Jump to content

psAico

Moderators
 • Content Count

  1,598
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

psAico last won the day on May 27

psAico had the most liked content!

Community Reputation

622 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

1,810 profile views
 1. Har ikke testet 3G, men ville nok gjort det hvis jeg skulle hatt en ny Fällkniven kniv. VG-10 chipper (Kammerets Norsk Engelske ordbok, noen?) litt for lett etter min mening. Ett annet spørsmål er om du har testet F1, og hvilket av bruksområdene du mener den skal dekke? Jeg synes ikke det er den beste kniven til noen av bruksområdene du har listet opp.
 2. Umulig å svare på. Min erfaring er at våpenkontoret har gode rutiner for posthåndtering, så det er mulig du overvurderer dette problemet, eller har det veldig travelt. 1-2 dager etter innbetaling er det vanlig at søknaden ligger i postkassen her. Nesten så det er risiko for at det tar lengre tid hvis du ber de avvike fra rutinene og håndtere din søknad annerledes.
 3. Og angående den opplevelsen. Den var både skremmende og oppløftende på en gang. Og litt relevant for tråden. Kundemottak for våpensaker på sentrum politistasjon (TRD) er nå tydeligvis overtatt av Krimvakta. Dette medfører høyst uforutsigbar ventetid, men aller verst, den du snakker med kan (med stor sannsynlighet) lite eller ingenting om våpensaker. Jeg skal ikke gå i detaljer rundt min, opplevelse men kan oppsummere med å si at det var takket være min stahet og kjennskap til regelverket at hun i det hele tatt fulgte opp forespørselen min. En annen kan lett ha blitt sendt hjem med uforrettet sak. Dette er rett og slett for dårlig, når de først har fått dette ansvaret må de gjøre det skikkelig og sørge for at folk får den hjelpen de trenger. Noen av svarene jeg fikk var ren gjetting og direkte feil. Når så første utfordring var overstått tok damen, som var hyggelig om ikke annet, imot søknadsskjemaet, krotet noe fritekst på en gullapp som hun klistret på og la det bort i en større papirdynge. Hun ante ikke hva som kom til å skje videre, men regnet med jeg fikk den tilbake på ett vis. Jeg så litt tvilende bort på dette gullapp-baserte saksbehandlingssystemet og regnet med at jeg i beste fall fikk den tilbake med noen feil eller misforståelser rundt hva som skulle endres, eller i verste fall at jeg aldri så den søknaden noe mer. Da jeg ett par-tre dager senere fant søknadsskjemaet i postkassen min, med de forespurte endringene korrekt påført, tenkte jeg med meg selv at de som jobber med dette gjør en hederlig innsats. Manglende IT system/ saksbehandlingssystem/digitalisering av søknadsprosess, innsparinger med å ikke ha kundemottak med våpensaksbehandlere (eller opplært personell) og sentralisering av våpensaker som sikkert medfører økt arbeidsbelastning på noen få saksbehandlere - Alt dette er beslutninger som tas over hodet på disse, og sikkert ikke til noe større glede for de enn for oss, men etter alt å dømme gjør de så godt de kan med det "systemet" de har.
 4. @900SS Det finner jeg høyst merkelig, og nesten grunnlag for en klage. Patron/kaliber er nærmest uinteressant så lenge den er lovlig for det omsøkte bruksområdet. Jeg har fått godkjent søknader med flere kaliber oppført, og nå for ett par uker siden når jeg skulle endre en søknad fra .308W til 6,5x55, så førte våpenkontoret bare på "eller 6,5x55" bak ".308W". Da hadde jeg ikke en gang spurt om å få begge, bare en ren endring. Det er vel ikke klare regler rundt dette, så det er ikke sikkert en klage fører fram, men det er ihvertfall vanlig praksis å godta dette i noen distrikt.
 5. På spørsmål om digital jaktradio svarer NJFF følgende: still confused, but on a higher level...
 6. @Boogie1982 Interessant spørsmål. Aldri satt meg inn i, men hadde i grunnen bare antatt at dette var SDR-produkter, dvs. vanlig jaktradio bygget på Software Defined Radio arkitektur.. Poenget med SDR er at hele det aktuelle frekvensbåndet digitaliseres, noe som gir muligheter til mer avansert (digital) signalbehandling, dette uten at selve transmisjonen nødvendigvis er digital. Det ser derimot ut til at digital jaktradio gir mulighet til heldigital kommunikasjon, der også selve transmisjon er digitalisert (og kryptert, om man skulle ønske det). Jeg har funnet flere kilder, bl.a. denne presentasjonen av iComs digitale jaktradio, som indikerer at det eksisterer 12 norske digitale jaktkanaler i tillegg til de 6 analoge. Dette finner jeg derimot ingen informasjon om hos Nkom (https://www.nkom.no/teknisk/pmr-profesjonell-mobil-radio/privat-mobil-radio-pmr/jakt-og-sikringsradio) eller NJFF (https://www.njff.no/jakt/Sider/Jaktradio.aspx) som hhv. forvalter og administrerer de norske jaktradiokanalene, noe jeg finner høyst merkelig. Siden hverken Nkom eller NJFF skriver noe offisielt om digital jaktradio er det litt vanskelig å vite helt sikkert hva som er kravet til disse. Alt jeg har funnet gjennom noen raske søk tyder på at digital jaktradio baserer seg på dPMR, som er en åpen standard for digitale radiosamband. Som jeg ser det, er det egentlig ingen grunn til å bekymre seg for at ulike produsenter bruker ulike protokoller. Det burde vært mer transparent og lettere og finne ut av, men det er svært sannsynlig at de ulike produsentene baserer seg på samme standard. At de ulike produsentene varemerker sin radioteknologi med egne fancy navn i markedsføringsmateriell hjelper heller ikke en stakkar jeger som skal kjøpe jaktradio, men frykt ikke, de gjør ofte akkurat det samme sett fra ett brukerperspektiv.
 7. Kanskje en liten avsporing, men beslektet; Uten å ha direkte kjennskap, så virker det som dempere i til militære applikasjoner (ofte) har andre mekanismer for å holde de på plass, som f.eks 3-lug eller gjenger med fjærbelatet låsing (ratcheting), har disse systemene noen ulemper som gjør de uegnet til sivilt bruk? Jeg opplever ikke demper som løsner som noe stort problem, men det er en ekstra bekymring for mange, så det virker litt rart at produsentene ikke har løst dette problemet. Edit: jo, pistoldemper er ganske løs hvis jeg glemmer å dra etter mellom to stager, så det er forsåvidt ett problem, men ikke gått galt ennå.
 8. Dette blir for mye lua i hånda for min del. Enten er det lov eller så er det ikke. Det finnes en haug med godkjente jaktvåpen, der det å ta ut sluttstykket er langt fra trivielt, så dette må være noe man gjør for sin egen del, ikke noe som gir strafferabatt etter innfallsmetoden. Hverken futteral eller sluttstykke i lomma beskytter mot uønsket bruk av våpen, da det uansett er gjort på sekunder å gjøre våpenet skuddklart. Dette er tiltak som skal beskytte folk mot følelsene sine, og da gir det ingen verdi å nyansere denne barrieren.
 9. Lett å være rebell bak tastaturet, men trur jeg hadde droppet futteral i en lignende situasjon. Ikke bare virker det å være innenfor betydningen av aktverdig grunn, men det er jo veldig upraktisk å ha med ett futteral på jakt. Om en legger ifra seg futteralet ved inngang til jaktterrenget er det heller ikke sikkert det ligger der når man kommer tilbake. Nei, jeg håper virkelig ikke at vi har kommet til ett så lavt toleransenivå for våpen..
 10. Har ikke satt meg inn i den nye loven, så den skal jeg ikke mene noe om, men noen har ihvertfall lagt litt arbeid i å lage den prislista. Og ikke bare det, det ser tilsynelatende ut som de har en viss kontroll på hvilke våpen som er omsatt. Enhver tvungen avhending av lovlig ervervet privat eiendom er triste greier, men NZ ser i det minste ut å gjøre det med en viss grad av respekt for de berørte. Jeg blir svært overrasket hvis vi ser noe lignende i Norge, både i form av tilbakekjøp og kontroll på hva som faktisk har vært solgt av ulike modeller.
 11. Jeg er veldig enig vedr. plast, men jeg vil heller spare inn mine plast-/syntetbidrag på andre områder enn knivskaft og geværkolber, for selv om det ikke pent så er det ufattelig praktisk i mange tilfeller. Anbefalingene fraviker derfor litt fra mine egne valg, og jeg mangler egentlig nok erfaring med noen av de, så se på dette som tips mer enn gode råd: 1. Lenge siden jeg har spikket noe særlig, men husker at skandinavisk sliping var en favoritt. Casström er nevnt, og støttes. Casström Lars Fält bør være med i vurderingen. 2. Så lenge det er blod og gørr involvert så må tipset mitt bli noe syntetisk. Beklager. Fällkniven WM1 i beltet (knallbra lærslire med "dangler" letter litt på miljøbelastningen og gjør at den bæres komfortabelt med sekk/hoftebelte) kompletter med en EKA swingblade i sekken. 3. Gränfors øks i ønsket størrelse er ett opplagt valg for stilfulle villmarks-instagram-bilder fri for plast, men kan ikke stikke under en stol at foldesag med plastskaft er jæskla praktisk. 4. Reservekniv er litt vrient. Ihvertfall for de (få) av oss som tenker mye på sånt og lager store problem av ingenting. De tre hovedavveiningene som ofte ikke lar seg kombinere så lett er; lav vekt, lav pris og minimalt vedlikeholdsbehov. For en kniv du forhåpentligvis aldri får bruk for så sier det seg selv at man vil at den skal veie minst mulig og koste minst mulig. Samtidig skal den ligge lenge å slenge i en (fuktig?) sekk, kanskje til og med mellom turene, og da er det greit å ikke ha noe som ser ut som ett gammelt vikingfunn når du først må dra det frem. Jeg har etterhvert to typiske reservekniver til litt ulik bruk. Begge er foldekniver da slire bare er ekstra vekt. Om jeg ikke forventer å bruke kniven noe særlig blir det sannsynligvis en Benchmade Bugout, som dessverre inneholder litt plast. Vet jeg at det skal kokkeleres litt eller at det blir langvarige perioder med fukt så blir det Spyderco Spydiechef som er helt OK til matlaging og praktisk talt helt rustfri, og 100% naturlig (titan, LC200N stål og sånn keramisk holdekule(?)) 5. Multiverktøy har en tendens til å veie litt mye i forhold til hvor mye det faktisk blir brukt, men er kjempekjekt når du først har bruk for det. Leatherman wave er ett bra universalverktøy, men pga. at jeg sjelden har behov, har jeg stadig oftere brukt Skeletool som veier en god del mindre. En gylden middelvei kan være Juice S2/S4 men de har jeg ikke prøvd. Heller aldri prøvd noe annet enn Leatherman. Sjekk utstyret-/behovet ditt og kjøp den minste/letteste i god kvalitet som løser oppgaven. Typiske ting som må mekkes er primus, skiutstyr/pulk og våpen.
 12. Hvis jeg var deg (som Jokke sa), så ville søknadsbunken sett ca. sånn ut: Repeter (bolt) 22lr Repeter (bolt) 223 Repeter (Bøylerifle) f.eks i 30-30 Enkeltskudd (kipp) 260 rem / 7-08 e.l. Siste er ikke helt sant da, hadde nok blitt bolt den også til meg, men ihvertfall en lett en. Andre vil kanskje ha litt mer variasjon.
 13. Denne tråden handler om endringer i svensk våpenlov - vi trenger ikke enda en tråd om mini-14 ærbødigst - moderator
 14. Vanskelig å gi gode råd bare ut fra den beskrivelsen. Har du mulighet til å supplere med noen bilder av pasienten?
 15. Jegerprøven min er så gammel at jeg knapt husker hva vi brukte tida på. Det eneste jeg sitter igjen med er inntrykk, og jeg sitter ikke igjen med inntrykk av at vi brukte tida på noe som var bortkastet eller kjedelig. Såvidt jeg husker var det sikkerhetsmessige rundt våpen også på stell, men det var veldig kortfattet og omfattet kun skyting med hagle. Jeg hadde vokst opp med våpen og jakt, og hadde holdt på noen år med sportsskyting allerede, så jeg tenkte nok ikke så mye over at dette var mangelfullt der og da. Med det jeg har sett i ettertid, av konkrete farlige situasjoner og endringer i samfunnet som gjør at færre og færre har våpenerfaring i forkant av jegerprøven, så mener jeg at det bør settes av mer tid til å omfatte våpenbruk og håndtering. Jegerprøvekurset er i en særstilling da det gir en hver mulighet til å løse skudd mot levende mål utenfor de kontrollerte rammene av en skytebane. At dette kurset har den minst omfattende utdanningen innen våpenhåndtering, skyting og sikkerhet av alle ervervsgrunnlag er egentlig helt absurd.
×
×
 • Create New...