Jump to content

Kareler eller øst laika


jit

Recommended Posts

Ønsker du en hund som holder noenlunde kontakt i skogen ville jeg gått for laika. Har vært borti to karelere, den ene blei det ikke noe ut av og den andre er jager som bare det. Begge to håpløst agressive mot andre hunder. Men det kan sikkert variere.

Har et inntrykk av at hannhunder er tøffere ofrer seg mer, og dermed lettere å få rovdyra til å stå.

Har østlaika selv og kommer til å fortsette med det.

Men får du en god østlaika eller en god kareler vil jeg tro de er jamngode som jakthunder.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har ingen av de hundene, la det være sagt. Rapporter fra andre hundeeiere går på at karelere angriper og skader andre hunder, og lager bryderi slik. Er du alene med hund så betyr det mindre.

Jaktet selv elg med jemt på laget i helgen, veldig bra kontakt, lydig, fant elgene og alt gikk bra. Markerer tydlig rovvilt (ulv) og kommer da inn til fører.

For skaukatt, som det kan bli mye jakt på fremover, så ville jeg vurdert plotthund.

Link to comment
Share on other sites

Vanskelig å svare på det første, fordi det varierer så mye. Har mye med terreng, føre (snømengde) å gjøre. Han har spora opp flere mår mellom 1-3 km aleine og står i los/markerer når jeg kommer fram. Nattgamle gaupespor har han spora opp og tatt ut gaupe 1-2 km fra meg. Men dette er i øde fjelldaler hvor oddsen for at han kommer over andre ferskere spor er liten. Er det mye annet vilt der sporer jeg med hunden til jeg tror vi er nærme eller gaupa er tatt ut. Rev har han vært etter i rundt 8 km fra meg før han har snudd. Men i snitt så vil jeg si at han følger på mellom 2-5 km, hvis han ikke får kontakt da så snur han og kommer tilbake. Dette gjelder rev og gaupe, mår og grevling. Men som sagt så varierer det en del. Av og til lenger og av og til kortere. Jeg har kun skutt en elg for han, når han var 9 mnd gammel. Etter det har jeg prioritert bort elgen for å slippe los på den når vi jakter rovdyr. De østlaikaene jeg har vært borti og som det er skutt en del elg for står gjerne en 3-10 timer i los og forfølger glatt 1 mil. Men så er det også lettere for hunden på barmark en i 60 cm snø. Skal du ha øsl så kikk til Sverige (laikaklubben.se)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har 2 stk ØSL selv å dem jobber selvstendig men vil ha med meg når dem er løse og egenskapen for å ta seg fram i snøen er rå. Har kun gode erfaringer med laikaen ovenfor folk og unger. Det virker som dem er veldig rolige i gemytte og har en væremåte som er veldig fin og rolig blant menesker. En laika er som du lager den til selv når du trener den opp fra valp. Er du nøye på å spore opp dyra og gir hunden tid til å bli spornøye så får du en som sporer kun det du setter den på.... Men det skjer jo dem slår over som med alle andre hunder og da er det viktig å sette dem på "rett" spor igjen. Gamelhunden min han følger spore han blir satt på og slår veldig sjeldent over. Har stått å sett han sporer gaupe å stopper opp å ser på elgen som står 200m fra han å så fortsetter han på gaupesporet. Men han har slått over han å. Når det gjeller påheng så henger han på 2-10km mens unghunden er kun 1- 6 km enda men han har ikke fått prøvd seg så mye på rovdyra enda. Varierer mye med føre og terreng hvor langt dem henger etter. Har ikke hatt kareler så den får noen med erfaring si noe om. Jeg selv hadde ikke tvilt på valge av laika etter det rasen har vist meg men det er min menig. Lykke til med valget av hund :)

Link to comment
Share on other sites

Blir nok mest brukt til elg, men også bjørn, jerv og gaupe.

Kanskje rev og mår hvis tilfellene byr seg.

Så plott blir det ikke.

Er den i snitt etter i 3-4 kilometer er jeg nok fornøyd med det.

Men det kommer sikkert an på føret som nevnt.

Skulle jeg bare jaktet elg og bjørn før snøen kom så skulle jeg nok ha valgt en gråhund.

Der jeg jakter kan snøen komme tidlig og det er mye ulendt terreng.

Så en litt større hund tror jeg er å foretrekke.

De Karelerne jeg kjenner er ikke noe værre i gemyttet enn andre spisshunder er min erfaring.

Har kikket på laikaklubben sin side i sverige, og er noen paringer der.

Er det noen av dere som har tro på noen av de?

Link to comment
Share on other sites

Sant det med gemyttet. Det varierer mye fra individ til individ. Så har det en del med eieren å gjøre også.

 

Ingen av de parringene er dårlige når de står på klubbens hjemmeside, da er de godkjente av avlsrådet. Ville ringt noen av oppdretterene og hatt en del spørsmål klare, hvordan bikkjene er på elg og om de har vært prøvd på store rovdyr. Om foreldrene er rovdyrskarpe (uredde). Jeg som jakter en del gaupe og mår på vinteren vil gjerne ha en hund som ligger i øvre skalaen av rasestandaren og at foreldrene skal være "tørre" i kroppen, så jeg vil gjerne ha bilde av foreldrene. Men en har jo ingen garanti for hva av gener som dukker opp i valpen. Resten går vel egentlig mye på magefølelsen synes jeg.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Rasestandarden på høyde mener jeg er 55-64 på hannhunder og 53-61 cm på tisper.

Da velger ikke jeg som jakter mye gaupe/ mår/rev vinterstid valp i fra et kull der tispa er 55 cm og hannen 60 cm. Jeg mener det er en fordel at hunden er litt høyere når det gjelder å ta igjen rovdyra (mer fart) og det og komme seg fram i dyp snø. Men en må holde seg innenfor rasestandaren. Og da velger jeg heller valp fra et kull der mora kanskje er 60 og faren 63-64 høy. Men en har jo ingen garanti for hvordan valpene blir uansett. Når det gjelder at de skal være av den tørre typen mener jeg at de skal være lette, slanke og atletiske i kroppen. Kropp bygd for fart. Noen østlaikaer kan være litt for kraftige og tunge etter min smak. Etter elg så spiller dette ingen rolle, laikaen er jo rask uansett. Men etter rev og gaupe kan dette etter min oppfatning, være små forskjeller som gjør at det tipper rette veien akkurat den dagen.

Link to comment
Share on other sites

Også er det dem som blir mye over rasestandaren :mrgreen:

 

Har en på ca 60cm og en på ca 70cm og det er kjempestor forskjell på hvordan dem tar seg fram i snøen men 10cm forsjell er jo mye på hund uansett. Er å greit å se etter linjer der begge foreldrene er brukt på rovdyr å. Er mange hunder som er premierte på elg og brukes kun til det men du har et stort potensiale i en laika til å jakte det meste bare du vill ;)

Link to comment
Share on other sites

Sier meg mer enn enig med "Tørrfisk" og anbefaler de uinvidde å hoppe over den norske klubbens anbefalinger utover hunder som er premiert på elg. Jeg har jaktet med noen av deres anbefalinger på annet vilt, og de har knapt nok fungert på naboens ekorn, og det dårligere enn den andre naboens gatemix.

 

Til trådstarter: Valget mellom kareler eller ØL er hips om haps. Sjansen for å får en god elg- eller rovvilthund er liten. Velger du en VL er den mikroskopisk.

 

Et paradoks er at den beste elg- og bjørnehunden jeg har sett var en ØL. En fantastisk jakthund, og sikkert årsaken til at jeg fortsatt holder på med denne rasen. Av VL har jeg til gode å ha sett noen fungere selvstendig. I parslipp har jeg sett noen som har fungert greit, men er det interessant?

Link to comment
Share on other sites

Det som er et stort problem i norge i forhold til rasen er at mye er "bakgård mix".... Altså 1 som har ei tispe som han synes er god og en som kjenner en som har en hanhund som synes den er bra og da er det igang.... Ikke noe system.... Den norske klubben oppfordrer til å gå prøve som heter alsidighetsprøve for å dokumentere at hunden faktik duger til noe og stille på utstilling for å få bedømt hunden i forhold til rasestandaren. Men ute i norges land er det laikar som er gode men aldri stilt på prøve å da får ikke klubben noe avelsmatriale å bruke og det som er nå er brukt opp snart, Flere er villige til å importere valper fra langt øst (rusland, estland og finland) dette vil løfte rasen i norge for da får vi avelsmatriale som er "rene" ifølge av innavelsgrad og rene jakthunder.

I sverige har dem kommet mye lengere der har dem blant annet hatt 5 laikar med 75+ på løshund elg SM. Det er bra for rasen levedyktighet men det finnes mye mere vilt som kan jaktes med laikaen og derfor alsidighetsprøvene som er under godkjenning hos nkk og nehf. Anbefaler sterkt å se filmen "Laikan Den mangesidige hunden fra øst" Den gi et fint perspektiv på rasen og dens potensialet.

Jeg var selv for 1,5 år siden til sverige å hentet hund og angrer ikke. Valg av hund er enklere der fordi det er mye mere meriterte hunder og samt et større spekter av vilt hunden blir brukt til blant de meriterte hundene. Men neste gang spørs det om jeg drar lengere for å skaffe meg valp.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Relevant info til deg som tviler.

 

stille meg forsåvidt litt undrende til de paringene som er godkjent på norsk laikaklubb sine sider. høyere kvalitet på laikaklubben.se sine anbefalte paringer

 

Til dem som forsatt stiller seg undrende! Les side 18 i referat fra siste styremøte i elghundforbundet.

 

http://2j4if746jcb142cunp3uqr9x.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/12/styremteprotokoll-2014-12-31.pdf

 

Vedtaket er ikke gjengitt på laikaklubbens nettside. Det burde det ha vært.

 

Status er det samme som for 7 år siden da klubben ble dannet. Norsk Laikaklubb har ikke, har aldri hatt, og vil neppe noensinne få et formelt mandat vedrørende laikarasene i Norge. Det er ettertrykkelig slått fast av NKK og NEKF.

 

NEKF har det formelle raseansvaret i Norge.

 

Anbefalinger vedrørende avl og salg/kjøp av valper finner du her:

 

http://laikaklubben.se/

 

Medlemskap i Norsk Laikalubb gir ingen selvstendig rett til å delta på utstillinger eller jaktprøver. Da må du være medlem i en av NKK's samarbeidende klubber, - eksempel NEKF.

Link to comment
Share on other sites

Har kareler. Ser noen skriver at de er aggressive mot andre hanner. Jeg vil nok påstå at dette gjelder for de fleste spisshunder. I vertfall sett langt flere gråfargede med hissige glefs enn min egen i sånne sammenhenger.

 

Sykdom hos kareler er vel ikke så utbredt heller. Strenge helsekrav fra raseklubb/avlsråd bidrar positivt. Det som nok er årsaken til slike påstander er nok finnenes slette holdning til HD problemet. Der overser dette i stor grad og avler kun på jakt. Gjelder vel flere raser også. Får gode jakthunder men HD kan være med som et innblandet problem.

 

Som flerbruks jakthund tror jeg laika rasen(e) har lettere for å bli preget på det viltet du ønsker. Dette har vært grunnleggende i aveln på disse. Karelern har nok blitt en elghund i det store og hele. Men med mulighet for rovvilt på linje med andre elghundraser.

Har selv preget min på det meste av vilt. Bjørn, grevling, rev, mår, elg. Og har skutt tre av disse viltartene for ham.

Kjekt som løshund, men går jeg med ham som bandhund er det vanskelig å skille om han markerer på ekorn eller elg. Like ivrig på begge, men det er vel prisen for å oppmuntre til alle disse artene.

 

Kontaktsøkende og "medjagende" hund er nok karelern også. Befinner seg midt mellom laika og jämthund vil jeg tro. Men mange karelere sliter med trangt søk.

Kreves litt mer jobb for å få til hunden slik man ønsker med disse "laikarasene". En gråhund er jo mange ganger klar ferdig gå helt fra starten.., på elg vel å merke. Men vær villig til å ofte noen flere timer i skogen enn naboens gråhund for å få samme resultat. Sjelden noe problem da de som velger disse rasene er stort sett av svært jagende rase selv ;-)

Så er det attpåtil langt morsommere å få til en god hund med fine resultat med en litt mindre rase. Fikk min til å bli JCH som løshund nå i høst, og like etterpå ringte de fra avelsrådet. Det tror jeg ikke hender så ofte med gråhund.

 

Og som alt annet valg av jakthund: skaff deg fra meriterte foreldre. Da har du litt større sjangs for at alt skal klaffe, og attpåtil et klapp på skuldern til de som jobber for rasenes fremgang.

Link to comment
Share on other sites

Stusser litt på den uttalelsen jeg har merket med rødt, hva mener du med å fungere selvstendig?

 

2 hunder sleppes samtid: De "fyrer hverandre opp" og mister mye av kontaktsøken mot hundefører. Dette kan øke søk, påhengelighet og intensitet på losen.

 

Sluppet hver for seg, - selvstendig: Elendig søk, - skopusser som knapt nok går ut uten direkte vær av vilt. Dårlig los, spesielt på større vilt, og ofte tilnærmet losbrist på elg og hjort. Bryter straks losdyret tar ut, - elendig påhengelighet.

 

Sjansen for å få til en vestlaika som god jakthund er liten, men for all del, - en dårlig jakthund er ofte brukbar for noen. Uansett må du påregne ekstremt mye tid i skogen sammen med unghunden, og du må ha mulighet for å kunne skyte for unghunden tilnærmet hver gang den jobber med dyr. Har du tid og muligheter?

 

Flere vestlaiker er premiert som løshund på elg og bjørn i Sverige. Noen få i Norge. Også på fugl. Disse hundene eies eller håndteres stort sett av særdeles dyktige hundeførere. Hundefolk som får til det utroligste av nær sagt hvilken som helst bikkje. Derav følgene kjente påstand: Jakthund for viderekomne.

 

Min erfaring er at det er lettere å få til en kombihund av f.eks svarthund, hvit elghund eller spets. Jeg har en gråhund som som er jaktpreget sammen med en østlaika. I voksen alder jager den ekorn,mink, mår, grevling, rev og den loser på disse dyra også oppe i trærne og under bakken.

 

Jeg skal være den første til å innrømme at det er noe spesielt med laikaene. Jeg er en grenseløs beundrer av deres fysikk og utseende, men å velge hund ut i fra disse kriteriene er å "velge etter hjertet"

 

Det som er sagt er ikke en påstand, men et resultat av egen sansing. Ja, jeg sa sansing, ikke synsing

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder vest laika og prøve på bjørn så var jeg i Junsele for to år siden. Den dagen jeg var der ble den første Vest laikaen godkjent ved bjørnehegnet der. Mener jeg har sett en (kanskje to) til etter det. Til sammenligning er det vel en hel drøss med Øst laikaer som er godkjent i Junsele. Kanskje ikke fasiten, men gir en liten pekepinn.

Spelltiurn her inne har vel lyktes særdeles godt med Vest laika (?) så det motbeviser vel litt av det inntrykket.

Preging og treningsmulighet på riktig vilt er vel viktigst, aller raser har vel sine individ som duger.

Link to comment
Share on other sites

2 hunder sleppes samtid: De "fyrer hverandre opp" og mister mye av kontaktsøken mot hundefører. Dette kan øke søk, påhengelighet og intensitet på losen.

 

Sluppet hver for seg, - selvstendig: Elendig søk, - skopusser som knapt nok går ut uten direkte vær av vilt. Dårlig los, spesielt på større vilt, og ofte tilnærmet losbrist på elg og hjort. Bryter straks losdyret tar ut, - elendig påhengelighet.

 

Sjansen for å få til en vestlaika som god jakthund er liten, men for all del, - en dårlig jakthund er ofte brukbar for noen. Uansett må du påregne ekstremt mye tid i skogen sammen med unghunden, og du må ha mulighet for å kunne skyte for unghunden tilnærmet hver gang den jobber med dyr. Har du tid og muligheter?

 

Flere vestlaiker er premiert som løshund på elg og bjørn i Sverige. Noen få i Norge. Også på fugl. Disse hundene eies eller håndteres stort sett av særdeles dyktige hundeførere. Hundefolk som får til det utroligste av nær sagt hvilken som helst bikkje. Derav følgene kjente påstand: Jakthund for viderekomne.

 

Min erfaring er at det er lettere å få til en kombihund av f.eks svarthund, hvit elghund eller spets. Jeg har en gråhund som som er jaktpreget sammen med en østlaika. I voksen alder jager den ekorn,mink, mår, grevling, rev og den loser på disse dyra også oppe i trærne og under bakken.

 

Jeg skal være den første til å innrømme at det er noe spesielt med laikaene. Jeg er en grenseløs beundrer av deres fysikk og utseende, men å velge hund ut i fra disse kriteriene er å "velge etter hjertet"

 

Det som er sagt er ikke en påstand, men et resultat av egen sansing. Ja, jeg sa sansing, ikke synsing

 

Nja... Skal da slett ikke påstå at jeg har en superhund, tidvis finner han på mye rart...

Søket er fra 50-200m, drar elgen ut og ikke stopper etter 1,5 km slipper han som regel. Med mindre det blir ganglos eller flere stopp underveis, da kan det fort bli et par-tre km.

 

Blitt skutt 3 elg for han i stålos. Vet ikke hvor mange katteloser og ekornloser han har hatt... To katter jaget opp i grantrær bare denne uken. Mangler bare å møte storpus :wink:

 

Meget interessert i rev, men har ikke fått stopp på de som jeg har fått med meg. Hadde los på orrfugl i høst. Hittil virker han meget rasetypisk, dog kansje litt for myk. Men merker at han får mer og mer selvtillit.

 

Er første hunden min, og snart 3 år. Har dog brukt mye tid i skogen med han, men det ville jeg ha gjort uansett hund. Hadde jeg kun jaktet elg ville jeg uten tvil gått for NEG.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...