Jump to content

Generell informasjon om rifle for oppgaveskriving


Grohl

Recommended Posts

Hei.

 

Jeg er helt ny her på forumet.

 

Først kan jeg starte med å presentere meg selv. Mitt navn er Fredrik. Jeg er student og generelt ikke interessert i skyting verken på hobbybasis eller konkurransebasis, altså jeg skyter ikke selv. Det jeg derimot er interessert i er hvordan ei rifle fungerer (i forbindelse med konkurranseskyting), mekanikken og dynamikken i dette. Jeg er som sagt student, og studerer ved UiO. Holder for tiden på med masteroppgave der jeg skal analysere dynamikken i løpet på ei .22 kalibers sportsrifle. I den forbindelse tenkte jeg at en tråd her der jeg stiller spørsmål om ting jeg lurer på kan bidra til at jeg lærer mer og får skrevet en god oppgave.

 

Om det er noe dere lurer på så still spørsmål. Skal svare så godt som mulig.

 

Det første jeg lurer på:

 

I konkurranseskyting med rifle har man gjerne en "reguleringsvekt", hva heter det egentlig? Noen som har peiling på størrelse og geometri på dette?

 

Friflukt, hva betyr dette uttrykket. Jeg har oppgitt friflukt=0.0mm

 

På forhånd takk.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje du kan poste et bilde,- legge ut litt mer som kanskje gir en pekepinn om hva du snakker om? Antar at du tenker på en randtent 22lr? "konkurranse",- med det tenker du på? Hvilke gren? Funksjonen er relativt åpenbar, men 22lr er vel produsert i de mest utrolige kreasjoner. Se litt i underforumet "salongen", det ligger kanskje noe der..

Link to comment
Share on other sites

Hei og takk for svar.

 

Det er OL-øvelsene som gjelder. 50 m liggende og 50 m tre stillinger. Hovedsaklig liggende. Utg.pkt. mitt er en Bleikerrifle. Beklager, men jeg har ikke for mye kunnskap om terminologien men undervis meg gjerne :) Randtent, tror jeg stemmer med Wikipedia som kilde. .22 long rifle er også riktig.

 

Si ifra hvis mer er uklart.

Link to comment
Share on other sites

friflukt er slik jeg forstår det avstanden fra kulen (der den kommer i kontakt med løpet) og løpet /riflingen.

Hvis du er helt grønn på våpen så skjer dette når du trykker på avtrekkeren.

En stålstift lager et lite hakk i enden av hylsen, og siden hylsen er myk og deformeres blir tennsatsen (en lettantennelig "eksplosive") påtent. Kruttet som er inni hylsen er mye mer stabilt hadde vært mye vanskeligere å antenne med mekanisk energi. Kruttet antennes, og siden det inneholder sitt eget oksygen kan det brenne uten tilgang på luft. Trykket bygges raskt opp, og setter kulen i bevegelse. Riflingen i løpet skjærer seg inn i blyet kulen består av og får den til å rotere. På denne måten holder den seg stabil (gyro-effekt) i luften på samme måte som en snurrebass kan ballansere på den lille spissen sin. Kulen akselereres ( mest fra starten) og når den forlater løpet har den rundt 3-400m/s ( ca 1000-1400km/t). Forhåpentligvis treffer den midt i, og norge ender på toppen av pallen:)

lykke til

Link to comment
Share on other sites

@sirhitalot

 

Takk, men hva med bommene? Sier man ikke x mm avstand fra bommene?

 

@Aldhiisla

Studerer faststoffmekanikk (Anvendt mat. og mek.). Visste ikke om Akademisk skytterlag, takk for tipset. Jeg har også kontakt med Trond Kjøll, og han har vist meg rundt oppe på Olympiatoppen. Siden han er en del rundt og reiser kan det være enklere raskere å få info her.

 

@KAOS

 

Harald Stenvåg er notert. Tusen takk!

Link to comment
Share on other sites

Er det vanlig at kula sitter fast i bommene? Har kikket litt rundt her og det virker som om dette varierer fra våpen til våpen. De fleste virker som å ha litt friflukt, men det er ikke så mange som har null?

Link to comment
Share on other sites

For grovkalibrede rifler er dette ikke vanlig (annet enn med hjemmeladninger utviklet spesifikt for dette), men på 22 repeter-våpen er det ikke helt uvanlig. En 22LR har en kule i mykt bly, og det kreves derfor ikke så mye for å sette kula litt inn i bommene.

Link to comment
Share on other sites

Tenkte bare å nevne at jeg har funnet ut at det heter løpsvekt og ikke reguleringsvekt som skrevet tidligere.

 

Edit: Hvilken tyngde er det vanlig å bruke på en slik løpsvekt. Ser de kommer i versjoner fra 50-150g.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Holder på med litt regning av fart/akselerasjon/bevegelsesmengde av kule.

 

Det virker som de fleste bruker ammo av merket Eley på toppnivå. Jeg antar at det sikkert finnes fler produsenter som lager .22 kalibers ammo. Er det noen her som har forslag til merker?

 

Det jeg i bunn og grunn er på jakt etter er trykkurver jeg kan bruke i en tidsserieanalyse. Slike som disse: http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_b ... s#Pressure

Link to comment
Share on other sites

Ettersom det er ein Bleiker du brukar som utgangspunkt er det kjenner du sikkert til den norske generalagenten Berg presisjon? http://www.bergpresisjon.no" target="_blank

Der finn du òg ei mailadresse til Vebjørn Berg som eig firmaet og er ein ev verdas beste 50-meterskyttarar. I tillegg er han ein dugeleg triveleg kar som sannsynlegvis svarar på spørsmåla dine om han har tid (han er ofte travel...).

Link to comment
Share on other sites

Jepp, og takk for den linken. Rart jeg ikke har funnet den selv. :)

 

Skal sies at denne oppgaven er i samarbeid med ham og hans trener. Det er likevel vanskelig å finne ut noe mer angående kulas akselerasjon og fart i løpet da dette ikke er oppgitt på Eleys hjemmesider, kun fart ut av løpet. Derfor er det interessant med andre kulemerker som kanskje har mer info å komme med.

 

Hvis dere har noen andre tips og triks med tanke på dette så rop ut.

Link to comment
Share on other sites

Slikt er nok ikke helt enkelt å finne for randtente kalibre. Fordi disse ikke enkelt kan hjemmelades er ikke slike data spesielt interessante for andre enn ammunisjonsprodusentene.

 

For sentertente kalibre finnes det mer slike data, da dette kan være matnyttig for hjemmeladere. Noen data er fra trykkmålinger vha strekklapp, andre er fra datasimuleringer i programmet quickload. Det er folk her på kammeret som har trykkmålingsutstyr og som i teorien vil kunne lage trykkkurve over tid for et hvilket som helst kaliber, men det er en del arbeid å gjøre slike målinger så det spørs om du finner noen som gidder.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...