Jump to content

Hevarmskule sauer 200 str


Henning938282

Recommended Posts

Vann er ikke farlig for våpendeler, bare man tørker og oljer umiddelbart etterpå. Kokende vann er fullstendig ufarlig for blånert stål, en god gammel metode for blånering er å først la stålet ruste sånn passe og deretter koke det i vann en halvtimes tid. Kokende vann konverterer rust til blånering hvis du koker det lenge nok, 30 til 45 minutter pleier å holde. Løst belegg pusses bort med fineste sort stålull grad 0000, og god gammeldags blånering er resultatet. Antikke, verdifulle våpen konserveres rutinemessig ved avfette og deretter å koke delene i vann så all aktiv rust omdannes til blånering. Eksisterende blånering påvirkes ikke. Det kan se stygt ut i det man tar det ut av gryta, men det er bare et løst belegg som pusses bort.

 

Du kan derfor trygt koke hele sluttstykket til Saueren i timevis om du vil, stålet ruster garantert ikke og hundre grader er ikke nok til å gjøre noe med herdingen av fjærer etc. Om plastkula på hevarmen tåler koking vet jeg mindre om.

 

Skal du først bruke vann på en våpendel, så er det like greit å koke hele delen en stund. Når du tar delen opp av vannet er den da så varm at det meste av vannet damper bort av seg selv, mindre risiko for rust etterpå om du koker delen skikkelig enn om du bare får den litt våt så den ikke blir varm nok til å tørke raskt.

 

Jeg har kokt en Kongsberg Colt med godt resultat, den var en mørkerød rustklump som ikke fungerte men nå ser den helt grei ut og alt virker som det skal. Kokende vann er noe av det beste du kan bruke på et sluttstykke, i alle fall om du har tilgang på trykkluft til å blåse ut av tennstempelkanal og slikt etterpå. Kokingen har det med å løse opp gammelt størknet fett som ellers kan ligge i kroker og kroker og gi funksjonsproblem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Vargen said:

Vann er ikke farlig for våpendeler, bare man tørker og oljer umiddelbart etterpå. Kokende vann er fullstendig ufarlig for blånert stål, en god gammel metode for blånering er å først la stålet ruste sånn passe og deretter koke det i vann en halvtimes tid. Kokende vann konverterer rust til blånering hvis du koker det lenge nok, 30 til 45 minutter pleier å holde. Løst belegg pusses bort med fineste sort stålull grad 0000, og god gammeldags blånering er resultatet. Antikke, verdifulle våpen konserveres rutinemessig ved avfette og deretter å koke delene i vann så all aktiv rust omdannes til blånering. Eksisterende blånering påvirkes ikke. Det kan se stygt ut i det man tar det ut av gryta, men det er bare et løst belegg som pusses bort.

 

Du kan derfor trygt koke hele sluttstykket til Saueren i timevis om du vil, stålet ruster garantert ikke og hundre grader er ikke nok til å gjøre noe med herdingen av fjærer etc. Om plastkula på hevarmen tåler koking vet jeg mindre om.

 

Skal du først bruke vann på en våpendel, så er det like greit å koke hele delen en stund. Når du tar delen opp av vannet er den da så varm at det meste av vannet damper bort av seg selv, mindre risiko for rust etterpå om du koker delen skikkelig enn om du bare får den litt våt så den ikke blir varm nok til å tørke raskt.

 

Jeg har kokt en Kongsberg Colt med godt resultat, den var en mørkerød rustklump som ikke fungerte men nå ser den helt grei ut og alt virker som det skal. Kokende vann er noe av det beste du kan bruke på et sluttstykke, i alle fall om du har tilgang på trykkluft til å blåse ut av tennstempelkanal og slikt etterpå. Kokingen har det med å løse opp gammelt størknet fett som ellers kan ligge i kroker og kroker og gi funksjonsproblem.

Kongsberg colt ble produsert før krigen. En ny sauer, vil jeg ikke gjøre slikt med.

Link to comment
Share on other sites

Tror du nytt stål på en eller annen måte tåler vann dårligere enn gammelt stål?

 

 

Og tror du ikke Sauer selv på noe tidspunkt bruker vann i delevask eller overflatebehandling under produksjonen?

 

Koking i rent vann er hundre prosent ufarlig for våpendeler av stål, uavhengig av om de ble produsert i går eller for 200 år siden. Hva det gjør med andre materialer må man finne ut av selv.

Link to comment
Share on other sites

Sluttstykkesuppe må vel være bedre enn Spikersuppe.

 

Jeg ville vært mer bekymret for rust hvis et ellers kaldt sluttstykke var eksponert for kondens fra dampen som stiger opp fra gryta.

 

Koker du hele greia, så er stålet over duggpunktet når det tas opp av vannet. 

 

Men ja, kokvarmt vann og egnet tang må være beste oppskrift på å løsne kula. I motsetning til varmluftpistol eller andre varmekilder er man dønn sikker på at det ikke blir for varmt.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Vargen said:

Sluttstykkesuppe må vel være bedre enn Spikersuppe.

 

Jeg ville vært mer bekymret for rust hvis et ellers kaldt sluttstykke var eksponert for kondens fra dampen som stiger opp fra gryta.

 

Koker du hele greia, så er stålet over duggpunktet når det tas opp av vannet. 

 

Men ja, kokvarmt vann og egnet tang må være beste oppskrift på å løsne kula. I motsetning til varmluftpistol eller andre varmekilder er man dønn sikker på at det ikke blir for varmt.

Tang og Varmepistol funker sikkert fint det og

Link to comment
Share on other sites

Helt sikkert.

 

I teorien kan du varme ting så mye opp med en varmluftpistol at det skader herdingen, min kommer i alle fall opp i 550 grader. Men brukt med vett går det bra.

 

Vann på hundre grader har den fordelen at man kan være helt dust og varme mye lengre enn nødvendig, og likevel aldri risikere at fjærer blir myke osv.

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Vargen said:

Helt sikkert.

 

I teorien kan du varme ting så mye opp med en varmluftpistol at det skader herdingen, min kommer i alle fall opp i 550 grader. Men brukt med vett går det bra.

 

Vann på hundre grader har den fordelen at man kan være helt dust og varme mye lengre enn nødvendig, og likevel aldri risikere at fjærer blir myke osv.

Blir jo bare å varme på selve kula...

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Vargen said:

Helt sikkert.

 

I teorien kan du varme ting så mye opp med en varmluftpistol at det skader herdingen, min kommer i alle fall opp i 550 grader. Men brukt med vett går det bra.

 

Vann på hundre grader har den fordelen at man kan være helt dust og varme mye lengre enn nødvendig, og likevel aldri risikere at fjærer blir myke osv.

Fikk av kula i dag.

 

noen minutter i kokende vann og deretter skru av med tang funket bra. Har tørket hele sluttstykket og bruke sikkert en halv flaske våpenolje ... sauset det inn mens det kjøler ned. Sikkert unødvendig...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...