Jump to content

Nikon til langhold ?


Mauser68

Kva Nikon til langhold/jakt ?  

11 members have voted

  1. 1. Kva Nikon til langhold/jakt ?

    • Nikon Monarch MCE 2.5-10x56 Retikkel 4, med lys og 80 Moa
      8
    • Nikon Monarch 6-24x50, Retikkel BDC, uten lys og 30 Moa
      0
    • Andre kikkertsikter, vennligst spesifiser
      3


Recommended Posts

Hepp folkens, har lenge vært i tenkeboksen på ein kikkert til langhold og presisjons skyting. Har også tenkt tanken å ha 1 kikkert til både langhold, presisjon, kråke/revejakt ++.. Eg har strengt tatt ikkje behov for ein veldig zoom på kikkerten, men klart til langhold så er jo dette å anbefale.. Men det er litt sterkt varierende spesifikasjoner som gjer at eg er veldig i tvil... Ingen av desse siktene er medforstørrende, retikkelet er i 2. fokusplan, og eg har ikkje fått eit inntrykk av kva negative sider det er med dette, kanskje nokon kunne utdjupe dette ? På min forrige kikkert S&B 3-12x50, så blei retikkelet alt for dominerende på 12 x med forstørrende retikkel.. Hadde det vært sånn som det var på 3 x heile vegen, så hadde eg beholdt kikkerten kanskje..

 

No står eg på tampen til å invistere i sikte, og har sikla lenge på Nikon Monarch 6-24x50. Denne ser grei ut med 3 forskjellige tårn, og 1/8 moa klikk og 25.4 mm rør. Bakdelen med dette siktet er at det er at det er BDC retikkelet, det synst eg tar for mykje plass i siktebildet. Dei ringene synst eg ikkje noko om. Denne kikkerten har 30 Moa justering.

 

Men så har eg også sett på 2.5-10x56, som er med Tysk 4 og lys, i tillegg så har den 30 mm rør, og har heile 80 Moa i klikk.. Denne leveres med 1/4 moa klikk, så det blir litt mindre skruing. Denne kikkerten har 80 Moa justering. Denne har ikkje så store og fine tårn igjen...

 

Begge kikkertene fås til samme prisen, med tanke på lysopning, lys, retikkel og ikkje minst justering, burde eg ikkje heller gå for ein 2.5-10x56 ?

 

Eller bør eg gå for andre alternativer, har ca 4.500 - 5.000.- til rådigheit på dette prosjektet ? Hvis nokon har eit sikte av ok kvalitet, som kan tilfredsstille mine behov, så kan desse sendast på PM...

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville ikke kjøpt noe med mindre enn 60 Moa intern justering. Med 30 Moa vil du antagelig få problemer med å få skutt inn på 100m hvis du har 20 Moa skinne på våpenet.

 

Her er noen andre tips som ikke koster skjorta:

 

http://www.theopticzone.com/default.aspx?act=pro&opt=detail&id=1789

 

http://www.theopticzone.com/default.aspx?act=pro&opt=detail&id=1800

 

http://www.jaktfall.no/index.php?nr=90&case=4&id=732&idkategori=700&startrow=

 

http://www.theopticzone.com/default.aspx?act=pro&opt=detail&id=366

Link to comment
Share on other sites

Det finnes en del rimelige alternativer i USA, dersom det er aktuelt for deg å importere. Bushnell har hevet seg på langholdsbølgen og har lagde en elite 4200 i 3-12x44FFP med mil-dot retikkel og cm-knepp. Supersniper (høres litt jalla ut, men gjør det BRA i reviews) har en 3-9x40FFP og en 10x40HD FFP, begge med cm-knepp. Vortex optics holder på å lansere et nytt sikte vortex viper pst som kommer i flere varianter. 4-16x50FFP er kanskje densom er mest alsidig. Men dersom du ikke liker FFP kommer de også som SFP, da og i en 2,5-10x44. De første modellene av denne serien er sluppet på markedet, men noen mente at de åpne tårnene var for lette å skru rundt. Produsenten holder derfor igjen resten av siktene til de har løst dette "problemet". Dette siktet har ellers gjort det bra i reviews, og det er høye forventinger til det i statene. og man havner nok litt bak i køen hvis man bestiller et nå.

 

litt linker:

http://www.vortexoptics.com/category/products (vortex optics)

 

http://swfa.com/SWFA-SS-Scopes-C1719.aspx (supersniper)

 

http://www.cstactical.com/Store/OPTICS/Rifle-Scopes/Bushnell/Bushnell-3-12x44-Elite-4200-30mm-Rifle-Scope.html (Bushnell elite 4200, siden har og mye annen optikk)

 

http://libertyoptics.com/

 

 

Det står mye om de forskjellige sikten på snipershide.com.

 

Mads

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville kjøpt en Zeiss 2,5-10x50 Classic Diavari for 5990.- hos XXL. Så ville jeg satt på et targettårn hos zeiss når heg fikk mer penger. Denne kikkerten har 140cm intern justering og 1cm klikk. I teorien betyr det at du har 800m rekkevidde med "flat" montering og 6,5x55. Trenger du mer tilt er det billigst å bruke Burris Signature 30mm ringer hvor det følger med offset plastinnlegg til ringene.

 

Til 5990.- er denne kikkerten 10-årets kupp.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å svare i flere slike tråder - men siden det er deg..

 

Om får skutt noe på langhold, ikke skiver på ETT langt hold, men på f.eks. gonger på varierende avstander, og i varierende vind. Så kommer du til å irritere deg over, OG du vil få bommer og kaste bort tid, ammo og irritasjon som en direkte årsak av du ikke har:

- 1cm klikk, før eller sener regner du feil, 1cm på 100m, 6cm på 600m! Dette kan kompensere for en god del trening

- en eller annen form for milrad inndeling av retikkelet, ser du nedslaget 1mrad fra siktepunkt, så skrur du 10klikk, ingen renging og spekulering

- utvendige ratt, er et "tja, sådær, kjekt", men jeg anbefaler det

- skarpest mulig innenfor budsjett, å se hvor man traff overgår (nesten) enhver spotter, heller skarp enn høy forstørrelse

- minimum 15mrad justering, har du mer enn 15 og tiltet skinne så støter du meget sjelden imot øvre endestopp

- FFP, du kommer til å glemme at kikkerten ikke står på 12x, eller hvor nå en prikk er en milrad, og da bommer du før eller senere

 

10x40HD FFP

Som om det har noen betydning på en kikkert med fast forstørrelse... Uansett virker disse som bra alternativer på et nøkternt budsjett. De er rimelige og de gjør det de skal.

En ting en skal huske på billigkikkerter, er at risikoen for treffpunktforflytning ved zooming er borte på en FFP-kikkert.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Då seier eg tusen takk for innspel i denne tråden, alltid kjekt å få litt tilbakemeldinger av andre som har brukt sånne ting meir enn meg..

 

Eg fekk eit tips på PM om ein Leupold VXIII 6.5-20x50, 30 mm rør, 1/4 Moa klikk, 94 Moa tilgjengelig, med solblender. og har nettopp slått til på denne.

 

Eg forstår det at det er litt meir plunder når ein velger kikkert uten mm klikk, men med dei verktøyene som er tilgjengelig og klikktabeller, så bør det gå bra. Eg får heller bytte den ut, når eg blir litt meir dreven og får meir behov for det. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...