Jump to content

Hvem bør eie en jakthund?


IvoRei

Skal alle kunne eie en jakthund?  

152 members have voted

  1. 1. Skal alle kunne eie en jakthund?

    • Alle har rett til å eie hvilken som helst hund, så lenge de tar godt vare på den.
      75
    • Jakthunder kan eies av både jegere og aktive friluftsfolk.
      32
    • Jakthunder skal eies av jegere og KUN jegere.
      45


Recommended Posts

Guest graahund
seriøse kenneler for jakthunder selger kun til jegere :wink:

 

Hva om man da ikke for solgt hundene til jegere? Hva da? slå de ihjel?

 

:D:D:D

Link to comment
Share on other sites

@sniper-two

Forsåvidt helt enig med deg, men hvem definerer hvem som er "ordentlig jeger". Han eller hun som ønsker å kjøpe hund?

Kjenner jo folk som reiser på "rypefjellet" med "setter'n", congnack'en, Gelendevagen og hagla, og som aldri har med ei eneste fjør hjem.

Er de jegere?

Skal de få kjøpe hund eller ikke?

 

Det du beskriver handler vel mer om at oppdretteren ønsker å skaffe seg ett godt omdømme, enn at hundene får et godt liv.

Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

Langt de fleste som drar til en kennel for og kjøpe fks. gråhund er jegere. Ingen tvil om det. Så det problemet løser seg langt på vei selv. Selv om jeg fortsatt hevder at en gråhund apsolutt er en grei selskapshund. Men for ikke og trampe alt for hardt i klaveret bør vel de som ønsker en rein selskapshund gå for en annen rase. :wink:

Link to comment
Share on other sites

At kun aktive jegere skal kunne eie jakthunder blir for dumt. Og er heller ikke praktisk mulig. Hva med alle jakthundene som viser seg å være mer eller mindre ubrukelige på jakt? Disse er det mange av. En jeger trenger en hund som gjør jobben sin, og hvis andre potensielle hundeiere ikke har lov til å overta en lite dugelig jakthund, ja da blir det mange firbeinte som ikke kan brukes til annet enn ekspansjonstesting av kuler.

 

Hva blir det neste? Skal vi nekte menn, som ikke er seksuelt aktive, å få reisning i samme slengen? :wink:

Link to comment
Share on other sites

Carl-gustav12 skrev:

sniper-two skrev:

seriøse kenneler for jakthunder selger kun til jegere

 

 

Hva om man da ikke for solgt hundene til jegere? Hva da? slå de ihjel?

 

vil nesten gå så langt som å si ja...

 

:shock:

 

Du mener noe i retning av at dersom en jakthund ikke får være hos en jeger så har den det bedre på de evige jaktmarker?

Link to comment
Share on other sites

Klipp,klipp G.Larson

 

Ellers har jeg ingen problemer med å komme med argumenter;

retrievere - jakthund/førerhund/familiehund?

Vorsteh - jakthund/trekkhund/familiehund?

Spaniels jakthund/ narkohund/familiehund?

osv...

Det som er problemet ditt, er at svært mange av dagens jakthunder er kombinasjonsraser, dvs. utmerkede famiieihunder også.

En "jakthund" kan ha et svært godt liv, uten å ha vært en eneste dag på jakt, samtidig lever fortsatt mange hunder eid av jegere et ynkelig

liv i hundegård store deler av året. Vi snakker selvfølgelig om unntakene og IKKE regelen når det gjelder det siste her.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har hatt vekselvis 3 og 2 gråhunder i hvertfall 30 år nå. De er brukt på jakt i den tiden det trengs, ellers i året er de ypperlige kosehunder ??? Ja nettop, ypperlige kosehunder som egner ypperlig til og ha i hus. Samtidig så fungerer de litt som vakthunder. Er ikke mange som går inn til 2 ukjente gråhunder. Ville heller valgt en grå fremfor en puddel. Så det der med at en jakthund kun er for jegere syns jeg er bare tull. Enig med "Carl gustav 12", det viktigste er at hundene har det bra og ikke vanskjøttes uansett !!!.

 

Her stod det mye fornuftig.

En gråhund er jakthund om høsten, og en ypperlig kosehund, vakthund og turkamerat resten av året :D Mange tror at det fortsatt er slik at gråhunder kun er gneldrebikkjer bak fjøsen. Har aldri vært borti mer sosial og kosesjuk hunderase jeg :D

 

At jakthundrasene blir dårligere av at de også finnes hos personer som ikke jakter tror jeg er lite gjennomtenkt, for de som driver med avlsarbeid og selger valper etter premierte foreldre, -de velger som regel valpekjøpere med omhu.

 

Så lenge hunden får dekket sine sosiale, psykiske og fysiske behov ...sier jeg.

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålet er egentlig godt. Og det er ofte med i diskusjonen hos de forskjellige avlsråd. Hos noen raser har problemet vært større enn hos andre, spesielt raser som av almennheten oppfattes som penere enn andre. Men man må se på spørsmålet på generell basis. Om man deler opp til enkelt-eksempler, finner man slike som "beviser" alt mulig. Enkelthunder eller -jegere / -ikke jegere er ikke relevant for spørsmålet slik jeg ser det.

 

Spørsmålet berører imidlertid ett stort område, og det er mange varianter. Som noen har påpekt, det finnes en god del jegere som aldri skulle hatt hund i det hele tatt. Likeledes finnes det ikke-jegere som er svært flinke til å aktivere sine hunder. Det jeg nedenfor benevner som "jegere", er folk som bruker sine hunder til jakt og som ellers behandler de godt. Det jeg benevner som ikke-jegere, er folk som ikke benytter hundene til jakt, men som behandler de godt og aktiverer / stimulerer de på andre måter.

 

Sett fra mitt ståsted, som er kjøper:

Jeg ville aldri kjøpt en "jakthund" uten at den fikk jakte. Jeg ville faktisk aldri kjøpt en hund i det hele tatt, uten at det var nettopp en "jakthund", og at den ble brukt til jakt. Jeg bruker imidlertid hundene til mye mer enn jakt. De blir brukt til vanlig lydighetsdressur, de er innendørs sammen med oss, og de er med på turer under alle årstider. De aktiveres ulikt gjennom året, og har rolige perioder innimellom.

 

Selv en "jakthund" er først og fremst familiehund (de færreste har mulighet til å jakte mesteparten av dagene i året..), derfor er det viktigst at hundene har godt gemytt og en sunn helse. Jeg tror de fleste hunder i dag blir sosialisert og stimulert mer enn man forestiller seg. Eksempler på at jakthunder står i kort lenke og mates med høygaffel finnes nok fortsatt, men de minker raskt og jeg tror nok det gjelder de færreste hundehold idag.

 

Av den grunn tror jeg ikke en "jakthund" har det dårlig hos en eier som sosialiserer og stimulerer hunden, og behandler den godt.

 

Sett fra en oppdretters ståsted, blir det litt annerledes. Han har lagt ned mye tid og penger på å få fram sin hund, samt sørge for at den er godt premiert. Han har brukt mye tid på å studere stamtavler for å finne den riktige partner til sin tispe, i hensikt å få valper som er gode jakthunder. Selvsagt vil det være ergelig for ham at valpene ikke brukes til jakt. Han får ikke svar på om valgene hans er rette eller feil, og alle anstrengelser med jaktprøver, dressur, utstillinger og gudvethva er forgjeves. Jeg forstår godt at oppdretter velger å selge til jegere som bruker hundene til jakt, dersom de har muligheten til å ta slike valg. Men i tilfeller der man ikke har dette valget, at man sliter med å finne "jegere" til alle valpene, ser jeg det også naturlig at man selger til eiere som ikke bruker hunden til jakt. Det viktigste er tross alt at valpene får det bra og ikke misskjøttes.

 

Så mitt svar er sammensatt. Jeg tror ikke en "jakthund" har det dårlig hos ikke-jegere, så lenge de blir bra behandlet og stimulert ellers. Og jeg har stor forståelse for at oppdretter kun ønsker å selge til jegere.

Videre tror jeg at det er uheldig om en stor del av valpene i en rase blir solgt til ikke-jegere. Dersom egenskaper utenom jaktegenskaper får stor oppmerksomhet, kan avlen bli påvirket. Dette kan få uheldige effekter for jakt-egenskapene på sikt.

 

Konklusjonen blir omtrent slik: Avlen av en jakthund-rase må styres av egenskaper som er viktige for jaktutøvelsen (samt gemytt og helse, noe som er viktigere enda, men som gjelder for alle raser og omtales derfor ikke her). Det gir en sunn utvikling av en jakthundrase. Jeg tror imidlertid ikke at samtlige eiere av en slik rase må være jegere.

 

mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Da er tråden ryddet for en del sleivkjeft, tull og usakligheter. Oppfordrer folk til å holde en hyggelig tone og la tastaturet være i fred eller telle til ti før de lar seg provosere til å skrive slike innlegg som denne tråden har vært full av. G.Larson

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...