Jump to content

Valg av kaliber


Qurius80

Recommended Posts

Jeg skal kjøpe meg rifle og vet ikke hvem kaliber jeg skal kjøpe :shock:

Det står mellom 6,5x55, 308win og ,30.06

 

Hva er fordeler/ulemper med disse forskjellige kalibrene?

 

Pris?

Kulebane?

Utvalg av kuler?

Rekyl?

 

Hvist noen kan si meg forskjellen på dette hadde jeg satt pris på det. :D

Link to comment
Share on other sites

Hadde vært kjekt om du sa litt om bruksområde, evt. hva slags kulevekter du tenkte på og om du har tilgang på noe billig treningsammo, men kan jo prøve å si litt generelt ut fra mine erfaringer.

 

Jeg lader selv så for meg spiller det ikke så stor rolle, men generelt sett har jo 6,5 billig treningsammunisjon å få tak i. Men har du derimot tilgang på noe Nato-ammo i 7,62x51 så er det jo enda billigere å eie/bruke en 308. Lader du ikke og ikke har tilgang på Nato-ammo spiller det nesten ingen rolle mtp. ammopris, for de er jo mye brukte kalibre alle sammen her i Norge, så du får relativt billig ammo til alle.

 

Personlig har jeg brukt mest 6,5 og 30-06, men samtlige i familien ellers (3 stk) har 308 som jeg har ladet masse til. Jeg synes nok kanskje at 6,5 og 30-06 er de greieste å lade ammo til, siden de har romslig hylse som gir rom for store variasjoner, alt fra lette kuler til smått/mellomstort vilt og til de litt tyngre kulene for grøvre vilt.

 

Liker du ikke rekyl noe særlig så er nok 6,5 det beste valget da denne sparker lite, hvertfall om du har et våpen med litt tyngde i samtidig som det er et fint treningskaliber som ikke gjør at du blir blå i skuldra etter en kveld på skytebanen.

 

Men til normalt norsk vilt (rådyr, hjort og elg) så er vel alle kalibrene mer enn gode nok med vanlig anerkjent jaktammunisjon.

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Som nevnt ovenfor, så kunne det være greit å vite hva bruksområdet skal være..... Men sånn utover det, kan jeg på det varmeste anbefale 308 win. Jeg bruker denne og mange i min krets bruker den, samt en del bruker 6,5x55... Når det gjelder pris, så er faktisk (les: her jeg bor og handler) 308 win billigere på de fleste komponenter, enten man lader selv eller kjøper ferdigrulla ammo. Når det gjelder kulebane og slikt, så duger egentlig alle kalibrene du nevner til de fleste situasjoner i Norges land, enten det er jakt eller konkurranse. Men siden jeg selv bruker 308 win, så anbefaler jeg da det..... Er letter å se hullene enn ved 6,5... (spøk, men faktisk litt sant) :lol:

 

Når det gjelder rekylen til 308, så er den overdrevet..... Jeg har ingen problemer med rekylen, ble faktisk litt "skuffet" over hvor lite det egentlig er, selv med tunge kuler... men men... er sær da. ;D Så neste våpenet mitt blir i .300 Winchester Magnum. ;) Den sparker litt mer i begge ender. :D

 

Når det gjelder utvalg av ammunisjon, enten ferdigrulla eller komponenter, er min erfaring at det er lettere å få tak ting til kaliber .30.... altså 308 eller 30-06.

Link to comment
Share on other sites

De tre kalibrene er temmelig likeverdige skytemessig og rekylmessig så lenge du bruker kuler med omtrent 9 g vekt.

30-06 fungerer godt med 180 gr kuler, og med disse er den mer fleksibel og noe kraftigere og blir da litt bedre til elgjakt.

Prismessig på våpen og ammunisjon er de like.

 

Min anbefaling er å kjøpe det våpenet du finner der kolben og avtrekket passer deg best. Som nybegynner vil du trenge billig treningsammo og trening mer enn et kraftigere våpen. Du dreper kun viltet med kuler som treffer.

Link to comment
Share on other sites

Pris? Du finner nok billigere rifler i 308 og 30-06(hvis man ser bort i fra Partizan og bruktmarkedet), men komponentprisen er rimelig lik hvis du lader selv. Når det gjelder fabrikkammo er det også rimelig likt.

 

Kulebane? Pga. høy ballistisk koeffisient(evnen til å overvinne luftmotstanden) på kulene så stiller 6,5-en en del sterkere her.

 

Utvalg av kuler? Finnes nok større utvalg i 30-kalibrene, men det finnes plenty med kuler i 6,5 også. Synes helmantelutvalget er bedre i 6,5, kanskje noe å tenke på hvis du skal jakte mye småvilt.

 

Rekyl? I tre identiske våpen så er svaret enkelt. 30-06 mest, 6,5x55 minst.

Link to comment
Share on other sites

men det finnes plenty med kuler i 6,5 også.

Utvalget er vel heller lite i gode jakt kuler og kulevekter, sammenlignet med 30kal.

Rekyl? I tre identiske våpen så er svaret enkelt. 30-06 mest, 6,5x55 minst.

Med samme kulevekt blir det vel heller likt.

 

30-06 handterer kulevekter på opp til og med 14,2gram/220grs og er det kaliber man kan få ammo til nesten kloden rundt.

Kort sakt det mest fleksible storviltkalibret(av de tre store her i lannet) med enorme mengder fabrikkammo og kuler.

Link to comment
Share on other sites

Kommer som alle de andre har sagt veldig ann på hva riflen skal brukes til.

 

Jeg bruker selv en Schultz & Larsen M97-DL 6,5x55 med A-Tec TMM-5 demper og stortrives med denne kombinasjonen. Rekylen er ubetydelig, samtidig som kula gjør jobben. Mitt bruksområde er hovedsaklig elg, rådyr og toppjakt på skogsfugl med litt innslag av f.eks. rev og bever. Anbefales på det varmeste!

 

Kjøper ferdigladde patroner til både trening og jakt, men brukte litt tid på å finne de patronene som ga best samlinger i mitt våpen.

Trening og toppjakt: Norma Jaktmatch 6.5g

Elg: Lapua Mega 10,1g

Rådyr, bever, rev: Norma Nosler 9g eller Norma Forbedret Elite 9g

 

Disse går utrolig nok også veldig likt i forhold til hverandre, så jeg kan trygt bruke de forskjellige patronene uten å måtte bekymre meg for å treffe feil.

Link to comment
Share on other sites

detta er et spørsmål som er spørt utaljeganger fra før av, og som ha enda flere ulike svar.

30.06 e verdens desidert mest utbredde og brukte jaktpatron, som også gir deg masse muligheter som hjemmelader.

 

6.5x55 e helt klar den letteste å skyte med. og gir i de fleste våpen upåkladerlig pressisjon, og lett å lade goe patroner med.

 

308 er et militært prosjekt for å få 3006 utelser i kort låskasse, og hvist du isje har et ønske om kort låskasse så hadde eg isje vurdert det engang. Med mindre du tilgang på utømmelige mengder nato ammo.

 

Har ingen av disse kalibrene, men har skåte og lada dem alle

Link to comment
Share on other sites

Hmm valget av kaliber kommer av hva du skal jakte. Eller skyte.

 

Småvilt/rådyr/rein og pappskyting er 6.5x55 best.

 

Rådyr/rein/hjort og papp hvis du takler den ekstra rekylen er den best.

 

Rein/hjort og elg pluss papp er 30.06 ett godt valg men denne har tyngst rekyl av alle og krever derfor litt mere skyte erfaring/trening og skyte like godt med som de to andre.

 

Jeg startet vell med verdens mest idiotiske første startvåpen en mauser M98 med militær stokk og kaliber 30.06. Skal love jeg var blå i skulder og fikk litt mye unødvendig rekylvedring i starten som jeg brukte noen skudd på og avvenne meg med. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...