Jump to content

Nybegynner trenger hjelp med budsjett rifle. Remington?


Tetanus

Recommended Posts

Heisann!

 

Ramlet tilfeldig innom dette forumet når jeg lette etter testet av rimelige rifler. Ble svært overrasket over at det var et så aktivt og kunnskapsrikt forum, til og med på norsk.

 

Jeg har vært ivrig småviltjeger i over ti år, men har svært lite erfaring med rifler og denslags. Jeg beklager derfor på forhånd dersom det skulle dukke opp problemstillinger underveis som virker direkte uvitende på min vegne. Jeg er imidlertid svært interessert i å lære!

 

Uansett, for å komme til saken:

behovet for en rifle har oppstått grunnet endel skabbrev i området der jeg bor. Videre har jeg endel huskyer som jeg helst ser at unngår akkurat den type sykdom. Problemet er at hundene bor ute 365 dager i året, og at skabbreven blir rimelig pågåede ettersom den vet det finnes mat i området. Problemet må altså fjernes, skabbrevene må skytes. Holdet blir for langt for hagle, derav mitt ønske om å investere i en rifle. Jeg ser imidlertid ikke bort fra at jeg kanskje kommer til å begynne med elgjakt, så jeg har allerede bestemt meg for at riflen blir en .308. Kaliberet er dessuten flerbruksvennlig. På inneværende tidspunkt er våpensøknaden levert, så kaliberet er allerede bestemt. Det blir en .308

 

Jeg har sett på masse forskjellige våpen, men de aller fleste av disse er utenfor min prisgrense. Jeg ønsker å bruke ca 8000 på rifle og lyddemper. Lyddemper tenker jeg er lurt, da 12 huskyer ikke setter stor pris på unødvendig høye smell.

 

Jeg har sett på to rifler, begge er av merket Remington. Den ene er en Remington SPS Varmint, og den andre er en Remington 700 SPS Tactical. Grunnen for at jeg har sett på Remington rifler, er av den enkle grunn av at jeg har en Remington .22 som jeg har vært svært fornøyd med. Grunnen for at jeg har valgt meg ut akkurat de to modellene, er at jeg gjennom å ha lest endel poster og tester, har kommet frem til at i forhold til pris og ytelse, så passer begge mitt bruk. Dessuten skal jeg i forfengelighetens navn inrømme at jeg synes de så litt stilige ut begge to. Svart løp synes jeg ser litt "badass" ut, hvis det er lov å bruke det uttrykket. Jeg heller litt mot Tactical versjonen, mye takket være mye informasjon på dette forumet angående modifisering av modellen. Så, hvilken, hvis noen av dem skal jeg velge? Hva er karakteristikken på de to forskjellige våpnene?

 

Det andre jeg lurer på, er om det er ferdige fester på våpenet for å feste kikkerten? Lønner det seg å få en børsemaker til å montere den, eller er dette en rimelig grei affære for en ukyndig person.

 

Jeg har allerede nevnt at jeg ønsker lyddemper. Dette har jeg forstått slik at våpenet ikke leveres klart for dette, men at det må klargjøres. Jeg kommer derfor til å kjøpe våpen og lyddemper sammen, og derfor få det levert komplett. Jeg har vært endel inne på sidene til Winge våpen, og synes de er oversiktlige og greie. Alternative butikker er alltids en mulighet, men jeg har ikke funnet andre som har de våpnene jeg har lett etter. (Jeg går meg litt vill i alle de forskjellige 700 modellene)

 

Jeg setter stor pris på alle tilbakemeldinger og tips dere måtte ha å komme med! Jeg er helt grønn, så ikke vær redd for å påpeke selvfølgeligheter!

 

På forhånd takk!

 

-Tet

 

Edit: tekstendring

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Enhver rifle som føles ok når du legger den til skulder og kinn er ok.

 

Siktet ditt er desverre etter mitt syn ikke helt optimalt til ditt bruk, da jeg fornemmer at hurtige skudd og uventede skuddsjangser ligger litt i kortene. Jeg har selv miste rev (og endel kråkefugl) på at jeg ikke hadde liten nok forstørrelse (og stor nok synsvidde, samt spesielt ukritisk øyeplassering) på siktet mitt. Siktet ditt er bra nok det (og til den prisen...... :wink: ), men jeg ville ha ønsket meg ett sikte med noe mer ala 3-9x40 med tys nr 4 eller kansje enda litt mindre minste forstørrelse til slik bruk. det viktigste er at man fort får ett godt siktebilde opp når en slenger rifla til skuldra (man kan tjene sekunder, mange sekunder på det).

 

Anbefaler å satse på relavtivt kort løp (rundt 51cm passer fint til 308w) og en teleskopisk demper fra Hausken eller A-Tec (pass på vekta, demper kun til jakt bør være lett). Og sikte med minste forstørrelse ikke større enn 3x, med objektiv diameter mellom 40 og 50mm, samt standard tysk nr 4 retikkel eller tilsvarende.

 

P.s Få han som gjenger rifla og tilpasser demperen til å montere baser og sikte for deg, da vet du at alt er i orden.

 

Lykke til.

Link to comment
Share on other sites

Takk for raskt og informativt svar!

 

Jeg innrømmer gjerne at akkurat det kikkertkjøpet kanskje kunne vært unngått, men det er ikke værre enn at det havner på bruktmarkedet dersom jeg ikke finner noe bruksområde for det. Eventuelt så får jeg investere i enda en kikkert dersom jeg ser at bruksområdet krever det.

 

I forhold til det med vekt på lyddemperen, så spiller den totale vekten på utstyret liten rolle. Jeg planlegger ikke å bære langt på våpnet, kun bruke det hjemme og kanskje fatte en interesse for langtholdskyting på bane. Winge har etter hva jeg kan forstå A-Tec dempere, noe som helt sikkert er mer enn bra nok for mitt bruk.

 

Er presisjonen lik på Varmint og Tactical utgaven? Tactical utgaven er jo knappe 1500 kroner dyrere enn Varmint modellen, hva ligger i denne prisforskjellen?

 

-Tet

Link to comment
Share on other sites

Er presisjonen lik på Varmint og Tactical utgaven? Tactical utgaven er jo knappe 1500 kroner dyrere enn Varmint modellen, hva ligger i denne prisforskjellen?

 

Det er en del her på forumet, inkludert meg selv (Varmint i .223), som har anskaffet seg enten Varmint eller Tactical varianten av Remington SPS serien i .223 eller .308. De aller fleste rapporterer om god presisjon. Selv opplevde jeg at det måtte en del "triksing" til og noen hundre skudd før min begynte å levere skikkelig tette samlinger.

 

Hvis du bruker søkefunksjonen vil du få mange treff på disse to modellene.

 

Hr. Groven sin Varmint i .308:

 

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=16906

 

og min egen i .223:

 

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=11266

 

Ellers er jo Howa et alternativ og det finnes også mange med erfaring med bla Howa Varmint her inne.

 

Uansett: lykke til med valg av børse :D !

Link to comment
Share on other sites

Det ble en Tactical på meg. Ble mye frem og tilbake, men jeg fant ut at det var den jeg hadde mest lyst på. Dette blir min første rifle, dvs første ordentlige rifle. (salong teller ikke) Gleder meg til å prøve den ut!

 

Lyddemperen blir satt litt på vent, fant ut at jeg skal vente litt til jeg får litt bedre cash flow. Fikk dessuten råd fra en nabo om at smellet fra .308 ikke er så himla høyt og skadelig dersom en ikke skyter helt inntil hundene. Jeg er meget spent på reaksjonen fra hundene. Skulle det vise seg å være uholdbart, får jeg revurdere saken.

 

Takk til alle som tok seg tid til å komme med tilbakemeldinger og kommentarer! Jeg gleder meg til å benytte meg av mer av kunnskapen dere innehar etterhvert som jeg blir mer kjent med våpnet!

 

-Tet

 

edit: tekst

Link to comment
Share on other sites

Lyddemperen blir satt litt på vent, fant ut at jeg skal vente litt til jeg får litt bedre cash flow. Fikk dessuten råd fra en nabo om at smellet fra .308 ikke er så himla høyt og skadelig dersom en ikke skyter helt inntil hundene.

 

Hundene? Det er vel et større problem om Tetanus får tinnitus... :mrgreen:

 

Hørselsskade kan oppstå av det første skuddet du brenner i vei, og får du øresus er det ikke noe å gjøre med. Eller som ørelegen sa til meg - lev med det. Jeg er heldigvis ikke så hardt rammet, selv om jeg hører det suser konstant, men hvis jeg visste det jeg vet nå for 10 år siden, hadde jeg vært betydelig mer påpasselig med hørselvern, og en lyddemperinvestering til 3-3500,- hadde vært en meget, meget rimelig investering...

Link to comment
Share on other sites

Enig med jibrag.

Lyddemper er verd hver krone.

Har selv øresus og har hatt mange "harde kamper" om å fortsatt få lov til å være i forsvaret/HV.

Hører vist for dårlig til å kunne skyte med deres våpen :shock:

Merkelig da jeg godt klarer å høre smellene fra både ag3 og mp5 :D

 

Har prøvd å gå med aktive hørselvern på jakt, men de tok inn alt for mange andre lyder i tillegg.

Ble et ork å gå med, så da var lyddemper neste alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...