Jump to content

hva står 12/70 for


valdes

Recommended Posts

Det kommer ann på bruken og hva slags hagle du vil ha. Nye dobbeltløpere er ofte i 12/76 mens gamle ofte er 12/70. Hvis man bare skyter bra så holder 12/70 til alt man har lov å jakte med hagle. Pumpehagler av nyere dato får man ofte i 12/89 også som det ser ut til at mange liker da man kan sende avgårde en haug med stål i en sinnsyk fart. (36gram i 500m/s) Alt kommer ann på hva du skal jakte og hvilken ammunisjon du tenker å bruke.

 

Hva skal du bruke hagla til og hvor mye vil du bruke på den? Har selv en remington 870 i 12/89 og er fornøyd med den, spesielt siden den kostet 4000kr ny. Den kommer også i 12/76 for 3000kr. Billig hagle som vistnok skal tåle 250.000skudd før den er utslitt.. Men det er stort bruktmarked på alle typer hagler nå, det beste er vel om du kan få med deg noen som har peiling og kan sjekke at hagla passer til deg. Det hjelper ikke med all verdens magnum om du ikke treffer :wink:

Link to comment
Share on other sites

Da skal du vel jakte i skog? Stål er visst ikke noe særlig dersom det skal tas ut skog noen gang, det ødelegger verktøy.

Hvis det er i den type terreng så må du vel antagelig bruke ammo der kulene er mykere enn stål. Om det er det som er planen så trenger du neppe 12/89 iallefall.

Men så det er sagt i tilfelle du ikke vet det; man kan bruke 12/70 ammunisjon i 12/76 og i 12/89 våpen men man kan ikke gå andre veien!

 

Lærte dere ikke om dette på jegerprøven forresten? Eller planlegger du kanskje litt fram i tid?

Link to comment
Share on other sites

De fleste skal gjerne trenings-skyte en del med hagla si, kjøper man brukt bør man forvisse seg om at den tåler stålhagl, ellers trener man utrolig raskt opp beløpet man evt, sparte på å kjøpe brukt. Eks trenings patron stål 2,- per stk, ca 1,30 ved kjøp av noe antall 250-500stk mener jeg det er, pris på vismut/bismut ladd til lavere trykk for eldre hagler 16-17kr smellen også kalt rypehagl.

Nyere ammo med tungsten kan også være ladd til noe høyere trykk, de vil kunne være mere effektive en blyet var, prisen er høy, men til rådyrjakt er det neppe noen som vil skyte seg til fant. 12/76 eller 3"magnum var vel den som gav mest fart/god effekt, men det kan variere fra merke til merke.

Skulle jeg selv kjøpt hagle nå ville jeg gått for 12/76 kamring, lite gass lekaje ved bruk av 12/70 ammo og tro på at 12/76 patroner av god kvalitet er virkningfulle nok.

Link to comment
Share on other sites

Hvor lang er da en patron i kal. 12/70?

Det skal vel være plass til at stjernebrettet kan åpne seg inni kammeret, altså før der 'snevrer inn', og derfor må vel en 12/70-patron være kortere enn 70mm? eller er jeg på villspor nå?

 

Den er opp til 70mm skutt. Dvs om den er stjernebrettet er den kortere enn 70mm, hvor mye kortere er det vel ikke noen fast fasit på. (patroner med dekkskive i stedenfor stjernebrett kan være lengre uskutt. Men fortsatt ikke over oppgitt lengde på 70mm skutt.)

 

Samme prinsipp for 65mm, 76 mm, 89 mm osv ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...