Jump to content

Brennhastigheter og tabeller - alternative krutt


aresm

Recommended Posts

Eg ser fleire nettsider til kruttprodusenter og andre kilder har tabeller som viser brennhastigheter for alternative kruttfabrikater. Kva krutt frå den og den produsenten, tilsvarer krutt frå andre. Kjempeflott.

 

Men samtidig står det alltid ein advarsel om at ein må for ein kvar pris ikkje forsøke å bruke andre typer enn det som står i oppskriften, ikkje tru at du kan bytte til anna fabrikant med samme plassering i tabellen.

 

Så då lurer ein nybegynner på følgande: Om dette er så sykt farlig, kvifor i alle dager viser alle oss denne tabellen? Eg tolker det dit hen at advarselen her gjeld for å sleppa unna evnt. ansvar, ellers er det jo fullstendig meiningslaust å legge fram ein slik tabell.

 

Kan nokon bekrefta at eg faktisk kan bruke Norma 203B i staden for H380, og begynne på minimums ladning?

Link to comment
Share on other sites

Slike tabeller kan være nyttige hvis du vil prøve krutt fra en annen produsent, med lignende egenskaper- f.eks hvis presisjon eller fart ikke samsvarer med forventningene. Tabellen kan gi et hint til hvilke alternative kruttsorter du kan lete etter ladedata til. Men energinivået i kruttet kan være forskjellig, selv om brennhastigheten samsvarer! Du kan altså ikke overføre konkrete kruttvekter fra en sort til en annen, basert på en tabell over relativ brennhastighet.

Link to comment
Share on other sites

Grundige undersøkelser er et godt utgangstips. Dette er nok litt mer komplisert enn dere tror. Brennhastighet er et godt startpunkt. Det er et utrykk for hvor raskt kruttet produserer gass, og dermed trykk. Energiinnholdet er en vanskeligere parameter å forstå, men forenklet sett vil det gi en høyere temperatur på gassen, og dermed høyere trykk pr masseenhet. Brennhastigheten sammenlignes ofte som trykkverdier,

Ett eksempel er 6,5x55 som tradisjonelt ble ladd med ca 2,2 g bladballistitt (denne var i bruk frem til midt på 70 tallet for hjemmeladere).

Når ballistitten ble erstattet med NC krutt ble det brukt overflatebehandlet krutt, og ladevekten ble ca 2,8 g. Brennhastigheten var ganske lik med hensyn på trykkoppbygging, men oveflatebehandlingen gjorde at NC kruttet økte brennhastigheten noe under forbrenning, og en fikk litt høyere hastighet med litt mindre trykk. På grunn av lavere forbrenningstemperatur ga det mindre utbrenning i løpet.

Når krutt skal sammenlignes er det brennhastigheten som er viktigst, maks trykk oppstår 5-10 cm inn i løpet, og derfor er det brennhastighet og overflateareal som er de viktigste parametrene.

Dersom en ikke forstår dette så bruk kjente ladedata fra produsenter.

Skal en sammenligne, så finn en patron der begge produsenter oppgir ladedata, og der trykk er tilsvarende den patron du skal lade. Da ser du litt hvordan kruttet oppfører seg med ulike kulevekter.

I dagens marked er det NC krutt som er tilgjengelig, noen av dem er "forsterket" med litt nitratestere for å øke energiinnholdet, men ikke så mye at det endrer basisegenskapene.

Link to comment
Share on other sites

Dette kan man enkelt sjekke opp ved å anskaffe seg Quicload.Nå er heller ikke QL 110 % rett med alle krutt men det gir en ganske så nøyaktig pekepinn på hvor max ligger for den enkelte patron/kaliber med stort sett alle kruttyper som leveres her i Norge.Også skytterlags krutt.På disse står det "approximation" da de varierer fra lott til lott.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...