Jump to content

Jegermeistern

Members
  • Posts

    8,813
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    92

Posts posted by Jegermeistern

  1. thauglor skrev (På 30.4.2024 den 4.49):

    I would love to buy the stock from No8 and put in a Krag action from here

     

    No 8 has a stock from Hallvard Stormoen, "in the Sauer 200 STR style". Stocks like this one was made by many producers (Bredvold, Kongsberg, Vaapensmia), for Karg.J and Kongsberg M/67 mausers. I can watch if there is some at the marked, snd send you a message. They are often cheap ($ 200 or less).

  2. Sharpshooter skrev (8 timer siden):

    Signalene jeg har fått ang KIK er at det blir mesterskap både inne og ute. Sitt rolig i båten nå, så ser vi hvordan dette blir 😊

    John-A

     

    Faktum gjenstår - administrasjonen og Skyttertinget presterte å "glemme" hele 15-m-skytingen! Og da gjelder de tidligere reglene.

     

    Jeg møter vel Presidenten på stevne i dag. Noen som kan hjelpe henne med gode bortforklaringer?

  3. AGR416 skrev (33 minutter siden):

    "Ta eller overta aldri våpen, ditt eget eller andres, uten straks å forvisse deg om våpenet er ladd eller ikke" er ikke lenger en offisiell regel (i Forsvaret, i hvert fall).

     

    Neivel, det er jo mange versjoner av sikkerhetsreglene (Jeff Cooper blir ofte nevnt), de gjør jo jobben, hvis de blir fulgt.

     

    Jeg "forholder meg" til "ta eller overta - ", siden den ble så grundig hamret inn.

     

    Den dekker jo også tilfellene (skjer ikke så sjelden!) der jegeren, som sprer skudda ut i kviten, sier til den erfarne skytteren på standplass: "Prøv rifla, du, da". Hvoretter vedkommende legger seg ned, holder våpenet fjellstøtt, sikter seg inn, tar et kontrollert pressavtrekk - og så sier det "KLIKK!!!!".

     

    Bartemannen skrev (3 minutter siden):

       -  så hjelper det veldig godt å holde fingeren langt unna avtrekker.

     

    I de ikke helt uvanlige tilfellene, der "noe" har berørt avtrekkeren på et sikret våpen, og den henger seg opp (?), klikker/smeller det straks sikringen tas av, om så avtrekkeren er i vakum. (Den splitter nye M/67-en min fikk pent stå ubrukt, til Søilen hadde montert danskavtrekk på den).

  4. Jeg har nevnt den mange ganger før, regel nr. 1, som løytnant Vaag  hamret inn i skallen på oss blodferske rekrutter, på Steinkejrsannan i januar 1967: "Ta eller overta aldri et våpen, ditt eget eller andres, uten først å sjekke om det er ladd eller ikke".

     

    I dette tilfellet vil jeg være tilbøyelig til å unnskylde politiet. Det er jo et utall våpentyper, og sjøl om noen av oss regner oss for å være noenlunde våpenkyndige, er det sikkert våpentyper der ute, som vi må "knople" adskillig med, før vi får tømt.

     

    Dessuten er det en vanlig feil, som kan forekomme med mange våpen, blant annet Krag-J og Mauser m/98 med originalavtrekker. Jeg fikk levert en M/67 fra KV i 1973, med dette "ekstrautstyret": Hvis man spenner våpnet, setter på sikringa, og så er borti avtrekkeren, kan tennstempelet slå fram, når man tar av sikringa. HVIS dette var tilfelle, har polititjenestepersonen opptrådt helt korrekt, holdt våpenet i ufarlig retning, når h*n startet tømmingen.

    • Like 2
  5. Hei, og velkommen til forumet!

     

    Takk for at du skriver "mye kunnskap og erfaringer blant folk her inne", det var jo det noen av oss gjerne ville ha, da vi startet forumet.

     

    Sølvrev skrev (49 minutter siden):

       -   noen ganger opplever jeg at svaret her inne er Tikka T3x. Hva var spørsmålet?😉

     

    Ja, svaret er så ofte "Tikke T3", at jeg fristes til å be administratorene av forumet opprette en egen "Tikka T3"-avdeling under "Våpen".

     

    Vekt på jaktvåpen er avhengig av jaktformer, terrengformer (eller skogsbilvei til stubben man skal sitte på), og ikke minst, størrelse, vekt og form på jegeren! Jeg er gammel gubbe på 65 kilo, og ville nok ikke hatt "varmint-pipe" (har det på 22-250-rifla) til bruk i vårt veiløse og bratte terreng.

     

    Det evige spørsmålet "308 W eller 30-06" gjør at vi trøndere, som vanlig, svarer med et mot-spørsmål: Lader du sjøl, eller har du planer om å gjøre det?. I så tilfelle er svaret 30-06. Hvis man baserer seg på kjøpe-ammo, er 308 W beste løsningen. Som oftest ladet til samme hastighet som 30-06, bedre utvalg på jaktammo i de fleste forretninger, og ofte bedre tilbud på ammo til mengde-trening.

     

  6. Kikkertklassen hører egentlig til i en parallell tråd, men - :

     

    høggern skrev (1 time siden):

    At det er et mesterskap i en klasse som har så uensartet utstyr er også noe noen ser på som en utfordring, osv. 

     

    Dette kunne vært et argument, i Krag-Mauser-tida. Nå er et av verdens mest presise våpen, oftest kamret i en av verdens beste langholdspatroner, blitt "dusinvare" i DFS. Det er derfor lite å tjene på å "kjøpe seg poeng" på våpen-sida. Man kan jo legge kronasjene i premium-optikk, men der er det også lite å hente. "Anekdotisk bevis" - jeg har vunnet 8  15-m-stevner i vinter, med et Kina-ræl-sikte til under 500 kroner. Det viktigste med kikkertsikter til DFS-bruk er at kneppene stemmer, og det gjør Tasco-en, ingen problemer å skru fra 15 til 50 og videre til 100 meter, og ned igjen, og få samme treffpunkt.

     

    høggern skrev (1 time siden):

    Desverre oppfatter jeg at kikkertklassa er en klasse som medfører relativt møye støy i forhold til antall deltakere.

     

    Ja, noen av oss er litt "støyende". Men klassen er altså. som klasse 3-5 bane og 15-m, ei klasse uten kvalitetssortering. Mange av kikkert-skytterne jeg har møtt, er skyttere som tidligerre har hevdet seg meget bra, men som mistet interessen for de vanlige konkurranseformene i DFS. Meritterte skyttere har evnen til å si fra, når noe kan forbedres.

  7. christian91 skrev (2 timer siden):

    Dette er den ene rifla jeg har tittet på bare for å komme i gang. https://www.finn.no/350502169

     

    Mitt (for tida sterkt nedsatte) falkeblikk kjenner igjen hevarmen! Dette er "i bunn og grunn" en Kongsberg M/67 (altså bygd på gamle, men utvalgte M/98-kasser). Pipa er tydeligvis dreid ned, ja. Skjeftet er et OK jaktskjefte. Kanskje også høy nok kinnstøtte til det for høyt monterte kikkertsiktet, som er i nederste divisjon. Jeg husker at disse siktene var "populære" da de kom, de var av de første "med lys". Som var ubrukelig, blendet skraks en slo det på. Men kikkertsiktet (uten "lyset") duger sikkert til en sesong eller tre som "stubbe-jeger". Våpenet er verd 2 store, du får solgt det for det også, hvertfall hvis du gjemmer unna det litt mediokre kikkertsiktet.

     

    Hvis det er en M/67, levert 1976 eller senere, har det Kongsberg finavtrekk, der sparer du en tusenlapp. Glem kapping. Skift kikkertsiktet, hvis du kommer over noe i mellom-klasse, til hyggelig pris, på Finn.

     

    Hvor i landet holder du til? Vi "skribentene" her inne er spredt over hele geografien, så det kan være muligheter for å treffes til "praktisk utveksling" av erfaringer! Og ikke minst skyting, "jegerprøven" har minimalt med rifleskytings-opplæring.

    • Like 1
  8. M67 skrev (4 minutter siden):

    Innedørs skyting er trening.

     

    Det mener du, og kanskje noen/en del/mange andre. Men ikke Skyttertinget, som altså vedtok reglene for Landsskytterstevnet 15-m, og dessuten en regel om at man kunne delta i en annen klasse på 15-meter. Men altså ingenting om at det skulle være noen nye konkurranseprogram.

     

    Vedtaket om "Skytterklasse 1" og "Skytterklasse 2", opprettet for at de skal kunne skyte med kaliber 22 LR på bane og felt, skulle jo ha inneholdt noe om hvilke klasser de skal delta i på 15-meter (eller skal alle vi andre skyte med grovkaliber innadørs?!?!? Må kanskje til noen litt kraftiger kulefangere?).

  9. høggern skrev (51 minutter siden):

    Styrets innstilling til klasser gikk gjennom på tinget.

     

       -   og der står det ikke et ord om "15-meter-skyting", bare bane og felt. Dette kan enhver kostatere, ved å se protokollen fra Skytterstyret, sak 33/2024, ligger på DFS-sida (info fra DFS - nyttig - protokoller og plandokumenter - Norges Skytterstyre - 2024 - protokoll mars 2024 - sak 33).

     

    Det er altså ikke vedtatt noe nytt om 15-m - der skal vi altså skyte etter gammel klassesetting, og de gamle programmene (ikke noe mesterskap i kikkertklassen, altså), fram til det blir vedtatt noe nytt!

     

    Det eneste nye er, som nevnt over, at man kan velge å skyte en annen klasse, som man har adgang til (men ikke de ny-opprettede?) på 15-meter.

  10. Nå er skyttertinget overstått, og vedtaket om klassestruktur fattet:

     

    https://dfs.no/skyttertidende/article/dette-ble-vedtatt-om-ny-klassestruktur

     

    Jeg kan jo også legge til at "alle" skyttere som har formell mulighet til det, kan velge en annen klasse på 15-m.

     

    Klasse- og skyteprogram-vedtaket gjelder skyting utendørs. Men hva med innendørs? "Skytterklasse 1 og 2" skal jo skyte med kaliber .22LR på 100 meter - men disse klassene er vel da unødvendige på 15-meter?

     

    Jeg ser heller ikke at det har kommet noe  forslag, og slett ikke noe vedtak, som går mot Sportslig Utvalg sitt forslag om at klassene Nybegynner Voksen, 1, og Kikkert, skal slås sammen på 15-meter, og skyte uten premiering og mesterskap. Hva sier dere som var der (det var hvertfall @høggern)?

     

    Man får jo dette "rett i fanget", den nye klasseinndelingen og skyteprogrammene (med tilhørende oppdatrte data-programmer!) gjelder jo fra 1. oktober!

  11. Det er jo, mildt sagt, et paradoks at når mer og mer blir tillatt i DFS (reimstøtte, hanske, pølle, skyteklær, polstring, bedre våpen og siktemidler etc.), så går man ned i avstand. I "min tid" ble 200 m likestilt med 300, og da ble omtrent alle 300-m-banene ombygd. I dag er det få 300-m-baner i bruk til åpne stevner, "her på kantene" bare Henning skl.? Jøa skl. hadde "jubileumsskyting" på den gamle 600-m-banen, men den er vel nå utenfor tillatt område, etter diverse uklarheter med grunneierne (stemmer det, @HVSJT?). 1. mai kan man forresten få prøve seg på 300 meter, pappskiver, og anvisning fra grav, hvis man er i nærheten av Løten.

     

    Jeg må igjen si som Cato, "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam", når vi bruker verdens beste små-kalibrede langholds-patron, er det misbruk av ressurser å ligge og dundre på 100 og 200 meter. Vi bør ha feltskyting om sommeren, der det er mulig. Og lag som har muligheter, bør ruste opp gamle 300-400-600-meters baner.

     

    moviken skrev (På 26.4.2024 den 15.56):

    Det jeg lurer på er om det er stor forskjell på å skyte på 500m i forhold til å skyte på 600m ?

     

    Dette bør @M67 og alle de andre som regelmessig skyter på en kilometers avstand eller 2, svare på. Men generelt øker alle "forstyrrende faktorer" utenfor pipemunningen (sikte- og avtrekksfeil, rekylopptak etc. blir jo lineært) med kvadratet av avstanden, så 600 meter blir 1,44 ganger vanskeligere enn 500 meter (mot samme skive/figur). Dagens DFS-utstyr mht. våpen, ammo og siktemidler (hvertfall kikkert), er så gode at det ved baneskyting, med prøveskudd (tror jeg), vil være bedømmelse av endringer i vind "der ute", som blir avgjørende. Altså det samme som i feltskyting, og i ymse "langhold"-øvelser.

    • Like 2
  12. Jegermeistern skrev (På 24.4.2024 den 21.33):

     

    Og hvordan skal man "hypotetisere" at man var så inn-i-granskauen "uheldig", at man "uheldigvis" bar med seg et ladd våpen midt i en by?

     

    Jeg vet ikke om denne karen skyldte på et "uhell".

    ( - men så kan jeg ikke finsk, og omgås vanligvis heller ikke parlamentarikere på aller ytterste høyrefløy):

     

    https://www.nrk.no/norge/finske-medier_-politiker-pagrepet-for-skyting-etter-riksdagsmote-1.16862196

  13. User019283727 skrev (På 21.4.2024 den 17.04):

    Ifølge politiet var det 160km/t.

     

    Det mente de altså at var bevist, eller hvertfall sannsynliggjort? Og så henlegger de saken?

     

    Noen av oss vil kanskje lure på hvem som, i tilfelle, hadde høyest promille - - - ?

  14. M67 skrev (På 25.4.2024 den 20.02):

    Erverv. Jakt.

    Bly skrev (17 minutter siden):

    Den rifla jeg har testa i 33XC var jeg ikke i stand til å skyte på frihånd med uansett. Den veide vel 20kg eller mer?

     

    Velkommen i vårt jakt-terreng, med ei rifle på over 20 kg

    • Haha 1
  15. MAG500 skrev (15 minutter siden):

       -  den billigere varianten   -

     

    Tror det er den min bror har. Jeg mener huske at den kostet 4 - 5 store i den tida, og at den ble kjøpt fra "Kikkertspesialisten".

  16. MAG500 skrev (På 23.4.2024 den 16.00):

    Opticron 8x42 -  god+.

    Opticron 10x42 - god.

     

    Bror min kjøpte en 10x42 Opticron for over 20 år siden. Han påstår den er god. Han var fe-gjeter i Øyer i 10 somre, og måtte da lese øremerkene på sau og krøtter på langt hold. Kikkerten er blitt temmelig "drikkfeldig", men den har visstnok "livsvarig garanti", så han sender den til importøren, og får den tilbake, i litt mer edruelig stand. Jeg vil sammenligne den med kikkerter i samme prisklasse fra Nikon, Meopte, Leupold, helt OK bruks-optikk. Men kanskje ikke til å sitte og stirre etter villrein ei heil uke.

     

    De av oss som er gamle nok, husker russisk optikk fra Bresjnev-tida. Ikke på høyde med europeisk optikk, men fullt brukbar, og i en prisklasse så det ikke ble fullstendig landesorg, om man skulle miste den i steinurda. Jeg hadde (har den fortsatt!) en liten 6x24 fra tidlig 70-tall, og da fikk jeg sansen for små, lette kikkerter. Som flere av dere har skrevet lenger oppe, en liten kikkert i brystlomma må være temmelig medioker, hvis den ikke gjør bedre jobb enn en diger LeZeSwa, som står igjen heime.

     

    Til daglig bruk veksler jeg mellom en 10x25 og en 10x30, begge Zeiss. Etpar x42-kikkerter er overført til neste generasjon, de ble andri brukt, er det kort vei og dårlig lys, kommer Bresjnev i 7x50 til sin rett. Jeg er fortsatt på utkikk etter en så stor, eller større, LeZeSwa, pent brukt, men de er aldri på Finn, når jeg er innom.

    • Like 1
  17. M67 skrev (13 timer siden):

    På 2100m er det med 338en som Solveig skjøt ett klikk i høyde per sekundmeter utgangshastighet. og ett klikk er 21cm - det er altså 5m/s fra topp til bunn av gongen på Muldsvor.

       -   BC er ikke en konstant når kula kommer fram med 290m/s og henger i lufta i 4.5s.

     

    Takk, Krister, for en grundig beskrivelse av ei skyteform jeg hvrtfall ikke skal prøve på (sjøl om det fortsatt er opptil flere rasende billige 338 LM-rifler på Finn.no, fra folk som trekker den samme konklusjonen, etter å ha prøvd)!

     

    Men det skulle vært morsomt å være tilskuer, hvertfall hvis synet bedrer seg såpass at jeg kan se i en spotter-kikkert.

     

    Det bringer meg grundig OT igjen, bortsett fra avstanden:

     

    Det sies/påstås/skal (visstnok) være sant, at en tysker ble skutt, "confirmed kill", under kampene om Narvik, av en nordmann med Krag-Jørgensen-gevær, på en avstand av 2200 meter.

     

    At en og annen soldat kan bli truffet, skadet, og til og med drept, hvis vedkommende er uten dekning, og avdelingene pøser på med MG-ild mot hverandre, kan nok hende (matematisk sannsynlig, "de store talls lov"), hvis man har mange nok soldater og MG-kuler, sjøl på en avstand av 2200 meter.

     

    Men at noen siktet på en bestemt soldat, og skjøt mot vedkommende med en K-J, og traff, og kverka han, på 2,2 kilometer?

     

    På den avstanden kan dere med normalt syn se en person, hvis vedkommende har kontrasterende klær, eller er ute i en småbåt. Men en soldat i feltunidform (det var riktignok snø i fjella rundt Narvik)?

     

    2200 meter er maksimalt oppslag på baksiktet på en K-J. Da er baksiktet hevet ca. 37,8 mm (målt på min utmerkede original-K-J, Steyr 1897). Det tilsvarer et oppslag på 3,6 grader, eller 217 bueminutter. Kjernelinja peker 139 meter over målet (6,3 meter over skiva på 100 m, "litt" komplisert å "hold over" på elgen, i tilfelle!).

     

    Dette er nok mulig - med optiske sikter. Men så kommer en annen kompliserende faktor inn i bildet (som bare vi navigatører kjenner til?): Strålingsbrytning, og avbøying av lys, når det er forskjellig temperatur på luft og sjø (i dette tilfellet mellom luft og et oppvarmet korn, hvis soldaten hadde skutt før). Jeg erfarte dette, da en "kammer-at" med et fleksibelt forhold til "maksimalavstander i DFS" arragerte feltskyting, og satte "Småen" på ca. 350 meter. Jeg skjøt med AG, og når jeg løftet våpenet mot figuren, "forsvant" den, når den var ca. ei figurhøyde over kornet.

     

    Da er det kanskje nok OT i denne omgangen? Jeg har vel uttrykt litt "sunn skepsis" angående "confirmed kill" på 2200 m, med K-J. Men er det sant, måtte, i tilfelle, vedkommende Wehrmacht-soldat være den mest uheldige, i hele kostebinderiet til Adolf!

     

  18. Jegermeistern skrev (12 timer siden):

     

    Og hvordan skal man "hypotetisere" at man var så inn-i-granskauen "uheldig", at man "uheldigvis" bar med seg et ladd våpen midt i en by?

     

    Jeg kan jo innrømme at jeg startet denne tråden, fordi jeg syntes det var en smule "søkt" at man kalte det et "uhell", når en person ble skutt i brystet, på et sted, og i en kontekst, der vi andre ville blitt kastet på glattcelle, og fratatt heder, ære, og alle skytevåpen, hvis vi hadde hatt en liten Leatherman i beltet.

     

    Og jeg syntes, og synes faktisk fortsatt, at det er en LITEN kontrast, i forhold til den store politiinnsatsen, og medieoppslagene som om det var 3. verdenskrig, og verdens undergang, bare fordi noen forflyttet seg mellom to poster i en ellers lovlig (og ikke minst nødvendig!) hjortejakt, uten å dekke våpenene skikkelig til:

     

    https://www.kammeret.no/topic/99398-jegere-anmeldt-for-brudd-på-våpenloven/

     

    Det var visst ikke mye bruk av "uskyldspresumpsjonen" i det tilfellet, nei!

     

     

    • Like 2
    • Thanks 1
  19. Med det originale skjeftet, og alle metalldelene, blir våpenet nesten et halvkilo tyngre.

     

    Med løpsbåndene festet endres/elimineres løpssvingningene, så da vil kanskje de åpne siktene stemme med avstandsinnstillingen (man må gjerne slå opp på 3 - 400 meter, for å treffe på 100 meter med de åpne siktene, hvis man frilegger pipa).

     

    Jeg har kanskje et skjefte til overs, vi kan ta det på PM.

×
×
  • Create New...