Jump to content

Elektronisk lokk og lovverket.


barerobert

Recommended Posts

Nå har en smart sjel vært ute å tenkt han skulle være "lur".

På et elektronsik media/fora har en kar stilt spørsmålstegn ved lovligheten av det å bruke elektroniske lokkemidler ved rovviltjakt med hensyn til Bernkonvensjonen.

Det er også etter sigende sendt en forespørsel til DirNat rundt dette med påfølgende svar.

 

Hei NAVN

Ja, det er riktig som du sier at det i henhold til Bernkonvensjonen er forbudt å bruke elektroniske lokkere. Forbudet ble i sin tid innført for å hindre at man lokket til seg og fanget/skjøt store mengder vilt f.eks fulgler. Når det gjelder fangst av smårovvilt passer ikke denne argumentasjonen særlig godt, men man skal likevel overholde internasjonale forpliktelser. Når det gjelder denne delen av Bernkonvensjonen er den ikke nedfelt i viltloven slik at det nok ikke er straffbart å bruke denne type elektroniske lokkere i dag. Vi har vurdert å innføre et forbud i viltloven, men har altså ikke gjort dette foreløpig. Vi vil likevel oppfordre alle jegere til ikke å bruke slikt utstyr. Dersom dette blir et problem vil vi vurdere å påskynde arbeidet med å innføre et straffesanksjoner forbud i viltloven.

Med hilsen

Arild Sørensen Seniorrådgiver Direktoratet for naturforvaltning

Telf 73 58 09 19

 

Elektroniske lokkemidler fungerer bra, lydene er autentiske og bedre enn hva man selv klarer å replikere med en lokkefløyte med mindre man øver litt. De er dog langt fra bedre enn konvensjonelle fløyter i hendene på kompetente folk.

Mange vil aldri klare å mestre fløyter i stor grad og vil dermed ha nytte av de elektroniske lokkemidlene som er å få kjøpt.

 

Det er nærliggende å tro at dette nå får fokus fra direktoratet.

Lenge leve den særnorske perverse trangen til å ødelegge for andre.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fra det ferskeste rundskivet (Februar 2013) om utøvelse av jakt, felling og fangst (lenke): "Bernkonvensjonen har bestemmelser om at bruk av elektroniske

apparater som formidler dyrelyder ikke er tillatt benyttet under jakt, felling

og fangst. Det er ikke utarbeidet egne regler for dette her i landet."

Link to comment
Share on other sites

Norsk lov. Norge kan ha forpliktet seg til å følge Bern-konvensjonen, men det er opp til forvaltningen å implementere dette i lovverket. Det kan ikke være slik at man som individ ikke bare må sette seg inn i norsk lov men også hvilke internasjonale konvensjoner Norge har forpliktet seg til og innholdet i alle disse.

Link to comment
Share on other sites

Det er i utgangspunktet veldig enkelt: er det ikke forbudt er det lov

At noe "egentlig burde ha vært forbudt, men vi gadd aldri å lage den loven" vil nok gjøre at det blir forbudt om det noen sinne skulle bli en sak om det (f.eks om noen poster en video hos lokalavisa av jaktturen der han bruker den nye "kråkelokk-appen" på mobiltelefonen) og er du uheldig blir det sikkert en runde i retten og litt styr og mas. Men ulovlig (og straffbart) er det ikke om det ikke er spesifisert at det er ulovlig (og straffbart).

Værre er det i de tilfellene det er en litt mer sånn rund formulering i lovverket, som f.eks dyrvelferdsloven:

§ 3. Generelt om behandling av dyr

Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Denne lager masse trøbbel om du skyter 4 hjort på 19 sekunder eller kjører over en elg med hesten eller noe sånnt, men berører ikke elektroniske lokkere.

Værre er det med naturmangfoldsloven:

§ 1. (lovens formål)

Lovens formål er at naturen med dens biologiske, landskapsmessige og geologiske mangfold og økologiske prosesser tas vare på ved bærekraftig bruk og vern, også slik at den gir grunnlag for menneskenes virksomhet, kultur, helse og trivsel, nå og i fremtiden, også som grunnlag for samisk kultur.

En luring i DirNat eller SNO kan sikkert få det til å være i strid med "menneskenes virksomhet, kultur, helse og trivsel" at du bruker elektroniske hjelpemiddler til å lokke vilt, men tviler på at det blir noen fellende dom om man orker rettsaker osv.

 

Så som vanlig er konklusjonen: det er ikke forbudt, men om du møter feil mann kan det sikkert bli litt styr likevel...

 

(forhåpentligvis titter krikkert eller Tron eller noen andre som faktisk er jurister innom og gir mer faglig korrekte svar)

Link to comment
Share on other sites

Siden man har valgt å ta med dette i siste rundskriv så tror i alle fall jeg at det neppe er langt unna et forbud nedfelt i lovverket.

Som det står på Dirnat:

Hvordan virker konvensjonen?

 

Konvensjonens bestemmelser må nedfelles i norsk lovgivning for å få rettsvirkning i Norge.

Da trekker jeg samme konklusjon som andre før meg; Det er ikke straffbart...enda i alle fall. Men man oppfordres av Dirnat til å ikke benytte elektroniske lokkemidler (ref. første post). Kan bli svimmel av mindre.... :lol:

 

Lokker selv med fløyter og kjeften, så angår ikke meg. Men syntes det er greit å følge med på hva som skjer i saken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...