Jump to content

Viltkjøtt for gravide.


Olemann

Recommended Posts

Jeg skal lage mat bl.a til ei som er gravid. Jeg har fått med meg at kjøtt som skal serveres til gravide helst bør være gjennomstekt og at de ikke skal håndtere slakt av hjortevilt på grunn av bakteriefare.

Kjøtt som er gjennomstekt er imidlertid på langt nært like godt som kjøtt som er rødt/rosa innvendig.

Jeg har planer om å servere orrfugl, og finner ingenting om det er samme forhåndsreglene med fugl som med annet kjøtt. Kan jeg servere dette på en ordentlig måte, eller må jeg ødelegge det ved steking? :cry:

 

Fuglen ligger i fryseren hvis det skulle hjelpe noe på faren for bakterier.

Link to comment
Share on other sites

Toxoplasma. Hjortevilt kan være smittet av parasitten, og gravide bør helst ungå å håndtere slakt fra hjortevilt pga av den kan skade forsteret. Farligst er rådyr, dernest hjort og elg. Minst risiko er det med villrein og kun 1% av disse bærer parasitten. Parasitten tas enklere opp hos rådyr og hjort fordi de beiter på innmark. Parasitten kommer fra kattedyr. Dyrene er ikke synlig svekket. Er man mye borti vilt er immuniteten stort sett oppnådd. Hun kan sjekke med lege om hun er resistent med bakterien. Har hun vært i nærheten / kontakt med hjortevilt som er bærere før hun ble gravid, er nok faren over. Men sjekk dette for sikkerhetsskyld om hun skal i nærheten av slakt / slakting. Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes, -stekes og ved dypfrysing i flere døgn ved minst minus 18*C.

 

Server nydelig Orrfugl til henne som du ellers ville ha lagd den.....smask ! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

 

Server nydelig Orrfugl til henne som du ellers ville ha lagd den.....smask ! :mrgreen:

Betyr dette at orrfugl eller andre skogsfugl er greit å spise sånn som den smaker best?.. Altså lite stekt uten fare for farlige bakterier?

 

Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes, -stekes og ved dypfrysing i flere døgn ved minst minus 18*C.

Har fryseren full av hjortekjøtt og rådyrkjøtt, noe som har ligget en måned og noe fra i fjor. Er dette også å regne som trygt ut fra samme spørsmål som om fugl?... :roll:

Vil helst ikke ta noen sjanser... :oops:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Toxoplasma er nevnt. Listeria monocytagenes er en annen fare for gravide, eller rettere sagt, for fosteret. Bakterien er vanlig i jord og mudder, kan derfor finnes i f.eks. rakfisk. En er noenlunde sikker mot bakterievekst hvis maten ("vekstmediet") holdes under 8° C. Kjøttet av dyr, fugl og fisk er vanligvis fritt for Listeria, men kan bli forurenset ved slakting (fra jord eller fra tarmkanalen). Gravide blir advart mot rakfisk, mykoster og annen "vellagret" mat. De fleste sykdomsfremkallende bakterier dør ved oppvarming til 70° C (eller før).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...