Jump to content

Kalibervalg elg


grautskallen

Recommended Posts

Jeg dro til afrika med 6,5, de andre hadde så store kuler att jeg spøkte med att det måtte da være fullstendig umulig å bomme med dem, hehe, dyra der var så hardskutte ble vi fortalt.

Men jeg felte enkelt alt jeg skulle uten overraskelser, de største større en norskæljen.

Er ikke ensporet på valg av kaliber, har også 30-06 men synes 6,5 er mer behagelig og skyte med og min erfaring er att den gjør nøyaktig det samme som exvis 30-06 med samme skuddplassering.

 

Sportegn i form av feks blod har nødvendigvis ikke noe med kaliber å gjøre, det kommer mye an på hvor på kroppen skaden er...... skuddreaksjon har heller ikke nødvendigvis noe med kaliber å gjøre, det som ofte avgjør hvor "lesbar" en skuddreaksjon er bestemmes ofte av dyrets stressnivå...foreksempel....rolig beitende og uvitende om ditt nærvær og skuddet som kommer kontra oppjaget og stresset grunnet en jagende hund.

 

Til syvende og sist så er det komplett umulig og lese seg frem til og lære å tolke skuddreaksjoner via feks jaktblader ol, det er noe som må komme etter mange skuddsituasjoner/fellinger og erfaring.

 

Ett tankekors.....en elg som blir overkjørt i ordets rette forstand av 3 akslinger på en semitrailers henger skulle teoretisk være en død elg, det er en alvorlig traume med svært store fysiske skader...... vi brukte 12tim på ettersøket, kolosalt mye blod i starten men blødningene ga seg etterhvert som typisk er med kjøttsår, store eller små, elgen holdt unna og etterhvert ble blodet borte og sporet "kaldt", den levde nok over opplevelsen.....fordi de indre vitale organer ikke ble punktert og blodtapet var til å leve med........hadde du stukket en liten og tynn uskyldig strikkepinne rett i hjertet på samme dyret hadde det fort endt med døden.........størrelsen på kula er ikke avgjørende.....det er skaden som påføres som avgjør.

 

Men det er naturligvis helt normalt å ha ett favorittkaliber, det viktigeste er att du er bekvem med det utstyret du har.

 

Mitt favorittkaliber er forøvrig .17hmr, blir stadig forundret over presisjonen på denne fantastiske 1grams kula.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

For meg er valget tatt , pipe fra Snapphane i kaliber 9,3x62

 

Sitte å koser meg og gjør klar hylser mens jeg venter på at våpenkontoret skal behandle søknaden .

Lurer litt på hvilke kuler jeg skal kjøpe inn , Norma sin 15.0g fmj til trening er vel en grei start

Skal som nevnt brukes ut mot 200m ,kansje lengre på hjorten om jeg finner rett kule og ladning .

 

Noen som har erfaringer å dele

 

Ja jeg liker å skyte mye, håper å ha skutt minst 200 skudd med 9,3 før jakta . men da må damene på våpenkontoret få ut fingeren

Link to comment
Share on other sites

Ironimodus på: Etter å ha lest tråd på tråd om at 6,5x55 er marginal, og at .308 og 30-06 er sidestilt med 6,5x55 i andre tråder konkluderer jeg med at ingen er spesielt godt egnet til elg. Ironi av. Da blir det å velge det i skapet som er større, og det blir .338LM. Hvilken kule skal en da velge til elg? Hvilken holder godt sammen i LM hastighet og gir god effekt? Barnes?

Link to comment
Share on other sites

Skeptisk. Vi kula åpne i den hastigheten du får med 9,3 på såpass lange hold som du snakker om?

 

Nå mener jeg at 300 meter er absolutt maksavstand, både med tanke på kulebanen og anslagshastigheten for god ekspansjon med 250 grains TTSX i en 9.3x62.

Og det fordrer selvsagt en godt trent og dyktig skytter med avstandsmåler og god kunskap om kulebanen etter 250 meter og som mestrer å skyte presist med 9.3x62 på lengre hold.

Det er betraktelig enklere å ha våpenet innskutt på 200 meter og skyte på maksimalt 250 meter med tanke på kulebanen.

 

Normalt sett burde man rimelig lett få 2550 fps i utgangshastighet og en anslagsenergi på 4892 Joule ved munningen med 250 grain TTSX i en 9.3x62.

Kula har en bc på .440.

Kula vil da ha en hastighet på 1934 fps og en anslagsenergi på 2814 Joule på 300 meter og 2073 fps og 3235 Joule på 250 meter.

 

Barnes har konstruert TSX og TTSX kulene sine for at de skal ha god ekspansjon etter gjennomskyting av 2-3" ballistic gel i hastigheter fra 1800-2000 fps.

 

Jeg tror at 1934 fps er nok for at 250 grain 9.3 kula gjør det på vilt som normalt sett er litt tøffere motstand enn litt ballistic gel..

 

Erfaringsmessig expanderer TTSX kulene noe lettere enn TSX på vilt.

Sannsynligvis pga. plastspissen.

 

Og Kim, jeg hadde helt klart valgt å bruke 265 grains Barnes TTSX .338 Lapua kula med en bc på .575 i din 338 LM.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker Barnes kuler i ulike kaliber til alt av hjortevilt.

 

6,5x55 130gr TSX

7mm RM 150gr TTSX

308W 150gr TSX/TTSX

300RUM 175gr LRX

338LM 265gr LRX

9,3x62 250gr TTSX

 

Fungerer utmerket, pene slakt og ingen blyforurensing.

Ulempene er noe mer blodskum på inngangssiden, typisk mellom sidene og bak bogen.

Opplever også at dyrene sjelden faller i skuddet med kobberkuler, noe de gjør oftere med eks Accubond.

Men med gode treff er det sjelden at de går mer enn 30-50m.

Link to comment
Share on other sites

Sportegn i form av feks blod har nødvendigvis ikke noe med kaliber å gjøre, det kommer mye an på hvor på kroppen skaden er...... skuddreaksjon har heller ikke nødvendigvis noe med kaliber å gjøre, det som ofte avgjør hvor "lesbar" en skuddreaksjon er bestemmes ofte av dyrets stressnivå...foreksempel....rolig beitende og uvitende om ditt nærvær og skuddet som kommer kontra oppjaget og stresset grunnet en jagende hund............

Dette synes jeg var veldig bra beskrevet. Og så virker det som det er forskjell på artene og kjønn også. Rådyrbukker og eldre hannhjorter under skudd i både stressa situasjoner og under avslappa atferd har generellt mer "adrenalin å gå på" enn for eksempel elgokser uansett treff og kaliber.(Dog har rådyrbukkene ofte langt kortere utras/fluktstrekning etter skudd, noe som ofte har sammenheng med tett vegetasjon i nærområdet)

Link to comment
Share on other sites

Felte ein stor elgokse i haust med 308, og 180gr kule. Den hadde ingen skuddreaksjon... Fyrste skuddet sat rett over hjerte, og andre skuddet i lungene. Den døde nok fort, men for min eigen del kunne eg ønska tydligare skuddteikn. I haust vert det nok 9.3x62 som vert med når elgen skal skytast.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Klarte ikke å slippe tanken på 8x68s

 

Det forstår jeg veldig godt! :D 8x68S er så j…lig lekkert, noe av det råeste på kalibermarkedet som finnes! Så klart min personlig og fullstendig subjektiv mening. Ikke slipp tanken og kjør på isteden, du kommer ikke å angre på det. Jeg håper på at riflen du snakker om har minst 65cm løpslengde og rett kolbe ... Ellers finnes mange andre gode rifler i 8x68S andre steder også. :wink:

 

Er du interessert i mer info, så får du gjerne se på disse tråder her også:

 

viewtopic.php?f=14&t=99912 og

 

viewtopic.php?f=14&t=96556

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Tilbake til OPs spørsmål, så ser jeg ikke helt poenget med en .35 whelen i forhold til en 9.3x62 om det ikke er for å ha noe som ikke så mange i Norge har.
Jeg ser ikke om patronen er en 35 Whelen eller 9,3x62, hvis noen viser meg en patron i forbifarta. Og elgen kjenner garantert ikke forskjell, de få sekundene den eventuelt lever etter et treff fra et av de kalibrene. I alle praktiske henseender er de like.

 

Grunnen til at jeg har 9,3x62, er at 35 Whelen ikke var blitt fabrikkpatron da jeg skiftet pipe i gammelmauseren. Jeg startet forresten 9,3-karrieren med å skyteforme 30-06-patroner - så for den sakens skyld kunne jeg like gjerne valgt 35 Whelen.

 

"Å ha noe ikke så mange har" er et godt argument - men det er ikke så plagsomt mange som skyter med 9,3x62 heller (vanskelig å finne tomhylser etter skyteprøvene!).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...