vegara Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 (edited) hjelp fant idag en hel bærepose med vakumpakket elghakk liggende på siden av fryseren.. etter å ha resonert fram når denne posen har blitt tatt opp er vi blitt enige om att dette må ha skjedd forrige fredag.. rommet det har ligget i er det ca 15grader.. har forferdelig dårlig peil på om kjøtt har blitt surt eller ikke så blir usikker på om jeg skal bare kaste kjøttet eller ta sjangsen på å spise dette? hva hadde du gjort??????? mvh fortvilt jeger Edited December 12, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 (edited) . Edited December 28, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vegara Posted December 12, 2009 Author Share Posted December 12, 2009 har stekt en pakke med grovt elghakk som har ligget fremme og en pakke med fint elghakk. det fine elg hakket har ligget i fryseren hele tiden. kjente ingen forskjell på lukt på de to, men kunne kjenne en antydning til "surere" smak på det som var grovt... kan være innbildning også ettersom jeg er redd kjøttet har gått til H......... spm mitt er om det blir det samme å steke og koke kjøttet? eller blir lukten mer framtredende ved koking? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Lukt og farge! Kan jo ha tatt litt tid før kjøttet har tint opp, så iom. det har ligget vakumpakket er det sikkert brukanes. Har kjøttdeigen skiftet farge? Hva med å forandre trådtittel til: Hjelp- er elghakket ødelagt.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vegara Posted December 12, 2009 Author Share Posted December 12, 2009 nei, ikke noe vesentlig fargeforskjell. litt i kantene på noen av pakkene. kan ha vært de som har ligget i ytterkantene i bæreposen som alt lå samlet i... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Jeg er ikke kokk å vet ikke om kjøttet er ødelagt. Men om jeg hadde vært i samme situasjon ville jeg tenkt følgende: Er dette noe du klarer spise selv om du vet det har vært tint X antall dager? Er svaret NEI, så er det hundemat. Hvis ikke svaret er nei, så spør jeg meg neste spørsmål: Kan du spise det med god apetitt? Er svaret NEI, så er det hundemat. Hvis ikke svaret er nei, så steker jeg opp en "prøve lot" å smaker. Hvis du ikke merker at det er dårlig, å hvis magen din ikke "begynner oppføre seg rart" når du spiser det, så er vel kjøttet spiselig å du kan se på det som "ekstra mørnet". Hvis det ikke er no godt, så er det hundemat. Men det er kansje noen kokker som kan komme med et faglig holdbart råd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Hvis det har surna så er saken grei, da lukter du det. Problemet er i første rekke en bakterie som heter Staph. aureus. Hvis du har denne i kjøttdeigen så bør du ikke spise den hvis du ikke unner deg selv og andre heftig dobesøk av eksplosjonsartet karakter, både forran og bak Denne bakterien er en vanlig hudbakterie som dermed veldig lett kan finnes i kjøttdeig. Denne produserer toksiner som er varmestabile. Dvs at uansett hvor mye du steker eller koker kjøttdeigen vil toksinet være der. Men denne bakterien trenger oksygen, og siden kjøttet var vakumpakket vil det gi dårligere forhold for bakterien. Men luftfritt vil det nok ikke være i en kjøttdeg, og bakterien kan derfor vokse til en hvis grad. Andre bakterier som kan finnes i kjøttet vil du ta knekken på med skikkelig steiking. Så da er det egentlig bare snakk om du synes det er appetittelig. Og for å si det sånn, det er helt sikkert mange bakterier i kjøttdeigen din. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vegara Posted December 12, 2009 Author Share Posted December 12, 2009 Hvis det har surna så er saken grei, da lukter du det. Problemet er i første rekke en bakterie som heter Staph. aureus. Hvis du har denne i kjøttdeigen så bør du ikke spise den hvis du ikke unner deg selv og andre heftig dobesøk av eksplosjonsartet karakter, både forran og bak Denne bakterien er en vanlig hudbakterie som dermed veldig lett kan finnes i kjøttdeig. Denne produserer toksiner som er varmestabile. Dvs at uansett hvor mye du steker eller koker kjøttdeigen vil toksinet være der. Men denne bakterien trenger oksygen, og siden kjøttet var vakumpakket vil det gi dårligere forhold for bakterien. Men luftfritt vil det nok ikke være i en kjøttdeg, og bakterien kan derfor vokse til en hvis grad. Andre bakterier som kan finnes i kjøttet vil du ta knekken på med skikkelig steiking. Så da er det egentlig bare snakk om du synes det er appetittelig. Og for å si det sånn, det er helt sikkert mange bakterier i kjøttdeigen din. elghakket er bare kvernet rent kjøtt fra elg uten tilsetning av noe annet.. kan dette spille noen rolle på bakterien du nevner først? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Nei egentlig ikke. Har bakterien kommet oppi så kan den vokse og produsere toksin ved 15 grader. Men det er ikke "farlig", det blir bare noen heftige timer på dass i verste fall. Hvis det er kverna "hjemme" (med mye manuelt arbeid) så øker sjansen for at denne bakterien finnes. I maskinelt produsert kjøttdeig er ikke denne bakterien så vanlig. Dette fordi bakterien stammer fra hud (i hovedsak). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guttapåskauen Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Dynk på karri pulver, kanel, chilli, koriander og garam masala så vil ingen merke at kjøttet er litt skjemt. Det er prinsippet i Indisk kokekunst, løs mage må man regne med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 hah, lo godt av det siste forslaget:) Hva med mattilsynet, kan de ha et fornuftig svar? Eller er de av den oppfatning at det omtrent må kastes om kjøleskapdøra har vært oppe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Ja mattilsynet kan nok gi svar hvis man gidder å betale dem for å gjøre en analyse på kjøttet. Ellers blir det mer generelle råd de må gi, og det er: kast. Dette fordi de må være på den sikre siden når de uttaler seg om et usikkert tilfelle. Du kan jo selv tenke deg oppslaget i VG: Ble sengeliggende i 10 dager pga kjøttdeig godkjent av Mattilsynet. Men for å være litt mer nøyaktig, så er jeg veterinærstudent. Og jeg er ferdig med all undervisning og eksamener i mattrygghet så det jeg har skrevet er ikke helt uten ryggdekning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Men uansett, om det ikke er spiselig! IKKE kast det, bruk det til reveåte? Eller send til meg så jeg får brukt det til reven Betaler frakt såklart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 hah, lo godt av det siste forslaget:)Hva med mattilsynet, kan de ha et fornuftig svar? Eller er de av den oppfatning at det omtrent må kastes om kjøleskapdøra har vært oppe? Mattilsynet ville ha gitt påbud om å kaste det om det hadde blitt tint utenfor kjøleskap bare! De er helt besatt og eier ikke praktisk erfaring fra kjøkken! Er selv kokk og vet hvordan det går for seg... Ikke at vi har fått noe annet enn største smilefjes på rapportene da, men. Jeg kan ikke svare på om det er ødelagt eller ikke. Men lukter det dårlig er det ødelagt. Men ikke la deg lure av vakumlukta! Vakumpakket kjøtt lukter litt syrlig, så la det ligge åpnet i luft i ca 15 min og lukt på det igjenn. Kan du spise det uten å tenke på at det kanskje er dårlig så spis det! Men jeg tar personlig ingen sjangser, har bedre tin å gjøre eenn å sitte på dritern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokken76 Posted December 13, 2009 Share Posted December 13, 2009 Å ringe Mattilsynet er i allefall bortkastet. For det første vil du bare få beskjed om å kaste det uansett som ett føre var prinsipp. Og for det andre har Mattilsynet lagt ned alle sine laboratorier og analyserer ikke noe selv lenger. De bare henviser til andre laboratorier som Norsk Matanalyse, og der må du regne med en regning på minimumm 1500,- for en analyse av kjøttet. Var i allefall denne beskjeden jeg fikk av dem etter en telefon vedrørende noen varer vi ikke var sikre på fra leverandøreen på jobb.... men som de sier over her. Lukt, og farge forteller deg myyyyye. Og ikke minst smaken Kokken76 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Posted December 13, 2009 Share Posted December 13, 2009 Det er kanskje litt frekt å si det, og jeg vet ikke hvor mye mikrobiologi-kunnskap kokker har... Men det er kanskje ikke så rart at det blir konflikter mellom Mattilsynet og kokke/matbransjen når man har tro på at alt kan luktes og sees... Et lite kurs i mikrobiologi hadde kanskje gjort seg? Og da hadde vi kanskje sluppet en del matforgiftninger også... For jeg tviler sterkt på at matforgiftninger skjer med vilje, det skjer nok pga manglende kunnskap. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddvar Posted December 13, 2009 Share Posted December 13, 2009 Godt sagt Hans! Hele denne tråden er absurd, jeg klarer rett og slett ikke sette meg inn i spørsmålet. Er jeg det minste i tvil om kjøtt er spiselig så går det i bosset. Når det gjelder det at man skal kunne lukte om kjøttet er bedervet eller ikke så anser jeg det i beste fall å være et utdatert kjerringråd. Iallefall til noen kan vise til resultater som sammenligner "lukt testen" med dyrkningsprøver. mvh Oddvar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted December 13, 2009 Share Posted December 13, 2009 Har mikrobiologi kurs på to år jeg! Men er det den minste tvil om kjøttet er i orden så kastes det eller tar det med hjem til bikkjemat. Men når det kommer til litt større og finere restauranter så er det så fin rullering på varer som kommer inn og varer som går ut... Og jeg har enda tilgode å jobbe med en kokk som ikke klarer å skille farlig mat fra mat som er helt i orden! Man lukter det jo lett! Så tror ikke du skal frykte en tur ut for å spise "Hans" med mindre du drar på den mest shabby restauranten du finner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.