Jump to content

Bevisst feilskyting


bjoeik

Recommended Posts

Hei! Eine jaktlaget i valdet skyt feil dyr (hjort) kvart år. Skyter alltid for mykje voksne dyr, og dei andre jaktlaga i valdet må «rydde opp» ved å skyte fleire ungdyr, ein vi eigentleg må. Har tatt det opp gang på gang, men ingenting skjer :evil:

 

Kva kan vi gjere for å få dei til å følge reglane!!???

Link to comment
Share on other sites

Eller så kan valdet i første omgang innføre en regel om at de jaktlagene som gjentatte ganger ikke klarer å oppfylle kravene i kvoten kun får tildelt kalver påfølgende år. Hvis de fortsatt ikke klarer å overholde kvoter så må det vel bøter eller utestengelser til ( men da begynner det jaggu å bli snakk om useriøse jaktlag...)

Link to comment
Share on other sites

Problemet er at det er eit anna jaktlag i storvaldet. Har blitt tatt opp før, men dei er så mange grunneigera, at forslaga blir nedstemt. På møta kjem alle grunnegerane i alle 4jaktlaga, men sida dei er så mange blir det aldri fleirtal nok.

Link to comment
Share on other sites

Da må dere kanskje gjøre noe med strukturen i storvaldet. Nå vet jo ikke jeg hvor store de ulike jaktfeltene er hos dere, eller hvor mange grunneiere det er i hvert av dem. Men at hver eneste grunneier skal bestemme like mye er kanskje ikke den mest fornuftige løsningen! Jeg synes i alle fall ikke det er riktig at en grunneier som feks eier 5000 da. skal kunne bli nedstemt av 2 stk som eier 100 da. hver... Hos oss er det slik at hvis jaktlaget har et totalareal på inntil 4499 da. kan de stille med 1 representant på årsmøtet. Har de inntil 8999 da. kan de stille med 2 osv opp til de største som kan stille med 4. Uten å påberope meg at "vår" variant er den beste, så unngår vi i alle fall slike konflikter (vi har heller ikke noen som ikke bryr seg om kvoter, men det er mye forskjellige meninger...) Dessuten vil jeg jo si at det er en mer fornuftig måte å gjøre det på hvis det finnes enkelte jaktlag med mange grunneiere som konsekvent misbruker makten sin i storvaldet. Bare en tanke...

Link to comment
Share on other sites

Er ikkje ein person som er problemet, det er heile jaktlaget. Vil ikkje trekke oss ut av storvaldet, fordi vi er få lag i valdet (nabovaldet = mangemangemange fleire lag).

 

Når det gjeld det svennis skreiv, so hadde nok det vore flott, men problemet her (mange problem) er at vi er det minste laget, og dei det største :(

Link to comment
Share on other sites

Vel, kan soklart skje å skyte feil, når det gjeld å sjå forskjell på fjordkolle, og voksa kolle. Men å sjå forskjell på kalv og godt voksen bukk, burde vel dei fleste klare. (For eit par år sida skulle dei skyte kalv, men la nedåt to fem greinarar/ ti taggar istaden. :shock: so er vel kanskje ikkje so lett alilavell :lol:

Link to comment
Share on other sites

Bare tull å "rydde opp" for folk som gir faen. Hvis det ikke får konsekvenser, så er det bare å gi faen selv. Blir tilstandene ville nok, så vil folk med reell makt komme på banen og lage orden i rotet. Hvis dere fortsetter å "rydde opp" vil det aldri bli orden i forvaltningen, og uretten vil fortsette som før.

 

Et klassisk eksempel på at "Ting må bli verre, før de blir bedre"

Link to comment
Share on other sites

Men å sjå forskjell på kalv og godt voksen bukk, burde vel dei fleste klare.

 

Dette handler jo om hvilket regelverk dere har i storvaldet, og følgelig er det årsmøtet og årsmøtedelegatene som er nøkkelen.

 

Skyter man et dyr man ikke har kvote på i andre sammenhenger er jo hovedregelen anmeldelse. Fordelen med storvald-systemet er at man har ei felles kvote som kan "rette opp" i uhell internt, men for å unngå at alle baserer seg på at det kan ordnes internt, må det finnes regler. Inndragelse av felt dyr er et alternativ, kanskje vel så enkelt er et betalingssystem der man betaler markedspris for kjøttkiloer over tildeling. F.eks skytes bukk på 80 kg når en har kvote på kalv som i snitt er 30 kg, skylder jaktlaget 80 - 30 = 50 kg * 80 = 4000,- til storvaldet.

Link to comment
Share on other sites

Høres jo ut som litt diffuse regler i storvaldet du jakter. I storvaldet hvor jeg jakter har vi mulighet til å bytte feilskutte dyr med nabolag som har igjen dyr av den feilskutte kategorien igjen på kvoten, forutsatt at nabovald går med på dette. Dette gjelder dog ikke voksen bukk. Der er det 5000,- i bot og kjøtt og trofé inndratt åkke som. Ellers så har vi straffegebyr per kilo med en kilossats som øker med "alvorlighetsgraden" av feilskytingen (har ikke satsene på straffegebyrene tilgjengelige her nå). Her er også ytterste konsekvens inndragelse av kjøtt og 5000,- bot. Har vi for eksempel kun kalv igjen på kvota og pælmer ned ei voksen kolle, så vil denne bli inndratt og bot på 5000,- om vi ikke greier å bytte med et nabovald. Det skal være mulig å se forskjell på ei voksen kolle og kalv. Når det gjelder voksen bukk er det ingen bønn, der blir alt inndratt og 5000,- i bot selv om vi har igjen spissbukker på kvota. Eneste unntaket er små 4-taggere som på nåde kan gå igjennom. Her blir det gjort en skjønnsmessig vurdering av kontrollør om hvor lett det var å se om det var en spissbukk eller en liten 2,5 åring.

Vi har som sagt kontrollører i storvaldet. Alle hodeskaller og slakt skal være tilgjengelige for kontroll i 48 timer etter felling.

Link to comment
Share on other sites

Det der høyrest meir ut som maktmisbruk, og at reglane ikkje kan endrast på grunn av dette. Då er det nok diverre ikkje anna å gjere enn å enten setje hardt mot hardt og lage nytt vald, sjølv om det på kort sikt kanskje vil gi lavare kvote. Det høyrest uansett ikkje ut som om de kan få det verre saman med nabovaldet, sjølv om det er fleire lag der? Med fleire lag skulle ein tru at ein må ha klarare reglar for å unngå slikt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...