Jump to content

Hundeførerrifle, hva er det?


Arrowmaker

Recommended Posts

Alle ting utvikler sig over tid og dette gjelder og bruken av lyddemper. Det er nok ennå viktigare å ha en lett og smidig rifle når man monteres lyddemper på den. Det er nok ingen som er så dum at man drasser rundt med lyddemper i våpen om det ikke skulle vare nyttig. For hunden som loser 50 meter fra skytter har dette ikke så veldig stor betydning om våpen smeller litt, men det er faktisk kanskje stor del av jegere som jakter med bandhund og går ettersøk og i den sammenheng har jeg merket at før jeg begynte å bruke lyddemper var hundene mine døve når dei var 6-7 år. Når er eldste 11 år og hører noenlunde bra. Verst er nok ettersøksbiten hvor man må ofte skyte over hodet på hunden. Bandhundjakt er nok mer kontrolert situasjon hvor hunden har tid å komme bakom jeger. Selvfølgelig hadde det vart mye greiere å gå uten demper om man ikke trengt å ta hensyn til sin egen eller hunden sin hørsel. Derfor må nok rifle i dette føremål balansere med demper på. Dei fleste blir for lange og framtunge våpen er ikke akkurat det mest behagelig å gå med, så for meg er hundeførervåpen en våpen hvor løpet er kuttet til minimum i henhold loven krav. Bla. 308 og 9.3*62 av dei std kaliber passer godt til dette føremål. Med dagen kuler ser jeg ingen problemer om men mister litt hastet. Rødpunktsikte eller kikkertsikte i lav størrelse er nødvendighet. For dei fleste når det blir litt skumring vil åpne sikter vare problematisk, men hvorfor ikke rødpunktsikte med hurtigmontasje og åpne sikter?

Link to comment
Share on other sites

Vil det og ta av moduler ha noen annen betydning enn mulig endret treffpunkt? Tenker ikke på mer rekyl og mindre demping.

 

Kanskje litt på siden, men det kan synes som at treffpunktsendringene generelt sett blir mindre på våpen med løpslengde ned mot det lovlige. Har etterhvert snakket med en del folk som har prøvd med sine våpen, og det ser ut som om de mest avkorta løpene gir minst endringer. Og det er kanskje naturlig, hvis treffpunktsendringene skyldes endrede svingninger i løpet... ?

Link to comment
Share on other sites

Det er ganske naturleg. Du kan samanlikne pipa med ei fiskestong. Heng eit lodd i enden av ei fiskestong og mål kor mykje stonga bøyer seg. Heng det same loddet i nest ytterste ring og mål igjen. Stonga vil bøye seg mindre og mindre jo nærare handtaket du kjem med loddet, og det same er tilfelle med eit rifleløp. Det er sjølvsagt verre å måle det på rifla (krever finjusterte måleinstrument), men prinsippet er det same. Ei kort og tjukk fiskestong vil bøye seg mindre enn ei lang og tynn, og akkurat det same gjeld for rifleløp.

 

Endra svingningsbilde har ikkje så mykje med desse endringane å gjera, det viktige er at eit lodd (eller ein dempar) plassert ytterst på ei pipe vil dra pipa vekk (ned) frå siktelinja. Kor mykje er avhengig av tyngda på loddet (demparen), lengda på pipa og tjukkleiken på pipa (og i teorien stivleiken på materialet, men der er skilnaden minimal i riflepiper).

 

Og for å pense tråden inn på sporet igjen: ei rifle bygd etter "scoutprinsippet" vil ha mindre treffpunktsavvik med ein liten dempar montert enn det ei langpipa rifle vil ha. Kanskje er ikkje demparen heilt uaktuell for dette føremålet lell? ;-)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ei kort og tjukk fiskestong vil bøye seg meir enn ei lang og tynn, og akkurat det same gjeld for rifleløp

 

Har jeg gått glipp av noe vesentlig i fysikktimene på skolen, eller mener du omvendt?

Omvendt sjølvsagt :-) Har endra det - takk for påminninga :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No som pilmakeren har fått opp ein eigen tråd om scoutrifler (og ein fabelaktig artikkel i tillegg!) er det vel greitt å bruke denne tråden til å debattere det trådtittelen tar opp: Kva er ei hundeførarrifle?

 

Eg må sikkert ta på meg litt av ansvaret for at tråden spora av, og vil gjerne utdjupe kvifor eg vil ha ei hundeførarrifle som er litt tyngre enn det ein kanskje tenker på med slike børser. Børsa mi er godt og vel 4 kg på strømpelesten, og det er ikkje eit gram for lite. "Hundeføraren ber børsa meir enn han skyt" er jo eit velkjent mantra for "lettvektsfanatikarane", men eg ber børsa fordi eg skal skyte med henne, og ho må vera god å skyte med! Eg skyt eit ikkje uvesentleg antal skot årleg med børser på over 6 kg, og ei lita rifle på 3 kg føles rett og slett vinglete for meg...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...