Jump to content

En mann som i fjor skjøt en elg får beholde flere våpen


Tjukkas

Recommended Posts

Inttressant sak:

https://www.ht.no/nyheter/i/jlO7xe/en-mann-som-i-fjor-skjoet-en-elg-faar-beholde-flere-vaapen

En mann ble anmeldt av viltnemda for å skyte en elgokse på egen grunn, fodi de mener han ikke var medlem av jaktlaget på valdet
og dermed tok del i fellingstilatelsen. 
Formannen i valdet hadde medelt han at han i praksis var eksludert. 

Politiet beslagla derfor 3 våpen hos mannen 

Siktede erkjente de faktiske forhold, altså at han har gått med ladd våpen og skutt elgokse slik beskrevet i siktelsen. Siktede er imidlertid av den klare oppfatning at han har rett til å jakte i det aktuelle området, og at han derfor ikke har overtrådt bestemmelser i viltloven.

"Påtalemyndigheten har i begjæringen lagt til grunn at valdansvarlig har meddelt siktede at han ikke er omfattet av fellingstillatelsen. Spørsmålet om valdansvarlig har personell og materiell kompetanse til å fatte slik beslutning, som i praksis er et ekskluderingsvedtak, er imidlertid ikke belyst.


Etter rettens syn er saken på nåværende tidspunkt ikke tilstrekkelig opplyst til at det med sannsynlighetsovervekt kan konstateres at siktede lovlig kunne ekskluderes fra jaktlaget; slik at han ikke var omfattet av fellingstillatelsen; og derfor har overtrådt viltloven.
 

Retten bemerker også avslutningsvis at valdansvarlig selv synes noe usikker på sin kompetanse til å ekskludere medlemmer fra jaktlaget.

Retten gir ikke Påtalemyndigheten anledning til å beholde våpnene til mannen i 60-årene."

Det går altså an å vinne fram. 

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Bra, altfor mange tilfeller av at valdledere oppfører seg som småkonger og tror de har absolutt råderett. Er ikke første gang en grunneier har måtte gå en runde i retten for å få anledning til å jakte på egen grunn. Nest litt rart at politiet ikke henla anmeldelsen men bra de ikke gjorde det slik at grunneier fikk prøvd saken i retten.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Her var det vel mer spørsmål om i hvilken grad grunneierlag kan utelukke (eller har hjemmel for det) grunneiere fra jakta.

En grunneier står fritt ift om han vil disponere jaktrettighet selv eller overlate den til et vald/ grunneierlag. Hvordan jakta skal foregå bestemmes av lagets vedtekter ( i tillegg til lovverket) , inklusive i hvilken grad de enkelte grunneiere evt skal ha rettigheter ift å kunne delta i jakta på valdet.  En grunneier kan melde sin grunn ut, men det kan ikke skje «over natta».

Om man ikke disponerer minsteareal for tildeling hvert år, kan tildeling skje feks hvert annet eller tredje år. 

Link to comment
Share on other sites

Viss man har løst jegeravgift for storvilt, godkjent storviltprøve og er grunneier med eiendom innbefattet i ett elgvald med kvote på i denne sak elgokse har man som grunneier jaktrett uansett hva jaktlaget mener.
 

Sakset fra internettet:

«Jaktrettshaver som ønsker å trekke en eiendom ut av et godkjent eller omsøkt vald, skal melde dette skriftlig til valdansvarlig representant med kopi til kommunen senest 1. april. Utmelding krever underskrift fra den eller de som lovlig representerer eiendommen.»

 

Så om de ikke ønsker han med, kan de miste 500daa jaktområdet. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...