Jump to content

Høringsuttalelse-forskrift om forbudte og halvauto våpen


Tron

Recommended Posts

Er en stund til loven vil bli implementert. Først må loven vedtas, deretter må en ny forskrift utarbeides. Vi snakker om minst 2-3 år. Det er per dags dato ikke snakk om noe forbud. Justisministeren kommer fra et parti som har uttalt at de ikke ønsker noen strengere våpenlover. Pedersen sitter dessuten ikke på stortinget.. kjøp de våpen du har lyst på du :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Jeg var bekymret, etter Utøya stod vi med åpent mål. Én svertende artikkel om DSSN kunne sparket i gang en hekseprosess vi aldri kunne ha vunnet, men det skjedde ikke. Nå er momentet i den saken borte, og jeg tror ikke man kan hause opp noen stor opinion lenger. Men hvis du ikke frykter et slikt totalforbud, hvorfor er du da så redd for å ta debatten i det åpne? Kanskje vi har mer å frykte fra våre folkevalgte og ikke minst forvaltningen enn fra folket?

Link to comment
Share on other sites

Derfor trenger vi en mulighet til å bli hørt i det offentlige, ellers blir det bare enveis. Vi trenger jo ikke å skamme oss for å promotere sportskyting og jakt, så jeg ser ikke problemet. I tråden om EP som ble stengt skrev Grevlingen et godt innlegg om hva han tror gir påvirkningskraft ved utforming av ny våpenlov, der er jeg helt enig.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke snakk om kamp, men faglige gode tilsvar på følelse angrep fra bl.a. visse politikere. I tillegg til at vi gjør oss bemerket som et betydelig innslag i god norsk kultur og at vi forlanger et ord med i laget som lovlydige borgere med stemmerett. Hadde organisasjonene hatt litt fantasi ville det være mulig å gjøre sporten mer synlig blant folk flest, dette vil gi mer aksept. Ikke det at jeg tror "massene" er mot oss som enkelte mener.

Link to comment
Share on other sites

Gode tanker, men vanskelig i praksis. Det å få fram gode reportasjer i lokalaviser og tildels regionsaviser, er i praksis mulig. Jo større avisene er, jo vanskeligere er det med "styrt" informasjon. Det er ikke i ellevill glede over å sprøyte ut kroner at store selskaper graver djupt i lommeboka for å bruke PR-byråer.

Mye kan gjøres på lagsnivå - opp mot lokalaviser. Men et forsøkt på å bruke massemedier bevisst i forhold til forslaget til den nye våpenloven må gjøres etter en ekstremt grundig gjennomgang i forkant ;-) Jeg tror at organisasjonenes arbeid med forsiktig påvirkning og bearbeiding av de som sitter med beslutningsmyndighet er en riktig veg å gå. Ikke glem at en eneste reportasje med uheldig vinkling, i et stort medium som VG, TV2 eller NRK, kan være nok til å skape store vanskeligheter for oss..

Link to comment
Share on other sites

Jeg er helt enig, ikke minst i det med "ekstremt grundig gjennomgang i forkant" Siden folk i maktposisjoner bruker "massene" som unnskyldning for innskrenkninger bør vi gjøre oss bemerket offentlig. Er det vilje til det finns det plenty med gode hoder bl.a. innen organisasjonene til å få til noe bra. I siste instans handler det vel egentlig om å ikke bli tråkket flat uten motstand der det har noe for seg :)

Link to comment
Share on other sites

Nettopp; medias vinkling på overskrifter er dessverre ikke alltid fakta, men hva som øker salget mest.

 

Så en større kampanje i nasjonale medier er nok ikke veien å gå. Men på den andre siden har ikke den servile "vi må ikke provosere, for da kan det hende vi bare mister mer"-holdningen mange har ført til noen bedring det heller.

Link to comment
Share on other sites

Korrekt. Med det grunnlaget som tross alt ligger i forslaget til den nye våpenloven, er det etter min mening aller viktigst å påvirke beslutningstakerne. Samtidig må man være veldig oppmerksom på at det plutselig kan dukke opp noen "lure" forslag blant enkeltpolitikere i sluttprosessen. Det var en gang at jaktvåpengarderoben egentlig skulle vært åtte våpen.... Dette ble endret etter en partipolitisk gi-og-ta-greie, såvidt jeg erindrer. Slike ting er forferdelig vanskelig å håndtere fra vår side, men vi må alle være oppmerksom på at slikt kan skje i en politisk behandling.

Link to comment
Share on other sites

En strategi for å få gjennomslag for ei (sammensatt) gruppes syn i forbindelse med behandlingen av en ny lov, består av veldig mye mer enn en mediestrategi. For å si det litt enkelt kan stille diplomati gjennom organisasjonene ha en mye sterkere gjennomslagskraft enn å fronte spissede enkeltsaker opp mot de tunge medieaktørene.

Men nå lar jeg lovforslag og alternative strategier ligge litt. Tar ribbe og pølse en periode framover.

God jul, jegere og skyttere!

Link to comment
Share on other sites

Det som bekymrer meg mest der er neste generasjons redaktører, som neppe er like aktive skyttere/jegere som mange i den nåværende.

 

Og ikke minst når dem som var på Utøya sitter i påvirkningsposisjoner i politikken og ikke minst administrasjonen om 10-15 år.. Hvor mange av disse kommer ikke å ha stress symptomer/PTSD og agere utifra det når det kommer til våpen..

Link to comment
Share on other sites

Et annet aspekt er å kjenne hva og hvem motstanderen er. Våpenloven som er foreslått inneholder f.eks ingen forbud mot halvauto rifler. Med andre ord er det ikke hensiktsmessig å starte en kampanje mot forbud..... Men en diskré jobbing mot de som kan påvirke prosessen er nok lurt.

Link to comment
Share on other sites

Et annet aspekt er å kjenne hva og hvem motstanderen er. Våpenloven som er foreslått inneholder f.eks ingen forbud mot halvauto rifler. Med andre ord er det ikke hensiktsmessig å starte en kampanje mot forbud..... Men en diskré jobbing mot de som kan påvirke prosessen er nok lurt.
Det er viktig å tenke litt lenger frem enn en NOU-rapport som inneholder et forslag til et mulig utgangspunkt for et lovforslag.

 

Vi må alltid huske at våpenmotstanderne trenger bare vinne å èn gang, så er det slutt på vår hobby. Men at det må jobbes mer diskret enn en massiv mediekampanje om hvor urettferdig vi blir behandlet er jeg enig i.

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns " en massiv mediekampanje" er en forvrengning i forhold til det tråden hittil har inneholdt. Det er ingen som har foreslått den nøyaktige ordlyden i den setningen. Man bør ha fantasi nok til å vurdere om kanskje enkelte byråkrater ikke handler heeelt rasjonelt, og hvordan vi kan få dem på bedre tanker.

Link to comment
Share on other sites

Med mindre du da mener "inhabilitet" brukt som hersketeknikk i en debatt, og ikke den juridiske betydningen av ordet.
Vennligst forklar. Eller var dette bare en herskerteknikk i en debatt?

 

 

Ingen av de Utøya-overlevende blir inhabile på noen som helst måte i forhold til den framtidige våpenlovgivningen, som følge av at de var på Utøya. Mulig jeg feiltolket deg, men for meg så det ut som det var det du mente. Om du da ikke mente den på den måten jeg beskriver som hersketeknikk. Om så er tilfelle så kan du jo huske på at "vi" er minst like enkle å avfeie som "inhabile" i våpenspørsmål :wink:

Link to comment
Share on other sites

Du har rett i at de ikke er innhabile som eventuelle stortingspolitikere, som per defininsjon ikke er inhabile i noen saker. Det jeg mente var ansatte i forvaltningen som foretar ikke-hjemlede besluttinger basert på antatt følelser/PTSD må kunne gi grunnlag for søksmål mot staten. God mulig inhabilitet er feil begrep i så måte.

Link to comment
Share on other sites

...God mulig inhabilitet er feil begrep i så måte.

 

 

De var i grunnen det jeg mente. At en har en form for følelsesmessig tilknytning til en sak gjør en ikke inhabil. Det vil bli det samme som å si at du ikke kan jobbe med trafikksikkerhetsspørsmål hvis du har vært i en kollisjon. Slik er det ikke. Det vil og bety at en skytter, ansatt i departementet, ikke kan jobbe med våpenspørsmål. Det optimale er kanskje, at hverken Utøya-ofre, eller skyttere jobber med slike saker, men inhabile er de altså ikke.

Link to comment
Share on other sites

At en har en form for følelsesmessig tilknytning til en sak gjør en ikke inhabil.

 

Jo faktisk ... det er akkurat det det gjør, spørsmålet er nok heller i hvilken grad den følelsesmessige tilknytningen hindrer deg i å gjøre jobben din ... som stortingsrepresentant og å stemme over et lovforslag så spiller det ingen rolle, som dommer i en rettsak kan det absolutt ha noe å si.

 

Det er ikke en sort/hvit måte å se det på men situasjonsbetinget, å ha en predisponert mening om et emne betyr ikke at du ikke nødvendigvis kan se saken fra to sider ...

 

Isåfall skulle jo alle i arbeiderpartiet vært inhabile i saker som omhandler våpen etter 22 juli.

 

Som sagt tidligere tror jeg dette er en ikke diskusjon, vi diskuterer en hypotese det ikke er hold i pr i dag ... en what if situasjon vi prøver å diskutere den siste lille rest av ved å late som det er et problem som ikke er der.

 

Skytterorganisasjonene og forbundene er på ballen og NOJS har allerede loddet stemningen blandt de politiske partiene og det er ingenting som tyder på at vi noensinne vil få et forbud mot halvautomatiske våpen, den debatten var langt unna å være et tema i forrige valgkamp hvor en polarisering av meninger med bakgrunn i 22 juli kunne ha skjedd men ikke gjorde det

 

Som våpenloven står nå vil det kun være mindre endringer som gjør seg gjeldende, de aller fleste skjønner at du fikser ikke noe som ikke er ødelagt fordi em gal person misbrukte den tilliten ... du skjerper inn kontrollen kanskje men gjør ikke om en godt fungerende lov.

Link to comment
Share on other sites

Det vil og bety at en skytter, ansatt i departementet, ikke kan jobbe med våpenspørsmål.
Svjv har minst en (nå pensjonert) ansatt ved lokalt våpenkontoret i sin tid blitt "oppfordret" til å slutte å ha skyting som hobby eller slutte i jobben...

 

At du ikke får godkjenne søknader fra medlemmer i samme klubb kan jeg skjønne men at du ikke kan jobbe på våpenkontoret og være skytter er å misforstå hva inhabil dreier seg om ...

Link to comment
Share on other sites

Det vil og bety at en skytter, ansatt i departementet, ikke kan jobbe med våpenspørsmål.
Svjv har minst en (nå pensjonert) ansatt ved lokalt våpenkontoret i sin tid blitt "oppfordret" til å slutte å ha skyting som hobby eller slutte i jobben...

 

 

Høres ut som en særdeles tvilsom sak spør du meg :? Spørsmålet er likevel, fantes det noe regelverk å backe "oppfordringen" med? Jeg har mine tvil om det, men....

Link to comment
Share on other sites

Dilemmaet er at svert mange, også i den lovgivende forsamling ikke syns det er spesielt rasjonelt la folk eie halvauto våpen, område i det hele tatt bør kunne eie våpen.
Nettopp derfor jeg mener at å bare slå seg til ro med konklusjonen i NOU2011:19, slik jeg oppfatter at du gjør, ikke er tilstrekkelig.

Hum, tør jeg anbefale at du bruker søk funksjonen og leser deg litt opp på hva jeg faktisk har skrevet on forslaget til ny våpenlov og ikke minst hva jeg ønsker å endre og legge til i en endelig versjon? Og ikke minst setter deg inn i det arbeidet som faktisk gjøres av organisasjonene i forhold til dette?

Om du referer til det at jeg hevder at vi i arbeidet med å påvirke lovarbeidet må forholde oss til de problemstillingen som faktisk er i forslaget fremfor å konstruere nye, som ikke er reelle, så er det rett.

 

Men, jeg har skrevet og jeg står fortsatt for det at om våpenloven blir slik forslaget er så har vi en av Europas og verdens mest liberale våpenloven. Så å sloss for å beholde og få den, med noen justeringer er det jeg har kommet frem til er det som vil gi de gunstigere mulighetne for jakt og skyting i Norge.

 

*når det gjelder hvordan våpen blir presentert for allmuen... Og hvordan opponioner blir skapt bevist eller ubevisst. Jeg så at produksjons selskapet bak den meget populære krim serien Broen II, har en logo for "crime" som er en pistol (berette 92) og ikke noe mer en det.

 

**angående inhabilitet og skyting som hobby, så er Ståle Svendsen i Pod en habil og trivelig skytter - så særlig mer sladder og spekulasjoner rundt det er unødvendig.

Link to comment
Share on other sites

Og ikke minst setter deg inn i det arbeidet som faktisk gjøres av organisasjonene i forhold til dette?

Om du referer til det at jeg hevder at vi i arbeidet med å påvirke lovarbeidet må forholde oss til de problemstillingen som faktisk er i forslaget

Det er vel litt av problemet her, det er fullstendig usynig for den jevne skytter hva som bedrives der.

 

fremfor å konstruere nye, som ikke er reelle, så er det rett.

Som for eksempel?

 

Men, jeg har skrevet og jeg står fortsatt for det at om våpenloven blir slik forslaget er så har vi en av Europas og verdens mest liberale våpenloven. Så å sloss for å beholde og få den, med noen justeringer er det jeg har kommet frem til er det som vil gi de gunstigere mulighetne for jakt og skyting i Norge.
Utvilsomt, men tror du faktisk at det er stor sjangse for å få den endret til vår fordel?

 

**angående inhabilitet og skyting som hobby, så er Ståle Svendsen i Pod en habil og trivelig skytter - så særlig mer sladder og spekulasjoner rundt det er unødvendig.
Denne peronen har overhode ikke vært nevnt av meg. Men at enkelte tjenestemenn innvolvert i våpenforvaltningen har sagt rett ut at de ikke ønsker våpen i sivilt eie er hverken sladder eller spekulasjoner.
Link to comment
Share on other sites

Hva enkelte tjenestemenn har ytret er da vitterlig ikke noe godt argument for å underbygge den skepsis du tydeligvis føler overfor prosessen rundt ny våpenlov ...

 

I forbindelse med valgkampen stilte NOJS en rekke spørsmål til de politiske partier, disse svarene kan du finne i en egen tråd på forumet hvis du søker ...

Link to comment
Share on other sites

Hva enkelte tjenestemenn har ytret er da vitterlig ikke noe godt argument for å underbygge den skepsis du tydeligvis føler overfor prosessen rundt ny våpenlov ...
Det de som jobber med en prosess sier om prosessen er ikke relevant? Den var god...

 

I forbindelse med valgkampen stilte NOJS en rekke spørsmål til de politiske partier, disse svarene kan du finne i en egen tråd på forumet hvis du søker ...
Er nok mer opptatt av NJFF, DFS og NSF sier og gjør, enn mikroorganisasjoner.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...