old-gun Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Har levert dyr til slakter de siste årene, og er fornøyd med dette. Men forrige gang vi leverte ( en piggokse på ca 155kg) syntes vi at vi fikk merkelig lite tilbake. Reflekterte ikke over dette da vi hentet hos slakteren, men det ble godt synlig da vi fordelte slaktet. Har i skrivende stund ikke helt oversikt over eksakt vekt på indre/ytre filet og steikene, men tipper dette var maks 30kg til sammen. Elgkarboen vet jeg eksakt, det var 30kg. Noen spørsmål til erfarene jegere/slaktere: Hva er bein-prosenten på voksent, ungdyr, og kalv? Hva kan man forvente tilbake av kjøtt på et dyr av denne størrelsen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goatboy Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Har ikke noe erfaring med dette selv, men denne testen/rapporten var fin: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=21&t=80495 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmeland Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Beinet ut ei ungkolle hjort forleden, til steik, filet osv. Mener vi satt igjen med 2/3 av slaktevekt, nokså nøyaktig, men kan sjekke. Antar voksne dyr har mer muskler. Så du burde nok ligge rundt 100 kg. Vi var nøye med å fjerne fett og sener før vi malte kjøttdeigen. Skuddskader kan sikkert ta litt, men ikke mange kilo C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.300SAV Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Bein mener jeg utgjør 21/22 prosent på et normalt dyr. Avviker selvfølgelig hvis det er et veldig magert dyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmeland Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 -men husk at du ikke vil få igjen alt som ikke er bein...det blir noe boss også (sener, fett, blodslag) Chr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Øyvind Johansen Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Enkelt kan du regne med ca 25% bein, 25% steik/biff, og 50% grytekjøtt/kverna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karlstad Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Gamlekara på laget her har alltid sagt at det blir 40% spill av slaktevekt. (Elg) Altså på ett dyr på 200kg vil vi ha igjen 120kg. I år skjøt vi 4 dyr, hvorav 1 stor bringe, 1 liten bringe, 1 kolle, 1 kalv. Vi gjorde regnestykket på alle samlet og kom til at det var omtrent på kiloen 40% bein/avskjær. Så er de gamle eldst da. Innimellom Hvis jeg forstår trådstarter rett, så har han fått tilbake 60kg kjøtt av ett 155kg tungt slakt. Det høres for meg feil ut, og jeg hadde vel ikke tatt det veldig godt imot, antakelig. Jeg er omtrent sikker på at vi har hatt større prosentandel hakk (kjøttdeig) enn andel kjøttbiter i kg. Så hvis du har sett over at alle deler er tilstede så er det vel fare for at noe hakk er borte? Edit: Men selvfølgelig er det større prosentandel ben på ett ungdyr enn voksne dyr.. Ikke godt å si! Må jo være litt forsiktig med å skyte slakteren Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Erfaring med elg. Har aldri sjekka dette nøye eller ført statistikk så dette blir på husken. Har inntrykk av at bein og avskjær utgjør 30-35% på voksne dyr. 40-45% på kalv. Kjøtt/ kjøttdeigfordeling er vanligvis rundt 50/50. Må få legge til at det fordeles med tanke på kvalitet på kjøttbitene så nakke, nedre deler av bog og lår og lårtunge går i kverna. Om en er villig til å langtidssteke seigere kjøtt så kan jo kjøttdeigandelen reduseres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jøss, kverner folk lårtunge, nedre del av lår og bog? Det er jo nesten som å skave indrefilet og lage finnbiff av det. Hvorfor spise kverna kjøtt når man kan spise rent kjøtt? Forresten synes jeg 60 kg kjøtt av et slakt på 155 kg hørtes mistenkelig lite ut. Det burde vel ha vært 90-110 kg kjøtt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
old-gun Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Enig med Høggern her! Syntes 100 kg + hadde vært rimelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars77 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Det er sikkert på sin plass å ta en telefon til han som har foredlet kjøttet ditt og rett og slett lagt frem saken som den er. Du synes du har fått for lite tilbake, så får du høre hva han sier. Du mistenkeliggjør han jo ikke uten videre for å ha holdt tilbake kjøtt med hensikt. Du bare spør om det virkelig gikk så mye bort? Kanskje har kan glemt å sende med noe? Gjort en feil rett og slett. Kanskje var det ekstremt mye ødelagt kjøtt som måtte kastes på denne elgen? Dersom han mot formodning har tusket til seg noe, vet han nå i allefall at du har merket det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmeland Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 -mange gode råd, ett mangler: sjekk vekta aller først, den dere veide slaktet med Mvh C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
687eell Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Slakteren kan ikke ha forvekslet dyret med ett annet? Kanskje det sitter en og skryter uhemmet av slakteren, som har fått likke mye i reint kjøtt, som slaktevekta på dyret? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snus Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Voksen hjort fra 55% beinvekt på det dårligste (bortskutt bog etc) til normalen på rundt 30% beinvekt. Statistikk: noen titalls hjorter. Ungdyr høyre bein% enn voksne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.