Jump to content

ronlamagnum

Members
  • Posts

    65
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ronlamagnum's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/17)

  • One Year In
  • One Month Later
  • Collaborator
  • Dedicated Rare
  • Week One Done

Recent Badges

15

Reputation

  1. Har funnet flere gode samlinger (6-17mm på 100m) med samme innsatsfaktorer med andre prosjektiler. Dette er med Nosler ABLR 175, Barnes LRX 168, Hornady CX 160, ELDX 175 og ELDM 180. Ingen av dem har gitt tilnærmelsesvis så store utslag i vertikalen ved endring av friflukt som disse Berger kulene. Har en leveranse med krutt på vei inn så jeg skal kjøre en repetisjon av samme test igjen.
  2. Jeg har nettopp prøvd å lade Berger 180gr Target Hybrid i 7mm PRC og fikk noen resultater jeg ikke forventet. Kunne godt tenke meg å høre om det er noen som har teorier som kan forklare følgende resultater: Skutt på 100m, 7 PRC, Lilja 20" pipe, Peterson hylser, F210 hetter og 68,3gr N565 (etter å ha skutt og funnet en node rundt 876m/s, derav 68,3gr N565 som basis for en COL test). Max COL er 87,00mm, da står kula omtrent i riflingene. Testet med følgende COL: 86,80 - 86,60 - 86,20 - 85,85mm Resultat: 85,85 = 3 skudd hull i hull 4,28mm spedning, Vo 876,5m/s, ES 2,8, SD 1,2 Øvrige runder (86,60 og 86,21) gir ekstremt dårlig samling (over 50mm begge), dårlig ES og dårlig SD og tilnærmet dønn vertikalt linje på alle skuddene og ganske lik avstand mellom hullene. Farten går også ned fra 876,5 til 872/870m/s. Jeg hadde ikke forventet så store utslag på 0,35mm friflukt (85,85 til 86,20mm) da jeg mener å ha lest at disse Hybrid kulene ikke er like sensitive for friflukt som VLD kulene. Alle hylsene er likt behandlet, FL size i Hornady die uten ekspander), ikke kalibrert neck tension med mandrel så noe avvik kan muligens skyldes dette? Bildet under viser 3 skudds samlinger, Vo og COL. Se bort fra ELDx skuddet i kald pipe helt til høyre.
  3. Det er krevende å få tilgang til krutt for tiden. Noen som kjenner til leverandører som har Vhitavouri N565 krutt inne og kan levere til kunder i Bergensregionen. Send meg gjerne en PM om du kan hjelpe
  4. Prøver å få Barnes LRX 168gr til å samle i en 7 PRC. i COL testen ser ut som om den kula liker friflukt på minst 3,50mm som er i overkant av det jeg har vært borti før og enda er jeg ikke helt fornøyd. Skulle derfor gjerne testet den med enda mer friflukt. Problemet er jo selvsagt at kula etterhvert må settes veldig dypt i hylsa og jeg ser at farten nå er ferd med å droppe mer enn jeg liker. Ved 3,17mm friflukt er Vo 912 m/s og varierer svært lite, ved 3,50mm dropper den til 900-910 (og ES 9,8). Lader med nye Peterson hylser, 69,5gr N565 og F-210 hetter (fordi erfaringsmessig får jeg bedre resultat med LR enn LRM hetter). Ingen trykktegn. Som dere forstår samler børsa bedre jo større friflukt LRX´en får og samlingen er bedre ved friflukt på 3,50mm (17mm/3 skudd) enn ved 3,17mm (2,20mm). Det er mulig jeg kan øke friflukten ytterligere for å teste om samlingene krymper, men det bekymrer at ES øker og snitt Vo nå går signifikant ned. Kanskje ikke så lurt å sette kula enda dypere dersom den utviklingen bare forsterkes? Så er det dette aspektet med trykkøkning med økende sette-dybde. Jeg vurderer å skifte fra LR til Magnum hetter for å unngå å sette kula enda dypere (teste effekten dette har på samlingene uten å endre COL) og helst få litt hastighetsøkning på kjøpet. Da noen kruttyper ser ut til å respondere mer på bytte av hetter enn andre (jeg bruker altså N565) og F215 hetter har ry på seg for å være ganske "heite, vil bytte til F215 sannsynligvis føre til høyere trykk dersom jeg ikke samtidig reduserer krutt-mengden 1. Noen som har erfaring med hvor mye krutt-mengden bør reduseres ved bytte av tennhetter fra LR til Magnum i en sånn case (etter noen søk på andre forum ser jeg at 1-1,5 gr reduksjon i kruttmengde sannsynligvis burde gi meg tilstrekkelig margin)? 2. Finnes det noen regler for hvor dypt man kan sette kula før trykkforholdene internt i hylsa begynner å påvirke fremdrift på kula?
  5. Takk for svar til dere alle, Pipa har til nå gått rett under 200 skudd. Slik at jeg forstår deg rett "Elgjaeger"; har du til hensikt å hals- eller helpresse ADG hylsene etter 1.gangs bruk? Jeg tenker som Sølvrev at hylsene i utgangspunktet er rimelig presist tilpasset kammeret. Jeg har også en Hornady Cartridge Gauge i 7 PRC som jeg regner med vil gi meg en indikasjon på endringer underveis. Det høres ut som det beste er å dra igang og se hva som skjer Ha en fin kveld!
  6. Jeg har endelig fått tak i nye Peterson hylser til 7 PRC og lurer på om jeg bør tilpasse dem kammeret (fire form) før jeg kjører komplett ladestige i Blaser R8. Er sannsynligheten stor for at de åpner så mye på 1 avfyring at kruttmengden må etter-justeres for å opprettholde samme resultat? I så fall kan jeg "spare" på sjeldne Barnes 168 LRX og evt bruke ELDX (som jeg har mer av) til første runde. Har ikke hatt problemer med kamring med gjenbrukte Hornady hylser i dette kaliberet (kun trimmet lengde etter 3-5 gangers bruk).
  7. Da er vi 2 med samme erfaring med N565, jeg bruker 71gr til CX160 i 22" løp i R8, men med F210 hetter. Tror mange bruker Magnum hetter men jeg fikk bedre samlinger med LR. Jeg har fått tak i nye Peterson hylser og lurer på om jeg bør tilpasse dem kammeret (fire form) før jeg kjører komplett ladestige. Er sannsynligheten stor for at de åpner så mye på 1 avfyring at kruttmengden må justeres etter dette for å opprettholde samme resultat? I så fall kan jeg "spare" på sjeldne 168 LRX og evt bruke ELDX (som jeg har mer av) til første runde. Har ikke hatt problemer med kamring med gjenbrukte Hornady hylser (kun trimmet lengde etter 3-5 gangers bruk).
  8. Takk folkens, Jeg er mer avslappet nå Jeg har god kontroll på friflukt og med Barnes kula vil jeg ha relativt god margin om jeg starter på 1,3mm. Tror ikke jeg kjører hele prosedyren fra 1,3 til 4,3mm friflukt, men erfaring fra Barnes TTSX 120gr i 6,5x55 bekrefter at de kulene der liker litt «jump», der landet jeg på max samling med 3,30mm friflukt i HVA 1900 m/Lilja pipe. Så joda, disse fabrikantene vil selge kuler, men jaggu er børsene våre individualister, så da må nødvendigvis rådene deres dekke et stort utfallsrom. «One size does not fit all”, det er det som gjør dette så inn i hampen interessant! Takk for alle gode råd og ha en fin kveld!!
  9. En annen ting som kan påvirke trykket er sette-dybde. Og derom strides åpenbart de lærde? Hornady CX 160gr kula står omtrent i bommene, den har bare 0,2mm friflukt. Barnes anbefaler at en starter å teste med 1,27mm friflukt for så å øke denne i steg på ca 1mm opp til 4,3mm (etter at en har funnet en hastighets-node som er robust). Dypere kule = mindre volum i hylsa som igjen kunne betydd høyere initielt trykk. Men her er det visst mange variabler som spiller inn (brenn-hastighet på krutt, friflukt osv) så det er visst ingen lovmessighet i at trykket øker med kortere COL? Gitt en reduksjon i N565 krutt-vekt som er lik prosent økning i prosjektil-vekt, er det da grunn til å tro at en friflukt på 4,3mm kan skape for høye trykk? Løsningen er kanskje å starte med en kruttmengde som er redusert med økningen i kule vekt (i%) og ytterligere redusere med 1-2 grain? Men jeg har ikke ubegrenset med kuler og krutt så jeg vil gjerne starte mest mulig riktig, men på den sikre siden.
  10. Tusen takk Per, Det var en slik tommelfinger-regel jeg håpte på. Hadde allerede beregnet meg frem til 3,0gr reduksjon (fra 71,0 til 68,0gr) ved å sjekke andre sammenlignbare krutt som det finnes data for på nettet. Og regelen din gir 3,5gr som betyr ca 67,5gr N566. Tenker jeg legger inn litt sikkerhetsmargin da dette er to ulike fabrikanter, men forskjellen på kulene er svært liten. Takk igjen!!
  11. Jeg lader 7mm PRC med 71gr N566 til 160gr Hornady CX (homogen), gir 926m/s og ingen trykktegn. Nå vil jeg teste ut Barnes LRX 168gr med samme krutt men finner ikke ladedata for denne kombinasjonen. LRX og CX er begge lange og homogene. Høyere kulevekt gir vel høyere trykk, alt annet likt. Så da er spørsmålet til ekspertisen: Hvor mye bør jeg redusere startladningen med? Barnes sier at LRX 168 normalt kan lades som TSX 175gr (har kanskje med lengden på LRX å gjøre). Spørsmålet er om det finnes erfaring som kan indikere hvor mye kruttmengden bør reduseres når kulevekten øker med 8gr (eller 15gr hvis en tar TSX som utgangspunkt).
  12. Er det 7mm PRC du skyter med her?
  13. Ettersom MRP har omtrent like egenskaper (ref. Sølvreven) som N560 kan det være vel verd et forsøk med en stige opp til 49gr MRP i tillegg til en med 46gr N19, med N160 som back-up hvis ikke MRP eller N19 leverer tilfredsstillende. Håper MRP klarer noe høyere fart, men jeg velger oftest presisjon fremfor fart Takk for hjelpen!
  14. Tusen takk for tipset tussehaugen Den ladningen er kanskje verd et forsøk. Nå fant jeg også en halvkilo med MRP innerst i skapet. Gidder du kjøre en test av hvordan TTSX 120gr ville oppføre seg med 49gr MRP i hekken?? Ha en fin kveld
×
×
  • Create New...