Jump to content

Jedi

Members
  • Posts

    36
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Jedi

  1. Koser meg med 9,3x64 Brenneke og 8x68S ... Begge kan gi "rekylopplevelser" som ikke er snille om du skal ha disse i en tysk stokk med masse fall og svinerygg ... I en rett stokk med god rekylkappe og fornuftig lengde på løp (60 til 66cm) så er rekylen bare morsom! 9,3x64 braker og dytter, mens 8x68S'en slår litt kvikkere. Jeg valgte disse to patronene da jeg "forelsket" meg i dem en gang og syntes de var spennende, fornuftige og gode kreasjoner. Det er litt mer moro enn valg av "standardpatron" og gjør opplevlsen/eierglede høyere. Jeg slipper også masse hylsejobbing, da dette tross alt ikke er villkatter som vil trenge masse jobb og enda mer dedikasjon ... Gode hylser er å få til greie priser ... Ferdigsnekret ammo er dog sjeldnere ... Noen synes det er greit å kunne kjøpe seg pakker med ferdigrullet, og liker enkelheten. Derfor har jeg også rifler som tilfredstiller det ... Det blir litt dyrt - så man må ha interesse for våpen, men det er vel derfor vi er her på Kammeret ... Det er i hvertfall ingen tvil om at de to patroner nevnt her gjør jobben sin på storvilt "Have fun and enjoy"
  2. Jedi

    Weatherby Mark V

    Hei. Har sett enkelte Weatherby mark V fans hevde at de tidlige kassene, etter noen justeringe ble gjort, som ble produsert av Pacific Founders inc, i US og etterhvert også av Sauer i Tyskland og særlig de fra tidlig 1970 Howa/Japansk produserte, er de beste av alle! mark V ble introdusert i 1958 og noe endret i løpet av de første årene i produksjon. Fra ca. 1963 fremstår den som den i dag er kjent. Jeg er veldig usikker på om det er hold i påstandene om vaklende kvalitetskontroll og dårlig tilpassing i Mark V ... Når skjedde dette. Jeg har hørt ryktene og mener det handlet om produksjonen av Mark V kassa for Weatherby-patroner i USA i en periode. Jeg har selv siklet litt på ei Miroku/Howa "periode 1" Mark V kasse til et prosjekt jeg ikke trenger (har mange nok våpen egentlig og bør nok virkelig jobbe litt for å finne behov for ett til). Fantastisk flott kasse med herlig boltgange - og fatbolt som er flutet for å ta vekk møkk/gi mating og funksjon og ikke gi binding ved fukt/ising i kasse (noe som Accuracy International skryter av som "noe spesielt" på sine våpen. Nevner dette da du tenker litt langhold/tactical, Wolfhunter). Wolfhunter: Tactical Stokk til Mark V Ta kontakt med customer service hos McMillan angående Mark V og en tactical stokk! God service. Tidligere svarte de raskest om du sendte fax! McMillan A5 er en herlig tactical stokk. Har en selv! Den PASSER FOR Mark V: http://www.mcmfamily.com/mcmillan-stocks-tactical-stock-list.php#a2 Se på de McMillan Wheatherby-stokkene nederst på sida: http://www.mcmfamily.com/mcmillan-stocks-hunting-stock-list.php?subnav=branch2i Stokkene selges direkte fra McMillan eller du kan kjøpe fra Ing. Ragnar Hansen. Pris omlag 6000kr for A5, tror jeg ... Lykke til med prosjekt!
  3. Hei Rumlingen. Er her enda jeg ... Ble sittende og tenke ... Så rart at 6,5x55 angripes slik! Man bør være sakelig og argumentere godt for hvorfor man mener 6,5x55 er "for liten" ... Ytelse: Det ble nevnt tidligere i tråden noe om Oberst Krag og geværkomminsjonens utvikling av 6,5x55 som ble antatt i Sverige/Norge i 1893 De utprøvinger som allerede da ble gjort forteller MYE om hvorfor 6,5x55 har så STOR respekt i skytterkretser utenfor Norden også! I Amerikanske kretser beundrer man 6,5x55 veldig - og har kunnskap om den enorme SD/evne til penetrering og dybdevirkning som de lange 6,5 kulene har på stort hjortevilt. 6,5x55 beundres også stort for presisjonen og ytelse som langholdspatron! Hvis det er EN patron som har bevist sin fortreffelighet på elg, så er det vel 6,5x55 gjennom 100 år ... Selvfølgelig er det skuddplasseringen som er viktigst. 6,5x55 gir gode forutsetninger for nettopp dette gjennom behagelig rekyl, god iboende presisjon, flotte jaktkuler og meget god ytelse! Det er kunnskapsløshet som har mye av skylden for å hevde at ytelsen ikke er god nok. Jeg ser selvfølgelig at andre patroner ligger nær "minstegrensen", men i denne tråden anbefaler jeg .308Win da jeg vet av erfaring at den er en av de som funker godt med korte løp pga. raskere krutt enn i 6,5'en. Jeg antar løpet blir kort på børsa Seb45 skal ha ... Mvh.
  4. Eller i .308 ... Demper på tuten i automat må oftest tilpasses av børsemaker, spesielt om den er gassdrevet. Synes det IKKE er ille med masse diskusjon og tilbakemeldinger, jeg! Diskusjon omkring "minstemann"; 6,5x55 har det alltid vært og vil det fortsatt være! Synes det er helt naturlig. Vi skulle vært litt mer stolte av seksogenhalvan, synes nå jeg, men aksepterer at andre har annet syn! Gal mann: Synes dette er en grei tråd ... Har et positivt menneskesyn! Må tillate at noen ikke alltid MÅ ha erfaring som en selv for å kunne ta dem alvorlig! Viktig å være ydmyk og lyttende om man skal lære noe! Dette slår i alle retninger! Kanskje en teoretiker og sofa-våpenfrelst kan ha skaffet innsikt som tilfører forståelse noen ganger? Man kan vel få dette til å "møtes" på et vis ... Viktig å kunne hente kunnskap fra flere kilder i tillegg til egen erfaring? Litt dumt om man må erfare alt selv alltid! Trist man er så opptatt av å dømme i stedet for å lese og kanskje se noe nytt ... Hva hindrer deg da? Kanskje det er noen som prøver å pisse høyest? ... Ser jo at enkelte blir "angrepet" litt mye av og til - og må forsvare seg. Høyde under taket er viktig, tror jeg - ellers blir det mye "innavl" av bestemte "typer" her på foraet. Rart at noen tror POD består av uvitende mennesker! De ser selvfølgelig fakta omkring vår kjære 6,5x55 Nå tar jeg kvelden
  5. Hallo. Mye god brainstorming her! Se på argumentasjonen vedr. løpslengde, kruttype, kulevekter og kalibere. Vurder hvor langt løp du skal ha (sikkert kort grunnet lyddemper) og gjør valget! 6,5x55 er en flott patron, men fungerer aller best om løpet får ha litt lengde. .308Win funker en del bedre med kort løp! Ytelse like i råva på 30-06 også! Velge tunge, butte kuler for ettersøk. ... Vips så har du lyttet til mange av de gode rådene du har fått! Du får et håndterbart våpen i et "standard-kaliber" (som noen tror er kjedelig) og som fungerer meget bra til ditt formål! Hendig rifle med kort kasse! Velg rifle med glatt, fin sluttstykkegange! Et kikkertsikte er mye bedre i skumring enn en Aimpoint eller et "holosight" Lys i siktet kan "ta litt nattsyn" ... Viktig at lys kan skrus ned så det lyser lite, da funker det MEGET bra og retikkel gir god kontrast. Godt synsfelt og stor skarphet (bra coating/optikk) er viktig. Objektivdiameter delt på forstørrelse gir utgangspupill og forteller om hvordan siktet fungerer i skumring. Et 1,5 - 6 x36 eller x44 er et meget godt valg! Hvor mye penger vil du legge i et sikte? Skal du bruke både åpne sikter og kikkertsikte, må du ha svingmontasje. Det koster jo en del. Et EAW ferdig montert kommer på omkring 5000kr. Lykke til! :popcorn:
  6. Hei Sammen med flere andre her anbefaler jeg følgende forslag. Dette er ikke "billigste vei", men den beste, når man vet hva man vil ha: Du har hatt en del våpen før. Du vet hva du liker og er ute etter. Kanskje du trenger innspill på patronvalg, ellers skulle du rett og slett ta kontakt med fagpersoner - og sette i gang å få bygget rifla di. Dette er eneste måten å virkelig få noe som passer akkurat deg og dine preferanser. Min erfaring er da at de beste børsemakerne i landet virkelig har mye god input - og er mer enn villig til å hjelpe deg med å velge alt av detaljer. Vær obs på pris. La gjerne børsemaker vite at du har en grense oppad, slik at dette ikke tar helt av. Kast ball med disse litt på ideer og tanker, så er jeg helt sikker på at du blir fornøyd. Det du må ha klart for deg er hvilken jakt du skal bruke rifla til - og selvfølgelig alle dine preferanser som du har etter å ha eid en del våpen - og kjent på en del våpen ... Vær oppmerksom på produkter børsemakeren har agentur for, og som børsemakeren gjerne vil "dytte på deg". Synes du disse produktene er gode og er et valg du selv vil gjøre, så er det jo greit. Jeg vil anbefale følgende børsemakere til å kaste ball med - og få prisoverslag fra på ditt prosjekt: Ing. Ragnar Hansen (og da sønnen Roger), Ola Gujord, Rafdal, Harald Viken og Bent Fossdal ... Det er mange andre også! Be om innspill og forslag her på kammeret. Gå i dialog med flere av disse "børsisene" og la den som gir deg best "godfølelse" og pris bli den du velger. Noen av disse er beryktet for sin lange leveringstid, så du må sikre deg at det er en deadline på prosjektet dere blir enige om! Hvis børsemakeren du velger bor i nærheten er det en fordel, da det sikkert blir en del reising til/fra når et customvåpen bygges. Er avstanden litt lang, er det jo herlige og avslappende turer med litt sightseeing i vente - Man ser ikke på litt reising som noe "offer" når noe så viktig som sjølveste "grom-rifla" skal i hus. Valg av låskasse: Dette tar du opp med børsemaker, og ser da hva dere kommer fram til. Ikke vær for forutinntatt mht. valg, men du presenterer selvfølgelig dine meninger. *En fordel er at du kan velge gamle og gode kasser, som er produsert i en tidsalder hvor enkelte produsenter var på topp i hva de leverte *(men dette er mine tanker). Patronvalg. Jeg ville kanskje valgt en utbredt patron, som du alltid ville finne "på hylla" hvor enn du var med rifla. Patronen er ikke noe "dårligere" hverken i presisjon eller til å drepe av den grunn Lita liste over de mest utbredte (for "all" jakt): .270W, 7mm RM, .308W, 30-06Sprg., .300WM, .338WM, .375H&H ... Personlig ville jeg kanskje kikket mer på de fire førstnevnte til det jeg tror du er ute etter. Ta dette gjerne opp i dialog med børsemakeren også ... Den aller mest utbredte av disse er vel "gamlefar" 30-06. Den dekker det aller meste med det utvalg som finnes i kuler for hjemmeladeren og i ferdigrullet ammo ellers - og yter godt med til og med de tyngste for kaliber kulene (med godt valg av riflestigning i pipa). Våpensøknad skrives/leveres etter at du og børsemakeren har gjort valgene, selvfølgelig. Mine 2 cents. Mvh. Aril
  7. Hei, hei ... Har en god kamerat som jeg ser for sjeldent. Han er lykkelig eier av to stk. rem 700 sps tactical som han har montert i McMillan stokker, moddet med div. Badger stash (montasje ++) og med Schmidt & Bender PM II på dem begge ... Han er svært fornøyd. Begge går veldig godt. Begge ser ut som militære bruksjern (noe han liker) og er ikke ment å være vakre, kun funksjonelle. Min kommentar til Rem 700 er generelt litt "masseproduksjonspreg", men får du ei rem 700 sps tactical med kasse som er rett, som går på godt, så kan du modde på den inn i evigheten med div. - og slik sett bli fornøyd med den som bruks - og langholdsrigg. (børsemakere opplever at kasser ofte ikke er konsentriske/rette i forhold til løpsakse). Med det tilbudet du snakker om fra Jakt og Friluft, havner du opp med noe veldig "american SWAT" aktig noe. Kikkerten er av det beste Leupold lager, og er ikke ille. Optisk er står den seg bra og den tåler i hvertfall juling (og i tillegg er det livstidsgaranti - ikke "kun" 10 år). Lykke til, madsemann.
  8. Se der, madsemann... Her er det, som Elkjøp sier, bare å løpe og kjøpe ... eller Du bør beskue og klå litt på rifla før kjøp. Kanskje få prøveskutt litt også (selv om det ikke er "normalt" ved salg). Sjekk om kroningen (munning) er uskadet. Den må "ende" rent og fint til løpets innside. Prøv å studere løp ved å ta ut bolt og holde løp opp mot sterkt lys for å se etter ev. rust i løpet. Har rifla gått så lite som 300 skudd, er den så vidt "innskutt". Spør selger om løpet mantler mye (mye kobber i løpet etter relativt få skudd). Noe mantling vil det alltid være, men ikke slik at sterke remedier (robla solo osv) må til etter 100 skudd ... Optikken som følger med (Nikon M. Gold) er veldig bra! (den har bl.a. også livstidsgaranti som følger siktet). Når du ønsker å bedrive litt langholdsskyting, så tenker du vel på papir (blink eller gong)? Til jakt - og lange hold - snakker mennesker med noe forhold til etikk om et absolutt maks på 300 meter uansett skytejern, sikter og (innbilt) ferdighet ... På gong/papir trengs muligens tilt på montasjen. Mener det er gjengede hull for ordinære montasjer på Ruger også. Kan da få bestilt en weaver eller piccatinny-skinne med tilt til denne ... Dette må du sjekke. Vet ikke om du vil trenge 20 moa. tilt. Sjekk innvendig justeringsområde i kikkert. Kan være vanskelig å komme inn på 100 meter med så mye tilt. Kanskje 10 moa tilt + kikkertens justering er tilstrekkelig for gong/papirskyting ut til 1000 meter med .308W ? ... (sikkert noen som kan svare på det). Får du mulighet til å skyte på 1000m? - Hvis du "kun" får mulighet for avstander opp til 500 - 700m, trenger du kanskje ikke skinne med tilt ... Skal du ha en utpreget langholdsrigg, - vil det koste - og da regnes heller ikke ei Ruger/M98 som optimalt. Rugere er jaktrigg av rang! Der er de uovertrufne. Er det å treffe gong på lange hold du er ute etter, vil den nok sikkert gjøre den jobben mer enn godt nok, er det konkurranse/tanker om å få til høy presisjon på lange hold (over 400m) du er ute etter, kan andre ting vurderes som mer egnet enn ei Ruger. Jeg har allikevel ei rifle basert på M98 som jevnt skyter 9-10 mm 3 skudds samlinger på 100m om jeg holder i rett ... Kan ikke si noe på presisjonen da. En utpreget langholdsrigg er da heller ikke normalt sett å omtale som noen allround jaktrifle heller ... Som allround JAKT-rifle er nok den du har tilbud på (med en liten sjekk av løp mv.) kanskje midt i blinken. Lykke til! Mvh. Aril
  9. For de interesserte: Mitt siste innlegg oppdatert med bl.a. linker for bekreftelse av "påstand" om plastdetaljer i T3. - Ser av åpningsinnlegget (først nå) at det er en Elite fra Bushnell du snakker om. Jeg kjenner meget godt til forgjengerene, 3200 og 4200 - og de enda eldre Bausch&Lomb Elite, som Bushnell fikk designet fra. Solide sikter med ok optikk ... Liten epistel: Hva er gode råd? De er basert på kunnskaper både gjennom egen OG andres erfaring. Summen av dette gir evne til å gi råd. Evner man ikke ta til seg kunnskap andre har høstet, er man enten tungnem eller nonchalant. I slike tilfelle må man alltid erfare alt selv. Ikke så veldig lurt, er det?
  10. Skal gi deg et sakelig svar, selv om du ikke legger opp til det: Trist språkbruk Sako 30-06 ... Å "gå på" slik tyder bare på at diskusjoner her på foraet vedr. problemer og plastdetaljer har gått inn på deg. Du burde vite bedre enn mange her (du har da såpass løpetid her) at jeg nok er "mer på jorda" enn mange. Du har åpenbart T3 og er fornøyd med den. Jeg mener ikke plast skal være tilstede der hvor Tikka velger å bruke dette. "Sentrale deler" er for meg nettopp den plasthylsa du peker på. (Du skyter budbringeren her, Sako 30 06, saken er om det ikke er profittmaksimeringstankene til Beretta/Tikka som går litt langt). Sluttstykkedemonteringen din var dog absolutt seriøs nok. Kikkertsikte: Alias liker store forstørrelser med jakterfaring som grunnlag. De fleste av de jeg kjenner som jakter MYE, bruker sjeldent veldig høye forstørrelser, sjeldent over 6 ganger, faktisk. Disse jakter dog mest vilt fra rev og opp i størrelse. Mulig du trenger opp til 9-10 ganger ved topp og gåsejakt ... Det er vel slik jakt Alias tenker på kanskje. Små mål på 100 til maks 200 meter ... Skyter du på vilt på over 300 meter tar du sjanser på om du avliver/ikke avliver dyret (=mindre seriøs/tvilsom etikk). Bedre optikk, gir større detaljrikdom og klarhet. Glem "billig Bushnellen" og følg gjerne lista jeg satte opp. Optikken er viktig. Skal du ha Bushnell bør du helst opp på Elite (flere serier av disse). Eldre rifler kan være meget bra, særlig de som ofte nevnes her; Tikka 595 og 695, samt Sako Forester, Finnbear og 75 (har t.o.m. "finskløp")... Du MÅ jo besiktige ei brukt rifle før kjøp. Det krever littegrann å se om et løp er godt, men ikke mye. Sjekk kroning og sjekk overgangskon fra kammer til rifling. Ellers vil generell tilstand på rifla fortelle mye. Ser den mye brukt ut, er den det. Er det rust noe sted, så glem den. Ta derfor andres og mine råd seriøst, selv om vi ikke liker plast i "sentrale deler" av våpenet, ikke har kikkert med stoore forstørrelser på rifla og gjerne kjøper gode brukte våpen. Sjekk TC/Icon rifla. Den er fersk, men det vil fort kunne bli ventelister på den i statene - det spørs bare hvor mange som er produsert og er tilgjengelig på markedet. Skal du finne det beste valget så ta inn over deg de gode og velmente råd som er gitt, noe jeg synes du i dine kommentarer til nå viser at du gjør. Den som er "tøffest" er nødvendigvis ikke den som har svaret. For å vite må man lytte og lære mye, og det krever en kombinasjon av sunn skepsis og ærbødig innstillig, hvor endring kan skje når man får ny innsikt. Mye å lære ved å ta en prat med en god børsemaker med egen praksis som ikke forsøker å selge noe våpen på deg! De har erfaringer du kan høste av vedr div. problematikk. Litt på siden: Du bør heller ikke være fremmed for å tenke at ei eldre Tikka/Sako blir gruelig fin når en god børsemaker har jobbet litt med den. Bare ha et øye for kostnadene - og ikke gjøre mer enn nødvendig. For bekreftelse på min seriøsitet og at det ER sentral del vi snakker om: Linker med lektyre om plastdetaljene i Tikka T3 her: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=10440&p=103741&hilit=tikka+t3+plast#p103741 http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=8439&p=94557&hilit=tikka+t3+plast#p94557 - Uttalelser om "hvor ufarlig denne plasten er" blir litt grelle ... Jeg vil dermed IKKE anbefale Tikka T3, men heller forgjengeren - eller Sako - gjerne eldre modell, eller ny/brukt Kongsberg, eller nye Icon fra TC! (alle typer Rem 700 jeg har sett synes jeg bærer preg av samlebånd). Mvh. Aril - og jeg ER nede på jorda
  11. Hei. Våpen: Min anbefaling er nye TC/Encore ICON!!! (Winge våpen er importør). Sjekk denne før kjøp av noe som helst annet! Rifler ellers: Glem Tikka T3 helt og holdent. Plast i sentrale deler av bolt Gamle 595 og 695 er laangt bedre. Sjekk gamle Forester og Finnbear kontra Sako 75 ... Sjekk Kongsberg-riflene også. Remington 700 er langt billigere produsert (les: simplere) våpen enn disse ... Kaliber for allround: . 308W og 30-06 Sprg - og på god 3. plass våre egen 6,5x55 - Alle disse gjør en kjempejobb som allround. Forsøk på valg: Ved bruk av tunge kuler for jakt på eks. elg er 30-06 håret foran 308W ... Ved skudd på småvilt på litt lengre hold er 6,5x55 håret bedre enn 308w ... Gjennomgående virker 308W som den aller beste allrounderen (taper bare litt til "konkurrentene" kun på det nevnt foran). Optikk for allround: Forstørrelse: Kun få jegere har behov for forstørrelse over 9 - 10 ganger, lavere forstørrelse er viktig pga. større synsfelt og bedre lysgjennomgang samt at lavere forstørrelse ofte gir opplevelse av sikrere og raskere skudd på jakt. 2,5 eller 3 ganger er kjekt å ha i skogen. Objektiv: Har med lysgjennomgang ved største forstørrelse å gjøre. 40/42/44 mm er generelt mer enn bra nok ved fornuftig forstørrelse for allround-jaktrifle. 50mm er å gå litt "over the top". Kvalitet handler om erektor-assembly som holder treffpunkt og optikk som er klar. Starter på rundt 3 til 4000 kr. Under dette i pris, og du inngår litt for store kompromiss, som vil gå ut over jakta di! Billigst, men bra: Weaver Grand Slam og Bushnell Elite. Mellompris - og veldig bra: Nikon Monarch og Monarch Gold, Leupold VXIII og opp, Zeiss Conquest, Meopta og Docter. Øvre klasse - og unødvendig mye penger (ikke egentlig praktisk utnyttbar for annet enn visse typer ekstrem-behov): Dyerere Schmidt&Bender (Zenith), Kahles Helia (kanskje best buy i denne klassen?), Swarovski og Dyrere Zeiss ... Anbefalingen min er å velge et sikte fra mellomprisklassen med 3-9 eller 2,5-10 forstørrelse med x40 til 50mm objektiv. Montasje: Sako/Tikka Optilock eller Leupold. Lykke til med riflekjøp Mvh. Aril
  12. Jedi

    McMillan skjefte?

    - Og du kan handle driekte med McMillan selv (som jeg har gjort). Tips: Får svar raskest ved bruk av fax - i tillegg til å maile!
  13. *Toz 22lr *Blaser 93 (ingen mekanisme som fanger opp hvis sluttstykkelåsing svikter av noen grunn). *Molot Vepr (maskinpistol-look på jaktrifle - øhh). *Riflestokk: med veeeldig bayersk stokk (fiskesjell-"nettskjæring" i fleur deLise, stor dropp til hæl og svinerygg med overdreven schnabel avslutning på forstokk og blomster-finn scroll-gravyre ad-lib på alt av stål og med sååå mye bevegelse i veden på "marmorkake" valnøtta at den drar i alle retninger ved endring av luftfuktighet (endringer i treffpunkt kan brukes til å spå værforandringer)).
  14. Hei. Det er formelig "haugevis" av gode tilbud på brukte jaktvåpen der ute. Ikke føl at du har "dårlig tid" og at du "må" slå til på et tilbud! La gjerne "ei god rifle m/sikte" gå fra deg hvis prisen ikke er slik du vil! Det kommer alltid en ny "god rifle" opp for salg innen kort tid. Følg med på kjøp/salg sidene her på foraet! Sett deg inn i hva som er regnet som "gode våpen og god optikk" - og ha is i magen. Slå til når pris og kvalitet stemmer med hva du synes er riktig. Hva er så riktig pris? Les litt på strenger her på foraet og orienter deg, så finner du fort ut hvor landet skal ligge. Palinders eksempel (annonse-linken) ligger høyt i pris! Våpnet skal visst være "som nytt", men desverre koster det å kjøpe feil - og selge igjen. Verditapet fra ny-kjøp i butikken og hjem til våpenskapet er stort. Ofte er 50% ned i pris ikke helt tullete å foreslå! Det er på grunn av dette store verditapet fra nytt til brukt, at jeg òg anbefaler deg å se etter brukt. Markedslovene gjelder her også. Når det er stor etterspørsel/rift i markedet, er prisen høyere. Dette er ikke fordi produktet er så mye bedre, men oftest pga. markedsføring og hva folk "tror på" (det er skapt mange myter omkring produkters fortreffelighet). Noen produsenter har et tyngre merkenavn enn andre. Eks.: Typisk er at prosentvis reduksjon fra nytt til brukt-salg er mindre for Zeiss enn for Meopta og tilsvarende for Blaser og Tikka. Har du i tillegg klart å gjennomskue "hype" og merkenavn i markedet og klarer å se hva som er av virkelig god kvalitet og ikke lider av å være "hypet opp", så kan du gjøre kjempekjøp brukt. Min anbefaling er å dra nytte av prisfall på meget gode produkter som ikke er "hypet" og som selges brukt. Hvis du selger igjen senere, er sjansen stor for at du får igjen omtrent det du gav. Forutsetningen er at du er litt hard på hva du er villig til å gi - og at selger er realistisk på hva brukt våpen kan selges for. Den som kjøper nytt, for så å selge, taper mest. Den som kjøper brukt og senere selger, taper minst. Kjøper du derimot brukt og beholder våpenet ... Du sitter med samme kvalitet på våpen og optikk som den som kjøpte nytt. Det kan gis maaange råd om gode kombinasjoner. Mange gode våpen og mye god optikk! Et eksempel fra meg hvor alt er av BESTE kvalitet, men ikke hypet (mest for penga for deg): Let etter pent brukt Sako Forester i .308 eller Finnbear i 30-06 og 6,5x55 og etter pent brukt Leupold, Meopta, Nikon eller Zeiss Conquest sikte i stål-montasje ... Kan sikkert komme med flere anbefalinger også, men det tror jeg andre her også vil gjøre ... Lengde på stokk kan justeres enkelt av børsemaker (eller av deg om du er litt nevenyttig) med kapping eller montering av rekylkappe for forlenging.
  15. Jedi

    sauer 202 og 9,3x64

    Har 9,3x64 og med 88mm magasinlengde er dette tilfredsstillende for god col med 286 gr. Lapua Mega og Blaser CDP, samt 300 grains Woodleigh, uten å ete for mye av volumet i hylsa. Regner med andre kan svare bedre på det andre du spør om ang. 202.
  16. Hei! Nei 9,3x64B passer ikke rett i, vanger må justeres for mating (patronen er fetere enn 30-06/8x57) og bolthodet åpnes opp noe. Bør mao. inn til børsemaker en tur. Det er en fin patron! Kun RWS hylser å få til ca. 12 - 13kr. stk.
  17. 8x68S ... Har to rifler (9,3x64B og 8x68S) med mauserkasser og jeg har valgt å forlenge begge noe for å få plass til å sette kulene ideelt. For 9,3x64 er original lengde M98 greit. For 8x68S - og da også 6,5x68, vil std. lengde være noe for kort. Kuler må settes vel dypt. Morsomme "å ha" rifler basert på "Hær" mauserkasse, synes jeg hadde vært å lage et "arbeidsjern" for middels til stort vilt. Fine patroner synes jeg da er klassiske patroner laget for std. mauser: 6,5x55, 7x57, 7x64B, 8x57IS, 8x60, 9,3x57, 9,3x62, 9,3x64B, 10,75x68 ... De er metriske, de er europeise, de er laget med M98 i tankene og mange er tyske! - De er alle j ... gode! En "moderne patron" eller også noe "amerikansk" passer liksom ikke ... Patronvalg avhenger av jakt du driver. Skal den være et a) gås/rev/rådyr-jern eller et b) rådyr/hjort/elg jern? Uansett tenke: Hvor gode mulighetene er for å få tak i ammunisjon og hylser/komponenter til lading. Viktig at du får skutt med jernet, hvis ikke blir det bare ståendes. WSM-patronen passer ikke spesielt godt i ei kasse med kontrollert mating og kryssmate-magasin. Push feed og singlestack-magasin bør være utgangspunkt for vellykket WSM-prosjekt. Nils Kvale hadde nok også M98 i tankene da han konstruerte patronene .308 Norma Magnum og .358 Norma Magnum ... Dette er også "gode, klassiske valg" i en M98 Et godt valg for rifle i kat. a) synes jeg er .25-06Rem da den utnytter kassas lengde på en god måte, uten å ta opp mer magasinkapasitet, uten å by på mate-problemer, uten masse tilpassing av kasse/bolt og ladekomponenter er lett tilgjengelig for rimelige penger. Ytelsen er bare morsom! Dette er rev/rådyr/gås-patronen sin det! Mvh.
  18. Flott! Herlig! - Når du er på gåsejakt, rev på åte, rådyr på hogstflate - er kjølig beregnende - har god tid og planlegger skuddet - er det herlig med snellert! Misunner deg litt, Kjell Olav; å ha valget mellom jaktavtrekk og et slikt snellert ute i felten! Nok en gang: Gratulerer!
  19. I tillegg til gode råd ellers i denne strengen, vil jeg få legge til følgende: Rifla: De fleste vil finne at å få redusert følelsen av rekyl hjelper MYE. Dette gjøres ved å velge ei rifle med rett stokk (lite fall til hæl) og at rifla ikke er for lett i forhold til den patron den er kammret for. Veldig kort løp (Rem Seven og lign.) aksentuerer rekyl ved stor munningsvipp, mye munningsflamme og mer smell (samt lav vekt). Plaststokker av "bøtte-typen" (hule-ikke fyllte-høres ut som plastbøtte når du klår på kolben) har og en sterk tendens til å aksentuere rekyl. Unngå dem hvis du kan. Ei god kolbekappe fra Pachmayr (decelerator) gjør MYE for å få ned følt rekyl. Ikke for kort pipe, bidrar til mindre munningsvipp. Hvis pipa er kort - eller du også onsker å redusere smell og munningsflamme, fungerer en lyddemper meget godt. Den tar også ned rekylet betydelig. Alle disse forslag bidrar til bedre presisjon. Angående kroning: Det viktige ved kroninga er at kruttgasser som unslipper rundt/rett bak kule - ser en uniform munning. Den beste kroninga for ei jaktrifle er en litt forsenket munning og så ei kroning som ikke er i for slak vinkel på løpet. Overflata der innv. løp møter munning bør beskyttes av "overgrep" med stål-pusserstokk og slag mot dørkarmer og lign. Tilbehør til rifla: Skytestokk er kjekt som vandrestokk når du går - og gir raskt anledning for anlegg av rifla ved skyting. Bærereim for rifla som gjør at rifle ikke henger i veien, ikke hnger for høyt på ryggen (i skog) og som gir tilgjengelighet til rifla raskt og lydløst. Hvis reima samtidig også er lett å bruke som skytereim, for å gi støtte ved skudd, er dette veldig bra! Ved lav skytestilling, kan skytestokk/"monopod" (hjemmelaget) ha innfelt anlegg lavt nede for knestående, eller ved "kjøpestokk" være raskt justerbar i høyde. Ved liggende skyting, kan du ha ei stor rompetaske eller en jaktsekk som du legger rifla an mot. Vil påstå disse remediene er bedre og tilsammen mer fleksible enn eks. tofot. En tofot er også noe skrukkelverk som er i veien og tilfører unødig vekt til jaktvåpen. Deg: Lær deg å skyte godt fra jaktmessige stillinger! Om mulig, skyt alltid med anlegg og fra en så lav skytestilling som råd. Unngå å skyte på bevegelig vilt og på for lange hold. Jobb med jaktetikken di, slik at det IKKE løsnes skudd på liv uten så nær som råd er 100% sikkerhet for at skuddet sitter som det skal. Vær streng mot deg sjøl på dette! Adelsmerket på en god jeger er at man gjerne lar et dyr gå, hvis det på noe vis er tvil om noe vedr. riktighet ved avliving! En god jeger kommer også nær nok til å løsne forsvarlig skudd! Lær deg derfor å bli flink til å vurdere egen evne og forhold rådende i felten! Mvh. Aril
  20. Gratulerer med vakkert jern!!! Mauser mekanisme, skikkelig stål i alt, fin, rett stokk med ganske så god valnøtt; den er et godt eksempel til etterfølgelse for mange andre! Fint du fikk til originalavtrekket så godt. Fungerer snellerten fint også? Har ellers Timneyavtrekk på 9,3x64Brenneke'n min. Absolutt et meget godt avtrekk! Mvh Aril
  21. Bestefar og olderfar brukte Krag Jørgensen.
  22. Samme ytelse som Lapua Mag., men brenner mindre krutt> .340 Weatherby Mag. .330 Dakota Hvor foerstnevnte nesten er et virkelig `fornuftig` valg. Utvider mulighetene for aa finne gode rifler aa velge i til hyggelige priser hvis .340Wby staar paa menyen! Mvh
  23. Joda ... .223 Rem fordi det er en presis patronkostruksjon (har god "iboende" presisjon), øvingsamunisjon som jaktamunisjon er billig og lett tilgjengelig "overalt" og gode, tilpassede jaktkuler gir meget god virkning på fugl, rev, bever og rådyr ... Andre valg blir mer eksotiske og dermed verre å få skutt noe særlig med. Andre patroner for denne typen jakt kan kun i beste fall ha små teoretiske "fordeler" framfor .223 Rem, og hvor disse fordelene faller helt når vi trekker inn viktigste faktor; får du skutt/trent med rifla? En annen ting er at effekten av ei god .223 kule er mer enn bra nok for denne type jakt og kulebana er flat langt ut over jaktmessige hold og er slik fin i forhold til ev. feilbedømming av avstand. Har foresten troa på spådommen til Skaubjønn ...
  24. Hei. Har du god tid? I så fall bør du lete på selges-sidene her på kammeret og kjøpe brukt, men ikke usett. Kan spare deg for masse penger. Skal du kjøpe brukt og er usikker på hva du skal se etter, - så spør bare her igjen om tips. Skal du kjøpe nytt, ville jeg virkelig vurdert den rifla som Väpentidningen valgte som Sveriges beste i fjor, nemlig Antonio Zoli 1900 ... (ingen dumrianer som gjorde det valget). Dette er ei virkelig flott rifle til en grei penge. Når det gjelder kikkertsikte er jeg svært enig med de som sier Meopta (meostar) eller ev. Zeiss Conquest eller Leupold VXII eller VXIII. Førstnevnte ligger så hakk i r... på de dyreste optisk og kvalitetsmessig at oppgradering ikke er verdt merprisen. Neste alternativ har ikke-medforstørrende retikkel og kommer med samme anbefaling som for Meopta. Leupold er med da de gir verdensomspennende livstidsgarantid og er av de mest solide sikter som lages. Optisk er de marginalt dårligere enn de øvrige, men ikke slik at det i praksis vil bety noe. Kaliber/patron: Allround-valg - og et meget fornuftig valg ville være .308Win, 30-06 eller 6,5x55 Hvilket som helst av disse valgene ville gjøre deg fornøyd og godt utstyrt til all jakt i Norden. Mvh. Aril
  25. Mal den du har camo selv med noe god-lakk. Må du ha ny stokk, kjøp deg en norsk KKC stokk til den og mal den camo. Det blir veldig tøft og bra, vil jeg tro. Fordelen er at du selv kan finne på smarte fargetoner og mønstre. Mye bedre enn noe en kjøper ferdig-lakkert.
×
×
  • Create New...