Jump to content
mork

Aldersbestemming ved tannsnitt

Recommended Posts

Såg en fin oppskrift på aldersbestemmelse av elg i et jaktblad her en dag. 4. tann forfra i underkjeven sages på langs. Snittflaten pusses fint og med godt forstørrelsesglass kan man se "årringer". Spørsmålet er om dette også kan gjøres på samme måte med hjort?

 

Har noen bukkehoder liggende som det hadde vært artig å sjekket alderen på.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulig det men jeg vet at de som driver med aldersdøming på hjort bruker en av de fremste fortennene, skjærer ørtynne snitt av disse og tilsetter et fargestoff. Bruker vel da et mikroskop e.l. for å telle årringer, trolig + ett år da hjorten er ett år når han får disse permanente fortennene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopierte eit tidlegare innlegg eg hadde (utruleg kva ein finn ved "Søk"):

 

Tannsnitt undersøkelse:

 

For ferdig reinska tenner levert i tannkonvolutt som vi sender vederlagsfritt koster det 90,- kr/ tann (ekskl. mva = 112,50 inkl. mva.). Dersom de sender kjever/ fremre del av kjeven tar vi 35,- kr ekstra (også ekskl. mva). for trekking av tenner.”

 

Lars Erik Gangsei

leg@fnat.no

tlf. 35 06 77 01

mob. 95 06 12 31

 

http://www.fnat.no" target="_blank" target="_blank" target="_blank

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tannsnittundersøkelse, gjør det selv-metoden:

 

http://verden.abcsok.no/index.html?q=ta" target="_blank ... &cs=latin1" target="_blank" target="_blank fann eg ei profesjonell oppskrift på aldersbestemming. Viss ein viser forsiktigheit med tanke på vern av auger, luftvegar og huda, skulle det gå an å prøva. Om det er heilt nødvendig med dei ulike væskene, veit eg ikkje. Altså:

 

Punktvis framgangsmåte:

 

• Sortering av tenner og visuell kontroll av 1,5-åringar.

 

Vi sorterer tennene etter antatt alder ut frå ei visuell bedømming etter farge, storleiken på sliteflater og ”rotfylde”. Tenner frå dyr som av jegerane er gitt opp å vere 1.5 år kan ”godkjennast” direkte. Om tennene frå dyr som er oppgitt å vere 1.5 år har brune sprekker i emaljen, store sliteflater eller mykje tannstein blir dei med i den vidare prosessen for kontroll. Alle tenner som blir snitta får eit arkivnummer under sorteringa. Opplysingar frå konvoluttane vert lagt inn i eit rekneark.

 

• Dekalksinering

 

Tennene blir sett plastrøyr og lagt til dekalsinering i 5% saltsyre (HCl). Dekalsineringsvæska fjernar kalken i tennene slik at tannrøtene får ein konsistens om lag som viskelær.

 

• Skylling

 

Når kalken er borte, normalt etter 1 til 5 døgn, blir tennene sett i eit vassbad til skyljing i 1 døgn.

 

• Snitting

 

Tennene blir snitta ved hjelp av ein Leitz kryostat 1720. Før snitting fjernast den øvste emaljerte delen av tanna ved hjelp av ein skalpell. Tanna blir festa til objektbordet ved at væska OCT-Compound (leverandør Chemi-Teknik as, Tvetenveien 30, 0666 Oslo) fryser tanna fast til objektbordet (temperatur ca. -250C). Snitta, med ein tjukkleik på om lag 25/1 000 mm, blir tatt på langs av tanna inne ved margen. 5 til 8 snitt blir lagt tilbake att i plastrøyret.

 

• Farging

 

Røyra med snitta blir sett direkte til farging i Hematoxylinløysning II i.h.t Gill (importør/ produsent: WWR Internasjonal AS, PB 45, 0901 Oslo). Farginga varer i 25 minutt.

 

• Skyljing

 

Snitta (preparata) blir skylt i 2-3 vassbad, og så sett i eit reint vassbad i 1 døgn.

 

• Påføring av dekkglas og avlesing

 

Preparata blir tatt ut i eit vassbad og lagt på objektglas merka med kommmune, årstal og arkivnummer for elgen. Dekkglas blir lagt oppå. Får å bevare preparatet blir det lagt Aquamount Gurr (leverandør Chemi-Teknik as, Tvetenveien 30, 0666 Oslo) mellom objektglaset og dekkglaset. Preparata blir avlest på 25x eller 40x forstørring under mikroskop. Strukturen som blir lest av er «åringar» i det ytste laget av tanna (ikkje i tannbeinet). Åringane blir mørke under farging. Elgen sin alder er lik tal åringar + 1,5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dette var da en voldsom komplisert metode!

 

Når vi aldersbestemte sel på Havforskningsinstituttet, saget vi tennene, uten annen forbehandling enn å skrape vekk (saltet eller formalinfixert) kjøtt, mellom to fintannede sagblad, avstanden mellom de to sagbladene ble regulert med ei tynn plastskive (ca 1/4 mm?). Snittet kunne vi legge direkte på objektglass, evt. legge på det "Eukitt" og dekkglass, og lese av alderen. Dvs., en måtte plusse på div. år, avhengig av hvilken tann en snittet.

 

Jeg brukte samme utstyret til å sage tynne snitt av otolitter av kolmule (Micromesistius poutassou), men støpte da otolittene inn i Araldit, og saget dem med enkelt sagblad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En metode jeg bruker er å telle åringene på "biklovene" bak klovene.

Veldig synlige ringer og trenger ingen verktøy for denne jobben :wink: Tar under 10 sekunder å finne ut når du er fremme hos dyret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teller de mens de sitter på dyret.

Tell på den blanke langsiden, og tell antall ringer du finner og legg på et halvt år (høst). Første tellekant sitter rundt en halv cm inn fra enden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...