø, men putter man på de bra dekken eller drakt så er det problemet ute av verden. Jeg har også hørt om dachser som jager bra på hare, og som faktisk BARE jager hare, så det illustrerer vel at det er store individuelle forskjeller innad i rasene.

Link to comment
Share on other sites

Drever kan bli litt hardcore for enkelte, bare så du er klar over det. En på jobben har både strihåret dachs og drever, og han tenker å selge drevern. Rett og slett dritt lei av å kjøre sverige rundt etter bikkja samt 10 timer lange loser :lol:

 

Med dachsen har du et meget behagelig tempo på drevet.

Link to comment
Share on other sites

Basset Fauve har de egenskapene du er ute etter,en snill og rolig familiehund og en meget god jakthund.

Har jo selvfølgelig en selv som lyder navnet Dio,ikke at det sier så mye om bikkja men vi skøyt 7 rådyr og en hare for han før han fylte året. Han er nå 3 år og jobber utrolig godt i skauen har en tendens til og henge på litt for lenge, men kommer alltid tilbake på baksporet så det er ikke så farlig synes jeg.Både sønnen min på 12 og niesa mi på 3 forguder han og han er meget snill og rolig med små villstyringer dette var en av hovedgrunnene til at jeg valgte denne rasen bikkja skal jo være i hus hele året og det hjelper lite om den er god til og jage hvis den ikke kan være sammen med folk.

Noe annet som kan være greit og tenke på er snøforholdene der du jakter har hatt Dachs selv men er glad jeg skiftet rase nå som snøen er tilbake her på østlandet. Har en god kompis som gav opp og slippe Dachsen sin etter 1.11 i fjor pga snø.

Anbefaler deg uansett og kikke litt rundt og kansje prate med folk du kjenner som har noen av de nevnte rasene og spørre om du kan få være med på et drev eller to.

Bare husk alle hundeeiere har selvfølgelig verdens beste bikkje :lol:

Link to comment
Share on other sites

Selv har jeg hatt 3 dachser, som jeg syns var ganske bra til å jage både rådyr,rev og hare. Men for ti-femten¨år siden var det langt fler rådyr enn idag da.. Så for 2 år siden valgte jeg å kjøpe ny hund, og valget falt på Beagle. Ei lita tispe, til Beagle å være. Bare 35 cm høy og veier smekre 12 kilo. Et herlig gemytt, og gir meg mye moro. Hun ble godkjent ettersøkshund i sommer, og elsker harejakt.. men nå har vi et nesemidd problem jeg håper raskt går over. Rådyr har hun ikke prøvd enda, men hun gikk da fersksporet på råbukk med stor interresse. Til lette terreng er vel kanskje Beaglen vel rask etter rådyra, men jeg jakter i en del kuperte terreng med mye lyng, og der er den ekstra beinlengden fin.. Ellers så tror jeg at valg av rase ikke er det viktigste. Jeg har vært borte i bra og dårlige bikkjer fra alle de korte rasene unntatt den 'Bassett Blue et eller annet' . Dog syns jeg nok de Dreverne jeg har møtt, er lite tiltalende i gemyttet. Men velg valp etter de beste jaktlinjer hos seriøse oppdrettere, og ikke valpefabrikker som kun skal tjene penger, for de finns.. :(

Er du heldig ,og får tak i det, er 20% gjort. Da gjenstår maaange timer og dager i skauen, så får du bra hund. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Takk for mange utfyllende svar og råd! :)

 

De hunderasene jeg heller mot er Beagle, Basset og Drever.

Men jeg har et par spørsmål/utalelser:

 

- Jeg ønsker en allsidig hund som kan jaktes mye med, gjerne i bratt terreng og snø. Primært midre terreng og jorder med tilhørende skog.

- En lett trent førstegangs hund som gjerne jager fra ung alder, slik jeg ikke mister motet.

- Hvilke rase/kjønn jager lengst/kortest?

- Kan drivende hunder lånes bort/brukes av andre?

- Hundegård på dagtid og inne på ettermiddag/natt, lar det seg gjøre?

- Hvor tidlig begynner de forskjellige rasene å jage?

 

 

Har sansen for dette miljøet. Virker som jordnære mennesker.

Link to comment
Share on other sites

DUNKER :!: viss den ikke må brukes til rådyr.så har du en flott jakthund som jager fra tidlig alder,og som tåler snø og is veldig godt.med andre ord en hund som kan brukes hele året :winke1: man tar det med rådyrjaging igjen på grevling,rev,gaupe o.s.v

og ikke minst et herlig gemytt :D

 

kanon fornøyd med min :!:

Link to comment
Share on other sites

...

- Jeg ønsker en allsidig hund som kan jaktes mye med, gjerne i bratt terreng og snø. Primært midre terreng og jorder med tilhørende skog.

- En lett trent førstegangs hund som gjerne jager fra ung alder, slik jeg ikke mister motet.

- Hvilke rase/kjønn jager lengst/kortest?

- Kan drivende hunder lånes bort/brukes av andre?

- Hundegård på dagtid og inne på ettermiddag/natt, lar det seg gjøre?

- Hvor tidlig begynner de forskjellige rasene å jage?

.....

 

Jeg mener Petit Basset passer deg perfekt, men jeg har jaktet svært lite med andre raser så jeg skal ikke si at andre raser ikke passer.

 

-Litt arbeid med en valp er det uansett rase, det er viktig å bruke mye tid når hunden er ung og det får du igjen for senere. Det er timene i skogen som skaper god hund.

-Jeg har hørt at tisper er tidligere "moden" uten at jeg har noe erfaring med det. Dachs og Basset driver oftest litt kortere enn drever og beagle. Drever er den rasen som er kjent for å henge på lengst, men som nevnt tidligere så finnes det forskjeller her også

-En drivende hund kan lånes bort til andre, men jeg ville ikke lånt vekk hunden min til hvem som helst

-Petiten min er mye ute på dagtid og liker seg godt der både sommer og vinter

-De aller fleste Petiter starter å lose i ca 6mnd alder (men her er det som i andre raser forskjell, noen jager tidlig, noen seint)

 

Jeg ble også imponert over miljøet rundt drivende hunder. Har fått mye hjelp og støtte fra andre petiteiere etter at jeg kjøpte meg petit

Link to comment
Share on other sites

- Jeg ønsker en allsidig hund som kan jaktes mye med, gjerne i bratt terreng og snø. Primært midre terreng og jorder med tilhørende skog.

- En lett trent førstegangs hund som gjerne jager fra ung alder, slik jeg ikke mister motet.

- Hvilke rase/kjønn jager lengst/kortest?

- Kan drivende hunder lånes bort/brukes av andre?

- Hundegård på dagtid og inne på ettermiddag/natt, lar det seg gjøre?

- Hvor tidlig begynner de forskjellige rasene å jage?

Ilatad har gitt et bra og utfyllende svar, skal bare føye til noe.

 

- Allsidigheten til petit basset er gjerne litt avhengig av linjene bakover; og da jaktlysta hunden din blir utrustet med. Gode linjer med bra stamtavler = godt utgangspunkt. Så er det hva du preger hunden din på av vilt. Har hunden god jaktlyst så jager den alt den får lov til å jage (hare-rev-rådyr-hjort-kanin), inkludert elg (dessverre - snakker av erfaring).

Petit har anlegg for å være svært gode harebikkjer! Jeg savner overhode ikke langbeinte støvere eller andre typiske harebikkjer så lenge jeg har petit. Det trøkker på mer enn godt nok, og bikkjene er utrolig flinke til å finne og få ut hare selv langt på dag/ettermiddag (kortbeinte hunder til harejakt er blitt meget populært, og er en av grunnene til at flere støverraser synker i popularitet). Er det rådyr i samme terrenget så vil min iallfall foretrekke å jage rådyr da, selv om han er innjaget på hare. Det kommer i grunnen an på hva som gir ferskeste godlukta i nesa på bikkja.

 

- Lettrent er petiten, det handler om nok timer i skogen. Ved valg av valp bør du spørre, eller aller helst sjekke; hvordan søket til foreldrene er. Søket til petit er ikke det største, og søk er tildels arvbart. Jeg anbefaler helst valp etter foreldre med dokumenterte jaktegenskaper, det vil si at de er bra premiert på jaktprøver. Ut fra jaktprøveprotokollene kan du nemlig lese deg til foreldrenes egenskaper slik en (eller flere) nøytrale dommere har vurdert hunden, og mye av dette er egenskaper valpen har en fair sjanse til å arve. Hele 7 av 10 moment i bildet under er faktisk arvbare egenskaper (forskning ved Landbruksskolen i Ås).

 

IMG_5242.JPG

 

Skalaen går fra 1 til 6, hvor karakteren 1 er Graverende feil/dårlig (diskvalifisering), 2 er Dårlig og medfører nedsatt premiegrad (kan ikke få 1. premie). 3 er Godtagbart, 4 og 5 er Godt og Meget Godt, mens 6 er Utmerket. For at en basset skal få 1. premie på jaktprøve så må den ha minst 42 poeng på bunnlinja, dvs åtte firere og to femmere, for eksempel. Skal ikke gå i detalj på alt her, men poenget var søket som nevnt: Det er det første momentet, og der kan du lese hvor bra eller dårlig søket på bikkja var den prøvedagen. Jevnheten på søket kan du bare finne ved å studere flere jaktprøveprotokoller på samme hund. Ikke så ofte at petiter får mer enn 4 i søk, så det er greit nok. Kommer du over hunder med 5 og 6 i søk; løp og kjøp valp.... ;)

 

Neida, skal ikke være så kategorisk, man må se helheten, og hunden bedømmes slik den er der og da, ikke slik hundeeier opplever den til daglig på alle de andre turene i skogen.

 

- Når det gjelder kjønn så er det liten eller ingen forskjell på tispe eller hannhund jaktmessig hos basset. Hannhunder har gjerne et kraftigere losmål og litt tøffere og sterkere i enkelte situasjoner, men dette er alt individuelt. 30 minutter til 2 timer lostid; der finner du 90% av petitene. Petiten (og basseter generelt) er flinke til å legge av om losdyret drar ut, og da kommer de baksporet sitt inn til hundefører. Prisverdig egenskap, som anses som viktig også i avlen av rasen.

 

- Jeg har lånt bort bikkja mi til kompiser jeg vet har greie på hund, og som kjenner bikkja. Hunden oppfører seg ikke veldig annerledes enn når jeg er med, tror jeg. Kanskje en smule mer sta på innkalling da. ;) Innkalling er forresten VELDIG kjekt å ha på plass før bikkja jager for fullt, i ung alder... Det bør trenes fra valpen kommer i hus 8 uker gammel. Det har man veldig mye igjen for, uansett rase...

 

Ellers så har Ilatad sagt det jeg mener om petit også, føler jeg. Så får andre si det de mener om de andre rasene, som jeg har mindre greie på.

Link to comment
Share on other sites

Helt klart Beagle. Minuset med beagle er at den ofte er vel rask på rådyr. Så kommer fordelene:

Fart

Beaglen er vesentlig raskere enn de andre kortbeinte rasene. En rask beagle nærmer seg en treig støver. Nå er ikke poenget at det skal gå så forferdelig fort, men for meg blir det ikke samme svungen med Drever. En viss fart bør det være under en harelos, men det er smak og behag. Mange støvereiere syns til sammenligning at beagle er latterlig på hare.

Effektivitet

Min erfaring med beagle er at den er klok, effektiv, ærlig og troverdig på jakt. Det er lite losing feil vei på gamle rådyrspor og annet tull. Mange har et effektiv søk, og er raskt tilbake når de først gir seg på en los.

blod

Beaglen er en stor rase og er avlet vidt og godt. Lett å få tak i godt blod fra den eldste drivende rasen vi kjenner.

Link to comment
Share on other sites

Kan trygt anbefale Beagle. Jeg fryktet at hastigheten på hunden skulle bli i overkant høy på rådyr, men min Beagle tispe er så spornøye at tempoet er lavere enn det jeg er vant til med f. eks PBGV. Jeg kan trygt anbefale Tyriberget kennel. Lidenskapelig driver og flotte og gode jakthunder. Der får du også en fenomenal oppfølging.

Lykke til med valget!

Link to comment
Share on other sites

Jeg må vel ta på meg å anbefale Drever og Beagle jeg da for å være en motvekt til Basset og Dacks. Jeg er ingen rasefanatiker og liker de fleste rasene med de egenskaper de har.

 

Dreveren har som regel ett godt søk, derfor foretrekker jeg Drever foran Beagle når det gjelder søk.

 

Jeg synes Beaglen er litt for rask til å hovedsakelig jakte rådyr, hadde jeg jaktet hare og villet ha en rådyrlos en gang i mellom hadde jeg valgt Beagle. Jeg jakter vel mest etter rådyr, derfor Drever, hvis jeg skal jakte hare så har jeg tilgang på langbeint.

 

De nevnte raser vil jage fra ung alder, velger du Beagle ville jeg vært mer nøye med oppdretter grunnet at Beaglen er en svært flott hund ikke bare for oss jegere.

 

Beagle er stort sett letttrente og med den rette kropsbygningen nesten uslitelige og har ofte, men ikke altid en høyere hastighet under losen enn Drever uten at det dermed er sagt at det går for fort. Beaglen har ett litt særegent mål som du enten liker eller ikke synes noe om, jeg liker godt gaula og synes stort sett Beaglen har godt mål. Dog skal det nevnes at jeg har hørt ett par som har vært alt for trange i målet, viktig å handle hos en seriøs oppdretter.

 

Dreveren som jeg kjenner best vil jeg si er letttrent men ikke så letttrent som Beagle, men det er de fleste av rasene altså lettrente. Da tenker jeg kondis.

 

Både Drever og Beagle er greie førstegangshunder, men man må ikke forvente mirakler. Det må jobbes.

 

Jeg har hatt både hanner og tisper, loslengder er stort sett like, med individuelle forskjeller. Jeg synes at tispene har vært litt tidligere jaktmodne enn hannene mine. Nå har jeg gått over til bare hanner, grunnet at jeg synes det ble for mye fjas i forbindelse med løpetid og at noen av tispene fikk falske svangerskap. Jeg synes ofte at tispene fikk en del rart for seg vedrørende hormoner før og etter løpetid.

Hannene er mere stabile og leverer javnere prestasjoner hele høsten.

 

 

Jeg låner aldrig bort hundene mine når de ikke er innjaga, når de er mer erfarne og har jaga en del og vet hva det dreier seg om, har jeg lånt bort hundene til erfarne jegere, men siden jeg stort sett bruker de selv i helgene har det dreid seg mer om folk som har vært avgårde på litt lengre turer, det har fungert bra.

 

Mine hunder er i hundegård om dagen og inne om natta, ikke noe problem.

 

Beagle og Drever kan en vel ha med i skogen på jakt fra de er helt små men hvis jeg skal si noe om når de første smålosene starter så er vel ca 6m. ett tidspunkt. Jeg personlig er ingen tilhenger av å la dem jage for tidlig, jeg synes de skal få lov til å være valper og utvikle seg i sin egen fart. Jeg synes også at de må få vokse seg ferdig før en starter å drive dem noe hardere. Med dette mener jeg at første høsten forsøker jeg å unngå rådyr, jeg finner meg en harefot hvor valpen kan holde på så lenge den vil selv og gradvis søke seg ut og lære seg trygghet og å finne igjen fører på en grei måte. Det å være en drivende hund er en ensom jobb og det krever en viss modenhet og erfaring for å takkle det. Det å slippe en unghund rett på rådyr og den jager avgårde kanskje en times tid uten å være moden for det tror jeg ikke er bra.

 

Når det gjelder raser som jager lengst så har Dreveren et godt rykte for lange loser. Jeg har aldrig vært plaget av det. Slik som prøvereglen er nå på nm så holder det ikke bare med en los om dagen, du må gjerne ha en to, tre. Da sier det seg selv at langjagere og vanskelig dreserbare hunder ikke blir avlet på av de seriøse oppdrettere. Hvis du titter litt på Dreverannonser så vil du se at mange har prestert på prøver mange ganger med alle slags tittler og det burde i alle fall borge for kvalitet. Jeg pratet med en eldre kar på utstilling en gang, forøvrig en Dunkermann, om Drevern sa han En jaktmaskin med firjulsdrift. Drevern tar seg godt frem i all slags tereng, har god jaktlyst, jager stort sett alt utenom elg for mitt vedkommende.

Trivelig familiehund osv. Gjenomavlet rase Dvs at du får en hund som er intresert i å jage, Drevern blir vel stort sett ikke kjøpt av folk som ikke jakter.

 

Når det gjelder sure og biske hunder har jeg aldrig vært borti det, verken på Drever eller noen av de andre rasene jeg har vært borte i. Jeg ser også at det er en del som utaler seg om Drevern og de har sikkert rett i hva de har opplevd. Jeg kan jo også nevne historier om de andre rasene som Bassetter og Dackser men jeg synes det ikke skal være nødvendig å komme med slike komentarer. Det som er viktig er hva en gjenomsnittlig Drever eller en anen rase presterer, individuelle forskjeller er det innen alle raser. Det jeg vil si er at ja det finnes jaktidioter innenfor Dreverrasen men den gjenomsnittlige Drevern er ikke slik. Drevern er også en stor rase innen vårt miljø med mulighet til å velge fra mange kull med meriterte foreldre og seriøse oppdrettere. Sjangsen for å få en brukbar jakthund er tilstede samme hvilken rase du velger, for mitt bruk og mine vurderinger etter å ha hatt Beagle og Drevere selv, og jakta mye med Basset F. og Beagle som kompiser har, ja så synes jeg Drevern passer best for meg.

 

Hvis du søker på nettet har Dreverringen egne sider hvor det går an å få mer opplysninger om det ønskes.

 

Jeg vil legge til at dette er mine betraktinger og min synsvinkel.

Link to comment
Share on other sites

Fine betraktninger rundt rasene som kommer fram her.

 

Hva er forresten et bra søk?

 

I mine øyne er et bra søk først og fremst et søk som fører til fot og uttak av dyr, uten at hundeføreren er for delaktig i uttaket. Hunden skal finne dyret og reise det sjøl. I vårt drevprøvereglement står det at metode og passe vidde er viktigere enn hastighet i søket, og hunden skal være i god kontakt med fører. Det vil si; hunden skal stemple innom hundefører med jevne mellomrom dersom det ikke blir fot eller uttak. Dette synes jeg er svært prisverdige egenskaper hos en hund. Jeg vil ikke engang prøve meg på å si noe om hvor mange meter ut bikkja skal være for at det skal være et godt søk, da effektiviteten er det viktigste. Selvsagt er det ikke ønskelig med en skopusser som er i nærheten av hundefører hele tiden, eller stopper opp hvis hundefører gjør det. Det er bikkja som skal reise viltet, hundefører skal ikke støkke ut dyret for hunden.

 

I den andre enden av skalaen så kan et svært vidt søk ikke anses som prisverdig, spesielt hvis bikkja mangler kontakt med hundefører. Hund og hundefører skal jo ideelt sett jakte sammen, og om bikkja søker to kilometer unna og blir borte i en halvtime-time så er det lite jaktbart og altfor selvstendig etter min mening. Noe annet er det hvis bikkja følger en fot, da gjør jo bikkja bare det den skal gjøre.

 

Litt på siden av tema dette kanskje, men....

Link to comment
Share on other sites

Vurderte TJT selv, men etter uttallige skrekkhistorier inkludert en bekjent som valgte å skyte sin etter bare et par år, styrte jeg klar. De er flotte jaktbikkjer men kan være direkte antisosiale i relasjon til andre hunder. Jeg orker ikke en såpass skarp hund, så endte opp med dachs jeg da.

Link to comment
Share on other sites

Pripyat: Det tror jeg nok kan skje med de fleste hunder. Jeg har en kjenning som prøvde med en beagle i to år, før han tilslutt lot en slektning ta den over (som har beagle fra før), men han hadde den ikke mange månedene før det ble sprøyta på den hunden. Den knurra/glefsa etter fremmede menn, og han hadde heller ikke hatt noen skikkelige loser med den (selv med utallige timer i skogen)

Link to comment
Share on other sites

Tysk jaktterrier er kjent som god allroundhund på jakt, og er kortdriver (fra 5 til 30 minutter, iblant litt lenger) skal vi tro rasespesifikasjonen. De legger raskt av ved tap eller dersom drevdyret tar ut. Å raskt legge av på tapet er vel ikke så kjekt i områder uten høy viltbestand, kan jeg tenke meg. Å klare å utrede et tap og fortsette losen er jo halve moroa. De loser bare så lenge de har god kontakt med drevdyret også. TJT er vel kjent for å være skarpe ja, og er ikke ansett som noen nybegynnerhund.

 

Sånn umiddelbart føler jeg ikke at en TJT kan erstatte en av de andre kortbeinte (ekte) drivende hunderasene, men det kunne vært spennende å sett en slik hund i aksjon - for jeg kan selvsagt ta feil.

Link to comment
Share on other sites

Har vært med å jakte litt med TJT, vi brukte den til å drive av avgrensede områder på hjortejakt, dette fungerte utmerket. Jeg synes at den var litt for rask, dyra hadde en tendens til å komme i alt for sto fart for meg.

 

Tyskern vi brukte var en utrolig artig og flott hund, veldig glad i å ligge på fanget og var veldig tilitsfull.

 

Den var som Terjere flest, veldig på allerten og ett veldig stort aktivitetsnivå. En kamerat av meg har en anen type terjer kommer ikke på hva for en type men den er hvit. Denne fungerer på samme måte som Tyskern. Han har jaktet en del alene og det har ikke vært helt velykket.

 

Jeg ser for meg at om du velger en Tysker eller lignende så er det greit å ha ett lag som kan postere på ett avgrenset område. Har en små teiger, havner eller lignende så må det være glimmrende med en Tysker.

Kompisens hund flyr også ned i alle hi den finner, heldigvis er den ikke så intresert i å jage nede i hiet, ellers kunne det blitt mange seine kvelder med graving.

Fugl har den også intresse for, den foter opp fuglen og følger en nøye med så kan en få fine muligheter. Den fungerer altså som en slags støytende fuglehund

 

Tror egentlig at disse hundene trenger en fast hånd og god grunndresur, samt at naboene dine ikke har en haug med katter, for da kan det fort bli ett anstrengt naboforhold.

 

Jeg har ikke eid noen terjere selv så dette må regnes som personlige betraktninger om de to hundene jeg har vært borti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...