Jump to content

En hard vinter for hjorten


DoctoRoy

Recommended Posts

I løpet av våren har vi talt over 20 døde hjorter i ut og innmark på en 8 kilometer lang kyststripe. Avmagrede dyr av alle typer - koller,kalver og bukker. Vi regner med å finne fler når det lir utpå forsommeren. Hvordan ligger det an med sultedøden andre steder? 

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Det har versert teorier om at det er vannmangel som har tatt tabbe på hjortene. Da må i så fall vannmangelen føre til at de ikke spiser av det lille som har vært tilgjengelig. I vintre med mye snø i lavlandet har det vært tilgang på rennende vann når snøfallet startet før frosten kom. I fjor kom frosten først så kanskje det kan være en av flere forklaringer?

Link to comment
Share on other sites

11 timer siden, DoctoRoy skrev:

  - tilgang på rennende vann  -  vannmangel  -  kan være en av flere forklaringer?

 

I tilfelle skulle man vel hørt det, for i følge (den oppdiktede) Kong Salomo "skriker hjorten etter friskt vann":

 

 

Det vites ikke hva Jørgen Hattemaker mener om den saken.

Link to comment
Share on other sites

Haren er en "falsk drøvtygger", istedet for å gulpe opp og tygge maten på nytt etter den egen avføring for å få nyttiggjort seg all næring.

 

Enhjørningen er ikke nevnt i de gamle jødiske skriftene; der middelalderens oversettere har skrevet enhjørning/enhorning står det i hebraiske utgaver villokse.

Historier om enhjørning er kjent bla greske kilder, både neshorn og oryx er nevnt som mulig opphav.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Det går seg vel til? Saken kan være at det ikke er oppdaget så mye død hjort rundt omkring? Vet at det er funnet en hel del i Stardalen i Jølster men der er det muligens ingen som er på Kammeret og da får vi heller ikke vite noe. Skulle tro at sogningene hadde et og annet å rapportere men der er visst alt som vanlig. 

 

Ellers er det jo å si at @Jegermeisternkjører på i beste emisærstil når det byr seg en ørliten anledning og det gjorde det visst denne gangenxD 

Link to comment
Share on other sites

Her hos meg er sparsomt med næring på innmark og ikke noe foring. Det kan jo se ut som at foringsforbudet myndighetene kom med var noe ubetenksomt all den tid skrantesyken ikke omfattet områder utenfor Norefjella - og så en enslig hjort på Sunnmøre. I tidligere tider var det ganske vanlig at det ble kaste ut litt silofor til hjorten rundt omkring her. Kanskje det var det lille som skulle til i år da det var lite tilgang på mat i utmarken? Da kan det virke som at byråkratiets nåværende forvaltning av hjorten er helt feilslått.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...