Jump to content

Hvilke kaliber bruker samme hylser?


amstaff

Recommended Posts

Ja, hvilke kaliber bruker samme hylser? Hvor finner jeg en oversikt over dette? Eller kan noen lage en enkel oversikt?

 

Man leser jo f.eks. at .243 Win er en nedstrupet .308 Win.

Med andre ord samme hylse, forskjellig kaliber.

 

Et tenkt eksempel;

Jeg har en rifle som er i funksjonsmessig god stand. Det er en .308 Win, men løpet begynner kanskje å bli modent for utbytting. Langholdsegenskapene er heller ikke stort å skryte av.

Siden lommeboken er litt slunken, og viljen til å skyte på lange hold er stor så funderer jeg på å handle ei ny pipe i .243 Win (eller kanskje .243 AI), siden dette skal være et bedre kaliber til det formålet.

Dessuten sparer jeg litt kroner ved at jeg slipper å bytte sluttstykke og diverse andre deler. Ihvertfall med en gang. Eller? Vi snakker jo om samme størrelse på hylsene? Bare "the buisness-end" som er forskjellig?

 

Og hvordan er det å evt. endre på kaliberet på hylsa (fra .308 til .243, eller motsatt)? Er det mulig?

Eller blir det bare plunder og unødig arbeid i tilfelle?

 

Valg av kaliber i eksempelet her er tilfeldigvis fordi det var det jeg kom på nå i farten. Håper noen kan svare på spørsmålene mine :)

Link to comment
Share on other sites

Om du har en 308, så kan du skifte løp til 243 Win - 260 Rem - 7mm-08 Rem - 338 Federal - 358 Win alle er basert på 308 hylsa, så du trenger bare å skifte løp.

Du får vel kjøpt fabrikk hylser til alle, eller du kan omforme 308 hylser ved å strupe opp eller ned.

 

Jeg ville helst valgt 260 Rem eller 7mm-08 Rem om langhold er målet.

260 bruker 6,5 kuler, opp til 140 grs skal vel gå greit.

 

Står litt her http://www.snipercentral.com/260.htm

 

http://www.chuckhawks.com/7mm-08.htm

Link to comment
Share on other sites

Da var det bare alle andre kalibere også :wink:

Hoi! Det blir nok relativt omfattende, for å si det mildt. Noen eksempler:

 

.30-06-hylsa er basisen for .25-06, 6mm-06, 6.5-06, .270Win og .35Whelen (samt .280Rem?). I tillegg tror jeg ikke du gjør så veldig mye galt om du prøver å presse om en .30-06 til 9.3x62. Og .30-06 er jo nokså sterkt basert på 8x57IS som igjen er veldig nær 7x57 Mauser og 9.3x57 AKA "potatiskastaren", selv om de tre tyskerne er litegranne kortere enn .30-06

 

Fra .223Rem stammer ihvertfall 6x45 og .17Rem. Aksepterer du å måtte dreie ned lengden, kan du vel legge til .221Fireball og .30Whisper. Med litt skyteforming kan du få hylser til f.eks. 7mmTCU

 

6mmPPC og .22PPC baserer seg på .22Russian som igjen er basert på 7.62x39. Slik jeg har forstått det er det .22Russian-hylser, gjerne fra Lapua, som stort sett brukes for å lage PPC-hylser.

 

Så har du alle AI-versjonene. Og veldig mange av "magnummene" baserer seg jo på "dronninga", .375H&H. Man kan skyteforme .300Wea og .375Wea fra hhv. .300H&H og .375H&H. Man kan sikkert utvide .300H&H til .375H&H, selv om jeg ikke ser poenget med det. Nedstruping av .375H&H vil tilsvarende kunne gi .300H&H, og .416Taylor er vel basert på å necke ned .458WM? Pluss pluss pluss...

 

Som du sikkert skjønner, det er en jungel der ute :)

Link to comment
Share on other sites

Som du sikkert skjønner, det er en jungel der ute :)

Det er det jeg har funnet ut ja :wink:

Derfor fint at sånne som du og Foxterrier gidder å ta dere bryet med å svare på dumme spørsmål fra sånne som meg.... :oops:

 

Har nemlig fundert litt på dette med å handle en brukt børse i et kaliber, og evt. pimpe den om til noe annet etterhvert uten at det skal bli for mye jobb ut av det. Og siden jeg stadig leser at det og det kaliberet er enten en nedstrupt eller bolet versjon av noe annet, så hadde det vært greit å ha en viss oversikt. Så slipper man å bla frem og tilbake i Ladeboken hele tiden :wink:

 

Og hvor mye arbeid er det å gjøre om kaliberet på hylser? Dette går vel sikkert også utover kvalitet/omladinger på hylse senere?

Vet jo at de fleste kaliber kan leveres som fabrikkpatroner, men noen ganger må man kanskje fikse det selv.

Link to comment
Share on other sites

Vis du har en kort kasse ville jeg nok gått for en 6,5 verson, enten 260rem eller 6,5x47Lapua.

Her vil du få gode langholdsegenskaper og rimelig løps emne, bare ta kontakt med Mentor her på forumet. han har kaldhamra Kongsberg piper til en grei pris.

 

260rem er nok litt billigere og starte opp med da det er billigere hylser og die sett.

6,5 kuler er billig og få tak i gjennom skytterlag

Link to comment
Share on other sites

Wikipedia har masse info om patroner, bla. hvilken patron (om noen) en gitt patron har som moderpatron, og hvilke patroner en gitt patron har "avfødt".

Hvis du slår opp .308 Win f.eks. så ser du at den har .300 Savage som "parent case" (i faktaboksen på høyre side). Langt nede på siden står det også litt om noen av de patroner som har ".308 Winchester as a parent case".

Link to comment
Share on other sites

222Rem er den opphavet til noe?

ja......

 

While the .222 Remington is rarely found in current production, its derivative cartridges are among the most popular in the world. In addition to the .222 Rem. Mag. and .223 Remington, the .222 has also served as the parent case for the .221 Fireball, the fastest production handgun cartridge, and the new .204 Ruger, the fastest production rifle cartridge
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...