Jump to content

Villcampming i høyfjellet - hva mener forumet om dette:


Target

Recommended Posts

Ser ikke noe problem i dette om det ikke står skiltet at det er ulovlig. Pynter vel ikke akkurat opp med campingvogner i fjellet, men så lenge de rydder etter seg og ikke etterlater seg spor etter campingen er det greit for meg i hvert fall.

 

De står jo parkert på noe som kan se ut som et platå laget som parkeringsplass og.

 

Har sett verre spor etter teltcampere! Kommer ofte til leirsteder hvor trær er felt og søpla ligger strødd rundt et leirbål.

Link to comment
Share on other sites

For telting i utmark så sier allemannsretten maks 2 døgn på samme sted, og du kan ikke la teltet stå igjen uten at det brukes. Det antas at 2-døgnsregelen gjelder også for campingvogner og bobiler. Allemannsretten er en veldig viktig bestemmelse som vi alle må verne om. Da sier det seg selv at en skal være forsiktig med å sette fra seg campingvogna på fjellet over flere helger f.eks for å reise på reinsjakt i helgene.

At folk ikke forsøpler og forlater plassen i samme stand som da de kom burde det ikke være nødvendig å nevne en gang.

Link to comment
Share on other sites

Friluftsloens todøgnsregel for telting i utmark gjelder ikke for campingvogner og bobiler... Dette er motorkjøretøyer, i det øyeblikket de befinner seg i utmarka er dette brudd på motorferdselloven, har ingen ting med friluftsloven å gjøre. Men om dette er et areal opparbeidet som parkeringsplass gjelder andre regler.

Link to comment
Share on other sites

Ser at f.eks justorget.no har en annen tolkning av friluftsloven og mener at 2-døgnsregelen også kan komme til anvendelse for campingvogn/campingbil. Og det går fint an å være i det som defineres som utmark uten å bryte motorferdselloven.

Uansett så kan en vel havne i trøbbel om en setter fra seg vogna på høyfjellet over tid uten tillatelse fra grunneier...

Link to comment
Share on other sites

motorferdsel i utmark er forbudt - det er hovedregelen. Likevel er det gråsoner. Kjører du opp på setervollen med en ny ovn til setra så er du på det som defineres som utmark, men det er nok likevel ok da det kan defineres som nyttekjøring. Men jeg er enig i at å sette campingvogna langt ute i lyngen på høyfjellet er tvilsomt i forhold til motorferdsel i utmark. Og å la den stå der i ukesvis uten tillatelse fra grunneier er ihvertfall ikke lov.

Link to comment
Share on other sites

Ser at f.eks justorget.no har en annen tolkning av friluftsloven og mener at 2-døgnsregelen også kan komme til anvendelse for campingvogn/campingbil.

 

Det kan så være, men du har uansett brutt motorferdselloven for å få den dit. Begge lover er begrenset til bøtestraff, så den ene kan ikke automatisk gjelde over den andre. Jeg ville fram til er at man bryter loven 48 timer før de to døgna er omme, sånn at motorferdselloven brytes før en evt kan komme i konflikt med friluftsloven. Med unntak om en har ei lett poletta som en drar med seg til skogs for håndmakt da...

Link to comment
Share on other sites

lov om motorferdsel har vel en strengere definisjon av hva som er utmark enn friluftsloven slik at f eks setervoll er innmark i den ene og utmark i den andre...

Men tilbake til sakens kjerne: setter du fra deg vogna i veikanten gjennom hele reinsjakta så kan du bryte både friluftsloven og lov om motorferdsel. Setter du vogna på areal opparbeidet for formålet (i fjellet) og med tillatelse fra grunneier så er nok lovligheten Ok, men det er ikke spesielt vakkert med slikt i høyfjellet og jeg vil tro at kommunen vil blande seg om det får et visst omfang. De kan sikkert henvise til reguleringsplaner e.l.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...