Jump to content

HJK

Members
 • Posts

  128
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

HJK's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

 1. HJK

  HP til FMJ?

  Har begge, og begge kjøpt av 6x47... Widden dia har jeg kastet... Dvs. puttet innmaten inn i Forseter seater, som funker greit. Pointing dia funker mye bedre, men er jo svin dyr! Jeg skyter bare sporadisk ryper nå, men mye fugl i topp. Lukker nå scenar helt og det ser ut til å gå meget bedre enn "åpen scenar". Litt begrenset grunnlag ennå, 5 orrer, men det er lovende resultater så langt. 90 grs. sako FMJ og scenar 90/105 grs. gir likt resultat i kråker i alle fall. Støtter likevel 22 Lr/ 22 WMR som beste alternativ om du vil minimere risikoen for skader på rype (rype størrelse vilt) åpne hulspissen med MK III og piff... perfekt resultat... men så var det kulebane, avstandsbegrensninger og vindavdrift da...
 2. 308 tåler fint 40 cm. og kortest blir en Hausken MD 35/ mini
 3. Min AI (221)mater slettes ikke værst, noen ganger kiler 1. patron om jeg har 6 i boksen... Du har vel sett en video 6x47 Lader derav med 5 og har ikke hatt kiling da. Men har fikset på fjær i boks som levelerer magasin tilbringeren godt, også etter ide fra 6x47 Med ei LW pipe i 1:10 er presisjonen utsøkt og med en HT stokk blir riggen lett og perfekt i sekken på jakt etter hvite fjærdotter i vinterfjellet.
 4. He, he en klassiker… Det meste av viltkjøttet er magert, og da oppleves det tørt i sammenligning med storfekjøtt (Ku) som i burgere i butikk/ eller hos burgerkjedene. Flere er innom gode løsninger, og generelt må en tilføre fett… mitt tips er fløte, olje, løk, potet-/hvetemel, egg og krydder. Lykke til
 5. 22 lr. Generelt god presisjon og billigere enn de to andre, samt stort utvalg som sikrer sjansen for å finne presis ammo til akkurat rifla di (samt mulighet for underlydsammo - om det er intressant)… Tren mye for å bli en god skytter.
 6. Kaliber 30 funker det… men farta i ferdigladd er vel høy etter mitt syn. En utgang på ca. 700 m/s blir bra, men da som hjemmeladd.
 7. Lil`gun krutt er prøvd med hell.
 8. Dette er jo avhengig av hvor "ekstremt" det skal være. Ovennevnte løsning kan funke på sen vår, sommer og tidlig høst. I overgang til, under vinterbruk, og tidlig vår ville jeg anbefale pose tilpasset barnets lengde, da det ekstra volumet i en stor pose tar lang tid å varme opp for en mindre kropp. Se på Sir Joseph sine barneposer!
 9. Dyre er de ja… Kjøpte dia fra en erfaren kar nordpå. Denne var egntlig litt deffekt, men satte innmaten inn i ei Redding comp die og da funket den perfekt! Hele prosessen går ut på at, kula settes på medfølgende lukket hylseholder og dia med tilpasset caliberinnmat presser spissen. dvs. lukker denne. Med micrometeret på comp dia justerer jeg i 2 omganger pressdybden. Lukker sipssen totalt sett til en tredjedel av fabrikk åpning, samt at spissen ca. 3-4mm ned på kula kones en smule. Ved denne prosessen oppnår jeg ørlite (noen mm) bedre presisjon og betydelig mindre kjøttødeleggelse. Det siste er for meg særlig viktig. Drev før med avansert og tidkrevende ansmygning for å prikkskyte for å oppnå optimale slakt resultatet (22 WMR, 22 Hornet og 22K Hornet). Dette var irrasjonellt da jeg ofte lå å kravla i snøen i opptil en time. Skyter nå gjerne på 300m med lukket Scenear med estimert anslag på ca. 400-450m/s med resultat som en FMJ, men med i mine våpen bedre presisjon.
 10. Med 2 jaktretter i Sverige, har jeg i vel 15 år drevet utstrakt desember -og januarjakt i tradisjonelt svært gode områder. Med et stort antall Orrer og Tiur på sekken støtter jeg "mar.j.kar" sine konklusjoner. Har vært innom alt i fra 308 win til 22 WMR, og det er fart og kule som bestemmer resultatet- forutsatt god presisjon. Personlig har jeg gått bort i fra Scenear med normal fabrikk åpning i spissen, velger enten mauellt lukket sipss (Widden die) eller FMJ. Var over nå, for noen dager siden, på ei 4 dagers økt og brukte 6,5 Grendel med stort hell. Ellers vil jeg trekke frem 6 Br som et godt alternativ. Jeg lader i rundt 700m/s, og setter forøverig som kriterie at jeg ser innslaget i fuglen.
 11. Husker jeg "trålet" det Svenske markedet for noen år tilbake på jakt etter tilsvarende kuler. Da for hjemmelading av Sako 7x33, som ved eksperimentering gav ca. 7-8 mm bedre presisjon i en L-46 jeg arvet av bestefatter. Min erfaring er at blysiss (de eldre lot'ene) holdt dårlig i sammen i litt større vilt. Helmantel fungerer utmerket på fugl og har sitt store fortrinn ved skudd der fugl sitter i veden og kula "tipper" i kontakt med kvist mm. Siden kula nærmest er "rund" vil skaden med tumlet kule ikke være særlig større enn med rett treff. Noe som er årsaken til at kaliberet (kula) er populær blandt jegere med treskjellere. Jeg er absolutt interessert!!!
 12. Bekrefter at det er Finn Lium (Lium's våpen).
 13. Rotet med Tikka i noen år, bl.a nevnte modell. Gode våpen for all del, men i dag er skapet fullt av Sako - bortsett fra en CG 1900 med rette serienummeret.
 14. Rifle eller hagle ? Antar kanskje rifle, siden du er spesifikk på Orrhanen ?
×
×
 • Create New...