Jump to content

Ny Hund. Fuglehund eller løs på drevet halsende?


Tyrihjelm

Recommended Posts

Har jaktet noen år nå. Jeg må inrømme at det er utrolig fasinerende å se gode jakthunder i aksjon. Jeg skjønner at man lett kan bli hektet av denne "symbiosen" mellom hund og jeger. Sysler selv med tanken på å gå til anskaffelse av en hund. Mange hensyn å ta, blant annnet familie :smile: De er helt "på" Beagle, mens jeg ikke kommer unna min bundring for godt trente fuglehunder som tar stand. Jeg driver forsåvidt med både rådyrjakt og fuglejakt så begge typer jakthunder er interessante. Fikk med oss en Drever en gang på rådyrjakt som overbeviste.

Er takknemlig for inspill på dette.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er subjektiv så det holder; løs på drevet halsende bikkje selvsagt! :D Har prøvd begge deler, og jaktformene har hver sin sjarm. For meg ble det drivende hund da jeg skulle ha bikkje, og jeg har ikke angret et sekund.

 

Det er magefølelsen din som styrer dette best, og hva du jakter mest - eller VIL jakte mest, framover. Tilgangen du har til de forskjellige jaktformene teller vel også?

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville styrt litt mer over på det Ranger sier: hva vil du jakte mest og hva har du mest tilgang på?

Vil du sitte å vente på at viltet skal komme til deg, eller vil du finne viltet sammen med hunden? Er du villig til å reise langt pokker i vold for et par ryper i sekken etter en jakthelg?

 

Jeg ville bestemt meg for hundetype, før jeg spekulerte i rase. Men selvfølgelig er det jo ofte slik at en rase treffer en spesielt, og da er det meste gjort. Lykke til med valget :D

Link to comment
Share on other sites

Hvordan funker forresten Beagle til rådyrjakt? Har hørt at den kanskje driver litt raskt i forhold til f. eks. Dachs og kanskje egner seg best til harejakt.

Det kan kanskje beaglefolket svare bedre på enn meg (hvis de svarer objektivt), men mitt inntrykk er at beagle er en kortbent harehund som også funker til rådyrjakt, mens dachs mer er en rådyrhund som også kan funke til harejakt. Hvis du ser forskjellen. Det er mulig beaglen blir litt hard på drevet på rådyr, men dette er veldig fra hund til hund også, vil jeg tro. Ingen tvil om at dachsen vil drive saktere iallfall.

 

Har du endel snø i skogen din i førjulstida så vil beagle ha den fordelen at den klarer mer snø enn dachsen. Som Ivorei skriver, så vil det kanskje være lurt å granske deg sjøl litt på hva slags jaktform/hundetype du ønsker, før du begynner å se på rasenes egenskaper. Blant de drivende hunderasene til rådyrjakt så vil jeg anbefale deg å studere de forskjellige rasenes egenskaper og se hva du liker best. Du har feks drever, beagle, dachs og bassetrasene som de vanligste rådyrtypene, og selv om alle driver med los, så har de endel forskjellige egenskaper.

Link to comment
Share on other sites

Har vel egentlig bestemt at det blir en drivende hund. Siden samboeren er så opptatt av Beagle, er det vel kanskje det som blir mest aktuelt. Hun har også har en mild form for allergi mot hunder. Derfor vil hun helst at den skal være så korthåret som mulig.

Jeg jakter en del skogsfugl, samt at vi har hytte på fjellet der det finnes en del ryper. Dette gjør at jeg også skjeler til hunder for denne typen jakt. Harejakt er jeg desverre ganske grønn på.

Link to comment
Share on other sites

Harejakt blir mye av det samme som rådyrjakt, bare at jakta oftest blir mer komprimert innafor et mindre område. Og så må man være tidligere ut om morran. Det er mye vanskeligere for ei bikkje å følge hare, enn rådyr det lukter "fjøs" av i forhold. :) Om hunden er kort- eller langhåret er ikke avgjørende for allergivennligheten.

 

Drister meg til en forsiktig karakteristikk av de mest vanlige drivende hundetypene til rådyrjakt, og noen linker. Jeg blir sikkert korrigert av noen, men det er jeg forberedt på. :)

 

Beagle:

Sørg for at det er jaktbeagle og ikke showbeagle. Hører innunder Norske harehundklubbers forbund (NHKF), kan drive med høy fart, og jager ganske lenge. Passer best i terreng med litt størrelse, tar seg veldig godt fram i kupert terreng og snø. :arrow:http://www.nhkf.net/ (velg raser og finn beagle, rasebeskrivelse)

 

Drever:

Mye jaktlyst, jager "av seg selv", jager noe saktere enn beagle. Har rykte for å være kommunejager og jage lenge, men dette er avhengig av hvordan man jager inn og dresserer bikkja også. Også innunder NHKF, selv om de mest brukes til rådyrjakt. Passer bedre til litt større enn litt mindre terreng, god framkommelighet. :arrow:http://www.nhkf.net/

 

Dachshundrasene:

Flere raser. De minste og mest kortbeinte, med de fordeler og begrensninger det gir. Sliter før de andre rasene i snø. Driver oftest sakte, egnet til små og mellomstore terreng. Mange gode jaktlinjer, og utbredt rase® til rådyrjakt (strihårsdachs mest anvendt). :arrow:http://www.norskedachshundklubbersforbund.org/

 

Bassetrasene:

Flere raser også her. Hastighet i drevet normalt et sted mellom dachs og drever. Jager kortere enn spesielt beagle og drever, kjent for å komme inn om drevdyret drar ut. Kjent for kraftig og rungende losmål. Passer til alle terrengtyper, god framkommelighet. :arrow:http://www.norskbassetklubb.no

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner spørsmålet, men skjønner ikke problemet. Ja takk, begge deler :mrgreen:

 

Er du villig til å reise langt pokker i vold for et par ryper i sekken etter en jakthelg?

 

Det er fullt mulig å reise langt for å jakte rådyr og hare også :wink: Men har man et småviltterreng i rimelig nærhet, så kan man også oppleve å få spennende fuglejakt innenfor kort avstand. Dette blir selvfølgelig en vurderingssak for trådstarter.

 

Uansett, lykke til med valget :D

Link to comment
Share on other sites

Har vel egentlig bestemt at det blir en drivende hund. Siden samboeren er så opptatt av Beagle, er det vel kanskje det som blir mest aktuelt. Hun har også har en mild form for allergi mot hunder. Derfor vil hun helst at den skal være så korthåret som mulig.

Jeg jakter en del skogsfugl, samt at vi har hytte på fjellet der det finnes en del ryper. Dette gjør at jeg også skjeler til hunder for denne typen jakt. Harejakt er jeg desverre ganske grønn på.

 

POINTER så klart :?

Link to comment
Share on other sites

Vil ikke anbefale begge deler ut ifra egne erfaringer. Har hatt fuglehund og drivende samtidig, og selv med 80-100 jaktdager i året var det mye dårlig samvittighet for å ikke få jaktet/trent dem nok.

Har nå to drivende hunder og trener en 3 som eier ikke bruker til jakt, og har rikelig tid til alle. Vil heller ha 3 drivende eller 3 fuglehunder enn en av hver. Grunnen er at trening på så forskjellige hunder vanskelig lar seg kombinere. En passe sykkeltur for beaglen er en søndagstur for fuglehunden e.t.c.

 

Men det er meg, finnes mange dyktige jeger og hundefolk som har begge deler og synes det er greit.

 

Har du jaktkamerater som dekker behovet for en av jaktformene? Ta det med i betrakningen også, så kan du kjøpe det dere ikke har.

 

Samarbeidet mellom hund og jeger opplever du aller mest med en veldressert fuglehund synes nå jeg da, men alt har sin sjarm.

 

Beagle er en glimrende rådyrhund, den jeg bruker jager faktisk i samme temo som dachsen hvis terrenget er lett framkommelig, p.g.a den er ekstremt spornøye (noe dachsen min ikke er) Hvis viltbestanden ikke er for tett er den ett ypperlig valg da søket som regel er større en f.eks en dachs.

 

Men jakter du i små vilttette områder er du nok bedre tjent med en annen rase.

 

Tysk jaktterrier som Makkieboy foreslår er også en spennende mulighet som jeg kikker litt på, da denne er anvendelig til mange typer vilt. For min del ville det vært hjort, rådyr, rev, hare, elg og mink.

 

Lykke til med valget :)

Link to comment
Share on other sites

Går du for drivende hund ville jeg sjekket ut Basset Fauve en herlig kombinasjon av jakt og familiehund.Fikk min første for drøye to år siden har hatt strihåret Dachs før og har flere jaktkompiser som har dette det er knallhunder så lenge det ikke er snø :) Med de vintrenevi har hatt i det siste med snø i Oktober er jeg glad for at valget denne gangen falt på en Fauve.Jeg mener Fauvens store styrke er at han er en jævelig god jakthund med den rette eieren som gidder og legge litt trening og skogstilvenning i en valp,samtidig som han er rolig og utrolig glad i unger når han er hjemme.

Veit ikke hvor i landet du holder til men er du i nærheten av Drammen er det bare og si i fra hvis du vil se på en liten fransk rådyrjager :D

Link to comment
Share on other sites

Allergi info fra Hillspet.no :

Allergi mot hunder kommer pga. en reaksjon på proteiner som finnes i fettlaget på huden til hunder og i spyttet deres - det er ikke hårene i seg selv som forårsaker allergien. Når hunden din røyter eller flasser, blir disse proteinene ført inn i nærmiljøet hvor de kan forårsake en allergisk reaksjon.http://www.hillspet.no/Dog/Adult/Health-and-Wellbeing/People-with-allergies-and-dogs.aspx

 

Lykke til med valget!

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha hund til allt skal du selvsagt ha dachs.

Den strihårete er en slager til allt norsk vilt.

For gammeldachsen har eg skutt Hare,rype,orrfugl,rev og Hjort.

Loste på allt fra Elg til damesykkler.

Ingen allergi trigging på denne typen her i huset hvor ØKH også har tendensene...

Eg har fått alle mine dachser godkjennte som ettersøkshunder før fyllte året.

Yngste var godkjennt 4 dager etter fyllte 9 mnd.

 

Men får du ØKH på glid så tar du en av hver, en setter av noe slag og så en strihåret dachs og gjerne helt objektivt så fåreslår eg em fra Hissmovallens feks :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...