Jump to content

psAico

Moderators
 • Posts

  1,789
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

psAico last won the day on March 10

psAico had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2,309 profile views

psAico's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

892

Reputation

 1. psAico

  4 manns telt

  @jalla ser ut som Aleksander Gamme holder på å sparke i gang en tjeneste for utleie og utlån av turutstyr. Ikke helt klar enda, men en kanskje snart. Ikke alltid de lure idéene man får, er fult så lure i praksis, så en mulighet til å teste ut og prøve litt forskjellig før evt. kjøp kan være en god ide. https://www.fjellforum.no/topic/55957-pinsj-ny-tjeneste-under-utvikling/
 2. psAico

  4 manns telt

  Jeg har ett Lofoten Pro 4 camp som jeg bruker når jeg er på tur med barna (2 stk). Hvis vi tar med konemor og vår mellomstore hund i tillegg, så blir det veldig intimt i ett 4-person telt. I sommer brukte vi ett Helsport Svalbard 5 camp når hele gjengen skulle på tur, og det var antakeligvis den viktigste beslutningen jeg tok når jeg pakket til ferien. 4-persons telt (etter Helsport målestandard) er rett og slett for lite til 4 personer hvis man skal ha ett snev av trivsel. Med stor hund i tillegg blir det fort i overkant koselig. Gode telt er dyrt, men de varer også lenge med godt stell. Derfor kan det være lurt å tenke langsiktig. Ett stort 5-personers telt binder opp mye penger og er lite fleksibelt. To telt er fort enda dyrere, men til gjengjeld mye mer fleksibelt. Det er relativt sett bare en kort periode at alle ønsker å ligge sammen i samme telt. Om noen år ønsker sannsynligvis både foreldre og unger å bo hver for seg. Samt at du har muligheten til at en eller flere kan dra på telttur alene uten å drasse med seg mange kilo/ccm med unødvendig telt. Jeg har svidd av mye penger på telt, men alle er i str. 3-personer og oppover, og det har vel knapt gått ett eneste år uten at jeg har savnet ett ordentlig og lett 1-2 persons telt.
 3. psAico

  Fjellduk

  Jeg har ingen av de variantene du ser på og har heller aldri brukt fjellduk på jakt, så det er greit om du har lav terskel for å totalt ignorere det jeg skriver, men jeg har nå uansett gjort meg noen tanker om dette. Jeg kjøpte en Fjellduken Thermo ekstrem en gang rundt den tiden jeg jobbet mye i Forsvaret, altså ganske lenge siden. Behovsanalysen den gangen var vel noe så enkelt som at «ekstrem» hørtes best ut, og var nok det eneste riktige valget for tøffe meg. Det er kanskje ett av de mest meningsløse friluftsproduktene jeg noen gang har kjøpt. Stor, klumpete og tung. Og veldig snevert bruksområde. Skulle jeg kjøpt en ny fjellduk i dag, ville jeg kjøpt en variant helt uten fór. Dette anser jeg å være mye mer fleksibelt, enklere å pakke og enklere å vaske / tørke / vedlikeholde. Isolasjonsevnen kan da justeres fra rent regntrekk til super-thermo ved å variere det man har på under fra t-skjorte / baris opp til dunjakke. Med det utvalget vi har av lette, komprimerbare isolasjonsplagg nå til dags, virker det ganske meningsløst å ha denne funksjonen som en integrert del av fjellduken, med de ulempene det medfører. Som alltid vil det finnes noen veldig spesifikke bruksområder der en fóret fjellduk kan være ett fornuftig valg, men til så generell bruk som du antyder, så ville ikke jeg vært i tvil.
 4. Som vanlig med de store tech-selskapene, så ser det ut til at reglene praktiseres ulikt. Her er er det ikke snakk om en våpensjappe (Widforss), men en friluftsbutikk som også selger kniver. Det er nok opptil flere gigantiske firma/konsern som er involvert i utvikling-, produksjon- og salg av våpen, langt mer potente enn kniver, som Google har mye fortjeneste fra og som neppe blir blokkert med det første. Men det er jo en klar trend her som ikke bare omfatter Google. Kniver og andre skumle artikler blir stadig vanskeligere og mindre lukrative varer å handle med ettersom både annonsetjenester, transportfirma og betalingsformidlere får stadig sterkere meninger om hvilke lovlige varer folk bør få lov til å selge og kjøpe.
 5. Denne delen var forvirrende…. Du kan altså ha 15000 skudd i omtrent hvilken som helst låsbar skuff eller «innretning», men hvis denne innretningen er av så god kvalitet at den er godkjent som sikkerhetsskap, men dog ikke for ammunisjon, så er det maks 2000 skudd???
 6. Nja, egentlig ikke. De sa vel bare at den gamle mangelen på logikk var spredd utover ett uoversiktlig virvar av forskrifter og rundskriv . Nå er alt dette pent og pyntelig organisert i en ny og forvirrende lov med tilhørende forskrift, og det er dermed ryddet plass til nye og enda mer forvirrende rundskriv.
 7. Hvorfor trur du det må settes en grense? Det nye forbudet regulerer erverv og innehav. Hvis du går å kjøper deg en 26 cm lang kniv til kulturelt formål, så er det det. Den dagen du tar den med på Stiklestad eller Arabisk sverddans så er vi over på bruk. Det skal være aktverdig, og da er det også implisitt litt viktig at kniven er egnet til formålet.
 8. Tullelover == tullesvar Beundringsverdig pågangsmot, men redd det er bortkastet energi
 9. En annen ting å tenke på, som jeg kommenterte i Machete-tråden er jo - hva er 25cm? Dette er spesielt viktig å avklare mtp. import.
 10. Dette er nok som @Hopalongpoengterer, en best effort på å brekke noe med skoskje inn i lovverket som ett synlig bevis på at de virkelighetsfjerne politikerne som lovet dette forbudet har holdt sitt løfte. I utgangspunktet trur jeg ikke denne lovteksten endrer på noe... juridisk sett. Det er ikke butikkenes jobb å drive forvaltning av våpenloven. Enten må vi ha en løyveordning der Politiet har det ansvaret, og det har vi ikke, ellers må det være fritt fram for alle over 16, som i dag. Selv yrkeskriminelle og gjengmedlemmer kan ha aktverdige behov, så jeg ser ikke at denne lovteksten påvirker kjøp og innehav på noen måte. Da er vi over på aktverdig bruk, og det er søren sprøyte meg allerede regulert... har du sett. ....men i praksis vil vi nok se at den nye loven endrer mye på tilgangen. Ingen butikker tjener nok på billig-macheter fra Gerber til at det er verdt den dårlige PR'en det har å havne i media med de oppslag kan komme av å selge "ulovlige" våpen enten de kobles til noe kriminelt eller ikke. Og tollerne kommer garantert til å gå helt av skaftet.
 11. Det er noe som forundrer meg. Her på Kammeret sitter vi, ett egentlig veldig lite representativt utvalg norske innbyggere (hovedsakelig) som har lest lover, forskrifter, rundskriv, forarbeider og dommer, og har langt bedre innsikt i Våpenloven og Straffelovens omfang enn den jevne nordmann. Allikevel diskuterer vi side opp og ned, i tråd etter tråd, uten å egentlig komme til bunns i hva som egentlig er lov. Hva er aktverdig bruk? I hverdagslig form ville jeg likestilt aktverdig bruk med hederlige-, nyttige- eller gode formål. Det er ikke min oppfatning at den juridiske betydningen er like raus. Hva er egnet til kroppskrenkelse? Hva er en springkniv? Hvor mye er 25cm? Altså, hvor måles det fra/til? Og menes det 25cm eller 25,0cm. Slik det står skrevet vil en kniv på akkurat 10" være innafor etter vanlige avrundingsprinsipper. Hva med produksjonstoleranser? Er det oppgitt lengde eller målt lengde som gjelder? Kan en ut fra alle disse usikkerhetsmomentene argumentere for at Grunnlovens klarhetskrav ikke er innfridd? Og hvis ikke, hva er vitsen med ett prinsipp om at lover skal ha en forutberegnelighet? Mulig at jeg står litt for nærme problemstillingen til å se dette objektivt, men for meg virker det som klarere legaldefinisjoner ville spart både (kniv)brukere, politi, rettsvesen, tollvesen osv. for masse unødvendig hodebry og usikkerhet. Jeg kan ikke se annen motivasjon til å tviholde på disse diffuse kriteriene og den utdaterte språkbruken, enn at det må eksistere ett ønske om å kunne forskjellsbehandle ut fra situasjon. Det er faktisk ganske beskrivende når flere her inne skriver at de har sluttet å ha med seg ett verktøy de har nytte av i hverdagen, fordi man ikke vil leve med usikkerheten og den potensielt uproporsjonale konsekvensen det kan få for en våpeneier. Er ikke hele poenget med en rettsstat basert på lover at man lager forutsigbarhet gjennom felles spilleregler. Det er uendelig mange fordeler med ett slikt system. Prisen man betaler for forutsigbarhet er at også de man ikke liker har denne forutsigbarheten, men det må vi tåle, ellers gir jo ikke loven ordentlig frihet og forutsigbarhet for noen.
 12. psAico

  Ny kniv

  "bedre"...? kommer an på hva man er ute etter. Det Sandrin gjør med wolframkarbid er ganske kult, men det er sært. Og veldig spesialisert. Målet med MagnaCut var å lage ett balansert stål/bladmateriale. Det at det vil bli lett tilgjengelig (etterhvert), lettere å bearbeide og lettere å vedlikeholde, gjør at det faktisk kommer til å finnes i et variert utvalg kniver. For all del, wolframkarbid er enda bedre på noen få områder, men jeg trur ikke Sandrin og Magnacut retter seg inn mot samme brukergruppe/bruksområde, så jeg kan ikke se at det er riktig å bruke begrepet "bedre" om noen av dem.
 13. psAico

  Ny kniv

  @Metallurgen Hva trur du om MagnaCut, som Larrin Thomas og CPM offentliggjorde på Torsdag? Det er jo ikke så ofte det lanseres stålkvaliteter som er utviklet spesifikt for kniver, så bare det er jo interessant i seg selv. Både arbeidet som ligger bak, og de foreløpige testene som Larrin har presentert, gjør meg ganske nysgjerrig på dette stålet. Slitasjemotstand og seighet som 4V og bedre rustmotstand enn 20CV, høres nesten for godt ut til å være sant. https://knifesteelnerds.com/2021/03/25/cpm-magnacut/
 14. Mulig jeg er overdrevent pessimistisk, men jeg trur ikke hverken intensjonen eller den edelige effekten av dette er noe som er ment å komme våpeneierne tilgode.
 15. Det er vel ikke en overerdrivelse å si at mitt bidrag på Kammeret den siste tiden har vært ganske tynt. Så har det heller ikke vært all verdens aktivitet utenfor forumet heller. Ganske labert med skyting den siste tiden, og da er det kanskje ekstra viktig at pew-pew'ene har det fint der de står å støver ned. Og akkurat der skortet det litt en stund. Ett eller annet gjorde at jeg fikk problem med fukt i våpenskapet. Den første tiden etter vi flyttet hit vi bor nå, stod det en periode uboltet, og det gikk fint, men etter at boltene var på plass kom kjellerlukta og rødnissene sakte men sikkert flyttende inn. Etter noen halvhjerta forsøk på å få bukt med problemet var det på tide å gå hardere til verks første steg var å lekte ut noen cm for å unngå kjøle-effekt fra vegg Neste steg var å få inn ett varmeelement. Ideelt sett skulle det ha stått lengre ned, men skapet er for lite som det er, så for å få inn flest mulig våpen ble prioriteringen som den ble... Når strømmen først er på plass så baller det fort på seg med "kjekt og ha" ting, så en stikkontakt var det jo plass til. Den medfølgende termostaten på 15C ble raskt fjernet, da det var forholdsvis unyttig med varmeelementet montert såpass høyt oppe. Skikkelig lys har alltid vært ett savn, så hvorfor ikke gå all in når en først holder på. 3,3m LED list kunne klemmes inn hvis jeg benyttet begge sideveggene og "taket". Fant ei list på tilbud ganske raskt, 2700K med maks lysstyrke på 4450lm (1350lm/m). Så montering av denne, trådløs dimmer og dørsensor ble dermed neste steg. Det hele er sydd sammen i- og styres fra en smarthub Og det ser nå endelig ut til at de arbeidsløse pangene har fått ett godt arbeidsmiljø (sensor er plassert i nederste del av skapet. Øverste del ligger jevnt på noen og tyve grader). Nissene og kjellerlukta har har jeg ikke merket noe mere til. Sikkert noe som kunne vært løst enklere og/eller bedre, men med ti tusen tommeltotter og økende tiltakslyst er det viktig å sysselsette seg med noe på kalde vinterkvelder, gjerne noe som ikke innebærer alt for stor fallhøyde.
×
×
 • Create New...