Jump to content

Hvor mange ganger kan jeg lade hylsen


TargetMaster

Recommended Posts

Et spørsmål som er lettere å svare på er antall trimminger de tåler, og der er vel 5 ganger en grei regel (forutsatt at du trimmer fra max hylselengde til minimum). Da har hylsene strukket seg så mye i overgang mellom kropp og hode at de bør kasseres.

 

Hvor mange omladinger dette gir avhenger av mange faktorer som kvaliteten på hylsene, trykket de lades til, hvor mye de presses om, månefasen, fargen på oldemors truser og en drøss andre jeg ikke kjenner til. Men noen greie triks for å øke levetiden kan man vel alltids komme med:

 

1. Ikke press de mer enn nødvendig. Halspressing (vanlige dier eller Lee Collet) er et godt valg, med vanlige dier bør de justeres så de akkurat kamrer fritt (gjerne litt tregt for baneammo).

2. Ikke lad for hardt. Sammen med overdreven ompressing er dette det som virkelig får hylsene til å strekke seg. Dessuten hjelper det lite å halspresse etter alle kunstens regler om man lader så hettelomma utvider seg.

3. Glød ut halsen. Messing arbeidsherdes og blir sprø ved gjentatte ompressinger, får du sprekkdannelser kan en utgløding øke levetiden betraktelig.

Link to comment
Share on other sites

3. Glød ut halsen. Messing arbeidsherdes og blir sprø ved gjentatte ompressinger, får du sprekkdannelser kan en utgløding øke levetiden betraktelig.

 

Har du en oppskrift på hvordan dette gjøres? Stearinlys? gassbluss? Hvor ofte gløder du, etter Y antall omladinger eller etter X antall mnd/år?

Link to comment
Share on other sites

Gløding av hylser:

Sett hylsene (uten tennhetter) i en ovnskuff, fyll forsiktig et par cm med vann slik at bunnen og de første 2 cm av hylsa er dekket av vann. Glød så halsen til den "annløper" dvs. den skifter farge til en slags fiolett-rød-brun, dytt så hylsa overende i vannet. Når alle hylsene dine er glødd, ta dem opp og tørk i ovnen på 120 til 150 grader. Trim, rens, press og lad.

 

Dette fungerer helt ok.

Om du ønsker å gå vitenskapelig til verks, så er det helt spesielle temperaturer som skal oppnåes på metallet for at det skal "normaliseres". det finnes spesielle tusjer med farge som forsvinner ved spesielle temperaturer. Du tegner med tusjen på hylsa, glødet til fargen forsvinner, da har du oppnådd den temperaturen tusjen er beregnet på. Slike tusjer får du kjøpt i gradinndeling på 10 grader.

Bruker Penol 700 sort når jeg skal arbeide med aluminium. Når sortfargen forsvinner er aluminiumen klar til å bøyes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...