Jump to content

Jaktterreng som eies av oss alle - eller?


Recommended Posts

Posted (edited)

For de av dere som ikke måtte ha visst det: Det er over 1.000 km2 godt, sentrumsnært jaktterreng som eies av deg og meg! Og som har gjort det, hvertfall fra 1821! Noe (mye!) av det faktisk fra katolsk tid (før 1537) som folk ga til "Kirken", for at deres slektninger skulle slippe fortere gjennom "skjærsilden"! Dette gikk elegant over fra den katolske kirka, og til Kongen (fra 1660, kongen privat) ved reformasjonen. "Fedrene på Eidsvold" så at dette var et problematisk område, men hadde ikke tid til å gjøre noe med det. Siden har det gått sin "skjeve gang" inntil anakronismen "Statskirka" ble omgjort til den minst like uklare "Stas-kirka". Da måtte man gjøre "noe" med det. Resultatet ble at eiendom ved og rundt kirkene (til dels sentrum av mange bygder) ble overført til "Kirken, den norske" (de 84 % som er medlemmer, de 30 % som tror på noen "gud" (inkl. Allah, Krishna, og Det Flygende Spaghettimonster), de 10 % som går i kirken mer enn 2 ganger i året, eller - ?).

 

Resten av eiendommene til "Opplysningsvesenets Fond", i praksis kalt "prestegårdsskogene", var fortsatt eid av "hainn Stat". Men nå vil regjeringa gjøre dette om til et aksjeselskap. Sjøl de med normalt (dvs., svært lite) utviklet kritisk sans, må jo løfte et øyebryn av denne opplysningen. Særlig etter som den samme "Stat", etter å ha brukt over 2,6 milliarder (mer eller mindre dikutable) kroner på å kjøpe Meråker Bruk, omgående overførte det til sin normale avdeling for statlig grunneiendom, Statskog.

 

Men "prstegårdsskogene" skal altså ikke dit, men bli et selskap for "mest mulig avkastning". Da kan hvertfall opptil flere av oss vinke farvel til eventuell noenlunde rimelig jakt og fiske (Statskog-satser) der, og de med mer eller mindre velfortjente velfylte konti, kan kose seg med sentrumsnær jakt. Hvis da ikke områdene blir solgt, til kjøpesentre, fornøyelsesparker, "datalagring", "krypto-utvinning", eller mer trivielle formål som vindturbinomårder.

 

Hvorfor "mest mulig avkastning", forresten? Jo, fordi finansministeren nylig gikk ut, og lovet 30 milliarder kroner til kommunalt vedlikehold av forfalne Jahve-hus. Og de pengene må jo tas noen steds fra - i dette tilfellet fra "Kirken" sjøl!

 

https://www.nrk.no/vestland/regjeringas-plan-om-a-overfore-statseigd-skog-til-aksjeselskap-moter-motstand-1.16878147

 

Edited by Jegermeistern
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jegermeistern skrev (6 timer siden):

Hvorfor "mest mulig avkastning", forresten? Jo, fordi finansministeren nylig gikk ut, og lovet 30 milliarder kroner til kommunalt vedlikehold av forfalne Jahve-hus. Og de pengene må jo tas noen steds fra - i dette tilfellet fra "Kirken" sjøl!


Hvis man leser regjeringens eierskapspolitikk så er høyes mulig avkastning målet for det meste av selskap. Det gjelder også de delene av sektorpolitiske selskap som er «i konkurranse med andre». Inntekter til statskassa er nok ikke hovedbegrunnelsen. 

Jeg tror Senterpartiet gjerne ser at skogen selges til lokale skogeiere, så kan de subsidieres for å hugge. 

 

Skogvern er faktisk et område hvor mye kan løses med penger, blant kan man styre offentlig skogeierskap etter andre mål en profitt og man kan kompensere skogeiere som forsaker inntekt ved å verne skog. 
 

 

Link to comment
Share on other sites

BearBeer skrev (31 minutter siden):

man kan kompensere skogeiere som forsaker inntekt ved å verne skog

 

Akkurat å verne skog får du ikke så mange skogeiere med på, for da blander gjerne det offentlige seg inn og så blir det permanent. Men det du kan få dem med på, også delvis uten tilskudd, er plukkhogst i stedet for flatehogst

 

Lokalsamfunnet bruker vår lille skog som turområde og vi foretok plukkhogst for noen år siden i stedet for å legge alt øde. Nå ser skogen bedre ut enn før, innpå halvparten av trærne står igjen, vi kan felle igjen allerede om 15-20 år, og vi mistet kanskje bare 25 % av inntekten. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Skrueråmuttere Det er sikkert en god løsning det også. 

 

Kjenner skogeiere som gjerne verner, men helst ikke gratis. Skogeierforbundene er for mer penger til frivillig vern: https://skog.no/ber-om-1-milliard-kroner-til-frivillig-vern/

 

Ellers blander jo det offentlige seg inn hele tida, blant annet med sponsing av skogsbilveier. Har ikke hørt mange skogeiere som klager på det.

 

Tok vist feil lenger oppe, her var det direkte kobling mellom profittmål og penger til en ordning. Målet helliggjør tydeligvis middelet. 

Link to comment
Share on other sites

Stortingsmeldinga om OVF ligger her:

 

https://www.regjeringen.no/contentassets/f00716e4b4ee47559cf3450d20568da2/no/pdfs/stm201820190029000dddpdfs.pdf

 

I følge et innlegg i saken er det visst 10, ikke 30 milliarder, Vedum har lovet til "verneverdige" kirkebygg.

 

Her i bygda har vi to 1800-talls langskipskirker, bygd samtidig, den ene ferdig i 1871, den andre i 1872. Den fra 1872 er i best (eller minst dårlige) stand, og er nylig forsøkt gjort om til "kultur"-kirke, blant annet med nyinnkjøpt konsertflygel. De som sitter på Vedums pengesekk, har funnet ut at bare kirka fra 1871 er "verneverdig", den andre er det ikke. Og det potensielle bidraget fra Vedums "mest mulige avkastning" vil sannsynligvis bare dekke en liten del (5 %?) av antatte reparasjonskostnader. Kommunen (og visstnok også de andre kommunene i prostiet) anser foreløpig at det eventuelle tilskuddet omtrent tilsvarer ekstraarbeidet med søknader etc., og ser derfor helt bort fra dette.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

  -   og så kommer en reportasje, bygd på intervju med saksordføreren:

 

https://www.nationen.no/stortinget-legger-foringer-pa-nye-kirkefondet-as/s/5-148-553660

 

Det nye (noen som nevnte "Parkinson's Law"?) selskapet skal, i følge saksordføreren, drive med

 

Sitat

Regjeringspartiene har fått flertall for at aksjeselskapets mål, vedtekter og strategi bidrar til allmennhetens reelle tilgang til jakt og fiske på selskapets eiendommer.

 

Skytterkollega Gunnar og hans medarbeidere i Statskog kan altså konstatere at de IKKE " - bidrar til allmennhetens reelle tilgang til jakt og fiske", i følge stortingsflertallet.

 

Saksorføreren opplyser at stortingsflertallet "åpner opp for" at selskapet (heleid av Staten, ja) kan SELGE deler av skogen til Statskog (også heleid av den samme Staten, forunderlig nok - ?). Internfakturering bidrar jo til "full sysselsetting", og vel så det, må vite.

 

Edited by Jegermeistern
Link to comment
Share on other sites

Jegermeistern skrev (8 timer siden):

Internfakturering

Apropos interfakturering. Vet vi noe om hvilket departement som skal forvalte eierskapet? Bld kommer vel neppe til å forvalte eierskapet. Statsskog tror jeg er i Lmd. Nfd har det meste av «høyest mulig avkastning».  

Link to comment
Share on other sites

BearBeer skrev (3 timer siden):

Vet vi noe om hvilket departement som skal forvalte eierskapet?

 

Ikke så vidt jeg har fått med meg. Komiteens innstilling ligger her:

 

https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2023-2024/inns-202324-359l/?m=1

 

Rødt er ikke representert i komiteen.

 

Høyre og Vesle-Høyre var i mindretall på et punkt, men har ikke fremmet noe alternativt forslag. SV var i mindretall på et punkt (sannsynligvis omdanninga til AS), og fremmet alternativt forslag, ligger under "mindretallets forslag".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...