Jump to content

Mirage, eller annet fenomen?


ronlamagnum

Recommended Posts

På min Element Optics Nexus 5-20x50 kikkert observerer jeg etter et par raske skudd med Blaser´n at blinken blir veldig blurry. Ikke noe unormalt med mirage , men det som jeg lurer litt på er at dersom jeg har flere små blinker tett i tett kan blinken ved siden av være ganske klar mens den jeg sikter på er i tåkehavet. Likeledes kan en liten vinkel-endring på hodet føre til at blinken blir helt klar (men da kommer jo oftest skygge-effekten av manglende sentrering inn og da bli det bom uansett :-)) 
Er mirage effekten normalt så sentrert i vertikalplanet eller kan det være noen optiske fenomen utover mirage som påvirker her? 

Jeg er forøvrig veldig fornøyd med Nexus kikkerten, superklar de 2-3 første skuddene men så kommer tåka sigende. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

bbdg skrev (9 timer siden):

Treffpunkt kan/vil også endres.


Nei, om man skyter på en avstand siktet er parallaksejustert for, så blir det ikke endring av treffpunkt av noe som helst endring av hvordan lyset går fra og med retikkelet og bakover mot skytteren. 

Men er ikke siktet parallaksejustert på avstanden kan man få parallaksefeil.

 

Det at mirage kan endre treffpunkt er at dette er endring av hvordan lyset går mellom målet og retikkelet. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om briller er løsningen, men muskulaturen rundt øynene blir visstnok slappere med årene slik at fokuskraften blir dårligere og man sliter med å se skarpt på svært nært hold. En optiker legger typisk på -1.25 i brillestyrke for folk i 40-årene og -2.50 for 50-åringene, i tillegg til hva målingene viser (Altså: Har man +0.50 på det ene øyet ender man med -2.00 hvis man har bikket 50). Dette gjelder mobil-/databriller (terminalbriller) og er ingenting å kjøre bil med.

Hvis du kan sitte lenge med nesa i mobilen uten å se uskarpt på lengre hold etterpå har du neppe problemer med fokuskraften, men er det motsatt så koster minusbriller (f.eks. -1 briller) rundt 80 kroner på OBS!  Alternativet er miragebånd for å finne ut hva problemet egentlig er. Ønsker uansett lykke til!

Edited by B.Hansen
Hadde ikke på brillene...
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I en luftstrøm, som i vindstille ved ei varm riflepipe vil være oppover. Vindstille er ofte tilfelle inne på dagens lukkede standplasser. Lufta vil da bevege seg vekselvis på ene og andre siden - Von Karmans virvler.

Comparison of a fluid mechanics problem, a Kármán vortex street, in... |  Download Scientific Diagram

 

Man vil se tett mirage, ikke så tett, osv - har man et stort objektiv kan man se mirage i litt av synsfeltet, og mindre i andre deler - alt blir verre jo varmere det er. Med diopter så ser man bare ei tynn linje omtrent, og den er normalt mye nærmere pipa, altså tettere, og "verre" . i tillegg til at kikkertsiktet normalt er ute av fokus i dette området.

Varm luft vil alltid kunne bøye lyset, og en kan oppleve treffpunktendringer/ større grupper her. Løsningen er miragebånd, eller ei vifte som noen setter ved siden av. Eller å gå ut og skyte i vinden.

 

Fenomenet trådstarter beskriver er 100% normalt, og er et lite irritasjonsmoment for alle som skyter litt. Skyter man mye ser man det hver dag.

 

K

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

bbdg skrev (12 timer siden):

Beklager feilinfo her. Mener selv å ha erfart dette og fått det forklart slik, dog med diopter. Amatør.....🤔Er dette andeledes med diopter?

Nei, det tror jeg ikke. Det gjelder å få opplinjert blinken, kornet og diopterer. Om man har et optisk system bak diopteret gjør ingen endring. Det ble jo skutt med speil under første verdenskrig. 
 

 

Link to comment
Share on other sites

For å få klart bilde i øynene. 
 

om ikke linsen er sentrert foran øyet, og 90 grader på aksen blir de optiske egenskapene forskjellig fra det man har tenkt.  Bare å se igjennom et plant glass på skrå, gir astigmatisme. 
 

Folk bruker vel slike skytebriller for å korrigere synsfeil, ikke legge til noen nye. Det er like nøye når man kjøper briller tilpasset hos optikeren. Brilleglassene blir justert i forhold til brukerenes pupiller, også med den vinkelen de går mot hverandre, når brillene er laget for kort avstand (lesebriller) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

bbdg skrev (51 minutter siden):

Hvorfor er det så viktig å justere skytebriller riktig da?

Man skal jo linjere opp blinken, forsiktet, og baksiktet. Det klarer man ikke uten å se dem skarpt. spesielt når en ikke har runde blinker og like rundt hullkorn er dette viktig - midten av en grå ullen dott er fremdeles midten, men når det ikke er symmetrisk lenger vil det spille inn HVOR grå og HVOR ullen den er - og det varierer med dagsform og lys - derfor briller.

 

 

I et kikkertsikte er dette mye mindre viktig, siden man (ved korrekt innstilt parallakse) ikke trenger å linjere opp noen sikter, man trenger bare å se blink og retikkel skarpt - og det kan man fint få til med dioptrijusteringen på okularet. Derfor er det nokså få som trenger briller for å skyte med kikkertsikte, og de er for de fleste bare i veien.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...