Jump to content

Per-S

Members
  • Posts

    6,572
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    92

Posts posted by Per-S

  1. Finito skrev (6 timer siden):

    Leste at det var en stålplate på siden av låsekassen

    Det er en stålplate bak på kolben, det er nok det som menes. Jeg har ikke tid til å ta bilder nå. Verdien av en original bergjegerkarbin uten politistempel er høy.

  2. Den har som du skriver sine begrensinger. Patronen er lagd for å løse en bestemt oppgave og det gjør den på en god måte. Det er ingen dårlig patron sett i forhold til det den er lagd for. Men i Norge er det ikke det store behovet for våpen til beskyttelse mot farlig vilt og da betrakter jeg den litt som en moropatron.

    • Like 1
  3. erikraude skrev (13 timer siden):

    Tillegg: Jeg har en, og jeg liker den, men jeg ville ikke betalt 8000 for den.

    Jeg støtter det. Jeg er glad i mine, men om jeg fikk 8000 for en ville jeg nok takket ja med glede.

    • Like 1
  4. Kalstad skrev (6 minutter siden):

    (Legg merke til at det riktige er "projektiler", ikke "proSjektiler", da projektiler ikke har noe med proSjekter å gjøre.

    Men det var en digresjon.)

    Du har helt rett, men dette er i følge mange på Kammeret en dødfødt diskusjon. Jeg har med lite hell prøvd å forklare dette gjentatte ganger men får bare negative tilbakemeldinger. Men jeg har ikke gitt opp, på tross av motbør påpeker jeg stadig at projektil kommer av det latinske projecta og at det ikke har noe med prosjekter å gjøre. Det er jo kjekt å få en meningsfelle som vil bidra til folkeopplysning.

    • Like 1
  5. 1983 skrev (20 timer siden):

    det beste smøremidlet jeg noen gang har brukt..

    Det kan nok smøre flere steder og har vel i hovedsak blitt brukt til medisinsk smøring innvendig og kalles da lakserolje.

    Siden vi likevel sporer litt av så er det en morsom historie om alternativ bruk.

    Det var en apoteker som hadde fått en ny læregutt som passet butikken mens apotekeren var ute. Da apotekeren returnerte var han litt opptatt av om det hadde kommet kunder. Læregutten fortalte at det hadde kommet en eldre dame for å få noe mot hoste. Apotekeren spurte da hva han hadde solgt til damen, og fikk til svar at han hadde solgt lakserolje. Apotekeren så litt forskrekket på læregutten og sa at det hjelper jo ikke mot hoste. Da pekte læregutten ut vinduet på den eldre damen som sto litt borte i gaten og sa "jo vist virker det mot hoste, se der står hun og holder seg i trafikkskiltet og tør ikke hoste."

    • Like 1
    • Haha 2
  6. Jeg har en bok et eller annet sted om kanonene ved Skagerak. Der var det nok beskrevet. Jeg har også sett de mekaniske plottebordene. Men en kollega med lang fartstid i bransjen beskrev et plottebord med mye ledninger under der ledningene var revet av sammen med andre deler. Om det er samme plottebordet vet jeg ikke. Tyskland hadde mye gode ballistikere og evne til å integrere teori og praksis. Dessverre var mye av denne kunnskapen så hemmelig at mye av dette ikke er dokumentert. Noe finner en i bøker fra 40-50 tallet. Det som har ødelagt mye av denne historien er at spesielt engelske styrker i Norge bevisst ødela alt tysk utstyr de fikk tilgang til. Det skjedde nok også med mye av ildlederutstyret som ble brukt. Da jeg drev med ex tysk artilleri var kanonene dårligere utstyrt enn da de var i bruk under krigen. For eksempel var autoladere fjernet og om vi mistet kontakt med ildledersentralen måtte alle beregninger og korreksjoner beregnes manuelt. Noe kunne beregnes som en del av forberedelsene. Slitasjen kunne måles og korreksjon for utgangshastighet kunne beregnes. Lufttrykk og temperatur kunne måles og skrives på statustavlen. Men de siste beregningene måtte gjøres ut fra skytetabeller og korreksjonstabeller for å finne riktig oppsatsvinkel på kanonen. På noen fantes det en avstandsskive ved høyderetter som kunne brukes ved hastverk, men den ga ikke korreksjon for slitasje og værforhold.

    Disse kanonene var opprinnelig skipskanoner og da er avbalansering viktig. Ikke bare for å hindre slitasje men også for å minske belastningene på bevegelige deler i grov sjø.

    Kontrastene til dagens artilleri er store og viser at det har blitt store forbedringer på ildledersiden. Kanonene i seg selv har ikke endret seg så mye.

  7. Ballistikk på dette planet er ikke en rett frem øvelse og det er egentlig fantastisk at det tilsynelatende er enkelt å få det inn i en app når en først finner hva en har behov for. For skyting med vanlige rifler er det nok få som skyter på lengre hold enn 1500 m. Da blir betydningen av 100% korrekt beregninger av disse effektene uten praktisk betydning sammenlignet med andre feilkilder. 

    For artilleri har det betydning og det er fasinerende å se hvordan slike beregninger ble utført tidligere.

    På Trondenes var det et batteri med 40,6 cm kanoner med skuddvidde på 54 000 m om jeg husker rett. Ildledning ble styrt fra et plottebord som jeg bare har fått muntlig beskrivelse av. Det ble beskrevet som et elektromekanisk plottebord som automatisk beregnet elevasjon og sidevinkel for å treffe et mål ut fra skuddretning og avstand. Det var altså -40 tallets avanserte app for å bestemme påvirkning av alle faktorer som påvirket kulebanen. (Med alle mener jeg da alle de faktorer som man hadde matematiske løsninger på.) Dette plottebordet inneholdt mye kabler med verdifull kobber og i følge min kilde ble det "plyndret" i etterkrigstiden og havnet hos skraphandleren. Er det noen som har opplysninger om dette så har i alle fall jeg interesse av det.

  8. Win M-70 er en god låskasse og blir et funksjonelt og fint jaktvåpen. Som patron synes jeg ikke at .458 er noe spesielt. Den har et begrenset bruksområde, og til jakt i Norge er den for grov og har for krum kulebane. Den fungerer og dreper nok alt vi har av vilt i Norge, men hvor død trenger dyrene å bli? Selv til jakt i Afrika er den etter mitt syn ikke noe godt valg for generell jakt. Skal du kun jakte bøffel og elefant er den grei, men skal du spe på med litt antiloper og gjerne en hest i pyjamas så har patronen ulemper med mye rekyl og krum kulebane. Skuddhold kan ofte bli 200 m, og da vil ikke 450 være mitt førstevalg.

    Men for å ha det morsomt på skytebanen duger M-70 og .458 i massevis. Jeg lader med støpte blykuler på 500 gr og da har man faktisk råd til å ha det morsomt uten at lommeboken vrir seg i fortvilelse. Jeg har en M-70, men i et mer egnet jaktkaliber. Min .458 er en Remington Safari.

  9. Husk på at dyrene blir like døde om de skytes med en mauser til 1000 eller en Strasser til 90 000. Kjøp et våpen som er så billig at du også har råd til å kjøpe ammunisjon for å trene. Det gir deg mer utbytte med hensyn til jakt om du har trent med våpenet.

    En mauser der ombygging er gjort fagmessig er et fullt brukbart jaktvåpen og er mer slitesterkt enn de fleste nye våpen. Som @Jegermeisternskriver er en M67 ofte billig fordi det ble bygd mange for DFS, og de byttes ut med mer moderne våpen til konkurranse. 2000.- for en slik med kikkertmontasje og en billigkikkert er en grei pris og du får et våpen som gir deg like gode jaktmuligheter som et dyrere våpen. M-67 er oftest i 6,5x55 og da er ammunisjonen noe billigere enn 308 og30-06.

    • Like 1
  10. Lee ladeverktøy har ofte litt romslige toleranser. Du kan slipe av nederst på dien slik at hylsen presses lengre inn, eller du kan slipe av hylseholderen. Om dien er brotsjet for langt inn er den uansett ikke brukbar og du ødelegger ikke noe verdifullt. Du kan også låne et die sett fra andre i området for å sjekke om det er dien eller kammeret som er utenfor spesifikasjon. Jeg tror ikke jeg har .270 men kjenner noen som har om du er interessert i å sjekke.

  11. MAG500 skrev (18 timer siden):

    Til sammenligning:

    458WM: 62 ft-lbs.

    470NE: 70 ft- lbs.

    500Jeffery: 100 ft-lbs

    En kamerat har en 500 A-square på en 602 kasse. Å skyte med den kan ikke kalles fornøyelsesskyting. Den har tyngre kule og høyere hastighet enn 500 Jeffery. (600 gr og 2475 fps).

    Men om en holder i ro så er det faktisk god presisjon i våpenet, men jeg ville ikke prøvd en DFS omgang med den, da hadde jeg nok lagt godt trykt opp etter bakveggen på standplass.

  12. For å få et våpen til bruk registrert på seg må søker dokumentere både behov og skikkethet. Skikkethet betyr våpenopplæring som ved bestått jegerprøve. Dette fremgår av våpenloven.

    Nostalgi er akseptert som behovsgrunn, men om en ikke har opplæring i sikkerhet og bruk av våpen vil en ikke tilfredsstille krav til skikkethet. Da kan man få våpenet registrert på seg, men med begrensinger på bruk og anskaffelse av ammunisjon. De endringer som ble innført angående våpen anskaffet på grunn av nostalgi gjelder for personer som har jegerprøve og dermed også jaktvåpengarderobe, disse kan nå få tre våpen i tillegg med nostalgi som begrunnelse uten bruksbegrensing. Det samme gjelder om en kan dokumentere annen våpenopplæring. 

    Men jeg har ikke sett noen endring på kravene for personer som ønsker våpen registrert på seg av nostalgiske grunner. For å kunne bruke våpenet kreves det dokumentert våpenopplæring. Trådstarter hadde ingen slik kompetanse, og om politiet innvilger en søknad vil det nok bli med bruksforbud. Dette er det selvfølgelig lett å endre om vedkommende tar jegerprøven. Det er åpenbart at mange roter med kravene til våpen anskaffet av nostalgiske grunner. Det er ulike krav om en har våpen fra før eller ikke, men det er alltid et krav til skikkethet. 

    For de som ikke har lest hele tråden så bør de lese det sjette innlegget i tråden der @Vargenutaler seg om dette. Der burde tråden stoppet og alle innlegg etter dette er bare egnet til å forvirre trådstarter.

     

  13. Lee Enfield av alle typer har blitt brukt av Norske styrker fra 1940 til 1953. Det er mulig at det også har blitt brukt Lee Metford, men man brød seg ikke så mye om typen alle steder bare det virket.

  14. Disse er ikke så gamle at det er klorathetter. De vil nok fungere som treningsammunisjon og til oppskyting. Jeg vil fraråde å bruke dem på jakt da kulene ikke er av de beste. De har et rykte for å splintre og gi store kjøttødeleggelser. Det er bedre å spandere gode kuler på det du planlegger å spise. Det kan også forekomme etterbrennere, det betyr lite - om du holder i ro og tar gode avtrekk.😀

  15. amatør skrev (2 timer siden):

    Det er du @Per-S som forvirrer. 

    Jada, jada, men har du lest innleggene i tråden? Det virker ikke slik når du blander inn en kone. Skulle tro du drev ekteskapsbyrå.

    • Haha 1
  16. Trådstarter har ikke oppgitt kjønn og jeg oppfatter at han er nybegynner på våpen. Da er de fleste innleggene i tråden mer egnet til å forvirre personen enn opplyse vedkommende. Det han trenger å viteskrev jeg i første innlegg.

  17. amatør skrev (7 timer siden):

    han har selvfølgelig allerede full våpengarderobe.

    Men han kan få det registrert som affeksjon selv om jaktgarderoben er full, kona behøver ikke involveres.

×
×
  • Create New...