Jump to content

Oppskrift på kanin?


Xesray

Recommended Posts

Lag den omtrent som ein hare, stykk den opp med lår, bog, rygg og brun delene, så lager du ein kraft til saus på lever, hjerte og avskjær/nakke og så smeller du oppi det du liker i ein viltsaus, tyttebær, brunost, rømme, fløte osv, trekker du dette forsiktig i ca 2 timer, så har du ein kanongod middag. :)

Link to comment
Share on other sites

Denne er knallgod til både kanin og hare:

 

INGREDIENTS

•1 pound pitted prunes

•¼ pound slab bacon (rind removed), cut into pieces

•5 tablespoons all-purpose flour

•Salt and freshly ground black pepper to taste

•Two frozen and thawed 2½-pound rabbits, disjointed

•4 medium onions, chopped

•2 carrots, scraped and chopped

•2 garlic cloves, minced

•Two 12-ounce bottles dark beer or ale

•2 tablespoons cider vinegar

•¼ teaspoon dried thyme, crumbled

•2 bay leaves

•2 whole cloves

INSTRUCTIONS

1.Place the prunes in a bowl with just enough warm water to cover and let soak for 1 hour.

2.In a large, heavy pot, fry the bacon over moderate heat till most of the fat is rendered and drain on paper towels. On a plate, mix together 3 tablespoons of the flour and the salt and pepper and dredge the rabbit pieces in the mixture, tapping off excess flour. In batches, brown the rabbit on all sides in the bacon fat and transfer the pieces to a plate.

3.Add the onions, carrots, and garlic to the pot and stir till softened, about 5 minutes. Return the rabbit to the pot, sprinkle the remaining 2 tablespoons of flour over the top, and cook about 5 minutes longer, turning the pieces. Gradually add the beer, allowing the sauce to thicken slightly before adding more. Add the vinegar, thyme, bay leaves, and cloves, reduce the heat to low, cover, and simmer for 45 minutes. Add the prunes and bacon, cover, and simmer till the rabbit is very tender, about 30 minutes. Remove the bay leaves and serve the rabbit hot.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Her er ei "coniglio"-oppskrift eg lærte på matkurs i Piemonte, dette er ein klassisk norditaliensk rett:

 

- Del opp kaninen, gni inn stykka med ei blanding av grovkverna peppar, maldonsalt, ein plante med opphakka, frisk rosmarin og finhakka kvitløk. Lat stå kjølig nokre timar (eller natta over).

 

- Legg ein liten pose tørka steinsopp (porcini) i bløyt i lunka vatn, ca 20 min.

 

- Ta ei flaske rødvin (eller beregn ei flaske per kanin) og kok inn saman med rosmarinkvistane til cirka halv mengde.

 

- Tilsett 8-10 ferske plommetomater, grovt oppdelt, samt ein neve hakka, soltørka tomater, evt litt raud pesto.

 

- Tilsett steinsoppen OG BLØYTEVATNET

 

- Brun kaninkjøttet i steikepanne. Kok ut panna med litt vatn og balsamico-eddik. Legg kaninkjøtet i gryta og lat putre halvannan til to timar. Ta ut kjøttet, og hold det varmt. Skru kjelen på fullt og reduser sausen/krafta til nesten sirup-liknande konsistens. Smak til med sukker/salt/peppar. Legg kaninen i serveringsskåler og slå den innkokte sausen over.

 

Server med brød, ris, couscous, grønsaker - det du måtte like, alt anna enn skamkokte beatepoteter.

 

Buon appetito.

Link to comment
Share on other sites

No er det nokre år sidan, men eg fekk god middag på denne måten: To stykk flådde og stelte, bruna på steikepanna etter beste evne. Så jaga eg begge gnagarane andføttes inn i ein steikepose halvannan time på 150 grader. Steiketida er alt etter kva kjernetemperatur du siktar på, termometer er sikkert best sjølv om eg ikkje har brukt det. Rømme i sausen er godt attåt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...